Как правилно да се грижим за орлови нокти през пролетта - подхранване и подрязване

Орлови нокти е едно от най-непретенциозните растения в градината. Издържа на силни студове, излишна влага и атаки от вредители. Липсата на хранителни вещества и липсата на поддръжка се отразяват негативно на добива, размера и вкуса на плодовете. Това е лесно да се поправи чрез извършване на прости пролетни дейности: торене, поливане и подрязване. Как да го направите правилно и да не навредите, прочетете статията.

Кога да храним орлови нокти

Как правилно да се грижим за орлови нокти през пролетта - подхранване и подрязване

Градинарите започват първите си пролетни работи веднага щом снегът се стопи. Кръгът на багажника на орлови нокти е плитко разхлабен, за да осигури достъп на кислород до кореновата система. Преди подуване на бъбреците, санитарен резитба и първото хранене. Вторият тор се прилага преди цъфтежа, следващия път - през юли. В есенния календар на градинаря - последното хранене след падане на листата.

Орлови нокти са издръжливи растения, така че се събужда рано... Вече при температура от + 3 ° C започва вегетационният сезон, храстът цъфти при + 10 ° C. Те се ръководят от метеорологичните условия, за да не пропуснат времето на торене и резитба.

Торове

Орлови нокти се хранят с органични вещества или минерални препарати. Билкови отвари се приготвят за нея. Тези видове превръзки се прилагат в основата на храста. За надземната част на растенията се използват специални торове и предпазни средства. от болести и вредители.

Органични торове

Как правилно да се грижим за орлови нокти през пролетта - подхранване и подрязване

Най-добрият органичен тор за орлови нокти се счита за торф, пилешки изгаряния и кифли. Презрелият компост осигурява разнообразно хранене, но е опасен за проникването на патогенни микроорганизми и вредители в почвата.

Важно! Органичната материя се поръсва със слой пръст 3-5 см, за да се осигури доброто й прегряване.

Минерална превръзка

Как правилно да се грижим за орлови нокти през пролетта - подхранване и подрязване

За пълно образуване на яйчниците и обилно плододаване под орлови нокти се прилагат азотни, калиеви, фосфорни торове. Използването на специални сложни добавки прави работата на градинаря по-лесна, но не винаги оправдана. Например почвата, богата на азот, при прилагането на такива торове ще получи свръхбагаж на този елемент, което ще доведе до забавяне на растежа на растенията, удължаване, изтъняване на листата и загуба на хлорофил.

Важно! Преди и непосредствено след торенето орлови нокти се поливат обилно, за да се гарантира разтварянето на препаратите и доставката им до корените.

Народни средства

Как правилно да се грижим за орлови нокти през пролетта - подхранване и подрязване

Храста реагира добре на въвеждането на дървесна пепел в началото на пролетта. Такова хранене осигурява на растението желязо, калий, фосфор, магнезий. Основната цел на пепелта е защита от вредители и заболявания.

Отвара от картофи ускорява вегетационния сезон, ако в рамките на 7-10 дни се прилага под храстите веднага след като снегът се стопи в количество 3-5 литра.

Настойка от пролетни билки се показа добре:

  • пелин;
  • горчица;
  • детелина;
  • глухарче.

Нарязаните зеленина се заливат с гореща вода, запарват се 10-12 часа и се заливат с орлови нокти.

Листна превръзка

Този метод за осигуряване на допълнителна храна трябва да се използва с повишено внимание. В случай на предозиране на минерални или органични торове, деликатната зеленина ще получи изгаряне и растението няма да даде добри яйчници. Следователно, за обработка на надземната част, превръзката се разрежда с вода 2 пъти повече, отколкото за кореновата.

Прочетете също:

Кога и как да засадите орлови нокти през есента.

Трансплантирайте орлови нокти на ново място.

Горна превръзка на орлови нокти през пролетта за добра реколта

Това растение е непретенциозно, но за добра реколта и защита от болести се нуждае от редовно подхранване. Повечето културни сортове реагират на органично и минерално торене. Можете да оцените резултата по образуването на яйчници и изобилието на плодове.

Преди цъфтежа

Веднага след разхлабване в началото на пролетта, кръгът на багажника се мулчира с торф или компост. Благодарение на пролетните дъждове растението ще получи пълноценно хранене от тях за кореновата система, разположена близо до повърхността на земята. Същите органични вещества ще хранят храстите през периода на отваряне на пъпки.

Торът се прилага преди цъфтежа. Най-добре е да използвате пилешки тор, предварително разреден с вода в съотношение 1: 5 и инфузиран в продължение на 2-3 дни.Как правилно да се грижим за орлови нокти през пролетта - подхранване и подрязване

Презрелият мюлеин се използва само миналата година. Свежият ще "изгори" корените и издънките. Кравеят тор се развъжда в съотношение 1: 6 и се настоява 3 дни.

Важно! Органичните торове се прилагат веднъж на две години.

Минералното торене на растението се изисква два пъти през вегетационния период - в ранна пролет и след прибиране на реколтата. Орлови нокти се нуждаят от азотни, фосфорни или калиеви торове, които се прилагат веднага след топенето на снега, заедно с или вместо органична материя.

Как да храним орлови нокти през пролетта:

  • фосфатни торове - 10 g на 1 m²;
  • поташ - 15 g на 1 m²;
  • амониев нитрат - 30 g за всеки храст;
  • урея - 20 г на растение.

Сложните минерални торове се прилагат в съответствие с инструкциите на опаковката.

По време на цъфтежа

През този период растението не се нуждае от допълнително подхранване, тъй като е натрупало достатъчно запас от хранителни вещества. Напротив, по време на цъфтежа на пъпките съществува риск от увреждане чрез прилагане на минерални или органични торове.

След цъфтежа

В периода между отварянето на пъпките и образуването на яйчниците не е необходимо оплождане на орлови нокти. Прекомерната намеса ще попречи на растението да даде пълноценни плодове, следователно те се ограничават само до поливане при необходимост.

Как да оплодим орлови нокти през лятото

Беритбата приключва рано. Още в края на юни - началото на юли, растението се отказва от последните си плодове и започва да се подготвя за следващия сезон. За подхранване на орлови нокти през лятото се използват минерални торове. Те са докарани в средата на юли.

Как правилно да се грижим за орлови нокти през пролетта - подхранване и подрязване

По време на плододаване

Торовете не могат да се прилагат през периода на зреене. Това ще повлияе на вкуса и ще намали ползите от плодовете.

След прибиране на реколтата

Допълнителна храна се добавя под храстите на орлови нокти след прибиране на плодовете. През този период храстът слага пъпки за следващия вегетационен период и се нуждае от азот, калий, фосфор или сложни минерални добавки.

Най-добре е растенията да се поливат еднократно с разтвор на нитроаммофоска, приготвен със скорост 30 г тор на 10 литра вода.

Важно! В края на вегетационния период орлови нокти отслабват, така че се нуждае от допълнително хранене.

Как да наторим през есента

Преди настъпването на студеното време орлови нокти се хранят с органично вещество, смесено с почва. Минералните торове не се прилагат, тъй като потокът от сок вече е завършен и хранителните вещества няма да бъдат усвоени.

Подрязване и поливане на орлови нокти след хранене

Как правилно да се грижим за орлови нокти през пролетта - подхранване и подрязване

Формирането на коронките на растенията започва чак до третата година от живота. До тази възраст се отстраняват само счупени и мъртви клони.

Процесът на подрязване на възрастно растение протича на два етапа:

  1. На първо място всички издънки се нарязват на височина 35-40 см от нивото на почвата.
  2. На следващата година се формира короната, като се премахват излишните клони, за да се предотврати сгъстяване.

За да подмладите възрастен храст, премахнете всички долни клони, разпространяващи се по земята. След това изрежете сухи издънки и тези с малко листа. В последната стъпка орлови нокти се оформят в топка или пирамида.

Всички видове подрязване се извършват в началото на пролетта, преди излизането на пъпките, но след настъпването на температурите на замръзване.Секциите се обработват с градински лак, за да се изключи проникването на болезнена микрофлора и вредители в дървесината.

Важно! Растението слага пъпки не само на възрастни клони, но и на върховете на младите, така че едногодишните издънки се отрязват само ако е необходимо, за да се сгъсти короната.

Орлови нокти е влаголюбиво растение, особено по време на цъфтеж и плододаване... През пролетта храстът се полива според нуждите, предотвратявайки изсъхването на почвата. По време на цъфтежа и плододаването обемът на водата се увеличава - почвата трябва постоянно да се навлажнява. Липсата на влага води до намаляване на добива и влошаване на вкуса на горски плодове.Как правилно да се грижим за орлови нокти през пролетта - подхранване и подрязване

През лятото поливането се намалява, през есента се увеличава отново. Почвата периодично се разхлабва, така че да не се образува кора, което предотвратява проникването на въздух към корените. Задържа добре влагата и предпазва мулчирането със слама или друга органична материя от изсушаване.

заключение

минимум грижа и резитбата на орлови нокти през пролетта ще отговори с богата реколта от вкусни и здравословни плодове. Задължителните дейности - торене, поливане, резитба - няма да отнемат много време, но ще осигурят на растението пълно развитие. Освен това орлови нокти се събуждат много рано, когато има малко други пролетни работи в градината.

Добави коментар

градина

Цветя