Защо можете да се отровите с кисела зеле и какво да направите, ако това се случи

Киселото зеле е един от най-полезните зимни препарати. В него се запазват всички вещества, а количеството на витамин С и някои други елементи дори се увеличава след ферментацията. Лекарите препоръчват включването на този продукт във вашата зимна диета.

По време на киселината зелето преминава през ферментационни процеси. Той придобива специални свойства и вкус благодарение на полезните бактерии. Ако обаче се нарушат правилата за съхранение или технологията на готвене, в закуската започват да се размножават патологични микроорганизми. Тогава продуктът става опасен. Възможно ли е да се отровите с кисела зеле и как своевременно да разпознаете симптомите, прочетете статията.

Възможно ли е да се отровите с кисело зеле

Защо можете да се отровите с кисела зеле и какво да направите, ако това се случи

Отравянето е възможно с яде кисело зеле, не се подлага на допълнителна термична обработка... Също така често източникът на вредни бактерии не е самата туршия, а присъстващите в нея добавки и продуктите, с които е била консумирана.

В разваленото кисело зеле се развиват различни вредни бактерии, които могат да причинят интоксикация. Най-опасни са причинителите на ботулизма, които се развиват не само в месото и рибата, но и във всяка анаеробна среда.

Заразяването с ботулизъм е възможно, ако киселите краставички са били държани в безвъздушна среда. Такива условия се създават в херметически затворени кутии и торбички. Спорите на патогена влизат в самата закуска заедно с частици пръст, от мръсни ръце или с грешен квартал.

Забележка! През 2010 г. е регистриран случай, когато 5-годишно семейство се е разболяло от ботулизъм, след като е яло кисело зеле.

Ботулизмът в зелето е рядък. По-често един развален продукт се превръща в средство за развитие на E. coli. Той причинява симптоми на интоксикация, но не се счита за фатален.

Най-големите рискове от заразяване са при закупуване на зеле на пазара или в магазин. Недобросъвестните продавачи често не следват технологията на готвене, опитвайки се да продадат неферментиралия продукт възможно най-скоро.

В продажба са и туршиите с изтекъл срок на годност. За да скриете признаците на развален продукт, закуската се измива, третира се с оцет и слаб хлорен разтвор. За да прикриете неприятен цвят и мирис, зеленчуци, плодове, плодове, сосове се добавят към киселото зеле.

Най-безопасното за купуване кисело зеле без добавки, тъй като в тази форма е по-лесно да се провери неговата годност за употреба.

Възможни причини за отравяне

Зеленото зеле рядко е причина за отравяне.

Това е възможно в следните случаи:

 1. Нарушение на технологията на готвене. Важен е не само процесът на готвене, но и продуктите, които се използват. Спазването на санитарните стандарти е важно.
 2. Съдове. Киселото зеле произвежда млечна киселина, която взаимодейства с някои материали, за да освободи вредни съединения.
 3. Нарушаване на условията за съхранение. Продуктът губи полезните си свойства, бактериите се размножават в него. Мирисът, вкусът и цвета се променят.
 4. Токсични продукти. Проблемът възниква, ако зелето се отглежда с помощта на химикали за борба с болести и вредители или като торове. Главите зеле натрупват токсини, които, влизайки в човешкото тяло, причиняват отравяне.

Условия за съхранение

Защо можете да се отровите с кисела зеле и какво да направите, ако това се случи

Дори правилно свареното кисело зеле ще доведе до отравяне, ако се съхранява неправилно.

За да може продуктът да остане полезен дълго време и в него да не се развият патогенни бактерии, се спазват следните условия на съхранение:

 1. температура... Оптималното изпълнение на киселото зеле е -2 ... + 4 ° C (няма да се влоши за 8 месеца), но може да се съхранява без последствия при температури до + 8 ° C (до месец). По-високите проценти създават оптимална среда за развитието на патогенни бактерии. През зимата туршиите се съхраняват на балкона. Ако замръзнат, това няма да повлияе негативно на техния вкус или полезни свойства. Също така зелето се съхранява в хладилника.
 2. стегнатост... Контейнерът със зелето трябва да бъде затворен. Това ще защити детайла от проникването на патогенни бактерии и гъбички отвън, ще го предпази от контакт с въздух и ще увеличи срока на годност.
 3. влажност... Тази цифра трябва да е средно 80%. Ниската влажност води до бързо изпаряване на саламурата. Ако закуската не е напълно покрита с течност, тя ще потъмнее при контакт с въздух и вкусът й ще се промени.
 4. Периоди на съхранение... Зеленото зеле се съхранява до 8 месеца в дървени бъчви, емайлирани съдове, в които след готвене се ферментира. От 4 до 6 месеца продуктът ще остане използваем в херметически затворени стъклени буркани. В отворени контейнери в хладилника туршиите няма да се влошат за 4-7 дни. Във всички случаи зелето трябва да се покрие със саламура.

След срока на годност яденето на туршии е опасно за здравето. За да се запази киселото зеле за повече от шест месеца, той се замразява.

Неправилна подготовка

Защо можете да се отровите с кисела зеле и какво да направите, ако това се случи

Важно е да ферментирате зелето правилно. Ако не се спазва технологията, продуктът няма да е от полза за тялото, а ще навреди.

Правила за кисело зеле:

 1. Обработка на главата... Повечето от химикалите се събират в стеблото и в горните листа на зелето. Тези части трябва да бъдат премахнати. Останалите листа се накисват за 15 минути в солен разтвор. Тези действия ще ви помогнат да се отървете от повече от 75% от вредните вещества. Останалата част от тялото ще се отстрани без повреди.
 2. чистота... Важно е да измиете добре ръцете си преди готвене. Ястията и ножовете се третират със специален агент, по-добре е да носите ръкавици на ръцете си. Не се препоръчва използването на дъски за рязане на глави от зеле, върху които са нарязани сурово месо и рибни продукти.
 3. Изборът на сорта. Късните сортове са подходящи за ферментация. Ранните и средните листа имат по-малко плътни листа и по време на ферментацията бързо губят своята структура и цвят. В такъв продукт бактериите се размножават по-бързо.
 4. Правилно съотношение на сол и зеленчуци... Количеството сол трябва да бъде 2% от общото тегло на храната.
 5. Съответствие с условията на ферментация. Можете да ядете кисело зеле не по-рано от 2 седмици след началото на готвенето. Особено опасно е да го използвате през първите 2 дни, тъй като през този период процесът на ферментация все още не е завършен.
 6. Действия по време на готвене. Получената пяна се отстранява от зелето и салатата се пробива с шиш, освобождавайки газ.

Киселото зеле се състои от 4 етапа:

 1. Изцеждането на сок. Продуктите, които съставляват закуската, пускат сока. Започва да ферментира, но поради високата концентрация на сол, млечно бактериите не се развиват. Постепенно количеството на сока се увеличава, саламурата става по-малко концентрирана.
 2. Образуване на млечнокисели бактерии... Когато има много сок, той започва да ферментира. Процесът е придружен от отделяне на въглероден диоксид, замъгляване на саламурата и образуване на пяна. Възпроизвеждането на млечнокисели бактерии води до такива ефекти. Този и предишните етапи трябва да се провеждат при температура от + 17 ... + 22 ° C.
 3. Натрупване на млечна киселина. Възниква поради процесите на разлагане, протичащи в продукта. Продължителността на процеса е 5-7 дни. През цялото това време температурата се поддържа на + 20 ° C. Образуването на млечна киселина се спира, когато концентрацията й е 1,5-2%.
 4. Ферментация. Млечната киселина инхибира млечнокиселите бактерии. През този период съществува риск от образуване на мухъл. За да се предотврати това, контейнерът със зеле се премества в помещение с температура не по-висока от + 8 ° C.

Защо можете да се отровите с кисела зеле и какво да направите, ако това се случи

Неподходящи съдове за готвене

Пластмасата и металът не са подходящи за кисело зеле, тъй като при взаимодействие с млечна киселина те отделят съединения, вредни за човешкия организъм. Това може да причини отравяне.

Най-добре е зеленчуците да ферментират в дървен или стъклен съд. Емайлирани контейнери също са подходящи, но в този случай е важно да се уверите, че няма чипове.

Признаци за развалено и добро зеле

Защо можете да се отровите с кисела зеле и какво да направите, ако това се случи

За да избегнете отравяне, важно е да можете да разграничите ядливото и разваленото кисело зеле.

Основните параметри, на които трябва да се обърне внимание:

 1. цвят... Салата трябва да е лека, с равномерен цвят. Ако съставът съдържа моркови, е допустимо наличието на жълтеникав нюанс. Отсъствието на сиво, зелено, розово, червеникаво и други нехарактерни цветове е важно. Те показват наличието на мухъл или плесен. Сивкав нюанс може да бъде и знак, че главите на зелето не са били измити добре преди готвене. Снежнобял нюанс показва несъответствие с технологията на готвене.
 2. композиция... Трябва да присъстват само сол, зеле, понякога моркови. Малко количество плодове и плодове е приемливо, но купуването на такива салати е по-опасно от обикновеното кисело зеле. Съставът не трябва да съдържа оцет, захар и други консерванти.
 3. Мирис... Качествен продукт има специфичен аромат с лека киселинност. Ако миризмата е гниеща, не можете да ядете такова зеле.
 4. текстура... Зеленчуците трябва да са твърди, твърди и хрупкави. По-добре, ако са тънко нарязани. Ако зелето е меко и мудно, това означава, че са нарушени правилата за съхранение или приготвяне.
 5. вкус... Висококачественото зеле трябва да е леко кисело, с лек ръб. Твърде киселият, сладък вкус, както и неподправените аромати показват, че продуктът е развален.
 6. саламура... Туршията трябва да бъде изцяло покрита с нея.
 7. Чуждестранни включвания... Слизите, мухълът и филмът върху саламурата са основните симптоми на разваленото зеле. Не може да се яде дори преработено.

Ако е засегнат само най-горният слой на салатата, все пак няма да е възможно да я спестите, като се отървете от развалената част. Мухъл, бактерии и техните токсини, гъбички имат време да се разпространят в цялата осоляване.

Не се препоръчва да ядете развалено зеле, дори ако е било сварено. Въпреки факта, че по време на топлинна обработка над + 100 ° C, вредните микроорганизми умират, за да се отървете от токсините им, ще трябва да готвите ястието при температура от + 120 ° C поне 10 минути.

Интересно е:

Възможно ли е кисело зеле с кърмене

Рецепти за незабавно осолене и кисело зеле за 1 ден и 2 часа

Рецепти от кисело зеле с различни съставки

Какво да направите, ако се отровите с кисело зеле

Отравянето на киселото зеле се получава, когато вредните микроорганизми и техните токсини навлизат в стомашно-чревния тракт. Там те започват да се размножават бързо, потискайки собствената си микрофлора и имунните клетки.

От стомашно-чревния тракт патогенните микроорганизми и техните отпадни продукти навлизат в кръвообращението, което води до интоксикация. Тежестта и последиците му зависят от правилността на лечението. Колкото по-рано проблемът бъде идентифициран и елиминиран, толкова повече са шансовете за пълно и бързо възстановяване.

Симптоми

За да започнете лечението на отравяне навреме, трябва да знаете неговите симптоми:

 1. Гадене и многократно повръщане в продължение на 1-5 дни. Повръщането се появява след всяко хранене или прием на вода.
 2. Диария. В някои случаи тя липсва.
 3. Болезнени усещания в корема. Болката често се локализира около пъпа.
 4. Слабост, летаргия, сънливост.
 5. Нарушена координация на движенията.
 6. Виене на свят.
 7. Температура от 37 до 38,5 ° C.

Понякога отравянето е придружено от тахикардия, гърчове, цианоза на крайниците, втрисане, главоболие.

Дехидратацията винаги е налице. Ако дехидратацията е тежка, възможна е загуба на съзнание.

Внимание! Ако човек е алергичен към мухъл, отравянето с развалено кисело зеле може да съпътства анафилаксия. Един от неговите признаци е синята промяна на цвета на назолабиалния триъгълник.

Първа помощ, лечение

Ако се е яло развалено зеле, се появи гадене, но все още не се повръща, стомахът се промива. За да направите това, трябва да изпиете около 1,5 литра вода или светло розов разтвор на калиев перманганат. Ако в процеса на повръщане не последва, това се причинява от натискане на пръсти върху корена на езика.

Ако се появят симптоми на интоксикация, първата помощ трябва да бъде както следва:

 1. Прием на абсорбиращи лекарства: "Атоксил", "Ентеросгел", активен въглен и др. Средствата се вземат съгласно инструкциите.
 2. Елиминиране на дехидратацията. След всяко повръщане е необходимо да изпиете 1-1,5 литра вода за възрастен и 50-200 мл за дете. Това трябва да се прави на малки порции на всеки 5 минути, за да не се предизвика повръщане. По-добре е да пиете не обикновена вода, а физиологични разтвори, например "Regidron".
 3. Ако диарията отсъства и повръщането е тежко, трябва да се използва слабително средство като магнезиев сулфат.
 4. Ако има температура над 38 ° С, се взема антипиретично средство ("Нурофен").
 5. В случай на силна болка, те приемат спазмолитици, например "No-Shpu".

Ако отравянето е тежко, лекарят ще предпише курс на антибиотици с продължителност от 3 дни до 2 месеца. Забранено е да приемате лекарства самостоятелно.

По-нататъшно възстановяване

В острата фаза на отравяне (при наличие на тежки симптоми) се препоръчва да се откаже приема на храна. По това време пият билкови чайове, неподвижна вода, компот от сушени плодове.

Позволено е да се приема храна на следващия ден след отстраняване на острата фаза. Периодът на възстановяване трае поне седмица. По това време храната трябва да бъде щадяща. Храната не трябва да е мазна, пържена, пушена, солена, пикантна. Забранено е яденето на закуски, газирани напитки, бърза храна, сладкиши, мая, бутер, тесто за сладкиши.

Пациентът трябва да яде варена или задушена храна с минимално количество масло. Разрешени са кисело-млечни продукти без мазнини, постно месо на възрастни животни, зърнени храни без олио, зеленчуци и плодове с ниска киселинност.

В какви случаи е необходима медицинска помощ

В някои случаи самолечението е невъзможно. Вика се лекар, ако:

 • е ранено дете, възрастен човек, жена по време на бременност, човек с хронични заболявания на черния дроб, панкреаса, стомашно-чревния тракт;
 • първата помощ не донесе положителни резултати или състоянието се влоши;
 • в кръвта или в изпражненията са открити следи от кръв;
 • повишаване на температурата е придружено от гърчове;
 • наблюдава се силно дехидратация, нарушено съзнание или припадък.

Лекарят ще коригира лечението или ще насочи пациента към отделението по инфекциозни заболявания. Там ще вземат намазки, ще предпишат курс на антибиотици, ще сложат капкомер за премахване на дехидратацията и т.н.

Забележка! Обикновено след лечение на отравяне се предписват ензимни препарати и хепатопротектори за нормализиране на работата на черния дроб.

Възможни последствия

Интоксикацията на тялото не винаги преминава без последствия.

При неправилно и ненавременно лечение може да се появят следните патологии:

 • възпаление на черния дроб, панкреаса, жлъчните пътища;
 • чернодробна и бъбречна недостатъчност;
 • дразнене на червата;
 • обезводняване.

В редки случаи е възможна смърт или кома.

заключение

Отравянето с кисело зеле е рядко, но опасно явление. Възниква, ако продуктът е приготвен в нарушение на технологията или е съхраняван неправилно. Симптомите на отравяне са същите като при всяка друга интоксикация на организма. В случай на навременно лечение е възможно развитието на опасни за живота и здравето последствия.

За да се излекува отравяне и да се избегнат неприятни последици, е важно да се осигури на пациента първа помощ правилно и своевременно. По-добре е да не се занимавате с самолечение, а да се свържете с вашия лекар или да се обадите на линейка.

Добави коментар

градина

Цветя