Как се правят таралежи за плевене на картофи и защо са необходими

Правилността и правилността на плевенето на картофите директно определя кои клубени ще узреят и дали реколтата ще бъде богата. Всеки сезон много градинари използват таралежи за плевене на картофи, като по този начин спестяват силата си и десетки часове.

Какво представляват таралежите за плевене на картофи и защо са необходими

Таралежите са важен селскостопански инструмент, чиято основна цел е да спести време и усилия на градинаря благодарение на висококачествените и нежни плевене легла с картофи.

Заедно с основната функция те успешно разхлабват почвата и поръсват появяващите се разсад, като в същото време отплашват бенките и другите гризачи в обработваната почва.

Как се правят таралежи за плевене на картофи и защо са необходими

Какво е тяхното предимство

Предимството на таралежите за плевене на картофи, в допълнение към функционалността, е възможността да се прилагат върху всички видове култиватори (ръчни, електрически или бензинови).

Това прави инструмента подходящ за използване в малки отделни сайтове, както и в индустриален мащаб.

Какво са те

Въпреки факта, че основната функция на всички таралежи е една и съща, има няколко вида такъв инструмент, леко различаващ се по дизайн.

Разликите влияят върху ефективността на таралежа на сайт от един или друг размер.

За картофи с една бразда

Картофените таралежи с една бразда са предназначени за плевене на малки площи. Опростеният дизайн на този тип таралеж улеснява работата на градинаря, представляваща тръба с дължина 250 мм, върху която са фиксирани няколко диска с метални шипове с дължина 150-200 мм.

Закрепването се осъществява от 2 лагера и вал. Обичайно е да се закачи този дизайн на мотокар, за да се опрости работата и да се спести време при плевене на картофи.

За плевене на картофи по лагери

Носещите таралежи са предназначени за плевене на легла с размери от 60 до 90 см. Използват се веднага след покълването и след оран.

Предимството на този тип таралежи е, че те имат лагерно устройство, което осигурява допълнително фиксиране, както и 3-позиционна настройка на ъгъла на плевене, което осигурява висококачествено разхлабване на земята.

Ротационен за плевене

Целта на въртящите се таралежи е предварителна обработка на почвата и след поникване. Тези таралежи едновременно орат и свиват почвата, като същевременно премахват плевелите. В този случай разстоянието между редовете варира между 50-75 cm.

Обработката на картофи с въртящи се таралежи не е трудоемък процес, тъй като изрезвачите могат да бъдат прикрепени към всеки трактор, култиватор и дори мини-трактор.

Как да направите таралежи със собствените си ръце

Изработката на таралежи със собствените си ръце за култиватор на картофи е старателна, но задължителна стъпка за осигуряване на най-удобното използване на бъдещия инструмент.

Металната конструкция се състои от 3 реда дискове с различен диаметър с метални шипове, заварени към тях. Дисковете са свързани помежду си чрез специални джъмпери. Устройството е сглобено на инчова тръба, вътре в която има 20 мм неподвижна ос, прикрепена към скоба на дръжката.

Необходими материали

Ще имаш нужда:

 • стоманени листове с дебелина най-малко 4 мм за бъдещи дискове;
 • лента, изработена от въглеродна стомана с ширина 20 мм и дебелина 4 мм за прегради;
 • метални пръти с диаметър най-малко 8 мм и дължина 100-140 мм за тръни;
 • тръба с диаметър 250 мм за рамката;
 • стоманена U-образна скоба с дебелина най-малко 4 мм и ширина 70 мм;
 • метална пръчка с диаметър 20 мм, която се поставя вътре в тръба, пълна с грес, а краищата се вкарват в дупките в скобата.

Подготвителен етап

На подготвителния етап на създаването е необходимо да съберете всички инструменти, които ще са необходими в процеса на изработване на таралежи: заваръчна машина, шлифовъчна машина, метална резачка, както и набор от ключарски инструменти. Също така трябва да подготвите чертежи на бъдещи таралежи (вижте примерите по-долу).

Създаване стъпка по стъпка

Инструкции:

 1. Необходимо е да отрежете парче от стоманената тръба в съответствие с размерите на разстоянието между редовете на площадката.
 2. Изрежете 120 мм шипове от пръта и изострете ръбовете им с 45 °. Средно за 2 таралежи изискват 75-90 тръна.
 3. Изрежете дискове от ламарина. Оптималните диаметри са 300, 200 и 100 мм. Изрежете дупки за тръбата в тези заготовки. Диаметърът на отвора трябва да бъде с 1 мм по-голям, така че дисковете да могат да бъдат поставени и заварени към тръбата.
 4. Променете детайлите с шлифовъчна машина, за да премахнете неравности и неравности.
 5. Равномерно разпределете клечките върху дисковете. Средно всеки изисква 7-15 парчета.
 6. Огънете скобата, върху която ще бъде прикрепена оста. Скобата може да бъде заварена или пробита за болтови връзки.
 7. Поставете частите заедно. Между дисковете трябва да има разстояние от 150-160 мм. Поставете краищата на осите в дупките на скобите. Закрепете ги с гайки или заваряване.
 8. Шлайфайте всички остри ъгли и неравности.

Чертежи с размери и декодиране

Рисунка № 1 показва разрез на таралеж и неговите основни части:

 • 1 - тежка;
 • 2 - ротор (въртящ се вал);
 • 3 - цилиндрична част на ротора;
 • 4 - скоба, която свързва таралежи;
 • 5 - конусна част на ротора, върху която са фиксирани дисковете.

Как се правят таралежи за плевене на картофи и защо са необходими

Чертеж № 2 показва основата на таралежа заедно със скобата, както и техните оптимални размери. Височината на приспособлението е 275 мм, ширината - 340 мм, а дължината - 345 мм. Ъгълът на наклона на ротора е 75 °.

Как се правят таралежи за плевене на картофи и защо са необходими

Чертеж № 3 показва разрез на коничния гребен:

 • 1, 2, 3, 6, 7, 8 - дискове с шипове;
 • 4 - фиксиращ болт;
 • 5 - лента, която свързва дисковете един към друг;
 • 9 - ротор.

Как се правят таралежи за плевене на картофи и защо са необходими

Как да използвате таралежи на разходка зад трактор

Правила за работа:

 1. Не прикачвайте таралежи към гърба на мотокаса, тъй като в случай на непредвидено ударение може да се повреди не само основата на устройството, но и тракторът.
 2. Редовно почиствайте тръните на таралежи от плевели и почва.
 3. Използвайте таралежи само при сухо време. Честият контакт с влажна почва може да причини ръжда. Третирайте таралежите с антикорозионни средства в края и преди началото на всеки сезон.
 4. Заточете само най-долната част на шлицовете. В противен случай таралежи ще изрежат плевелите, оставяйки корените в земята. За заточване използвайте шлайф с най-малките абразивни колела.

Как да поправя

Таралежите са прикрепени към въртящия се трактор с помощта на втулки и джъмпери под ъгъл 45 °.

За да се намали натоварването на прикрепената конструкция, са монтирани 2 направляващи колела. Те могат да бъдат подсилени със скоба, изработена от метална лента с широчина поне 70 мм и дебелина 4 мм.

Отзиви на опитни градинари

Градинарите, които са използвали таралежи за плевене на картофи, споделят своите впечатления.

Виталий Панасенков, Краснодар: „Препоръчвам да закупите таралежи за мотоциклет в специален магазин. В противен случай ще трябва да съставите наистина компетентен чертеж на таралежа, в противен случай ефективността на плевене ще бъде минимална. "

Антон Краснов, Ижевск: „Не забравяйте да рисувате таралежите си. Това ще спаси колелата от ръжда много по-добре от всеки антикорозионен агент. "

Интересно е:

Как изглежда приставката за тримери за картофи и как да го използвате правилно

Подробни описания и ефективни лечения за картофени заболявания

Причините за изсушаването на върховете и дали картофите растат след това

заключение

Таралежите за плевене на картофи са универсално оборудване, което е просто необходимо за градинарите, които искат значително да спестят време и усилия. Таралежите имат опростен дизайн и прост алгоритъм на приложение.

Спазването на няколко важни правила и внимателната работа ще помогнат на инструмента да служи дълго време и да осигури богата реколта.

Добави коментар

градина

Цветя