Как да се справим с бълхите по зелето

Ако на листа от зеле се появят дупки с назъбени ръбове, това е ясен знак за атака от кръстоцветна бълха. Насекомото често се среща в лехите на тази зеленчукова култура, тъй като се храни с сок на растението. За да спасите реколтата, има много начини за унищожаване на вредителя - химически, биологични и народни средства. За повече информация как да преработвате зеле, ако черните бълхи го ядат, прочетете статията.

Как и защо се появяват бълхи по зелето

Малките черни бръмбари са били наричани бълхи бръмбари заради способността им за скачане.... Този метод на движение им позволява бързо да се разпространяват през зелеви насаждения и вредители в много големи площи.

Насекомите предпочитат да се хранят с всички растения от семейството на кръстоносните: с идването на пролетта - млади плевели, след това преминават към разсад на зеленчукови култури.

Как да се справим с бълхите по зелето

Вредителите причиняват особено големи щети на зелевите лехи, когато в едва родените листа на младите разсад те изяждат много закръглени дупки, увреждайки точките на растеж на разсад.

Кръстоцветните бълхи са често срещани почти в цяла Русия... Масовото им нашествие се случва в края на април - началото на май. До този момент листните бръмбари спят в горния слой на почвата или под паднали листа.

Щом въздухът се затопли до + 15 ° C, те напускат своите убежища и атакуват нежните листа от растящи зелеви разсад или разсад. Активно и бързо се размножават, те са в състояние да унищожат цялата бъдеща реколта за няколко дни. Възрастните няма да се откажат от листата на зелевите глави.

При проверка на повредени глави от зеле бълхите са абсолютно невидими, защото са подредени в средата на вилицата. Само по изсечените листа и пожълтяване около дупките градинарите се досещат за нахлуването на вредителя.

Как да се справим с бълхите по зелето

Младите растения отслабват, изсъхват, след това изсъхват дори при обилно поливане... Следователно на зелеви корени ларвите на бълхите са се заселили, които често увреждат шията на разсада.

Причината за масовата поява на вредители в зелеви лехи може да бъде пренебрегване на простия агротехнически методи:

 1. Късна сеитба на семена. Разсадът няма време да се засили до момента, когато вредителят е активен.
 2. Голям брой плевели и кръстоцветни растения в лехите.
 3. Растителни остатъци след прибиране на реколтата, в които бръмбарите намират зимно убежище.
 4. Сухо и горещо време, при което кръстоцветната бълха активно расте и се възпроизвежда.
 5. Изсушаване от почвата.
 6. Пренебрегвайки дълбоко изкопаване на почвата в края на есента.

Как да се справим с кръстоцветната бълха

Ако популацията на бълхите е много голяма, има голям риск цялата култура да умре.... В този случай се използват химически и биологични препарати.

Как се обработва

Основната характеристика на биологичните агенти е, че те имат ниско ниво на токсичност. Такива лекарства не вредят на хората и полезните насекоми.

Най-често използваният биологичен инсектицид "Актофит"... Използва се, като се вземат предвид следните препоръки:

 1. Добавете 4 ml от препарата в кофа с вода, разбъркайте добре.
 2. След приготвянето разтворът се използва незабавно, тъй като след няколко часа ефективността на агента значително намалява.
 3. Пръскането се извършва при спокойно и сухо време при температура на въздуха от +16 до + 28 ° C. В студено или изключително горещо време ефективността на инсектицида намалява.
 4. Зелето се напръсква отново след 15-20 дни.

Около 12-20 часа след лечението бълхите стават по-малко подвижни, и умират след 2 дни.

Химикалите се използват за бързо убиване на насекоми, но те вредят на всички живи организми - хора, животни, опрашители, птици. При обработка на зелето с такива средства трябва да се използват лични предпазни средства. Пръскането се извършва вечер - по това време активността на бълхите бръмбари намалява.

При приготвянето на разтвори на биологични и химични инсектициди е важно спазвайте препоръките на производителя. Нека да разгледаме най-често срещаните химически инсектициди.

"Aktara"

то агентът има чревно действие... Основната активна съставка е тиаметоксам. Лекарството се разрежда в леко топла вода със скорост 3 g от продукта на 1 кофа вода. Разтворът се използва за пръскане на растения или го изсипва под храст. Останките не се съхраняват, тъй като продуктът губи своята ефективност след няколко часа.

Лекарството започва да действа след 30 минути и предпазва зелето от бълхи за един месец... Тиаметоксамът не пристрастява вредителите и не се натрупва в растението, но вреди на опрашващите насекоми.

"Actellik"

Влияе на нервната и храносмилателната системи на насекомите... За пръскане 2 ml от продукта се разреждат в 2 литра вода. Този обем е достатъчен за унищожаване на вредители на територията на 20 кв. м.

Лекарството е пристрастяващо към бълхите, поради което не се препоръчва да се използва няколко години подред. Актеликът е токсичен не само за насекомите, но и за рибите. Не може да се използва в близост до водни тела.

Как да се справим с бълхите по зелето

"Decis"

Контактно-чревен препарат. му не може да се използва по време на цъфтежтъй като този инсектицид е опасен за пчелите. Предимството на продукта е, че не се отмива с вода и работи дори след валежи.

Децис защитава зелето за 2 седмици. Растенията се пръскат вечер и при сухо време. Максималният брой процедури на сезон е 2.

"Imidalite"

Системен инсектицид. му използва се за предотвратяване на бълхи бръмбари.

"Имидалит" се използва за лечение на семена от зеле преди засаждането. Продуктът защитава растението в продължение на 2 месеца след засаждането.

"Карате"

контакт след час агентът навлиза в храносмилателната система на бълхите и нарушава работата му... Засяга както полово зрели индивиди, така и ларви. През сезона зелето се третира с това лекарство 2 пъти.

"Карате" не може да се използва, когато растенията цъфтят. Разтворът се приготвя на 2 етапа. Първо, агентът се разрежда с малко количество вода, разбърква се. След това добавете повече вода със скорост 1 ml от лекарството на кофа.

"Tabazol"

Използва се като средство за възпиране... Състои се от тютюнева летяща пепел. В допълнение към отблъскването на вредители, той е свикнал да подхранване на растенията, тъй като препаратът съдържа много фосфор, калций, калий и други важни микроелементи.

"Tabazol" се използва сух. Опрашват зелето в сухо и спокойно време. Разход на прах на 1 кв. м. - 15-20 g.

"Светкавица"

Контакт и чревен агент. Има акарициден ефект, поради което убива бълхи и техните ларви.

Повечето насекоми умират в рамките на 30 минути след обработката на зелето. Защитният ефект продължава месец. За да приготвите разтвор в 10 литра вода, разредете с 2 ml от лекарството.

Други мерки за контрол

Няма да работи за събиране на вредители с ръцете си, тъй като те отскачат при най-малката опасност... Хората използват тази характеристика на бълхите, за да ловят с лепкави капани.

Основният принцип е всяка плоска повърхност да се обработва с лепкав материал, например, двустранна лента, лепило, мед, грес и др.

Как да се справим със зелевата бълха с помощта на капани:

 1. Лепкава композиция се нанася върху лист шперплат или фибран. След това те се разхождат с него по леглата, докосвайки зелените листа с капан.
 2. За всяко растение се прави конусовидна капачка. Отвътре се третира с лепкава субстанция. В горещо време разсадът се покрива с капачки за няколко часа.
 3. Между редовете се поставят ниски и широки контейнери, които се пълнят с вода и 2 с.л. л. керосин или всяко растително масло. 2 души протягат въже над лехите и го прокарват над растенията. Бълхите, хванати в контейнери, няма да могат да излязат оттам.
 4. За улов на бълхи често се използва парцал, напоен с автомобилно масло. Разпространен е между редовете. Парцалът се обръща на всеки 2 дни.
 5. Използването на автомобилна прахосмукачка ще ви помогне да се отървете от някои вредители. Те просто прекарват близо до разсад. Бълхите скачат и някои от тях влизат в прахосмукачката.

Също градинарите често използват народни средства за борба с вредителите... По време на образуването на глави зелето е много уязвимо, затова се препоръчва редовно да го прашите с пепел. Ако процедурата се проведе след дъжд или поливане, пепелта ще се придържа към листата за известно време. Вредителите не нападат такива растения.

Как да се справим с бълхите по зелето

Други рецепти за борба с бълхи по зеле:

 1. Прах с червен пипер.
 2. Чесън, невен, кориандър или невен се засаждат между редовете.
 3. Нарязаният пелин се поставя до растенията.

Как да преработим зелето, ако възпиращите методи са неефективни:

 1. Разтрийте 50 г катранен сапун, разтворете в 10 л вода, добавете 3 с.л. л. дървесна пепел. Това средство се напръсква със зеле вечер.
 2. Също така се третира с разтвор на оцет (200 ml на 1 l вода).
 3. 300 г глухарчета се нарязват на ситно и се запарват в 5 литра топла вода в продължение на няколко часа. След това филтрирайте и добавете настърган сапун за пране към инфузията. Зелето се пръска с този инструмент веднъж седмично.

Методи за превенция

Своевременно извършено превантивните мерки ще помогнат да се защити реколтата от зеле от атаки на ненаситни вредители:

 1. Засаждане и размножаване по периметъра на крайградската зона на инсектицидни растения (тютюн, пиретрум и др.).
 2. Дълбоко есенно копаене на почвата. След такава процедура повечето от насекомите, които зимуват в нея, умират.
 3. Поддържане на почвата влажна. Кръстоцветната бълха не понася влага и влага.
 4. Навременното плевене.
 5. Съответствие с сеитбообращението... Зелето не се засажда близо до сродни култури или не се отглежда на едно място в продължение на няколко години. Наблизо се засаждат растения, които отделят фитонциди: невенчета, невен, настурция, чесън, лук, копър, кориандър.
 6. Внимателно събиране на върхове и изсушени плевели след прибиране на реколтата. Обикновено остатъците се изгарят и по този начин връщат част от хранителните вещества в почвата.

заключение

Борбата срещу зелевите бълхи носи положителен резултат само ако се започне веднага след откриването на вредители.

Най-добре е да използвате биологични инсектициди, но ако популацията на бълхите е твърде голяма, химикалите се избират, защото действат по-бързо. Важно е също така да се извършват превантивни мерки, например да се копае градинско легло и да се полива с вряла вода през есента, да се засаждат наблизо растения, които плашат бълхите.

Добави коментар

градина

Цветя