Къде и как да съхранявате бадемите у дома, обелени и в черупки

Бадемите са популярна ядка с приятен вкус и лек аромат. Той съдържа много полезни вещества, ценни мазнини и се използва широко в готвенето. Яде се без предварителна обработка, използва се като добавка към салати, основни ястия и десерти. От него се прави дори брашно, което перфектно замества пшеницата.

Бадемите не са евтини, така че е важно да знаете как да ги съхранявате у дома, обелени и белени, за да не се развалят преждевременно.

Бадемов избор

Къде и как да съхранявате бадемите у дома, обелени и в черупки

За да бъде срокът на годност на бадемите максимално дълъг, е важно да направите правилния избор при закупуване на ядки. Обърнете внимание на следните параметри:

 1. Форма и размер. Ядките трябва да имат правилна форма на капка, която наподобява слънчогледови семки. Важно е всички ядки да са с еднакъв размер. Това предполага, че те са били събрани едновременно.
 2. Външен вид. Цветът трябва да е равномерен, без ръждив, плесен и други петна, дупки, които показват заразяване с насекоми.
 3. Мирис. Лек специфичен бадемов аромат показва свежестта на продукта. Горчива, гранясала миризма е признак на разваляне.
 4. Влажност. Бадемите трябва да са сухи, но не сухи. Важно е ядките да не са влажни. Това се проверява чрез ухапване на гайката. Ако е твърде твърд, но не хрупкав, значи е прекалено сух. Ако е мек и жилав, тогава продуктът е влажен.
 5. Черупката. Тя трябва да бъде твърда, равномерно оцветена, без петна, чипове или други повреди.

Вътрешните гайки имат по-дълъг срок на годност. Затова такива бадеми се избират за дългосрочно съхранение.

Съвети! бадем по тегло е по-евтино от опакован продукт и е по-лесно да се провери качеството му.

Подготовка за съхранение

Къде и как да съхранявате бадемите у дома, обелени и в черупки

Бадемите не се нуждаят от специална подготовка за съхранение. Всичко, което трябва да се направи, е да ги сортирате, елиминирайки всички повредени и нискокачествени образци, както и чужди примеси.

Въпреки факта, че бадемите в черупки се съхраняват по-дълго, някои домакини предпочитат да изчистят част от запасите предварително. Всъщност именно в тази форма продуктът се използва по-лесно за готвене.

Твърдата обвивка се отваря с лешникотрошачка или малък чук. Важно е да работите с инструмента внимателно, за да не повредите сърцевината.

Има няколко начина за обелване на кафявия филм от бадемите. Единият вариант е да излеете вряща вода над ядките. След това филмът лесно ще се отдели от сърцевината.

Суровите бадеми издържат по-дълго от печените бадеми. Някои домакини все още го изсушават.

Съвети! Бадемите се сушат в електрическа сушилня, микровълнова печка, в тиган, във фурната или на чист въздух по естествен начин. Последната опция ви позволява да спестите повече хранителни вещества.

Съхранение на необелени ядки

Къде и как да съхранявате бадемите у дома, обелени и в черупки

Бадемите с черупки са с най-дълъг срок на годност. Твърдата обвивка предпазва сърцевината от отрицателни фактори на околната среда, бактерии и насекоми, предпазва от окисляване във въздуха. Препоръчва се да го закупите за дългосрочно съхранение в апартамент.

Преди да съхранявате пресни бадеми, е важно да създадете оптимални условия за тях. Стаята трябва да е суха. Желателно е мястото да е прохладно. Най-добре е килерче или шкаф под прозореца. Ако няма такива помещения, ядките се съхраняват възможно най-далеч от печката.

Контейнерите за бадеми с вътрешен балон трябва да бъдат дишащи.В противен случай продуктът ще стане влажен. Домакините използват картонени и дървени кутии, платнени торби, хартиени торби. Полиетиленовите и запечатаните пластмасови или стъклени контейнери не са подходящи.

Мястото за съхранение на бадеми трябва да бъде защитено от пряка слънчева светлина. Ултравиолетовата светлина унищожава някои от съединенията в продукта, което го прави по-малко полезен.

Не позволявайте на влагата да влезе в контейнера с ядки. Това ще доведе до мухъл и преждевременно влошаване на продукта.

Интересно е:

Селекция от най-добрите сортове зеле за мариноване и съхранение за зимата

Ползите и вредите от портокаловите кори, правилата за тяхното приготвяне, съхранение и употреба

Съхраняване на обелени бадеми

Къде и как да съхранявате бадемите у дома, обелени и в черупки

Белените млади бадеми се препоръчва да се съхраняват в кафява черупка (филм). Почистете го непосредствено преди употреба. Той също така предпазва продукта от окисляване, като удължава срока му на годност.

Има няколко начина за съхраняване на обелени бадемови ядки. Всеки от тях има свои собствени нюанси.

При стайна температура

Младите бадеми имат най-малък срок на годност при стайна температура. Бързо се насища с влага, придобива гранясал вкус и губи аромата си.

За да се сведе до минимум въздействието върху околната среда и да се удължи срокът на годност на продукта, той се поставя в килера или на долния рафт на кухненски шкаф.

Ядките се съхраняват най-дълго във вакуумен пакет. Ядките често се продават вече под тази форма. Има специални форми, както и вакуумизатори за самостоятелна употреба у дома.

Ако сте купили бадеми с тегло и няма възможност да го вакуумирате у дома, ядките се поставят в чист, сух буркан, който е запечатан. Не се препоръчва да се слагат бадеми в метални кутии, които ускоряват окисляването им.

В хладилник

Бадемите се съхраняват най-добре в хладилника. Има ниска температура за удължаване на срока на годност.

В отделението за хладилник има и други хранителни продукти. Ако се съхраняват неправилно, миризмите им се смесват, което се отразява негативно на вкуса. За да не се случи това, бадемите се поставят в чекмедже за зеленчуци. Предварително се опакова в найлонов плик или пластмасова тава. Необелени зеленчуци и плодове се поставят наблизо, но не чесън и лук.

Водата често се събира в чекмеджета за зеленчуци. Важно е да предпазите ядките от попадане на течност. Ако под опаковката е проникнала влага, бадемовите ядки ще трябва да бъдат изядени след 1-2 дни. В противен случай те ще станат негодни за консумация от човека.

Забележка! Бадемите не се съхраняват в хладилника, ако кондензът тече по стените и се озовава в чекмеджетата за зеленчуци.

Ако по някаква причина съхраняването на ядки в хладилника е невъзможно, през зимата те се поставят на остъклен балкон. Там ще лежат не по-малко.

Във фризера

Ядките се съхраняват най-дълго във фризера. Те обаче не губят полезните си свойства. Вкусът им също не се променя значително.

Бадемовите ядки се поставят в торбичка или пластмасова тава и се поставят във фризера. Препоръчително е ядките, месото и рибата да са на отделни рафтове.

Важно! Ако бадемите са размразени, те не могат да бъдат замразени повторно.

Съхранение на зелен бадем

Зелените бадеми са рядкост на рафтовете на магазините. Ако сте успели да закупите този здравословен и вкусен продукт, важно е да осигурите правилното му съхранение.

Обикновено младите зелени бадеми се съхраняват в хладилника, за предпочитане вакуум. Ако това не е възможно, бадемите се поставят в херметически затворен пластмасов съд или найлонов плик. Съхранявайте продукта в кутии за зеленчуци.

Някои домакини замразяват зелените бадеми. Предварително се опакова в найлонов плик или вакуум.

Важно! Не трябва да има капка течност върху черупката на зеления орех. В противен случай продуктът ще започне да плесне и гние.

Оптимални условия за съхранение

Къде и как да съхранявате бадемите у дома, обелени и в черупки

Оптималните условия за съхранение зависят от това дали бадемите са закупени в черупката или не. Списъкът съдържа основните показатели:

 1. Влажност. Максималното съдържание на влага за обелени и необелени ядки е 75%. Ако индикаторите са по-високи, ядките ще станат плесенясали и ще придобият гранясала миризма.
 2. Температура. За ядките с черупки оптималните стойности са + 16… + 18 ° C. За обелени ядки е подходяща температура от + 4 ... + 10 ° C.
 3. Осветление. Съхранявайте бадемите на сухо, тъмно място. Слънчевите лъчи унищожават част от хранителните вещества в продукта.

Срок на годност

Колко бадеми се съхраняват зависи от техния вид и начин на съхранение:

 • обелени ядки в хладилника - шест месеца;
 • във фризера продуктът лежи без промяна във вкуса и химическия състав до една година;
 • при стайна температура ядките без черупки се съхраняват не повече от 2 месеца;
 • Необелените бадеми, ако се съхраняват правилно, няма да се влошат за 12 месеца.

Развалените бадеми имат гранясала миризма и неприятен вкус. С течение на времето в него се унищожават полезни вещества. Яденето на развалена храна е опасно за здравето.

Забележка! Когато купувате бадеми в опаковки, те се ръководят от сроковете на годност, посочени от производителя.

Съвети за съхранение на бадеми у дома

За да направите бадемите да издържат по-дълго, вземете предвид няколко нюанса:

 1. След отваряне на вакуумната опаковка, ядките се прехвърлят в чист, сух контейнер - стъклен буркан или пластмасова тава за храна. Контейнерът трябва да бъде запечатан плътно.
 2. Бадемовите листенца, както и натрошените ядки се съхраняват по-малко от цели ядки. Срокът им на годност е 2-4 седмици.
 3. Различните ядки имат различни вкусове и аромати. Освен това всички те съдържат голямо количество масло. Когато се съхраняват заедно, ароматите ще се смесят, поради което бадемите се държат отделно от другите ядки.
 4. Не позволявайте обелените ядки да влизат в контакт с други продукти, особено с подправки. В противен случай те ще бъдат наситени с външни аромати.

Прочетете също:

Възможно ли е да ядете бадеми на диета за отслабване

Защо бадемовата кратуна е добра и как да я отглеждаме

Колко ядки на ден можете да отслабнете

заключение

Бадемите са здравословна и вкусна ядка, която се използва широко в готвенето и се използва в много рецепти. Цената му е много висока, затова е толкова важно да я съхранявате правилно.

Обелените и необработени ядки ще имат различни условия на съхранение и срок на годност. В първия случай продуктът няма да се влоши при стайна температура, а във втория трябва да се постави на студено.

Добави коментар

градина

Цветя