Какво да направите, ако картофът се спука и се напука в земята, защо това се случва

Понякога при прибирането на реколтата градинарите забелязват, че отделните грудки картофи са деформирани и изглеждат непривлекателни. Има много причини за това явление - от неспазването на условията на селскостопанската технология до болестите на културите. Нека разгледаме по-подробно защо картофите се спукаха в земята и дали е възможно да се спаси реколтата в такава ситуация.

Защо картофите се напукват или се спукват в земята

Много причини допринасят за появата на пукнатини в картофените клубени: резултатите от заболявания или атаки насекоми вредители, нарушаване на селскостопанските практики, влиянието на метеорологичните условия.

Картофите, които са напукани в земята, могат да замърсят цялата култура, когато се съхраняват.

Какво да направите, ако картофът се спука и се напука в земята, защо това се случва

Рязка промяна в температурата

Една от основните причини за образуването на пукнатини в грудките често е неблагоприятното време по време на формирането на подземната част на зеленчука.

Резкият преход от суша към застояли дъждове и прохлада увеличава съдържанието на течност в картофите. Поради това клетките на пулпата започват да растат по-активно, за разлика от корите, които не могат да издържат на натиск и спукване. По-късно мястото на нараняване се обрасне, образувайки дефекти под формата на пукнатини.

Лош посадъчен материал

Културната култура е предразположена към бързо израждане. Всяка следваща реколта, при липса на годишна промяна на посевния материал, е все по-изложена на инфекция с патогени.

При картофите формата на клубените се променя, кожата се влошава и добива намалява. В резултат на това нискокачественият посадъчен материал става предразположен към напукване.

Нарушение на селскостопанската технология

Какво да направите, ако картофът се спука и се напука в земята, защо това се случва

За да се запазят качествата на културата, е важно да се спазват всички изисквания на селскостопанската технология.

Причината картофите да се напукат в земята е несъответствие:

 • светлинен режим;
 • режим на поливане;
 • дати за кацане;
 • грешен избор на тип почва.

Ако посадъчният материал е бил въведен в почвата, преди да се затопли до + 8 ° C, зелената маса на растенията ще спре да се развива и няма да има реколта.

заболявания

Заболяванията на картофите са различни: някои засягат само подземната част, докато други имат вредно въздействие върху върховете и грудките. Ако не се грижите своевременно за превенцията, реколтата е заплашена от напукване.

Внимание! Някои видове патогени са в земята няколко години и само когато благоприятните условия започват активно да се размножават, засягайки културата.

заболяванияпричинява деформация на картофи:

Болестите често се въвеждат в сайта заедно с заразения посадъчен материал.

Има непаразитни проблеми. По правило те възникват под влияние на неблагоприятните физико-химични условия на отглеждане. Те включват:

 • липса или излишък на хранителни вещества;
 • механични повреди.

Вредители

Тъмните петна, гниещата пулпа, напуканата и деформирана кора на клубените са следствие от жизненоважна дейност нематодиживеещи в земята и паразитиращи върху картофи. Невъзможно е да се открие вредителят, а признаците за неговото присъствие се появяват само когато инфекцията достигне своя максимум.

Какво да направите, ако картофът се спука и се напука в земята, защо това се случва

Друг източник на напукване на грудки е червеи, които също засягат плътта на картофа, оставяйки тънки пасажи вътре в него. Мечките могат да накарат корите да се спукат и да се влошат. Те, блъскайки се в културата, пронизват ядрото, като по този начин проправят пътя в нея.

Какво да направите, ако картофът се спука и се напука в земята, защо това се случва

Неподходяща или глинеста почва

Образуването на правилни картофи се влияе от способността на почвата да пропуска вода и въздух.

Тежките глини и глини задържат висока влажност за дълго време, но имат малко кислород. Това води до факта, че корените на растението не получават достатъчно хранителни вещества и поради това грудките губят стандартната си форма, спукват се и се напукват.

Важно! Културата се развива добре в пясъчни глинести, насипни и леки почви.

Пясъчните почви губят вода много бързо, което няма най-добър ефект върху картофите, които няма да растат добре при такива условия.

Грешен режим на поливане

Най-сигурният начин да развалите бъдещата реколта е да я сгрешите да се полива.

Неспазването на режима на напояване при сухи метеорологични условия води до напукване и изгниване на грудките. Неравномерният поток на течност в почвата допринася за неправилното образуване на картофи.

Отрицателният ефект върху качеството на реколтата се засилва, ако течността в земята се натрупва по-бързо, отколкото изчезва. Най-често неправилният режим на поливане става причина за напукване на ранните картофи.

Какво да направите, ако картофът се спука и се напука в земята, защо това се случва

Методи за отстраняване на фактори, които влияят отрицателно на картофите

Предотвратяването на напукване на грудки е ефективно само при интегриран подход. Избирателното прилагане на препоръките на практика няма да помогне за премахване на фактори, които влияят негативно върху културата.

Развитието на селскостопански техники заедно с потискането на жизнената активност на патогени и вредители допринася за постигане на висококачествен резултат в превенцията.

Ако стане известно за замърсяването на почвата още преди началото на засаждането на картофи, по-добре е да се присвои статут на карантина. Реколтите, събрани на такава земя, не се транспортират и не се продават. Самите картофи не се отглеждат на това място до 3 години.

Как да предотвратите напукване на картофи

Напълно възможно е да се предотврати неправилен растеж и деформация на грудките.

За да направите това, е необходимо да се спазва набор от превантивни мерки, свързани с правилни техники за отглеждане, за да се предотврати появата на болести и вредители.

Правилна техника на отглеждане

Какво да направите, ако картофът се спука и се напука в земята, защо това се случва

Следните дейности ще помогнат за получаване на високи нива на добив, защита на културата от патогени и насекоми:

 1. Внимателен подбор на посадъчен материал. Най-устойчивите на напукване ще бъдат картофи, отглеждани от сортове, имунизирани срещу вредители и болести. Клубените трябва да са не по-малко от пилешко яйце, без признаци на инфекция и деформация.
 2. Съответствие с сеитбообръщението, което се състои в редуване с други култури.
 3. Засаждане на бараж от зеленчуци. Това предотвратява миграцията на патогени.
 4. Подбор и подготовка на подходяща почва. За да направят това, те копаят земята, внасят изгнили дървени стърготини и едър пясък (една 10-литрова кофа на 1 м2), намалете киселинността с пепел, креда или вар, засадете зелен тор след прибиране на реколтата.
 5. Спазване на напоителния режим. В горещи летни условия овлажняване се извършва до 2 пъти седмично. Културата става особено чувствителна към влагата в периода на отглеждане на вегетативна маса. След образуването на грудки интензивността на поливането се намалява.

Разхлабване на почвата, премахване на плевели и подхранване на картофи също са включени в списъка на селскостопанските дейности.

Борба с болестта

Картофените кожи са дом на инфекциозни агенти, които често са неактивни през цялата зима.

Следователно, преди засаждането, клубените трябва да бъдат мариновани с фунгициди:

 • "Fitosporin";
 • Kolfugo Super;
 • „Фенорам Супер“;
 • "Vitaros";
 • "Mancozebom";
 • "Maxim";
 • "Vista";
 • "Baktofit".

Пръскането на посадъчния материал с течност Bordeaux (100 g меден сулфат и 150 g негасена вар на 10 литра вода) или разтвор на мед (1 супена лъжица прах на 1 литър вода) ще ви спести от гъбични заболявания.

Контрол на вредителите

Какво да направите, ако картофът се спука и се напука в земята, защо това се случва

За да унищожат вредители, които могат да доведат до напукване на грудките, те започват преди въвеждането на посадъчния материал в почвата.

Лечението с лекарства ще помогне да се отървете от нематодите:

 • "Nemagonom";
 • "Phosphamide";
 • "Carbation";
 • "Bazudin".

Съхранявайте химикали "Aktofit" или "Entocid" ще предотвратят възпроизвеждането на мечката и жицата.

Важно! Обогатяването на почвата с земни червеи и замяната на кравешки тор с птичи тор ще помогне в борбата срещу насекомите вредители.

Растения с отблъскващи насекоми миризми се засаждат до картофите: чесън, кориандър, невен и хризантеми.

Допълнителни препоръки

В допълнение към стандартните начини за справяне с проблема, има редица допълнителни съвети, които ще ви помогнат да предотвратите напукване на клубените:

 1. Привеждане на семената в състояние на равномерно озеленяване на кожата.
 2. Избор на добре осветена зона.
 3. Трикратно олющване: с върхове до 10 см, 2 седмици след първото и преди да цъфти върху зелената маса.
 4. Правилно поливане. Ако синоптиците не прогнозират сухо лято, 2 поливания ще са достатъчни за храстите за сезона (седмица след появата им и в началото на образуването на грудки).
 5. Разхлабване на почвата след намокряне.
 6. Осигуряване на отводняване в случай на редовни обилни валежи.
 7. Своевременно събиране на плевели.
 8. С малък размер на парцела, редуването не е на култури, а на сортове картофи с различни периоди на зреене.
 9. Почистване и унищожаване на болни храсти, до изгаряне.
 10. Есенно дълбоко изкопаване на почвата и засаждане на зелен оборски тор.

Какво да правим с напукани и спукани картофи

Има много твърдения, че е безсмислено да съхранявате деформирани картофи: не само, че няма да издържи дълго, но и ще бъде опасно за здравите култури в избата.

Опитът показва, че напуканите или спукани грудки могат да се съхраняват добре в сухи помещения и все още могат да се използват.

Възможно ли е да ядете и спестите това

Какво да направите, ако картофът се спука и се напука в земята, защо това се случва

Напуканите картофи без признаци на гниене или болест могат спокойно да се консумират, но на първо място. Външният вид не влияе по никакъв начин на вкуса.

Важно!Напуканите грудки се използват за хранене на домашни любимци, но никога не се използват за засаждане.

За да се намали рискът от замърсяване на останалата част от реколтата, мазето се почиства, побелява и дезинфекцира преди полагане. Деформираните екземпляри се държат отделно. За по-голяма безопасност спуканите картофи се третират с Alirin-B или Gamair.

заключение

Проблемът с напукване и деформация на картофите е напълно решим. Те подхождат към цялостното му отстраняване: следват правилата на селскостопанската технология, следят състоянието на почвата и нивото на влага, предотвратяват заразяване и разпространение на насекоми вредители на обекта.

Повредените екземпляри се съхраняват в чиста и суха изба отделно от останалата част от реколтата, която се използва за храна на първо място.

Добави коментар

градина

Цветя