Спасяваме засегнатата реколта от домати или как да спасим доматите от късен блясък, ако вече са болни

Късната болест е проблем, познат на повечето градинари. Тази гъбична болест ежегодно заплашва реколтата на много растения: картофи, чушки, патладжани и други насаждения. Сред тях са доматите. Появявайки се на един храст, късната болест скоро покрива всички растения.

След няколко дни цялата реколта може да умре, ако не бъдат взети мерки навреме. В тази статия ще научите как да определите инфекцията с късна болест при доматите, как да спасите доматите от късна болест, ако те вече са болни, какви са превантивните мерки.

Признаци за заразяване с домати с късен блясък

Фитофтора е гъбичка, която се развива в условия на висока влажност. Той заразява растението директно от почвата или се пренася от вятъра от болни храсти до здрави.

Най-често първите признаци на заболяването се появяват по листата. Те са покрити с тъмно сиви и кафяви петна, понякога с бял пухкав разцвет на гърба. Стъблото също е покрито с петна. Съцветията пожълтяват, потъмняват и скоро отпадат.

Спасяваме засегнатата реколта от домати или как да спасим доматите от късен блясък, ако вече са болниЗасегнати са и плодовете. По тях се появяват кафяви или черни петна с неравна форма. С течение на времето те се сливат на едно място. Доматът променя формата си, става грозен, омеква и в крайна сметка изгнива, излъчвайки неприятна миризма.

Може да се появи и върху плодовете на късния блясък след прибиране на реколтата. Заразените зеленчуци започват да потъмняват и гният по време на съхранение и узряване.

Как да се справим с късната болест, ако доматите вече са болни

Често, когато болестта прогресира, заразените растения не могат да бъдат спасени - те спешно се изхвърлят, за да се избегне епидемия. Ако болестта се открие в ранните етапи, тогава доматите могат да бъдат излекувани, за които има редица методи.

химикали

Колкото по-силно е растението, толкова по-малко е предразположено към болести. Подобрете имунитета на доматите, като ги подхранвате с фосфорно-калиеви торове.

Ако сте заразени, незабавно отстранете засегнатите листа и плодове, след което напръскайте храстите с фунгицид. След седмица процес само плодове с разтвор на калциев хлорид. 10% разтвор се продава в аптеките. Разрежда се с вода в съотношение 1: 3.

Забележка! Не използвайте химия, за да заразявате узрели плодове. Химическата обработка е подходяща само когато плодът е все още зелен.

Спасяваме засегнатата реколта от домати или как да спасим доматите от късен блясък, ако вече са болни

Традиционни методи

Ако не харесвате химикали и се притеснявате за устойчивостта и качеството на реколтата, опитайте народни методи. Те са също така ефективни в борбата с късната болест:

  1. Едно от наличните средства е йод... Това е отличен дезинфектант. Пригответе разтвор от 1 литър мляко, 1 кофа вода и 15-25 капки йод, напръскайте заразените растения.
  2. По-просто решение: разбъркайте мляко и вода в съотношение 1: 1 и ежедневно пръскайте доматите.
  3. Чесън смес. Нарежете 100 г чесън и налейте 200 г преварена вода. Оставете го да вари за един ден и добавете 1 g калиев перманганат. Разтваря се в 10 литра вода и се използва разтвор за спрей.
  4. Много градинари препоръчват саламура.... Той ще създаде филм върху доматите, който ще предпази плодовете. За целта разтворете чаша сол в 10 литра вода.

Агротехнически техники

Ако не искате да премахнете храста, опитайте да пробиете болното растение с медна жица. Това ще обогати домата с кислород и ще нормализира нивата му на хлорофил, като го направи по-устойчив на болести.

Запалете жицата на огъня, отрежете малко парче с дължина около 5 см и поставете в стъблото на 10-12 см над нивото на почвата, огъвайки краищата надолу.

важно! Ако не беше възможно да се спаси растението от фитофтора, важно е да го премахнете правилно. В никакъв случай не хвърляйте храста в компостната яма, тъй като с последващото подхранване на градината с хумус това ще провокира нови инфекции. Изгорете болния храст далеч от здрави.

Как да спасим реколтата

Има малка разлика в лечението на заразена култура в оранжерията и на открито. Основните нюанси са в превантивните мерки.

В оранжерията

В оранжерията, благодарение на защитата от прекомерна влага - дъжд, роса, мъгла, се създават благоприятни условия за развитието на гъбичките на фитофтора. Но това работи само ако оранжерията редовно се проветрява.

По-добре е да се лекуват заразени растения с народни средства, тъй като химическата обработка в затворена и запушена оранжерия отрови въздуха. След като растенията са излекувани или отстранени, обърнете специално внимание на почвата. След прибирането на реколтата се третира с разтвор на "Fitosporin", така че гъбата да умре и да не зарази насажденията през следващата година.

Спасяваме засегнатата реколта от домати или как да спасим доматите от късен блясък, ако вече са болни

В открито поле

На открито доматите са по-податливи на болести, тъй като дъждът и росата създават благоприятни условия за растеж на гъбата. Когато са заразени, те използват химикали, третират растенията в ясно време сутрин или вечер. Средно това се прави на всеки 10-14 дни. Но имайте предвид, че много лекарства лесно се отмиват с дъжд.

Какво да правите, ако късната болест се удари в плодовете

Дори ако болестта е достигнала плодовете, не трябва да се отчайвате. Реколтата все още може да бъде спасена и дори изядена.

Как да запазите

Съберете плодовете, засегнати от късната болест, в общ съд. Залейте доматите с топла, почти гореща вода или разтвор на калиев перманганат за няколко минути. Това ще убие бактериите. След това изсушете добре всеки зеленчук и го увийте в хартия, за да не се заразите плодовете един от друг. Оставете доматите на чисто и сухо място, за да узреят.

Мога ли да ги ям

Ако късният блясък не е проникнал дълбоко в плодовете, тогава доматите могат да се консумират, като отрежете слоя, повреден от гниене.

Как да спасим зелени домати

Ако растение с неузрели плодове е болно, тогава зелените домати могат да бъдат спасени. Събирайте плодове без признаци на заболяване - те трябва да са цели, твърди, без черни или кафяви петна. На следващо място, не забравяйте да изплакнете с топла вода - по този начин ще отмиете бактериите от плодовете.

След това оставете да изсъхне на топло място, извън слънчева светлина. Активното слънце свива доматите, не им позволява да узреят. След няколко седмици може да се берат първите узрели домати.

Спасяваме засегнатата реколта от домати или как да спасим доматите от късен блясък, ако вече са болни

Предпазни мерки

Известно е, че болестта е по-добре предотвратена, отколкото излекувана, следователно:

  1. Не забравяйте да дезинфекцирате почвата преди засаждането. Това ще намали до минимум възможността от закъснение.
  2. Засадете домати след цвекло, краставици, лук, зеле, моркови.
  3. Поливайте доматите рано сутрин.
  4. Ако доматите се отглеждат в оранжерия, не забравяйте да проветрите помещението, за да избегнете конденз.
  5. Не забравяйте да разхлабите почвата за по-добра аерация на корените.
  6. Не пренебрегвайте подхранването на растенията с биологично активни и народни средства.

Съвети и трикове

Когато напоявате, уверете се, че водата не попада на растението и плодовете - за това е удобно да използвате капково напоителни системи.

Борба срещу късната болест ще бъде по-ефективно, ако храните растенията с фосфор или калий. И, разбира се, не се обезкуражавайте, ако растенията се разболеят - те могат да бъдат спасени, ако положите достатъчно усилия.

заключение

Фитофтора годишно засяга доматите в региони с различен климат. Но заразените плодове могат да бъдат спасени и дори изядени, така че не бързайте да се отървете от тях. Химически и природни средства, агротехнически техники ще помогнат в борбата.

Гледайте внимателно градината си: по-лесно е да преодолеете късната болест на доматите, ако я забележите в ранните етапи. И, разбира се, най-ефективният лек е профилактиката.При правилно засаждане и грижи няма да се налага да се борите с болестта.

Добави коментар

градина

Цветя