Отглеждане и грижа за целина на открито

Целина - уникален зеленчук, познат от древни времена. По-рано се смяташе, че носи късмет и защита. И едва от 17 век. започнаха да го ядат. Използват се всички части на растението: грудков корен, сочни дръжки и върхове, подобни на магданоз.

Ще ви кажем как да отглеждате листна, коренна и хвощна целина в страната.

Видове целина

Зеленчукът има около 20 разновидности, разделени на три вида. Нека анализираме всеки подвид отделно.

Лист

Отглеждане и грижа за целина на открито

Още от началото на юни целината радва с пресни и здравословни билки. Използва се за приготвяне на салати, добавя се към първи и втори курс, консерви и за зимата сушени и замразени.

Референтен. Късните сортове се отглеждат само чрез разсад, ранните се засяват директно в градината.

корен

Отглеждане и грижа за целина на открито

Този вид целина се бере през късната есен, почти преди първите слани. Заоблените и отглеждани корени обаче могат да се използват през цялото лято. Салатите се приготвят от корена целина.

Референтен. Този вид зеленчук се отглежда изключително с разсад.

Petiolate

Отглеждане и грижа за целина на открито

Такава целина прибрана в края на лятото. От нея се правят салати, както от краставици и домати. Добавя се и към зеленчукови яхнии и супи. Съхранявайте зеленчука в хладилника или мазето.

Референтен. Подобно на листната целина, късният целина се отглежда по метода на разсад, а ранният веднага се засажда в лехите.

Отглеждане на голям целина от семена в открито поле

Тъй като вегетационният период за целина продължава 120-170 дни, той се отглежда главно чрез разсад.

Как да отглеждаме разсад у дома

Отглеждане и грижа за целина на открито

Листният целина се засажда за разсад 56-61 дни преди засаждането, а коренният целина се засажда 2 седмици по-рано. Разсадът се прехвърля в открита земя в началото на май.

Тъй като семената съдържат етерични масла, които забавят процеса на подуване и покълване, времето за изчакване на издънките се забавя до 4 седмици. За да ускорите процеса, семената трябва да бъдат почистени.

Възможни са няколко метода на барботиране:

 1. Накиснете семената за един ден във вода, след което ги поставете в 1% разтвор на калиев перманганат за 45 минути. Изплакнете с вода и подсушете.
 2. Поставете семената за 30 минути във вода, загрята до + 50 ... + 53 ° C, след което ги оставете в топла вода за 2 дни, което трябва да се сменя 6-7 пъти на ден. След това разпределете равномерно върху хартиена кърпа за по-нататъшно изсушаване.
 3. Поставете семената върху влажна марля, покрийте с нея и оставете за 5-7 дни.

Отглеждайте целина от миналогодишните семена, тъй като имат кратък период на покълване. След една година потенциалът им значително ще намалее, а през друга година ще бъде напълно нулев.

Веднага след като семената покълнат, те се засаждат в предварително подготвени контейнери, пълни със субстрат от пясък и вермикомпост в съотношение 1: 1. Има още няколко варианта за приготвената сеитбена смес, която се разпределя равномерно в контейнера за семена и се навлажнява. След това на разстояние 8-10 cm се оформят плитки дупки от 0,5 cm.

Покълналите семена се смесват с пясък и се засяват в подготвени канали. Отгоре се поръсват с тънък слой пясък през сито, покриват се с филм и се оставят при температура от + 22 ... + 25 ° C, докато се появят издънки, като същевременно непрекъснато навлажняват почвата.

Веднага след като се появят първите издънки, температурата се понижава до + 13 ... + 16 ° С, за да се избегне неправилно образуване на растения.Когато се появят първите листа, се извършва подбиране с коренна скоба с 1/3. Това помага на кореновата целина да образува голяма и закръглена коренова култура, докато дръжкови и листни, за да образуват разклонена коренова система.

Открита трансплантация на земята

Издънките от целина се засаждат в средата на май. Всички видове зеленчуци и нощници могат да бъдат съседи в градината.

Внимание! Не трябва да бързате да засаждате разсад, тъй като майската прохлада може да провокира цъфтежа още през първата година. В резултат нито корените, нито дръжките ще работят.

синхронизиране

Издънките се трансплантират, когато се появят 4-5 листа, когато стъблото достигне 13-15 см, след 55-65 дни от момента на появата на първите издънки. Кореновата целина не трябва да се преекспонира, в противен случай шансовете за получаване на добра реколта ще намалеят. Няколко часа преди разсаждането в открита земя, разсадът се полива обилно с вода, за да не се повредят корените, като се отстранят от плесени или кутии.

Къде да расте

Мястото за засаждане на култури се подготвя през есента. Почвата е добре изкопана на дълбочина 27-30 см, като торете обилно с хумус (20-40 г) и зрял компост (10-15 г) на 1 кв. м. Втората подготовка на почвата се извършва в началото на пролетта чрез дълбоко разрохкване. Почвата се наторява с част от минерални торове - 5 г поташ и 10 г фосфор на 1 кв. м.

Референтен. Можете да направите еднократна подготовка: по време на разрохкване преди засаждане, нанесете комплекс от торове (35-50 г на 1 кв. М.) - "Кемира", Азофоск, Нитрофоск и др.

Правила и алгоритъм за кацане

Отглеждане и грижа за целина на открито

За кореновата целина разстоянието между храстите трябва да бъде 40-50 см, както и празнината между редовете.

При засаждане на дръжки и листа, разстоянието между храстите е 15-20 см, а разстоянието между редовете се увеличава до 30 см.

Референтен.Целина се засажда между редове картофи, чесън, лук, зеле, краставици и др.

Как да расте:

 1. Когато засаждате, добавете шепа пепел и хумус към всяка дупка, смесете ги добре с почвата и задълбочете разсада до точката на растеж.
 2. Почвата около разсада е добре уплътнена и се извършва обилно поливане.
 3. Разсадът в ранните дни се покрива от пряка слънчева светлина с изкуствена тента.

Как да се грижим за градината

Отглеждане и грижа за целина на открито

Всеки вид целина изисква навременно поливане, плевене, разхлабване и подхранване. За да избегнете дехидратация и насищане на корените с кислород, след засаждането почвата около разсада се мулчира с дървени стърготини, нарязана трева и торф.

Обелват и листни стръкове 2-3 пъти на сезон, което стимулира развитието на кореновата система. Коренът, напротив, се сварява, за да се изключи появата на допълнителни корени и да се образува заоблен плод.

Стъблата целина се избелва 2-3 седмици преди прибирането на реколтата, което спомага за намаляване на острата миризма и концентрацията на етерични масла. За да направите това, стъблата се събират и внимателно се увиват в хартия, за да се предотврати навлизането на слънчева светлина в тях.

Поливане и торене

Тази култура принадлежи към влаголюбивите, затова е необходимо да я поливате редовно, в корена. Процедурата се провежда веднъж седмично със скорост 20-25 литра вода на 1 кв. м. Когато сушата се напоява ежедневно. Почвата винаги трябва да е леко влажна; изсушаването на почвата е неприемливо.

През сезона 2 превръзки с комплекс от органични и минерални торове са напълно достатъчни. Първият се произвежда в началото на юни, когато растението се е укрепило, второто - месец по-късно.

Превенция на болести и вредители

Защитете растението от болести и вредители само с биологични препарати. Използването на химия е неприемливо.

Видове заболявания:

 • ръжда;
 • бяло гниене;
 • бактериално гниене;
 • пухена мана;
 • мозайка от краставици.

За превантивни цели се препоръчва да се пръска с биофунгициди "Триходермин", "Планиз" и "Фитоспорин". В мокър и студен период използвайте биологичния продукт "Fitodoctor". Всички тези продукти са абсолютно безвредни за хората и животните.
Можете да избегнете пръскането, като спазвате всички горепосочени правила за приготвяне на семена, приземяване и по-нататъшни грижи и отглеждане.
Вредители:

 • борш (целина) муха;
 • моркова муха;
 • бобена листна въшка;
 • белокрилка;
 • морков капак

Най-ефективните средства в борбата срещу изброените вредители са "Лепидоцид", "Боверин", "Битоксибацилин", "Гаупсин", "Фитоверм" и др. Комбинираната им употреба с биофунгициди значително повишава ефективността.

Референтен. За да не се стигне до лечение с лекарства, е необходимо да се поддържа чистота в лехите, да се отстраняват своевременно плевелите и растителните остатъци след прибирането на реколтата и внимателно да се изкопае почвата.

Как изглежда целина в градината

Целина е двугодишна билка, която расте до 1 м височина и има удебелен корен. През първата година от живота тя образува коренова култура и розетка от пестеливо разчленени тъмнозелени листа, а през втората година стъблото се развива. До средата на юли върху него цъфтят бяло-зелени цветя, образувайки чадър.

Кореновата култура на целина има двойно закръглена форма с форма на нишки във всяка половина. Култивират се три вида: листен, петилатен (стъбло) и корен.

Лист

Отглеждане и грижа за целина на открито

Отглежда се за получаване на сочна зеленина, обогатена с витамини през цялото лято. Той не образува коренова култура. Най-популярни сортове:

 • Захар;
 • Tender;
 • Sail;
 • Samurai;
 • Spartan;
 • Веселие;
 • Cartouli.

Petiolate

Отглеждане и грижа за целина на открито

Този вид е ценен заради месестите си стъбла, чиято дебелина достига 45-50 мм. Подобно на листа, кореновата култура не е развита. Популярни сортове:

 • Tango;
 • Злато;
 • Триумф;
 • Малахит.

корен

Отглежда се изключително с цел получаване на коренова култура, достигайки 450-950 г. За своите лечебни качества се сравнява с корена на женшен. Има ранни, средни и късни сортове.

Рано:

 • Cascade;
 • Пражки гигант;
 • Корен Грибовски;
 • Apple;
 • Diamond.

Средно аритметично:

 • Esaul;
 • Егор;
 • Властелин;
 • Албин;
 • Гигант.

Късен:

 • Максим;
 • Анита.

заключение

Целина е непретенциозна зеленчукова култура. Разсадът се появява гъсто. За да се стимулира по-добрият растеж и да се получи богата реколта, е необходимо да се придържат към селскостопанската технология на отглеждане на целина и правилата за грижа за нея на открито.

Добави коментар

градина

Цветя