Кога да реколтираме и как да съхраняваме броколи

Ако броколи цветя цъфтят, което означава, че скоро той ще пожълтее и ще загуби търговските си качества. Това се случва особено бързо в горещите дни.

Цялата работа по отглеждането на зелето ще отиде в канализацията, ако не бъде събрана навреме. Не трябва да сваляте неузрели или презрели глави зеле. Кога да отрежете глава от броколи зеле, научете от статията.

Кога да берат броколи на открито

За да не разваля реколтата от зеле, градинарят трябва да знае не само периода на зреене, но и как изглежда зрялата глава.

Условия за узряване

Времето на зреене на броколи зависи от неговия сорт.... Обикновено от сеитбата до прибирането на реколтата минават 75-110 дни.

Кога да реколтираме и как да съхраняваме броколи

Период на зреене на някои популярни хибриди:

Как да разбера дали броколите са узрели

Узряла глава от зеле тежи около 400 г, а диаметърът му е 20 см... Цветовете му са затворени и плътно затворени.

Какво време е за реколтата, опитен градинар ще разпознае по такива знаци:

  • диаметърът на главата е достигнал 10 см - ширината на дланта;
  • цветът на зелето е тъмнозелен, а пъпките са плътно затворени;
  • Изминаха 2 месеца от първите издънки: главата на зелето узрява напълно за това време и тежи най-малко 250 g.

Броколите узряват по различно време във всички региони на страната.... Често се прибира в края на есента. Допустимо е да оставите главите на градинското легло, докато температурата е над нулата.

Внимание! Ако зелевите пъпки се отворят и пожълтяват, брането не може да бъде отложено. Дори леко пожълтяване влошава изискания вкус броколи... Цъфналото зеле губи вкуса си и не се използва в готвенето.

Бране на броколи

Най-добре е да се берат главите на зелето веднага щом се забележат признаци на зрялост.... Презрелият броколи бързо губи аромата си.

Цветята цъфтят след няколко дни, особено в жегата... Затова се препоръчва да не се чака, докато главите станат по-големи. Освен това, отглеждането на големи главни зелки допълнително намалява добива на страничните.

Какво време е по-добре да се намали

Зелето губи свойствата си, ако се бере при неподходящо време... Става въпрос главно за високите температури и палещото слънце.

Ако главите са отрязани в горещината, те изсъхват бързо и не се съхраняват дълго. За да се запазят главите на зелето по-дълго свежи, те се берат рано сутрин или късно вечер.

Кога да реколтираме и как да съхраняваме броколи

Как да почистите правилно броколи

Главите се нарязват наклонено, за да не се развие гниене... Заснемете около 10-20 см от стъблото, което се използва и за кулинарни цели.

Важно! Не можете да издърпате растението, да го извадите от корените или да отрежете стъблото напълно.

Когато основната глава на зелето е отрязана, зелето допълнително се грижи... Това ще осигури допълнителен добив, тъй като броколи произвежда странични глави.

Събират се седмично през лятото и на всеки 3-5 дни през есента.

Как да съхраняваме броколи

Преди да сложите зелето дългосрочно съхранение, нея внимателно измити и изсушени.

Внимание! Трябва да измиете зелето много внимателно: то ще се съхранява по-малко, ако се повреди.

Броколите са по-нежни и чувствителни от зелето... Така че не очаквайте това да продължи толкова дълго. В хладилник при температура от + 4 ... + 7 ° C главите се съхраняват не повече от 3 седмици при висока влажност - от 90%.

За да се запази търговското качество на зелето за дълго време, съхранява се в мазето или фризера.

В мазето

Зелето се съхранява в пластмасови контейнери с дупки... За целта поставете влажна кърпа в контейнера и поставете главите от броколи върху нея с краката надолу. Не забравяйте да поставите главите на зелето на малко разстояние.

За да поддържате желаното ниво на влажност, кутията е покрита с фолио отгоре.... Съхранявайте броколи в мазето при 0 ... + 3 ° C за максимум 2 месеца.

Важно! В мазето броколите се поставят върху влажна кърпа, но самите глави не могат да се намокрят.

Във фризера

Броколи запазва аромата си най-дълго, когато е замразен... Вилиците са предварително измити, изсушени и нарязани на малки парченца. За съхранение във фризера те се поставят в разфасовани торби.

Кога да реколтираме и как да съхраняваме броколи

много важно замръзвайте глави прав:

  1. Измийте със студена вода, отстранете листата и дървесните части на стъблото, разделете на съцветия.
  2. Пригответе солен разтвор - 2 супени лъжици. л. за 1 литър вода.
  3. Накиснете съцветия във физиологичен разтвор за 30 минути. Ако в зелето има гъсеници или насекоми, те ще излязат. Изплакнете зелето отново.
  4. Сварете вода в голяма тенджера (с капацитет повече от половината). Поставете измитите съцветия във вряща вода за 3 минути.
  5. Извадете зелето с гевгир и поставете в ледена вода за 5 минути (хвърлете лед там да се охлади). Извадете гевгира със зелето от водата и оставете да се отцеди.
  6. Подредете съцветия в специални торбички, освобождавайки въздух от тях и завържете здраво.
  7. Броколи е готов да замрази.

В тази форма зелето ще лежи до една година.

Важно! Съхранявайте пресни или замразете само късни сортове броколи (те се берат през есента). Ранните не съхраняват, но веднага го използват при готвене.

заключение

За да получите добра реколта от броколи, трябва да опитате. Важно е не само да го засаждате и отглеждате, но и да го правите правилно. Времето и часът на деня са от значение. Но основното е да определите кога да премахнете броколите от градината, за да не оставите да прерасне.

За да се запази зелето свежо, то се прибира рано сутрин или късно през нощта. Важно е да няма топлина или замръзване: броколите изсъхват и губят вкуса си. След прибиране на реколтата късните сортове се съхраняват в хладилника, мазето или фризера. Ранните сортове се изяждат веднага.

Добави коментар

градина

Цветя