Каква е разликата между аспержи боб и зелен фасул: снимки на бобови растения и разликата между тях

Зеленият боб с право се счита за един от най-ценните и полезни представители на бобовите растения. Родината й е Централна Америка, но днес културата се отглежда по целия свят, включително и у нас.

Зеленият фасул е известен на всички, но малцина знаят какво е фасулът с аспержи. Може ли зеленият боб и аспержите да се считат за един продукт? И ако не, каква е разликата? В тази статия ще разгледаме по-отблизо приликите и разликите, нека да поговорим характеристики на отглеждане и кулинарните приложения на тези две култури.

Какво са зелен фасул

Зелен боб Е храстовидно или катерещо растение от семейство бобови растения. Когато чуем това име, самите бобови растения, които използваме за храна, веднага ни хрумват, обикновено като гарнитура или основно ястие. Всички знаят, че е невероятно богат на витамини и минерали, но те нямат представа доколко той има положителен ефект върху тялото ни.

Сортът шушулка е шушулка с два клапана, която съдържа самия боб, кръгъл или овален, в зависимост от сорта.

Каква е разликата между аспержи боб и зелен фасул: снимки на бобови растения и разликата между тях

Първоначално бобът е бил използван при готвене., но с течение на времето сортовете боб стават все по-хибридизирани, появяват се все повече нови видове, които вече нямат толкова твърди клапи. Съответно този бобови растения стана годни за консумация заедно с капаците. Ето как зеленият боб започна да се различава от обикновения боб: когато се яде, самите шушулки не се отварят, а се ядат заедно с боба.

важно! Препоръчително е да ядете само млади шушулки. По-старите стават жилави и безвкусни, когато се готвят.

Общо има повече от 60 различни разновидности на това растение: за всеки вкус и цвят... Бобът се отглежда за събиране на боб или раменни остриета (обикновено така наречените черупки на боб). Сортовете боб, които ядем, се отглеждат точно на раменете.

Каква е разликата между сортовете зелен фасул? Има много признаци и разлики, но тук са основните две групи от това бобово растение:

 1. Храстово растение. Тя се различава по това, че храстът с кълнове е много компактен - расте до 60 cm.
 2. Катерещо растение. Характеризира се с разклонен храст, който изисква жартиера. Височината на растението достига 5-6 m.

Има класификация, която характеризира не храста, а самите плодове. Така:

 1. Захарен боб... Видът няма пергаментен слой. Когато узреят, външният вид е необичаен: има месести, но меки шушулки и вкусен боб. Този вид се нарича още без влакна, тъй като му липсват надлъжни влакна по шева. Това е голям плюс - готви се по-лесно и по-бързо.Каква е разликата между аспержи боб и зелен фасул: снимки на бобови растения и разликата между тях
 2. Полу-захар... Той има пергаментен слой, но е мек, което позволява и шушулките да се използват за храна.
 3. белене... Има груб пергаментен слой върху шушулките и по шева. Отглежда се за фасул или ранните шушулки се скубят за консумация.

Видовете и сортовете боб не завършват с представените класификации. Тази култура е разнообразна по цвят, форма, аромат и размер. Можете да видите някои от неговите видове на снимката.

Какво са спаржените зърна

Аспержи боб е вид зелен фасул, който има по-продълговата форма, по-меки черупки и има вкус като аспержи.Каква е разликата между аспержи боб и зелен фасул: снимки на бобови растения и разликата между тях

Именно този вид се отглежда за събиране на зелени шушулки.Обикновено бобът от аспержи е захарен тип зелен фасул: това е цялата разлика между сортовете боб.

Аспержи боб са най-популярният вид зелен фасул, тъй като те са тези, които най-често използваме в храната. Нейните шушулки са нежни и вкусни, а приготвянето им е бързо и лесно.

Аспараговите зърна се отличават с липсата на твърд пергаментен слой върху клапаните и шевовете. И видът на растението (храст или катерене) не играе особена роля в това.

съвет! Как да разберете, че това е точно аспержи боб? Го съборят. На разрива ще видите меко съдържание, по-скоро като желе или смес, отколкото отделен боб.

И така, аспержи боб като подвид на зелен фасул са надарени със сочна пулпа и меки влакна на клапите, които нямат твърди шевове и дялове в структурата си. Това свойство прави шушулката мека и чуплива, но когато се готви, тези качества стават голямо предимство.

Разлика и прилики между зелен фасул и аспержи

Аспержите и зеленият фасул всъщност са почти едно и също нещо. Аспержи боб, като подвид, винаги е зелен фасул. Не всички зелени зърна обаче са аспержи. Аспержите имат по-меки черупки. По този начин, основната разлика е характеристиките на плодовите клапи. Можем да кажем, че аспержи боб са неузряла версия на зеления фасул.

Аспержи боб, като правило, винаги са зелени на цвят, тъй като техните шушулки очевидно са неузрели. Така те запазват своята мекота, вкус и всички полезни елементи, които ще са по-малко в презрелите плодове.

важно! Аспержи боб и аспержи не са едно и също нещо! Това са напълно различни продукти, както по произход, така и по характеристики.

Най-често зърната от аспержи имат кръгло сечение при счупване, докато при полуаспержи (полу-захарни) видове напречното сечение е по-овално (шушулките са по-плоски).Каква е разликата между аспержи боб и зелен фасул: снимки на бобови растения и разликата между тях

Сортовете за пилинг изобщо не приличат на аспержи - те имат твърди плоски клапи и ясно изразено надлъжно сечение на влакното по протежение на шева.

Друга характерна особеност на сорта аспержи е мекият боб. Почти е невъзможно да се разграничат, тъй като шушулките се добиват незрели и не се оформят напълно. Същото не може да се каже и за други видове - при тях бобът може да бъде ясно разграничен и използван като храна отделно от шушулките.

Функции за отглеждане

Правилата за отглеждане на зелен фасул и аспержи по същество са еднакви. Единствената разлика е, че видовете аспержи (с други думи - зеленчукови) се отглеждат с цел събиране на млади шушулки - лопатки. Останалите видове се отглеждат за самия боб. въпреки това правила за кацане и грижите за растенията обикновено са едни и същи.

Реколтата от бобови растения расте като лоза: тя се увива около опората, която трябва да бъде поставена до засадения храст. Тя може да бъде или пръчка / колче, забита в земята, или мрежеста ограда - в този случай храстът ще расте като лох, създавайки красива зелена стена.

Растениеви бобови растения по-добре в разхлабена влажна почва, тъй като расте слабо в глинеста и камениста почва.

Почти всички видове дават плод много обилно: от един храст реколтата се прибира 5-6 пъти на сезон. Плододаването продължава от юли до края на септември.

Ако искате да ядете зеленчуков (аспержи) боб, вземете ги неузрели, преди да загубят сока си. Обикновено се събират 9-11 дни след появата на яйчните яйчници. Необходимо е да се гарантира, че капаците не започват да "набъбват", в противен случай това ще означава, че плодовете са напълно узрели и капаците вече не могат да се ядат.

При сортовете аспержи бобът трябва да е малък - около 2 мм. В този случай дължината на шушулката няма значение (за всеки сорт е различна: от 10 до 60 см), основното е нейното качество.

Ако искате да вземете реколта заради боба, тогава трябва да изчакате узряването - около 3 седмици след яйчника.След това няма да можете да ядете капаците (дори при продължително кипене тези шушулки ще останат жилави и груби), но ще получите отлична реколта на самия боб вътре в капаците.

не забравяйте, че боб - термофилно растение... Необходимо е да го засадите от слънчевата страна на градината. В допълнение, по своето естество храстите имат красиви съцветия (бяло, люляково, розово). Те не само ще донесат добра реколта, но и ще украсят всеки сайт.

важно! Фасулът е едногодишно растение, следователно, те трябва да се засаждат всяка година.

И така, най-важните правила при отглеждането на зелен фасул:

 1. Избягвайте глинеста и камениста почва за засаждане. Бобовите растения обичат насипна почва.
 2. Изберете по-слънчеви места за засаждане - културата е много топлолюбива. Също така си струва да изберете най-безветреното място: силните пориви на вятъра могат да счупят дългите клони на растението.
 3. Вържете храсти или поставете ограда, за да ги подкрепите.
 4. Гледайте узряването на шушулките: ако искате да ги изядете, вземете ги неузрели.
 5. Разхлабете, оплодете (както с органично, така и с минерално торене) и периодично плейте лехата.
 6. Спазвайте режима на поливане: веднъж седмично (в сухите райони - 2 пъти седмично).

Зелен боб и аспержи: ползи и приложения

Тъй като аспержи боб са по-меки и по-малко узрели зелен фасул, те съдържат всички същите хранителни вещества като обикновения боб. Съответно използването на аспержи и бобови сортове в готвенето е много подобно. И така, какво е толкова добро в тази култура от бобови растения? Как да го готвя? Отговорите ще намерите по-долу.

Полза и вреда

Зеленият фасул е популярен продукт в много страни по света. И не става въпрос само за приятния му вкус. Тази култура съдържа огромно количество полезни микроелементи. Съдържа витамини А, С, В1, В2, Е, както и макро- и микроелементи:

 1. Калцият, който е изключително важен за поддържане здравето на човешкия скелет и стави, насърчава здравия растеж на косата и ноктите.Каква е разликата между аспержи боб и зелен фасул: снимки на бобови растения и разликата между тях
 2. Калий, важен в борбата срещу склерозата и поддържаща сърдечната функция.
 3. Фосфор и цинк, които нормализират метаболизма на мазнините в организма и поддържат здравословен хормонален фон.
 4. Лецитин, който укрепва стените на кръвоносните съдове.
 5. Желязо, което нормализира мозъчната функция и участва в хематопоезата.
 6. Фолиевата киселина, която се намира в лопатките на зеления фасул, е особено полезна за бременни жени, тъй като насърчава здравословното развитие на плода, а също така помага за преодоляване на депресията.

Много хора вярват, че бобът е с високо съдържание на калории, но това е мит. Съдържа минимум калории - 25 ккал на 100 гр. Запълнените с него фибри правят шушулките просто незаменим продукт, а протеинът, съдържащ се в културата на бобовите култури, нормализира храносмилането. По отношение на съдържанието на протеини бобът се конкурира с месните продукти.

Необходимо е обаче да се каже за съществуващите недостатъци на използването на тази култура от бобови култури:

 1. Хората с определени заболявания (гастрит, язва на стомаха, колит, подагра и др.) Не се препоръчват да ядат бобови растения, включително зелен фасул.
 2. Бобовите растения, които влизат в червата на човека, могат да причинят метеоризъм. Този проблем обаче може лесно да се избегне: източете първата вода при варене на раменете, а също така яжте боб с подправки, които намаляват образуването на газове.

Приложения за готвене

Зеленият фасул и аспержите се използват в готвенето на много нации по света. Те са задушени, варени, пържени и дори мариновани.

Каква е разликата между аспержи боб и зелен фасул: снимки на бобови растения и разликата между тях

Ето основните правила, които трябва да запомните, когато готвите боб:

 1. Когато готвите аспержи зелен фасул, не забравяйте да ги сварите в подсолена вряща вода, преди да ги добавите към всяко ястие. Ако това е зелен фасул без аспержи (с груби черупки), влакната се почистват предварително, тъй като дори варенето няма да ги направи по-меки.
 2. След готвене вече може да се сервира като пълноценно гарнитура към месо или риба или като отделно ястие. (най-простото е да намажете сварените шушулки с масло и да поръсите с билки). Или можете да продължите да готвите: задушете или запържете с яйце или зеленчуци.
 3. Добавянето на пържени крутони към шушулките ще придаде на ястието нов вкус... Ако решите да приготвите шушулките с други зеленчуци, най-добрите комбинации са броколи, моркови, чушки, домати и лук.
 4. Можете да подправите готовото ястие със сос. Като сос са подходящи зехтин, лимонена киселина, заквасена сметана или майонеза със ситно нарязани билки и (по желание) чесън.
 5. Готовите шушулки се използват при като основа за различни салати.
 6. Фасулът е в идеална хармония с гъбите, което ви позволява да реализирате много кулинарни фантазии.
 7. Греблата са чудесни за консервиране или замразяване. в което замразени шушулки 100% запазват полезните си свойства.

важно! При шоково замразяване всички хранителни вещества се запазват. По време на топлинната обработка отровите и вредните вещества, съдържащи се в зеленчука, се неутрализират.

заключение

Зеленият боб и аспержите са в търсенето в кулинарния свят. Разликата им е малка и се състои само в различната коравина на шушулките. Всички зелени зърна са зелен фасул, но не всички зелени зърна са аспержи.

Въпреки това, всеки вид бобови растения е не само вкусен, но и богатство от здравословни елементи. Той с право е включен в десетте най-търсени продукти във всички страни по света.

Добави коментар

градина

Цветя