Тайните на грижата за зимния чесън през пролетта

Чесънът е култура, която човечеството познава от хиляди години. Ползите от чесън за човешкото тяло е безспорен факт. Проучванията показват, че редовната консумация на зеленчуци повишава имунитета, намалява честотата и интензивността на вирусите и настинките.

В допълнение, чесънът е склад за витамини и основни минерали. Намалява кръвното налягане, удължава младостта и има антибактериален ефект. Можете да говорите безкрайно за полезните свойства на това луковично растение, но е по-добре да се засади го на неговия сайт и се уверете на практика. Как да го направите правилно и да получите богата реколта от зимен чесън, ще разкажем в статията.

Разлики между зимния и пролетен чесън

Чесънът е луковично растение. Има два вида чесън: пружина и зимата. Те различават външно и по метода на кацане.

Пролетният чесън се засажда в началото на сезона, когато земята се затопля малко (до 5-7 градуса), но все пак задържа влагата. Културата не обича напълно влажна почва - корените започват да гният, а след това и самата луковица.

Зимната култура се засажда в късна есен, около две до три седмици преди замръзване, така че чесънът да има време да се вкорени.

Използвайки таблицата, лесно можете да видите разликите между видовете.

Зимен чесън Пролетен чесън
Устойчив на замръзване. Не издържа на ниски температури.
Голям лук с 6 до 10 големи скилидки. Крушката е по-малка, зъбите също са малки, до 30 броя.
Зъбите са равномерни, растат в кръг. Зъбите са подредени хаотично.
Стрелката за изтриване. След отстраняване тя остава под формата на твърдо стъбло в центъра на луковицата, карамфил расте около нея. Тя няма стрела.
Срокът на годност е кратък, затова се препоръчва да го използвате до няколко месеца след събирането. Съхранява се до следващата реколта.
Зрее много преди края на градинския сезон. Не винаги има време да узрее в зона със студен климат.

Тайните на грижата за зимния чесън през пролетта

Как да се грижим за зимния чесън през пролетта

Зимните култури не се страхуват от студено време, защото чесънът покълва рано. Ако сте завили леглата от замръзване за зимата, веднага щом снегът се стопи, трябва да премахнете защитния подслон. Грижата за зимния чесън включва разхлабване, поливане и подхранване. Навременното плевене също е важно.

Разхлабване на почвата в пътеките на чесъна

Как да се грижим за чесъна през пролетта? Когато снегът се стопи и се появиха първите издънки, най-важната задача на градинарите е да запазят влагата в земята, да осигурят достъп на кислород до кореновата система на чесъна. Това изисква цялостно разхлабване между редовете и самите растения.

При грижата за зимния чесън много зависи от метеорологичните условия. Когато земята в леглата започне да става сива, вместо черна, е време да се разхлаби. По-нататъшно разхлабване се извършва след всеки обилен дъжд. Ако няма дъжд, тогава след поливане.

Внимание! Ако закъснявате с разхлабване, на повърхността почва образува се тънка кора. С течение на времето се втвърдява, напуква се, влагата се изпарява по-бързо в пъти. Вече е трудно да премахнете такава кора, ще се наложи дълбоко разхлабване, което може да повреди младите корени на чесъна.

Как правилно да се полива с вода и физиологичен разтвор

Чесънът понася доста добре сушата, но реколтата едва ли ще бъде изобилна.Следователно, трябва да осигурите на културата добро поливане. Влагата е особено важна през пролетта. За правилното формиране и растеж на главите почвата трябва да бъде достатъчно навлажнена.

Поливането

Схемата за напояване и за двата типа (пролетта и зимата) е идентична и изглежда така:

Климатични условия Поливането
Дъждовно или облачно време
Горещо сухо време На всеки 5 дни
Умерено горещо, дъждовно време На всеки 7-10 дни

Тайните на грижата за зимния чесън през пролетта

Защо вода с физиологичен разтвор

Чесънът, както и другите градински култури, страда от вредители... Поливането с физиологичен разтвор ще помогне да се отървете от тях. В допълнение, този разтвор насърчава по-доброто усвояване на азота, което е важно за културата.

Първото поливане със солев разтвор се извършва в края на май или началото на юни. Поливането се извършва на всеки десет дни. Схемата за поливане е следната:

  • 100 г сол / кофа вода;
  • 300гр сол / кофа вода;
  • 400гр сол / кофа вода;
  • 600гр сол / кофа с вода.

Четвъртият път може да се полива само в краен случай, когато мястото е силно заразено с вредители. Кофа с хоросан трябва да е достатъчна за 2 квадратни метра. м.

Бъди внимателен! Соленият разтвор е добър помощник, но трябва да се използва умерено, тъй като "омазнява" в големи количества и изтощава земята. Повече от три години подред подобна процедура не може да се проведе на едно място. Необходимо е да се променят културите на места. И ако почвата все още е солена, засадете бяла детелина - тя ще възстанови солевия баланс.

Третиране на издънки с физиологичен разтвор

За летливи вредители като лукови мухи се използва и физиологичен разтвор. Пропорцията е следната: 250 g сол / кофа топла вода (10 L). Разтворът се напръсква върху въздушната част на растението със спрей бутилка. Най-добре е разтворът да се остави за една нощ, а на сутринта пръскайте издънките с обикновена вода и поливайте лехите. За целите на профилактиката се препоръчва такава процедура да се провежда на всеки десет дни.

Как да помогнем на чесъна

За да расте здравият чесън и да образува големи глави и изобилни пера, той се нуждае от достатъчно количество азот, фосфор, калий и други микроелементи. Специалното хранене ще помогне да се осигури правилния баланс на хранителните вещества, необходими за растежа и развитието.

За да ви допадна реколтата, спазвайте точно пропорциите и сроковете на полагане, в противен случай резултатът може да е обратният (например изобилно развитие на зелената част в ущърб на образуването на главата).

Тайните на грижата за зимния чесън през пролетта

Пролетно подхранване

Най-активният растеж на растенията се случва, разбира се, през пролетта. Именно през този период е важно да храним чесъна навреме - и зимата, и пролетта. Зимният чесън се подхранва седмица след като снегът се стопи, а след това още две седмици по-късно. Пролетният чесън се подхранва, след като са се образували три до четири листа. Второто хранене се извършва след още две седмици.

Горна превръзка през лятото

Третото подхранване се извършва през лятото, в средата на юни. Важно е то да падне точно в момента на образуване на главата, в противен случай всички торове ще бъдат изхабени. И ако го изразходвате преди време, зелената част и стрелките ще се образуват твърде изобилно.

Видове минерални превръзки

Уреята е чудесна за пролетно подхранване. Съдържа големи количества азот. Използва се по следния начин: супена лъжица тор се разтваря в 10 литра вода. Довежда се с разтвор 3 литра разтвор на кв. м площ.

Амониевият нитрат също е азотен тор. 15 mg от веществото се разрежда в 10 литра вода. Консумацията е същата като в предишния случай. Препоръчва се хранене през пролетта с интервал от три седмици.

Nitroammofoska е тор, съдържащ калий, фосфор, азот, сяра. За листно хранене една супена лъжица се разрежда в 10 литра вода. торове. При подхранване с корени дозата за същия контейнер се удвоява.

Суперфосфатът съдържа фосфор - подобрява качеството на луковицата, тя става по-голяма, по-сочна и се задържа по-дълго. Пригответе разтвора по следния начин: 2 супени лъжици. торове на 10 литра вода. Този състав е достатъчен за обработка на 2 кв. м.

Тайните на грижата за зимния чесън през пролетта

Сортове органични торове

Пепел ще обогати растенията с калий и фосфор.Можете просто да го поръсите върху леглата, или можете да приготвите инфузия - за 10 литра вода буркан с 0,5 литра пепел. Разтворът се влива за един ден и се прилага в корена.

Маята съдържа важни аминокиселини. Разредете 200 г сурова мая на литър вода. Разтворът се влива за един ден, след което се довежда до 10 литра. След това изсипете чесън върху него.

Амонякът е източник на азот. Пропорциите на разтвора: за 10 л вода 25 мл амоняк. Перата се третират със състава. Можете да приготвите разтвор за поливане на земята, но той трябва да се приложи преди засаждането на растенията.

Кога да реколтираме и как да съхраняваме зимния чесън

Смята се, че сто дни е достатъчно, за да узрее зимният чесън. Обикновено се добива в края на юли и началото на август. И пролетта - в края на август-септември. Не е трудно да се определи степента на зреене, достатъчно е да знаете някои прости правила:

  • долните листа на стъблото (или всички листа и стъбло) са пожълтели и сухи;
  • при зимния чесън, за да се определи зрялостта, стрелите често се оставят на няколко луковици: когато се изправят и съцветия се отворят, чесънът е узрял;
  • изкопайте няколко лука. Люспите върху тях трябва да са напълно сухи, люляково-бели на цвят. Чесънът се съхранява добре, който има три слоя люспи;
  • лобулите трябва да са добре оформени, еластични и лесно да се отделят една от друга, но не да се раздробяват;
  • при чесъна, който не се снима, кореновата яка обикновено се оказва суха, лесно се отделя от скилидките.

Съхранение на зимен чесън

Важно условие за дългосрочно съхранение на чесъна е навременното и правилно събиране на реколтата. Крушките не трябва да се копаят много по-рано или по-късно. Чесънът не трябва да е презрял. По-добре е да го изкопаете няколко дни по-рано и да оставите да узрее, когато изсъхне, тъй като презрелият чесън в земята бързо започва да гние.

Извадете чесъна внимателно, като внимавате да не повредите скилидките. Необходимо е да не издърпвате, а да копаете - например с лопата. Земята се отстранява от луковиците на ръка. Не го чукайте с лопата и не чукайте крушките един срещу друг - това ще ги повреди и вече не са подходящи за дългосрочно съхранение.

След изсушаване на главите чесън навън на сянка или в добре проветриво помещение, заедно с върховете, лук надолу. Това ще подобри вкуса на чесъна, защото всички хранителни вещества ще проникнат от листата и ще стъбят в главата. За съхранение се вземат цели неповредени луковици, изцяло покрити с люспи.

Тайните на грижата за зимния чесън през пролетта

Оптимални условия за съхранение на чесън

Крушките трябва да се съхраняват на тъмно място при температури от -2 до +2 градуса и влажност под 80%. Препоръчително е плодовете да се отървете от излишния въздух.

Чесънът може да се съхранява в изба или мазе, окачен в плитки. Съхранявайте го в картонени или шперплатни кутии. Можете да съхранявате чесън в апартаменти. За да направите това, наредете го на слоеве в буркани като цяло или разглобете на филийки, без да отстранявате обвивката. Първо, те подготвят съда, измиват го и го изсушават старателно. Като материал за изсипване можете да използвате сол, брашно, лук лук, експандиран вермикулит, пепел.

Все още обелените карамфил се съхраняват в масло. Освен това потапят скилидките чесън в парафин - по този начин той се съхранява по-дълго. Друг начин е съхранението в стерилни буркани с плътно затворен капак на хладно място. Или в платнена торба, предварително накисната в физиологичен разтвор и изсушена. Най-дългият метод за съхранение е замразяване или сушене за подправка.

заключение

Чесънът е луковично растение, ценен както за вкуса, лечебните си свойства, така и за витаминния и минералния състав. Не е трудно да го отглеждате и поддържате. Културата се отглежда както на собствен парцел за лична употреба, така и в индустриален мащаб.

За успешното отглеждане е достатъчно да следвате прости агротехнически правила. Важно е да обърнете специално внимание на грижата за вашия чесън след зимата. След това осигурете достатъчно поливане, навременно подхранване, разхлабете и премахнете плевелите според нуждите - и чесънът ще ви зарадва с прекрасна реколта.

Добави коментар

градина

Цветя