Как да поливаме доматите, за да се изчервят по-бързо: най-добрата горна превръзка за домати и лайкове за ускоряване на узряването

Всеки градинар иска да получи богата реколта от червени, едри и вкусни домати. Но много начинаещи фермери в процеса на отглеждане не намират отговор на въпроса защо доматите в оранжерия не стават червени.

За да се справите с този проблем, трябва да измислите как да поливате доматите, така че да се зачервят по-бързо и какви други начини има, за да ускорите изсипването на плодовете.

Защо доматите не стават червени дълго време в градината, в оранжерията и на балкона

Приблизителният период, за който доматите узряват след началото на цъфтежа, е 40-55 дни... Точният период зависи от сорта на зеленчука.

През първия месец зелените плодове се увеличават по размер, стават гъсти. След това им трябва още около 20 дни, за да узреят.

Как да поливаме доматите, за да се изчервят по-бързо: най-добрата горна превръзка за домати и лайкове за ускоряване на узряването

Има няколко причини, поради които доматите узряват по-бавно. в оранжерията, откритата земя и на балкона:

 1. Осветление... Светлината на стаята ще определи как доматите стават червени. Ако няма достатъчно светлина за плодовете, те ще се развиват неравномерно и бавно. В открито поле съзряването се забавя от облачно време.
 2. хранене... Ако подхранването е било неправилно (например с излишък от азот), стъблата стават едри, а плодовете - малки, може да не се изчервят дълго време.
 3. температура... Ако температурата е твърде ниска или твърде висока, доматите се влошават. Те не произвеждат пигмента ликопен, който прави доматите червени. Оптималната температура за растежа на доматите е + 15 ... + 35 ° С.

Характеристики на ускоряване на съзряване в оранжерията и на открито

За ускоряване на процеса на зреене на домати в открито поле, спазвайте следните правила:

 1. Ако падна студена роса през нощта, покрийте доматите с фолио през нощта. Това ще запази плодовете от влага и ще намали вероятността от късен блясък.
 2. По-добре е да премахнете кафявите домати, така че да узряват на друго място.
 3. Пръскайте растенията с йоден разтвор - това ще укрепи имунната система.
 4. Отстранете долните листа на растението към онези четки, където плодовете вече са узрели.

Ако доматите растат в оранжерия, тези правила важат и за тях. Ако обаче оранжерията има отопление, тогава се препоръчва да оставите не повече от 12 четки на растението. Ако няма отопление, тогава не повече от 7.

В оранжерия, преди настъпването на студеното време, плодовете узряват напълно на средни групи и частично по върховете.

Опитните градинари препоръчват премахване на доведени деца и оставяне на не повече от 17 листа на растението.

Как да поливаме доматите, за да се изчервят по-бързо: най-добрата горна превръзка за домати и лайкове за ускоряване на узряването

Горна дресинг на домати за ранно узряване

Начини за ускоряване на зреенето на доматите използва се само ако времето е правилно и броят на узрелите плодове е недостатъчен... В много региони на страната ни това важи за последните летни месеци: от края на юли до края на август.

Правилното хранене играе важна роля. За бързо узряване е необходимо доматите да получат нужното количество азот, фосфор, калий, калций, магнезий и натрий.

Опитните градинари препоръчват да се комбинира органично и минерално торене. При този подход доматите не само растат по-бързо, но и плододават по-обилно.

Хранене с йод

йод - традиционен тор, използван от градинарите за подхранване на домати... Той решава два проблема наведнъж: предотвратяване на гъбични инфекции и хранене. Благодарение на йода, азотният метаболизъм в почвата се подобрява и устойчивостта към различни инфекции се увеличава, растението започва да дава плодове по-добре.

Липсата на йод води до намаляване на добива и непълно узряване на плодовете.

Референтен. Доматите се заливат с йоден разтвор в съотношение 1 капка от веществото към 3 литра топла вода.

Хранене с пепел

Пепелта е ефективно средство за укрепване на кореновата система и защита от вредители... Той е богат на хранителни вещества, необходими за растежа и развитието на растенията. Пепел съдържа фосфор, калий, азот, натрий, калций и магнезий.

Инфузията се приготвя по следния начин: чаша пепел се разтваря в 5 литра вода. В рамките на една седмица разтворът се настоява. След това доматите могат да бъдат напоени.

Как да поливаме доматите, за да се изчервят по-бързо: най-добрата горна превръзка за домати и лайкове за ускоряване на узряването

Поливане с калиев хумат

Хумат - смес от соли на различни микроелементи и киселини... Торът се образува от органични находища. Хуматът подобрява проникването на въздух в почвата, убива микробите и неутрализира токсините.

Калиевият хумат е отличен органичен тор за домати: той увеличава добивите, прави корените по-силни. За хранене се използва разтвор с концентрация 0,05%. 2 литра вещество се разпределят върху 1 m² почва.

Прочетете също:

Защо доматите се напукват, когато узреят в оранжерия

Пръскане на домати с суроватка с йод

Как да съхранявате доматите, така че да станат червени

Инжекции на алкохол храст

Градинарите ускоряват узряването на неузрелите домати и активират цъфтежа с алкохолни инжекции.

Референтен. Вкусът на плода не се променя от алкохолни инжекции: доматът не съдържа външни миризми и горчивината не се усеща.

Инжекциите на алкохол могат да се прилагат на всеки етап от развитието зеленчукова култура. Но когато използвате този метод, следвайте правилата за безопасност:

 • за хранене използвайте водка не по-силна от 45 °.
 • използвайте само стерилни спринцовки и работете с ръкавици, дезинфекцирайте мястото на инжектиране.

Инжектирането на алкохол се извършва само веднъж.

Как да поливаме доматите, за да се изчервят по-бързо: най-добрата горна превръзка за домати и лайкове за ускоряване на узряването

Допълнителни начини да направите руж домати

Ако спазвате всички препоръки за грижа, но плодовете все още не са започнали да стават червени, опитайте допълнителни начини да ускорите зреенето на доматите.

Премахване на нови дръжки

За едри и сладки домати премахнете нови пъпки и цветякоито се образуват по върховете на храстите. Младите плодове вече няма да могат да узреят, а силата от храста ще бъде отнета, което ще забави развитието на други домати.

Отрежете върховете на високи храсти и премахнете всички съцветия. Ако храстите са по-малки и средни, тогава върху тях се отрязват и всички цветни четки, които пречат на нормалното развитие на плодовете.

кражба

Друг начин за стимулиране на растежа на доматите е прищипването.

Растението се разклонява добре, образувайки пасинки (странични издънки). На нови издънки се появяват цветни четки. След отстраняването на допълнителните пасинки растението не губи енергия от допълнителни издънки, а енергията му се насочва към узряване на плодовете.

Ограничение на храните

За растежа на доматите много опитни летни жители използвайте принудително ограничение на мощността.

Направен е разрез в стъблото (12 см от земята) и тънка дървена плоча (10-15 мм) се поставя в образуваната празнина. Благодарение на това се контролира не само постъпването на хранителни вещества в растението, но и техният отток.

Доматите узряват много по-бързо след използването на този метод.

Защо доматите, извадени от храст, не узряват

Как да поливаме доматите, за да се изчервят по-бързо: най-добрата горна превръзка за домати и лайкове за ускоряване на узряванетоЗащо доматите, взети от храста, не почервенят? Няколко причини допринасят за това.:

 • ниска стайна температура;
 • домати, отстранени от храста рано (преди началото на първата фаза на зреене);
 • липса на осветление.

За да изсипете доматите по-бързо, можете да им сложите вече узрели плодове. Те ще помогнат на другите бързо да придобият червен цвят.

Защо доматът се зачервява със зелени петна близо до стъблото

Ако температурата е над или под нормата, тогава не само плодовете се забавят по време на зреене, но и се появява зелено-жълт кант на стъблото на домата.

Концентрацията на оцветяващия пигмент ликопен в плодовете намалява, поради което се получава неравномерно зачервяване на доматите.

Важно! За да се избегне рязък спад на температурата през деня и през нощта, е необходимо през деня да се проветрява оранжерията и да се включва отоплението през нощта.

Зреещи плодове с признаци на късен блясък

Доматите са предразположени към късен блясък... Заболяването се проявява в почерняването на плодовете и листата на растението и се отразява негативно на добива. Фитофтора най-често се появява през втората половина на лятото. Студът и влажността са благоприятни условия за развитието на гъбичките.

Яжте домати, които са болни от късен блясък, можете, но те трябва да бъдат обработени. В рамките на 15 секунди плодовете се поставят във вода с температура най-малко 60 ° C. След това доматите се сушат и се оставят да узреят.

Референтен. Заразените червени плодове трябва да се консумират незабавно или да се използват за консервиране. Зелените са най-добре запазени.

Какво да не правите по време на зреене на домати

За да не навредите на доматите, избягвайте често срещаните грешки за начинаещи:

 1. Как да поливаме доматите, за да се изчервят по-бързо: най-добрата горна превръзка за домати и лайкове за ускоряване на узряванетоОбилно хранене с азот. Позволено е да се използва горна дресировка за домати само през първата половина на лятото. Не се препоръчва това да се прави по-късно. Храненето с азот по това време ще влоши вкуса на доматите и ще намали добива.
 2. Злоупотреба с поливане. Доматите не обичат, когато влажността в оранжерията се промени. Невъзможно е земята да изсъхне и след това да се полива обилно.
 3. Излишен тор за почвата. Почвата, наторена с органична материя, е противопоказана за домати. Когато засаждате разсад, тор и птичи изхвърляния не трябва да се поставят в дупките - това ще увеличи риска от късна болест.
 4. Обилно хранене с оборски тор. Не се препоръчва да се хранят домати с оборски тор повече от 2 пъти на сезон.
 5. Обилно хранене с урея. Когато засаждате, не трябва да поставяте веществото в дупките или да го поливате твърде често. Ако доматите се нуждаят от това съединение, тогава само в началото на развитието (не по-късно от първите дни на юни) - напръскайте листата с разтвор на карбамид. За 10 литра вода се слага 1 с.л. л. вещества.
 6. Използване на нитрати като горна превръзка и създаване на ефект на парна стая в оранжерията. Това ще се отрази негативно на добива и качеството на плодовете.

Съвети и опити от опитни летни жители

Опитните градинари съветват да спазвате няколко прости правила., което ще помогне за отглеждането на домати големи и вкусни:

 1. Как да поливаме доматите, за да се изчервят по-бързо: най-добрата горна превръзка за домати и лайкове за ускоряване на узряванетоПрепоръчва се засаждане на разсад в редове. Морковите могат да се засаждат между редове, за да се запазят вредителите.
 2. Две седмици след засаждането на разсада, растението се напръсква с разтвори, съдържащи мед.
 3. Не засаждайте домати на едно място повече от 3 години подред.
 4. Доматите обичат, когато се поливат в корена.
 5. Почвата трябва да е рохкава и наситена с хумус.
 6. Не трябва да използвате оборски тор като тор повече от 2 пъти на сезон.
 7. Най-добре е да сеете два пъти повече семена, колкото искате вашите растения. По-добре е да премахнете слабите храсти и да оставите само продуктивни растения.
 8. Първото подхранване на домати след засаждане на разсад в земята се извършва в началото на юни.

заключение

Доматите са придирчиви растения, така че трябва да следвате методите за отглеждане на тази зеленчукова култура. Температурата, храната и осветлението трябва да са подходящи. Не злоупотребявайте с обилно торене с оборски тор и урея - това ще се отрази лошо на растението, може да се разболее от късна болест.

Ако доматите не почервенят дълго време, използвайте механични (прищипване, отстраняване на дръжки, ограничаване на храненето) или химически методи (третиране с йод, пръскане със стимуланти на растежа, хранене с борна киселина).

Добави коментар

градина

Цветя