Как растат нахутът в природата и на сайта

Нахутът се появи едва наскоро по рафтовете на супермаркетите, но вече спечели любовта на онези, които са опитали ястия от това растение от бобови растения. Преди това нахутът или овнешкият грах, както се наричат ​​нахутът, се отглеждат само в чужбина. Сега много ферми са заделили значителни площи за тази ценна реколта. Летните жители също активно овладяват технологията на отглеждане на нахут в своите парцели.

Прочетете за това как нахутът расте в природата и как да ги отглеждате в страната, прочетете статията.

Как нахутът расте в природата

Агнешкият грах е едногодишно бобово растение с мощна коренова система... Среща се естествено в региони с тропически и субтропичен климат. Смята се за своя родина в Близкия изток, където е разпространена и до днес. Като култивирано растение, нахутът се отглежда по целия свят, докато площта под културите се увеличава всяка година в различни страни.

За справка. В момента дивият нахут расте само в Арабския полуостров и на територията на държавите от Близкия Изток.

През периода на растеж растението преминава през четири фази: от разсад през пъпкуване и цъфтеж до узряване. Последните два са разделени на нива, тъй като нахутът цъфти и узрява постепенно, от долната част на стъблото до горното стъбло.

Как растат нахутът в природата и на сайта

Има четири периода от покълването до началото на фазата на узряване:

  1. Първият трае 30-45 дни и обхваща етапа от покълването до пъпката. През този период растението расте зелена маса и снася плодове.
  2. Втората е завършена за три седмици... До края на периода нахутът достига максималната си височина, завършва цъфтежа и започва образуването на плодове.
  3. Третият трае 20-25 дни и завършва с окончателното образуване на плодове, които спират да растат до края на периода. Този етап се характеризира с максимална зеленина.
  4. Четвъртият период продължава от 1 до 1,5 месецапо време на който се изсипва бобът.

Зависи от сортове и времето и климатичните условия, вегетационният сезон продължава от два до четири месеца.

Референтен. Нахутът е източник на разтворими и диетични фибри. Първите премахват лошия холестерол от тялото, вторите стимулират чревната дейност. Гликемичният индекс на плода е толкова нисък, че се препоръчва да го използвате за отслабване и в диетата на диабетици.

Как да отглеждаме нахут в страната, селскостопанска технология в открито поле

Не е трудно да се отглежда грах от овнешки в задния двор: дори в континентален климат, с подходяща селскостопанска технология, растението дава добри добиви.

В сеитбообращението нахутът ще бъде отличен предшественик и последовател на зимната пшеница.... В земеделските стопанства те се засаждат едно след друго. В летните къщи малко хора отглеждат пшеница, но внимателният подбор на съседите винаги е полезен - например чесънът расте добре до агнешки грах.

Не засаждайте нахут след бобови растения и слънчогледи... На едно място се отглежда с почивка от 4-5 години. Нахутът има тенденция да повишава плодородието на почвата и да я насища с азот, така че не само пшеницата и ечемикът, но и пасхалът растат добре след тази култура.

Интересно е. Мляният грах от нахут се използва от 18-ти век като заместител на кафето.

Как да засаждаме нахут

Културата е устойчива на засушаване и спадане на температурата... Затова се засажда в началото на пролетта, когато почвата е максимално наситена с влага.Мястото е избрано добре осветено от слънцето и не е обсипано с коренища многогодишни растения.

Как растат нахутът в природата и на сайта

Технология за обработка на почвата за нахут

Те подготвят земята за обработка през есента, тъй като с ранна сеитба няма достатъчно време за пролетни работи... След прибирането на предшественика площадката се изорава на дълбочина 30-35 см. Дълбокото оран насърчава пълното проветряване и натрупване на влага, което е важно за формирането на кореновата система и възлите в нахута. Отлична превенция срещу замърсяване на почвата ще бъде дискане 2-3 пъти под различни ъгли.

Ако почвата се обработва ръчновнимателно подберете всички плевели.

Внимание! Брануването се извършва през есента, след което веднага след топенето на снега се засяват посевите. Ако снежната покривка е била слаба или се е стопила рано, повторно брануване се извършва преди засаждането на нахута.

Подготовка на семената и норма на засяване в кг

При достатъчно влага в почвата посадъчният материал не се накисва... При липса на влага, семената се оставят да покълнат в рамките на 2-3 дни. Преди засаждането плодовете се накисват във всеки препарат от бактериални възли. Това ще увеличи покълването и добива на нахута с 25-30%.

Засяване на семена

Семената се засаждат във влажна почва на дълбочина 6-8 см, в суха почва - около 15 см... Каналите се поставят на разстояние най-малко 30 см един от друг, за да се улесни плевенето и разхлабването по време на растежа на растенията. След засаждането земята се навива на руло или леко подправя, така че да няма празнини, в противен случай семената ще покълнат дълго време и не заедно.

Как растат нахутът в природата и на сайта

Грижа за посевите

Когато се появят плевели, те се плевеят, а пътеките се брануват на дълбочина 5-6 cm... Когато редовете са затворени, вече не е необходимо да се брануват, зелените листа на нахута засенчват почвата добре и не позволяват на плевелите да се издигат.

Поливането се извършва умерено, като се избягва преовлажняване на почвата... Нахутът понася добре липсата на влага и с излишък от вода се разболяват. Преди появата на леторастите насажденията се поливат веднъж на 3-5 дни, а когато кълновете достигнат 10 см - не повече от веднъж седмично.

По време на вегетационния период торенето се извършва с минерални торове... Нахутът реагира най-добре на калиево-фосфорните препарати.

Важно! Използването на азотни торове пречи на развитието на възли и намалява способността им да привличат азот от въздуха.

Борба с плевелите

Нахутът обича чистите почви, затова мястото за засаждане е подготвено предварително, оран, бране и отърване от плевели, особено коренищни трайни насаждения.

За борба с замърсяването на почвата се използва непрекъснат хербицид. "Торнадо 540" в периода преди засаждането или непосредствено след сеитбата. В допълнение, почвените препарати „Simba“, „Lazurit“ и „Gambit“ се показаха добре.

В периода от покълването и докато растенията достигнат височина 20-25 см, пътеките редовно се разхлабват и премахваме всякакви появяващи се плевели. Тогава редовете се затварят и собствената зеленина на нахута не позволява на плевелите да се развиват.

Интересно в сайта:

Нахут и тайните на използването им в готвенето

Ползите и вредите от нахута за организма

Нахут от нахут и контрол

Агнешкият грах е податлив на инфекции, вредители и болести... Най-честите заболявания са фузариум и аскохит. В първия случай нахутът заразява гъбички, които се установяват върху растителни остатъци и в почвата. Ефективната превенция ще бъде навременното унищожаване на всички отпадъци след събиране, копаене и бране.

Как растат нахутът в природата и на сайта

Аскохитът в някои случаи води до пълна смърт на насажденията... Растенията се разболяват или от болни семена, или от дъждовно време. Ако бъдат открити признаци и на двете заболявания, културите трябва да бъдат третирани с фунгициди.

Основни вредители:

  • възелният дълговенец изяжда зелената част на листата, което ги прави да изглеждат като тънка дантела;
  • Муха мутант на нахут: когато са засегнати от тези насекоми, листата пожълтяват, къдрят и отпадат.

Инсектицидни препарати с широк спектър на действие се използват срещу вредители. тип "Децис", "Калипсо" и т.н.

Жътва

Зрелите шушулки от нахут стават твърди и леки на цвят... Ако се разклати, се чува характерен звук - сух грах се търкаля вътре. Беритбата се извършва на няколко етапа, тъй като нахутът узрява постепенно, започвайки от долните нива.

Добив на нахут от 1 ха

Средни показатели - от 0,18 до 0,5 тона на хектар... В стопанства, използващи съвременни селскостопански техники, добивът на нахут достига 0,9 т / дка.

Условия за узряване

Първата реколта започва да се взема в края на юли - началото на август... Сезонът на прибиране на реколтата продължава до месец. Времето на зреене силно зависи от сорта нахут (ранно узряване, средно или късно), сроковете и дълбочината на сеитба, както и от климатичните и климатичните условия.

Как да реколта

Стъблата се отстраняват от растенията, като се започне от дъното на стъблото... След това грахът се обелва и грахът се оставя да изсъхне на въздух, ако е необходимо. При пълна зрялост плодовете веднага се изваждат за съхранение.

Как растат нахутът в природата и на сайта

Характеристики на отглеждане на нахут

За всеки регион се избират сортове в зависимост от това климат, почва, възможност за завръщане на студове и валежи.

В покрайнините на Москва

Централна Русия е благоприятна за отглеждане на нахут... Тук, в мярка на слънчевите дни и валежите, ранните и средните сортове имат време да узреят преди есенната киша.

Най-добър от всички Volzhanin 50, тъй като е влаголюбив и дъждовна пролет или лято няма да ви попречи да получите добра реколта.

В Сибир

За студени райони се избират сортове за ранно узряване.... След това, дори и да засадите нахут през юни, през август се берат узрели плодове. Privo 1 се счита за най-ранния: рекордьор по ранна зрялост, устойчивост на суша и добив. Вегетационният период от покълване до прибиране на реколтата е само 45 дни.

В Краснодарския край

Най-добрият сорт за южните райони Vector се разпознава с ниска влажност, чести засушавания и високи температури. Дава постоянно високи добиви, слабо е податлив на болести, а хранителната му стойност е по-висока от тази на други сортове. Например, съдържанието на протеини в плодовете достига 27%.

На пясъчни почви

Нахутът е неизискващ към почвата. Най-добре расте на чернозем, сива гора, кестенови почви... При отглеждане на песъчливи или песъчливи глинести почви са необходими органични торове.

Сортовете Буджак и Иран са най-устойчиви на лоши почви, суши и болести. В същото време те дават богати добиви и се отличават с висококачествени плодове.

Прочетете също:

Каква е разликата между нахута и граха: форма, вкус, състав

Сравнете нахута и граха: съдържание на калории, приложение, ползи

заключение

Не е трудно да отглеждате нахут във вашата градина. Той е непретенциозен, неизискващ към условията, лесно толерира сушата и ниските температури. Добиви отлични добиви, добре поддържани. При готвенето нахутът може да замени грах и леща.

Хранителната стойност на растението от бобови растения е много висока, тя задоволява потребността на организма от пълноценен протеин, който в плодовете на нахута е до 25-27%. За да отгледате добра реколта, изберете правилния сорт и плевейте лехите своевременно. Тогава реколтата от нахут дори от малък парцел ще бъде достатъчна за цялата година.

Добави коментар

градина

Цветя