Колко калории има в лешниците (в 100 г и в 1 брой)

Лешниците са плодовете на култивирано разнообразие от лешници. Ядките му съдържат много хранителни вещества: 50-70% растителни мазнини и цял витаминно-минерален комплекс - С, Е, А, В, калий, калций, желязо и др. Въпреки предимствата, пресни ядки имат високо съдържание на калории. За да не навредите на фигурата, важно е да знаете кога да спрете и правилно да изчислите калориите.

От статията ще разберете колко лешници са в 100 грама, калории в 1 брой и какъв е дневният прием.

Съдържание на калории в лешници

Колко калории има в лешниците (в 100 г и в 1 брой)

От древни времена хората са консумирали плодовете на леска в суров, сушен и пържен вид. Те бяха широко използвани в народната медицина за прочистване на черния дроб от токсини, лечение на анемия и повишаване на имунитета. Съдържанието на калории в пресни и печени ядки се различава, и от сушени лешници същото като суровото.

На 100 g

В източниците за правилно хранене най-често се дава изчислението на калориите на 100 g суровини. Тази сума съдържа:

 • мазнини - 67 g;
 • протеини - 16 g;
 • въглехидрати - 10 g.

В 100 г сурови лешници, около 650 ккал. Пържени калории, по-високи от пресни за 20-30 ккал. Нека да дадем тяхното съдържание в различни количества лешникови плодове без черупки:

 • в 100 g (50-70 бр.) - 650 kcal;
 • 50 g (около 22 бр.) - 600 kcal;
 • 30 g (12 бр.) - 360 kcal;
 • 20 g - 240 kcal.

Калоричното съдържание на печени ядки е по-високо поради използването на олио при пържене. Ползите от такива лешници са силно съмнителни. Лекарите не препоръчват да го използвате за хора с патологии на храносмилателната и сърдечно-съдовата система.

Колко тежи един лешник без черупка

За да изчислите независимо калорийното съдържание в лешниците, трябва да знаете неговата маса и средно съдържание на калории: тегло 1 бр. - средно 1,5-2 гр. Кашата на един плод включва 0,32 g протеини, 1,34 g мазнини, 0,2 g въглехидрати. Калорично съдържание на лешници: в 1 брой - 12-13 ккал.Колко калории има в лешниците (в 100 г и в 1 брой)

Нека изчислим енергийната стойност на 20 g леска. За по-голяма яснота използваме пропорцията:

 • 1 g - 12 kcal;
 • при 20 - X kcal.

x = 20 * 12/1, т.е. 200 kcal на 20 g ядки.

На рафтовете има голям асортимент от лешници за всеки вкус: голям и среден, с черупки и без. Последните са значително по-ниски от ядките по черупка по отношение на хранителната стойност и ползите за организма. Такива ядки са предразположени към загуба на хранителна стойност, бързо изсушаване и разваляне. Преди да ядете ядката, разделете черупката, но не трябва да обелвате кафявата суха кожа. Съдържа витамини и минерали.

Важно! Въпреки високото съдържание на калории (8 пъти повече, отколкото в млечния шоколад), съставът на лешниковите плодове е с ниско съдържание на въглехидрати. Следователно, те могат да се ползват от хора, които се придържат към нисковъглехидрати диети, и диабетици.

Колко лешници можете да ядете на ден при правилно хранене

Колко калории има в лешниците (в 100 г и в 1 брой)

Препоръчва се пресни лешници да се включват в ежедневната диета на човек, който спазва правилния хранителен режим. Като източник на бърза енергия, лешният плод е чудесен заместител на вредната закуска, ще се превърне в алтернатива на друга следобедна закуска. Тъй като ядката има благоприятен ефект върху функционирането на мозъка, той е незаменим за хора, ангажирани с интензивна умствена работа: изследователи, учители, ученици и студенти.

При по-възрастните хора, които консумират ядки ежедневно, работата на сърцето и кръвоносните съдове се подобрява, стареенето и разрушаването на скелетната система спира, а паметта продължава по-дълго.

Когато купувате орех, изберете опцията за вграждане. В тази форма тя запазва миризмата, вкуса си за дълго време и не губи полезни характеристики, от които орехът има много:

 • намалява риска от развитие на рак;
 • повишава имунитета;
 • укрепва костите;
 • насърчава изграждането на мускулите;
 • стимулира производството на мляко при кърмачки.

За да бъде вкусна закуска полезна, диетолозите препоръчват да не се надвишава дневния прием на продукта, равен на 30-40 гр. Това са средните стойности, изчислени за здрав възрастен.

Дневната ставка зависи от:

 • възраст;
 • етаж;
 • тегло;
 • наличието на заболявания и характеристики на организма.

На децата се препоръчва да ядат не повече от 15 g (6 бр.) На ден.

Важно! Деца под 3 години е забранено да ядат ядки.

Колко калории има в лешниците (в 100 г и в 1 брой)

По време на бременност и кърмене можете да ядете лешникови плодове, като се консултирате с личния си лекар. Максималната норма на лешници за бременни жени е 40 g, за кърмещи жени - по-малко от 20 g (7-9 бр.).

Ако човек е склонен към затлъстяване или е болен от диабет, по-добре е този продукт да се изключи от диетата или да се намери заместител на него. При ускорено наддаване на тегло по време на бременност се спазва същото правило. Не можете да ядете ядки за страдащи от алергия и пациенти, страдащи от заболявания на черния дроб и панкреаса.

В продажба лешниците често се намират в пържена форма като закуска: солена и сладка, в бял и тъмен шоколад. В тази форма е още по-вкусна, но почти никаква полза. По време на термичната обработка влагата се изпарява, заедно с това се унищожават минералите и витамините.

Когато купувате, не забравяйте да проверите качеството на продукта... Съмнително изглеждащи ядки са леки на тегло (с черупки), с неприятна миризма и тъмни на цвят. Такива лешници се превръщат в отрова. В развалена ядка се образуват токсични съединения - афлатоксини. При поглъщане те влияят негативно на черния дроб, причинявайки сериозно отравяне.

При сезонни настинки, пролет и есен направете здравословен десерт. Обелете и нарежете ядките, след това смесете с мед с добро качество. Той служи като мощен проводник на хранителни вещества, така че ползите от лешници се увеличават няколко пъти. За укрепване на имунната система е достатъчно да изядете 3-4 литра. добрини на ден.

Прочетете също:

Възможно ли е да ядете бадеми на диета за отслабване

Защо бадемовата кратуна е добра и как да я отглеждаме

Колко ядки на ден можете да отслабнете

заключение

Лешниците са много висококалоричен продукт. Ядката е в състояние бързо да задоволи чувството на глад. По състав тя замества тлъстото месо, следователно е толкова необходимо за хора, които постят или са на диета. Полезен натурален деликатес за възрастни, тийнейджъри и възрастни хора.

Добави коментар

градина

Цветя