Стъпка по стъпка инструкции за отглеждане на дини за начинаещи

За много летни жители отглеждането на дини на собствен личен парцел отдавна се е превърнал в обикновен процес. Това е проста материя, но има определени нюанси и тънкости, които трябва да се вземат предвид при отглеждането на тази пъпеша.

Избор на сорт

Получаването на висок добив до голяма степен зависи от правилно подбрания сорт дини. Нека разгледаме най-подходящите за отглеждане в средната лента и южните райони на Русия.

Стъпка по стъпка инструкции за отглеждане на дини за начинаещи

Какви са и по какви критерии да изберете

До голяма степен изборът на сорт диня зависи в коя климатична зона се планира отглеждането му.

Например средната зона на Русия няма дълго лято. В този случай е по-добре да се даде предпочитание ранни зреещи сортове. Те няма да дадат прекалено големи плодове, обаче яйчникът на такива сортове и хибриди узрява възможно най-бързо:

 • Жълто пеперуда F1;
 • Зенит;
 • Lunar;
 • Светлина;
 • Победител 395;
 • Принц Хамлет F1;
 • Regus F1;
 • F1 саги;
 • Неделя бързаше;
 • Бебе захар;
 • Чарлстън сиво.

Времето за узряване на тези сортове е в рамките на 60-80 дни, което е напълно достатъчно за руските средни ширини.

За отглеждане на дини в райони, разположени в по-топли климатични зони, са подходящи сортове и хибриди с по-дълъг период на зреене.

Най - известен:

 • Астрахан;
 • Bykovsky-22;
 • Volzhanin;
 • Деликатес F1;
 • Imbar F1;
 • Пурпурен пакет;
 • Черен принц.

Плодовете на тези сортове със средно зреене узряват за 80-90 дни, но те са с малко по-големи размери.

Що се отнася до най-южните и съответно най-топлите райони, следните сортове къснозреещи са подходящи за отглеждане на дини:

 • King of Hearts;
 • Chill;
 • Мелитопол 60;
 • Любима на фермата на Пятигорск 286;
 • Икар.

Периодът на зреене при пъпешите от тези сортове е най-дълъг - повече от 90 дни. Плодовете им обаче са най-големи.

На снимката - дини от различни сортове.

Стъпка по стъпка инструкции за отглеждане на дини за начинаещи

приземяване

Често разсадът се използва изключително, за да бъде впоследствие трансплантиран в оранжерия за по-бързо узряване на плодовете. Въпреки това, за тези, които отглеждат дини в открита земя, не е нужно да се занимавате с разсад.

Подготовка на семената

За да постигнете добро покълване на семената, преди сеитбата извършете:

 1. калибровка - сортиране на семена по размер. Необходимо е да ги отделите, защото по-големитекостиразвивайте се по-активно и оценявайте по-малките. За да се балансират силите, семето се разделя на групи и се засява в различни легла според размера.
 2. скарификация - умишлено увреждане на семенната козина. Тази процедура изобщо не е необходима. Това обаче ускорява покълването на семената. Операцията се извършва чрез краткотрайно триене на всяко семе с чучур върху финозърнеста шкурка.
 3. Загрявам - за разлика от скарификацията, тя е задължителна. Процедурата значително ускорява покълването на семената. За да направите това, те се потапят във вода, загрята до + 50 ° C за 30 минути.
 4. дезинфекция - препоръчителната процедура за обеззаразяване. Извършва се чрез потапяне на семена от диня в светло розов разтвор на калиев перманганат за 20-25 минути, последвано от естествено изсушаване, без да се използват отоплителни устройства.

Някои летни жители, в допълнение към горните процедури, покълват и семена от диня непосредствено преди да сеят. Увиват се във влажна кърпа и се поставят на топло място в близост до нагревател или радиатор. Пълното изсушаване на тъканта е неприемливо, поради което е необходимо редовно да го пръскате или навлажнявате с влажна ръка.

Подготовка на почвата и резервоарите

Семената на дините са трудни за пренасяне, така че всеки разсад се отглежда в отделен контейнер, диаметърът на който е най-малко 10 см, а височината е 12 см.

Хумусна или торфено-хумусна почва е подходяща за отглеждане на разсад от диня. Можете също така да използвате смес от хумус и дернова почва в съотношение 3: 1. Във всеки от горните субстрати е необходимо да се добави суперфосфат или дървесна пепел (1-2 супени лъжици на 1 кг субстрат), преди да сеят семена в тях.

За да се избегне последващо бране, както и възможно нараняване на кореновата система на разсад, е много важно да изберете правилните контейнери. Идеалният вариант са пластмасови или торфени чаши, саксии с обем 0,5-1 литра и диаметър около 10 cm.

Основното условие за такива контейнери е наличието на дренажен отвор. Това не се отнася за торфените саксии, които вече позволяват на влагата да премине.

сеитба

Работна поръчка:

 1. Дренажен слой от 2 см се полага на дъното на предварително подготвените контейнери (счупена тухла, малка експандирана глина или перлит ще направи).
 2. Напълнете контейнера с почвената смес, като не достигате до ръбовете на 20-30 мм.
 3. Навлажнете обилно почвата с чиста утаена вода.
 4. В почвата в центъра направете дупка с дълбочина 3-4 см. Можете да я направите с дървена пръчка, молив или пръст.
 5. Поставете 1-2 семена от диня в дупката и ги покрийте с почва, която след това се уплътнява малко.
 6. Произвеждайте обилно поливане.
 7. Покрийте контейнерите с капаци или фолио.

Инструкции за грижа за разсад

От момента на засяване на семена до засаждане в открита земя, разсадът расте за около 25-35 дни. През този период динята се нуждае от добра грижа съгласно всички правила:

 1. Веднага след сеитбата контейнерите с разсад се поставят на топло място с температура + 23 ... + 26 ° C.
 2. Те се проветряват ежедневно в продължение на 10-15 минути, като се свалят капаците или филмът.
 3. След появата на първите издънки саксиите се поставят от южната страна. Температурата в помещението се понижава до + 21 ° C през деня и до + 17 ... + 19 ° C през нощта.
 4. Дневната светлина за отглеждане на разсад се поддържа 12 часа с помощта на фитолампи.
 5. Осигурява умерена влажност на почвата в контейнери за разсад. Поливането се извършва изключително с филтрирана или утаена топла вода.
 6. Разсадът на дините се поставя свободно, за да не се струпва.
 7. Разсадът се нуждае от подхранване. Това се прави на 2 етапа: първият път - 7 дни след появата на първите издънки с минерален комплекс тор, вторият - 7 дни преди засаждането на разсада в открита земя.

Ако долните котиледонови листа пожълтяват, се препоръчва да се извърши горна превръзка амониев нитрат или карбамид (карбамид), птичи изхвърляния или мюлеин, разреден във вода в съотношение 1:10.

Как и кога да пресаждаме дини на открито

Стъпка по стъпка инструкции за отглеждане на дини за начинаещи

Във всеки регион на Русия изискванията за разсаждане на разсад в открита земя са различни поради климатичните особености. Нека разгледаме този проблем, като използваме примера на региона на Москва:

 1. Оптималното време за засаждане е края на май, когато разсадът ще е на възраст 33-37 дни.
 2. Наличието на 4 истински листа на всяко кълнове.
 3. Преди засаждането в открита почва разсадът трябва да се втвърди, като се излага на чист въздух за 2-4 часа.
 4. Преди засаждането разсадът се напръсква с 1% течност Бордо.
 5. Дините обичат свободното пространство, активно тъкат, така че оптималното разстояние между тях е 1 m.

Метод за отглеждане без семена

Най-добре е да започнете сеитбата на семена от диня през първата половина на май, тъй като тази култура е много термофилна. Ако това стане твърде рано, растението ще набира сила с бавни темпове и няма да има време да се развие напълно през топлия сезон.

Как да отглеждаме диня без разсад:

 1. Изкопайте дупка с дълбочина 15-20 см и ширина 25-30 см, изсипете вода над нея.
 2. Дупката се запълва с предварително подготвена почвена смес, внимателно се изравнява и се залива с вода при стайна температура.
 3. 5-7 покълнали семена от диня се поставят в земята и се поръсват с пръст. дълбочина приземяване - 0,5 cm.
 4. Почвата е леко уплътнена, за да се избегне подуване на семена или нараняване.

Допълнителни грижи

Стъпка по стъпка инструкции за отглеждане на дини за начинаещи

Отглеждането на дини в открито поле не е твърде трудоемко, но все пак изисква известни усилия.

Как да се грижим за дините:

 1. Вода веднъж седмично. Когато се появят цветя и в условия на силна топлина - два пъти. Консумация на вода - 7-9 литра на 1 кв. м. Когато се появят плодове, поливането спира.
 2. Горната дресировка се извършва 10 дни след засаждането. Пилешкият тор се разрежда във вода в съотношение 1:12. Разход - 1 литър на 1 кв. м. След няколко седмици се въвежда нитроамофоска, разредена във вода - 1 супена лъжица. л. за 8-10 литра. Разходът е същият. Третото хранене се извършва с инфузия на пепел - 5 супени лъжици. л. за 1 литър вода. Консумация - 500 мл за всеки храст.
 3. Нарежете храста, оставяйки максимум 5 плода.

Възможни проблеми и начини за решаването им

Дините често са нападнати от вредители като ливаден молец, телена червей, мухоморка, лъжичка и листни въшки. Ако бъдат намерени, насажденията се третират с биологични продукти (например "Fitoverm").

Стъпка по стъпка инструкции за отглеждане на дини за начинаещи

В допълнение към вредителите, динята е податлива на:

 1. Антракноза. На листата се появяват кафяви или жълтеникави петна с неопределена форма. Засегнатите листа изсъхват и опадат. Стъблото отслабва и става крехко. Плодовете, засегнати от антракноза, се деформират и спират да се развиват.
 2. Ascochitosis. По листата се появяват жълто-кафяви петна. Той губи своята еластичност, изсъхва и отпада. По издънките се образуват сухи сиви петна, а по-късно и черни точки. Плодовете, засегнати от аскохит, изсъхват и умират.
  Брашнеста мана. Първият етап на заболяването се проявява под формата на белезникав или сиво-розов цъфтеж върху зеленината на дините. Деформира се, изсъхва и отпада. Брашнестата мана рядко засяга плодовете.
 3. Peronosporosis. По листата се появяват кафеникаво-жълти петна, последвани от образуване на сиво-виолетови огнища. Те растат много бързо и покриват цялото листо. След няколко дни пероноспорозата може да унищожи цяла плантация.

"Abiga-Peak", колоидна сяра, "Ordan", "HOM" помагат в борбата с подобни заболявания.

Събиране и съхранение

Времето на прибиране на реколтата е различно за всеки сорт, така че се фокусираме върху общите признаци на зрялост на динята. Основната от тях е извита опашка. Зрели плодове ще издадат скучен звук, ако го докоснете с пръст. Комбинацията от тези характеристики служи като сигнал за прибиране на реколтата. Съхранявайте дини на хладно и тъмно място.

Производителност от 1 хектар

Стъпка по стъпка инструкции за отглеждане на дини за начинаещи

Добивът на дини зависи от сорта. Средно при благоприятни метеорологични условия и подходящи грижи се добиват около 35 тона от 1 хектар.

Характеристики на отглеждане в оранжерия, оранжерия

Тъй като дините обичат пространството и се отглеждат изключително по метода на асма, оранжерията за това растение трябва да бъде сравнително голяма по площ и най-малко 2 м. В противен случай принципът е същият като при отглеждане в открита земя.

Съвети от опитни градинари

Стъпка по стъпка инструкции за отглеждане на дини за начинаещи

Основният съвет на опитни градинари е предварителната дезинфекция както на оранжерията (или оранжерията), така и на почвата... За тези цели се използват инсектициди.

От замръзване разсадът се покрива с пластмасови бутилки от 1,5 литра с отрязано дъно с отрязани пластмасови бутилки за вода с вместимост 5 литра, поставени върху тях.

За да се предотврати изгниването на плодовете, под тях се поставят плоски широки дъски.

За да се ускори зреенето на яйчника, да се получат големи и сладки дини, страничните мигли се нарязват, оставяйки не повече от 5-6 плода.

заключение

Отглеждането на дини е просто упражнение, но изисква спазване на някои тънкости. Ако следвате всички тези съвети, ще бъде осигурена отлична реколта. През целия сезон можете да се насладите на уникалния вкус на тази култура с пъпеши.

Добави коментар

градина

Цветя