Там, където орлови нокти растат добре: условия, сортове и региони за отглеждане в Русия

Орлови нокти са един от най-непретенциозните храсти, срещани навсякъде у нас. Огромното видово разнообразие позволява използването му както като градинска ягода, така и като елемент от ландшафтен дизайн. Този храст расте до 3-5 м височина, леко удължените му, овални, опушени листа изглеждат красиви. По време на цъфтежа излъчва много приятен и здравословен аромат, особено вечер. Има само един годни за консумация видове, но той има много размножаващи се сортове.

Градинарите охотно отглеждат този храст, за да получат полезни плодове. По време на прибирането на реколтата орлови нокти буквално е окачена със сини, сини или лилави плодове с матов цъфтеж. От един храст можете да съберете до 5 кг плодове. Където расте в дивата природа и от жителите на кои региони се отглежда - прочетете нататък.

Къде расте орлови нокти в природата?

Там, където орлови нокти растат добре: условия, сортове и региони за отглеждане в Русия

Този храст е често срещан в северното полукълбо. Но най-вече се намира в Югоизточна Азия и Далечния Изток.

Растението е неизискващо към климата, почвата, близостта на други растения. Ботаниците имат повече от 250 вида орлови нокти, но не всички са подходящи за храна, има и отровни. Например, вълчицата, добре позната сред хората, също е орлови нокти.

Референтен. Листата на храст по време на Великата отечествена война са били използвани за лечение на рани и за превръзки.

В кои региони

Орлови нокти растат най-добре в северните райони на Русия, Далечния Изток, Северен Кавказ, Урал и Камчатка. В зависимост от региона на растеж храстите се различават не само по външен вид, но и по съдържанието на витамини и минерали в зрънцето.

Най-здравословните сортове растат в Сибир и Далечния Изток. Те съдържат повишено съдържание на елементи, които помагат в борбата с проявите на атеросклерозата. Прясно, замразено или настъргано със захар, зрънцето ефективно понижава кръвното налягане. Съдържанието на витамин С в плодовете е сравнимо с това в лимоните. Плодова напитка, приготвена от узрели плодове, утолява жаждата.

В зависимост от района на растеж вкусът на плодовете също се променя.... Колкото по-на север, толкова повече киселинност, в южните райони е по-сладко. Не всеки обича орлови нокти заради характерната му горчивина. Но напълно не се усеща в плодовете, настъргани със захар.

Орлови нокти са много полезни не само при хипертония. Укрепва имунната система поради високото си съдържание на аскорбинова киселина и сребро. Плодовете и листата на храста нормализират дейността на храносмилателния тракт.

Референтен. Растението спокойно понася студове до -50 ° С

При лечението на настинки, горски плодове и листа помагат за намаляване на температурата и отделянето на храчки. Те дори се използват за лечение на белодробна туберкулоза.

За сърцевините орлови нокти са полезни с това, че укрепват кръвоносните съдове, почистват ги от холестеролни отлагания. Плодовете стимулират мозъчната дейност, подобряват паметта, облекчават стреса.

В каква област

Там, където орлови нокти растат добре: условия, сортове и региони за отглеждане в Русия

Това непретенциозно растение се чувства чудесно при всякакви условия. Орлови нокти добре понася слънцето и частичната сянка. Расте в отделни групи и под дървета. Дори под стълбовете на електропроводи, където глухарчето не иска да живее, орлови нокти са често срещани.

Интересно е! Това растение не се среща в природата в южното полукълбо. Но неспокойните заселници донесоха разсад от орлови нокти в Нова Зеландия и те вкорениха там.

Вирее добре във влажни зони и планински склонове.В степните райони и по солените блата има някои видове годни за консумация орлови нокти, а плодът на вълка расте навсякъде - в гората, градските площади, пасищата.

Има една особеност на орлови нокти, която все още не е потвърдена от ботаниците, но забелязана от геолозите: тя с готовност се установява там, където има залежи от сребро и мед. Поради наличието на тези елементи в почвата, плодовете съдържат много полезни вещества.

Традиционната медицина използва орлови нокти като част от комплексната терапия за лечение на много заболявания. Например с пневмония, ентерит, диабет, артрит.

Прочетете също:

Кога и как да засадите орлови нокти през есента.

Трансплантирайте орлови нокти на ново място.

Където расте орлови нокти в Русия: най-подходящите региони и сортове

Там, където орлови нокти растат добре: условия, сортове и региони за отглеждане в Русия

Храста е непретенциозен за грижа, затова градинарите са щастливи да го отглеждат на своите парцели.... Орлови нокти се използват като ветрозащитно растение за създаване на ландшафтни решения - беседки и арки, преплетени с храсти, изглеждат страхотно и придават прохлада.

Като градинско растение зонирани сортове орлови нокти се отглеждат навсякъде - от Калининград на запад от страната до Курили и Камчатка на изток, от полярните райони на Якутия и Коми до субтропични Сочи и високопланинските кавказки републики.

Референтен. Орлови нокти дава не само вкусни и здравословни плодове. За лечебни цели се използва целият храст - листа, кора, цветя, корени.

Най-добрите сортове с големи плодове за градински парцели:

  • Altair расте добре в средната лента, плодовете не се рушат дори след пълно узряване, дава до 2 кг реколта от храст;
  • синьо рибарче - един от най-добрите сортове за Сибир, до 4 кг големи (2-3 см дълги), сладки плодове се берат от едно растение;
  • Ленинградски гигант - много продуктивен сорт с големи захарни плодове за северните райони, Сибир и Далечния Изток;
  • Silginka - за южните райони, тъй като е устойчив на засушаване и възвратни студове, плодовете се съхраняват без загуба на качество месец след прибиране на реколтата.

Най-добрите сортове орлови нокти за северните райони бяха отгледани от животновъдите на Владивосток и Комсомолск-на-Амур. От средата на 20 век те са създали над 100 сорта.

Най-вече орлови нокти се култивират от жителите на Сибир, Далечния Изток и Камчатка. Това се дължи не само на огромните ползи от горски плодове, но и на факта, че не е лесно да се отглеждат много други плодни храсти в сурови условия. А орлови нокти перфектно понася слани, цъфти и узрява по-рано от всички останали. Още през юни през цялата тайга плодовете на орлови нокти стават сини като спрей с аквамарин.

Там, където орлови нокти растат добре: условия, сортове и региони за отглеждане в Русия

Бушът понася перфектно трансплантация от дивата към градинската парцел. Така се появи първата култивирана орлови нокти. В Европа този храст е бил използван по времето на Карл Линей за украса на паркове и площади. Вярно, в името на красивата и гъста зеленина и цветя, а не за събиране жътва.

Европа само изброи орлови нокти като търговска ягода през 2018 г. И вече има истински бум: жителите на Германия, Франция, Англия, Белгия и други страни активно купуват полезни плодове. Търсенето на тях се увеличи особено рязко след смъртта на боровинките насаждения поради замръзване. Дори Канада, САЩ и Япония са посочени като вносители на орлови нокти.

Сортовете джудже са най-подходящи за отглеждане у дома.... Най-известният е японски орлови нокти. У дома растението се отглежда като бонсай, докато плодовото месо цъфти и дава плодове перфектно.

Жителите на Русия могат свободно да отглеждат тази ягода при всякакви климатични условия... А за тези, които нямат собствени парцели, се препоръчва да се размножават орлови нокти на перваза на прозореца. Някои нискорастящи сортове растат добре у дома и плододават в изобилие.

Там, където орлови нокти растат добре: условия, сортове и региони за отглеждане в Русия

Интересно е:

Мразоустойчив ранно узряващ сорт орлови нокти "Lakomka".

Устойчив на ранно узряване сорт орлови нокти от Васюган.

заключение

Орлови нокти е много непретенциозно растение, което се среща в цялото северно полукълбо. Расте еднакво добре в тайгата и степите, на слънце и в сянката на дърветата, в планините и в блатата. Само един вид орлови нокти е годни за консумация, но има много различни разновидности. Огромните ползи от горски плодове отдавна са известни на традиционната и народната медицина. А руските градинари отглеждат орлови нокти от Камчатка до Мурманск.

Добави коментар

градина

Цветя