Листите по орлови нокти: как да се обработват, за да не се съсипе реколтата

Гнилите причиняват много проблеми на градинарите и градинарите. Насекомите се хранят с растителни сокове и не правят разлика между краставици и плодни храсти. Малки бъгове се разпространяват със светкавична скорост. Цели колонии от насекоми се виждат на гърба на листата и по леторастите. Как да се справим с листните въшки на орлови нокти и как да предотвратим разпространението на вредителя, ще разкажем в тази статия.

Как да лекувате орлови нокти от листни въшки

Може би всеки градинар е запознат с проблема с появата на листни въшки на сайта. Малките насекоми с черни или зелени тела са истински глутници. Те атакуват овощни и зеленчукови култури, цветя, дървета и храсти.

Някога се смяташе, че орлови нокти не са податливи на заразяване с листни въшки тъй като храстът се разпространява в различни региони, културата загуби способността си да се противопоставя на вредителя.

Растението заразява няколко вида листни въшки:

 1. апикален атакува горната зеленина, причинявайки извиване и изсушаване. Лицата често засягат татарска орлови нокти. Признаците на увреждане са видими с просто око: издънките спират да растат и започват да се разклоняват. Подобно явление се нарича "вещица метла". Храста става помия и губи своя декоративен ефект, да не говорим за загубата на здраве.
 2. Орлови нокти-смърч активно яде зеленина, поради което тя пожълтява, изсъхва и става кафява. Най-често засяга клоните на синята орлови нокти, Tartar и Ruprecht.
 3. Honeysuckle-зърнени култури уврежда младите клони. Скоро те се деформират, спират да растат, а междувъзлите се съкращават. Листата пожълтяват и се извиват надолу или се извиват наклонено напречно. Насекомите засягат всички видове храсти.

Основният източник на храна за листните въшки са зеленчуковите сокове.... Без тях храстът не може напълно да се развие и бързо губи предишната си красота. За да се борят с насекомите, градинарите използват цял ​​арсенал от ефективни инструменти. Използват се химични и биологични препарати, както и народни средства на базата на растения и скрап.

Листите по орлови нокти: как да се обработват, за да не се съсипе реколтата

Народни средства след цъфтеж и по време на плододаване

Какво да правя, ако е включено орлови нокти нападнати от листни въшки? Народните лекарства са най-безопасният начин за лечение на храсти... Те не причиняват вреда на хората, пчелите или птиците. Максималната ефективност е показана в началото на инфекцията. Позволено е средствата да се използват по време на цъфтежа и активното плододаване на културата.

Нека да дадем рецепти за най-ефективните народни средства според градинари:

 1. 100 г тютюнева рога на литър топла вода. Настоява се в продължение на 24 часа, след което се вари 40 минути. Филтрирайте бульона през тензух, сгънат на два слоя, и смесете 40-50 г сапун за пране за по-добра лепкавост. Напръскайте храстите 3-4 пъти с интервал от 10 дни.
 2. Нарежете на ситно 300 г чесън или чесън стрелки и влейте в 1 литър топла вода за 2-3 часа. След това, филтрирайте инфузията, разредете с 10 литра чиста вода и разбъркайте в 40 г сапунени стърготини. Използвайте готовия разтвор за пръскане на храстите вечер. Честотата на третиране зависи от степента на увреждане на растението. Интервалът между спрейовете е 10 дни.
 3. Натрошете 1 кг домати отгоре и покрийте с топла вода за една нощ. Сутрин филтрирайте инфузията през тензух и разредете с чиста вода наполовина. Използвайте разтвора за третиране на храстите, особено на гърба на листата. Броят на леченията е 3-4 за 10-12 дни.
 4. Изсипете 200 g дървесна пепел в 10 литра вода, оставете за 24 часа и прецедете през тензух.Смесете 50 g сапунени стружки в разтвора и незабавно използвайте за пръскане на храстите. Инструментът е позволено да се използва в периода на формиране на плодовете, не влияе вкус и появата на храстите. Честотата на лечение е 3-4 пъти на всеки 10 дни.
 5. Залейте 500 g изсушени невенчета с 10 литра топла вода и настоявайте, докато се появи гнила миризма. В инфузията разбъркайте 50 g стружки от сапун за пране и използвайте разтвора за пръскане на храстите. Градинарите препоръчват да избършете стволовете с разтвор, за да подобрите ефекта. Честотата на лечението е 2-3 пъти след 14 дни.
 6. Смелете 700 г картофени върхове и залейте с 10 литра гореща вода, оставете за три дни и филтрирайте. Преди употреба разбъркайте 50 г сапунени стърготини. Честотата на пръскане е 2-3 пъти на всеки 10-12 дни.
 7. Нарежете на ситно 200 г лук с люспи и налейте 10 литра топла вода. Оставете за 24 часа, филтрирайте и добавете 40 г сапунени стърготини. Честотата на лечение е 3-4 пъти на всеки 10 дни.
 8. 300 мл оцет или 100 мл амоняк изсипете 10 литра вода, добавете 25 мл течен сапун (козметичен или катран) и обработете храстите два пъти с интервал от 7 дни.
 9. Разтворете 50 g трапезна сол, 50 g сода за хляб, 100 g стружки пранен сапун в 10 литра топла вода и веднага обработете орлови нокти. Честотата на пръскане е 2-3 пъти след 14 дни.

Някои градинари събират листни въшки на ръка или изплакват с вода от градинския маркуч.

Листите по орлови нокти: как да се обработват, за да не се съсипе реколтата

химикали

Как да лекувате листни въшки на орлови нокти? химикали използва се за унищожаване на вредителя по храстите в началото на март и до отваряне на пъпките... Най-ефективните лекарства са:

 • Actellik;
 • "Confidor";
 • Rogor;
 • "Karbofos";
 • Трихлорметафос 3;
 • "Keltan".

Действието им е насочено към унищожаване на яйцата на листните въшки, които зимуват в почвата и по долните клони.... Зрелите индивиди умират моментално. Контактните инсектициди остават ефективни за 25-30 дни.

Важно! Храстите се напояват вечер след залез слънце, за да се предотвратят изгаряния. За да се увеличи ефективността, храстът е покрит с пластмасова обвивка и се отстранява сутрин.

Biologicals

Биологични препарати имат силен ефект и са безопасни за хората и околната среда... Те могат да се използват след появата на листата, по време на цъфтежа и плододаването. Плодовете на годни за консумация орлови нокти могат да се консумират не по-рано от пет дни след обработката.

Референтен. Биологичните препарати проникват в храносмилателната система на насекомите и ги лишават напълно от способността им да се хранят. Това води до неизбежната смърт на вредителите.

Най-ефективен:

 • "Lepidocide";
 • "Bitoxibacillin";
 • Искра Био;
 • "Entobacterin";
 • Fitoverm;
 • Inta-вир.

Ефектът се проявява една седмица след лечението... Броят на насекомите по леторастите и листата намалява и не се появяват нови индивиди. Повторната обработка се извършва след 10-14 дни. Храстите се пръскат след залез слънце в сухо и горещо време.

Как да се справим с мравки на орлови нокти

Основните разпространители на листни въшки на сайта са мравки... Те се хранят със сладка медена роса - течност, която се появява в резултат на жизнената дейност на вредителите. Пропълзявайки от място на място, мравките носят ларви на листни въшки по телата си, заразявайки нови храсти.

Мравчиците се заливат с вряла вода или препаратът "Антеатър", разхлабете почвата в кръга на почти ствола. Мравките не търпят намеса в ежедневието си и започват да търсят ново място, където да се установят.

Клоновете на орлови нокти се увиват с памучен плат и гъсто се намазват с брезов катран... Мравките е трудно да преодолеят такова препятствие, така че рискът появата на вредители намалява значително.

Мерки за превенция

За да се предотврати разпространението на листни въшки върху орлови нокти, се използват такива действия:

 • изплаши или унищожи мравките;
 • поставен до мента, невен, малуна, настурция, пелин, мак, магданоз, чесън, лук, бъз;
 • привличайте на сайта калинки, дантели, връзки, врабчета, робини, цици, копринки;

Листите по орлови нокти: как да се обработват, за да не се съсипе реколтата

 • отрежете повредените клони през есента и в началото на пролетта;
 • събират растителни остатъци и изгарят мястото;
 • след като снегът се стопи, храстите се заливат с вряла вода;
 • в началото на пролетта храстите се напръскват с разтвор на Aktellik, Rogor и Confidor;
 • почва изкопайте около орлови нокти в началото на пролетта и го разсипете със стръмен разтвор на калиев перманганат или меден сулфат;
 • през есента големите клони са побелени с гасена вар;
 • не забравяйте да подхранвате растенията с калиево-фосфорни торове.

заключение

Опитните градинари препоръчват всеобхватна борба с листните въшки на орлови нокти. В началото на пролетта започва профилактичното пръскане с химикали и след разхлабване на почвата се отстраняват растителните остатъци. Докато пъпките цъфтят, храстите се напръскват с химикали, след това преминават към народни лекарства и биологични продукти, които са безопасни за хората и околната среда. В същото време те се отърват от хълмовете на мравки с вряла вода и химикали.

Добави коментар

градина

Цветя