Средновековна орлови нокти със сладко-кисел вкус "Славей"

Все по-често храстовидните храсти на орлови нокти могат да бъдат намерени в градински парцели. Един от най-популярните сортове е славеят, известен със своя отличен вкус и високо съдържание на витамин С. За него е лесно да се грижите - просто трябва да спазвате прости правила на селскостопанската технология. В статията ще дадем подробно описание на орлови нокти на славей, ще говорим за нюансите на грижите и възможните трудности при отглеждането.

Описание на сорта орлови нокти славей

Найтингейлът е популярна в средата на сезона разновидност на орлови нокти, която се засажда и за декоративни цели.

Средновековна орлови нокти със сладко-кисел вкус славей

Произход и развитие, история на развъждането

Славейът е получен чрез кръстосване на морски сорт с Павловская орлови нокти. Развъдчиците на експерименталната станция в Павловск, разположена в района на Ленинград, се занимаваха с развъждане.

През 2002 г. славеят е вписан в Държавния регистър на Русия, но сега е популярен в други страни по света с подходящи климатични условия.

Описание на външния вид, вкуса

Храстите на славея растат до 1,3 м, плътни, с клек, обърната конична корона. Издънките са тънки, опушени. Листата са зелени, плътни, удължени с овална форма. Плодовите плодове имат бухнала повърхност, външно наподобяваща вретено, с изразена чиния в горната част. Масата на горски плодове е малка - до 1 г. Под гъстата кожа се крие деликатна каша със сладко-кисел вкус.

Референтен. Дегустационна оценка на плодове - 4,6 точки от 5. Плодовете имат ниско съдържание на калории - 42 kcal на 100 g.

Характеристики на използването на този сорт

Орлови нокти славей е годни за консумация сортове, подходящи за употреба на десерт и обработка на плодове (компоти, конфитюри, сиропи, тинктури).

Производителност и период на зреене

Средновековна орлови нокти със сладко-кисел вкус славей

От всеки храст събирайте от 1,1 до 2,5 кг. В средните ширини периодът на цъфтеж започва в началото на май, а плодовете узряват в края на юни. На юг културата се прибира 2-3 седмици по-рано. В северните райони плодовете се берат в средата или края на юли.

Устойчивост на болести и вредители, студ и суша

Сортът има стабилен имунитет към повечето болести и вредители.

Славеят има добра устойчивост на замръзване, издържа на студени температури до -45 ° C. Но тази орлови нокти не обича сушата, поради липса на влага плодовете стават горчиви.

За кои региони е най-подходящ и какъв е взискателният климат

Сортът расте добре в повечето региони на страната, с изключение на местата, където температурата пада под -45 ° C през зимата. Орлови нокти също се отглеждат в сухи райони, при спазване на правилата за поливане. „Славеят“ показва най-добрите резултати в централна Русия.

Основните предимства и недостатъци на сорта

Положителните качества на сорта включват:

 • силен имунитет;Средновековна орлови нокти със сладко-кисел вкус славей
 • устойчивост на замръзване;
 • добър плодов вкус;
 • универсалност на приложението;
 • устойчивост на резки температурни скокове;
 • не поръсване на горски плодове;
 • непретенциозна грижа;
 • добър добив;
 • декоративност.

Недостатъци:

 • дефицитът на влага влияе върху вкуса на горски плодове;
 • самостоятелно безплодие, поради което в близост задължително се засаждат трети опрашители.

Каква е разликата от другите сортове и хибриди

Славейът не е предразположен към отлагане след узряване. Плодовете продължават около 7-10 дни след узряването.

аграрна техника

Орлови нокти славей не изисква много усилия при засаждане и грижа.

Избор на място в градината и подготовка на дупки

За засаждане на разсад от този сорт се избира добре осветена зона. Важно е да се предпази насаждението от силни ветрове и течения. Почвата трябва да бъде добре овлажнена, но без застояла вода - от това кореновата система на разсада ще започне да гние.

За предпочитане е да засаждате орлови нокти в района, където преди това са се отглеждали картофи, бобови растения, моркови, тиква.

Дупките са подготвени с диаметър 0,8 m и дълбочина 0,4 m. Разстоянието между тях се поддържа най-малко 1,5 m.

Подготовка за кацане

Преди засаждането разсадът внимателно се изследва за механични повреди или следи от болест. Оптималната възраст на разсада е 2 години. Той трябва да има силна коренова система и няколко големи издънки.

Основни изисквания

Разрохканите, песъчливи и глинести почви с неутрално pH (5-7) са най-подходящи.

Време, схема и правила за кацане

В ядливата орлови нокти процесът на потока на сока се счита за ранен, така че разсадът се поставя в земята през есента, в края на септември - началото на октомври. В този случай разсадът бързо ще се вкорени и ще започне активно да расте през пролетта.

Процедура:

 1. Малко количество от горния почв, смесен с хумус в съотношение 1: 1, се излива на дъното на подготвените дупки. Добавете 2 с.л. л. калиев сулфат, 2 с.л. л. суперфосфат и 1 супена лъжица. дървесна пепел.
 2. От получената почвена смес се изграждат малки могили.
 3. Корените на разсада се разстилат върху тях, останалата почва се изсипва отгоре.
 4. Почвата се натрошава леко и се полива - по една кофа за всеки храст.

Функции за отглеждане

За да не се изпарява влагата твърде бързо, след засаждането почвата около разсада се мулчира с дървени стърготини, сух хумус или натрошен торф.

Торовете, използвани в самото начало, ще продължат 2 сезона... Следващата процедура се провежда на третата година. Ако това бъде направено преди време, храстите ще влязат в активен растеж и те ще дадат малко плодове.

Тъй като засаждането се извършва през есента, почвата е покрита с паднали листа. В региони със силни студени ветрове клоните са покрити с циреи, без да ги прищипват.

Нюансите на грижата

Поливайте орлови нокти, като предотвратявате изсъхването на почвата напълно, 2 пъти седмично - 1 кофа вода. Ако лятото е дъждовно, тогава поливането се намалява до 2-3 пъти месечно.

Торовете се прилагат на третата година. Използвайте хумус (10 кг за всеки храст), амониев нитрат (15 г на квадратен метър) или разтвор на карбамид (1 супена лъжица на кофа с вода).

Първите 2-3 години прекарват само пролетните санитарни резитбапремахване на повредени сухи издънки. В бъдеще всяка есен се прави оформяща резитба, предназначена за разреждане на плътната корона. Отстранете стъблата, растящи от почвата, или твърде къси, слаби.

Опрашители

Градинарите препоръчват засаждането до славея за опрашване следните сортове орлови нокти:

Болест и контрол на вредителите

Славейът е известен със силния си имунитет, но ако се нарушат правилата за грижа или в дъждовно и студено лято, устойчивостта на сорта срещу болести и вредители намалява.

Насекомите са опасни:

 • орнаменти орлови нокти райета и накъсана;
 • жлъчен мост, листна орлови нокти;
 • двугодишно ролково листо.

Насекомите унищожават зеленина и плодове, хранят се с растителни сокове. Инсектицидите "Фуфанон", "Инта-Вир", "Актеллик", "Кемифос" или "Кинмикс" ще помогнат за справяне с вредителите.

Чести заболявания:

 1. Кафяви петна. Листата окапват поради образуването на некротични петна. Гъбичката се третира с 1% бордоска течност или препарати "HOM" и "Abiga-Peak".
 2. Брашнеста мана. Благодарение на белия цъфтеж листата се разпада и устойчивостта на замръзване намалява. Използват се лекарствата Chistotsvet и Tiovit Jet.
 3. Светлосив петнист орлови нокти... Засяга листата, третира се по същия начин като кафявото петно.

Подготовка за зимата

Възрастните растения не покриват през зимата, тъй като лесно понасят студове до -45 ° C. Младите разсад се нуждаят от защита, така че почвата около храстите е покрита със суха зеленина с дебелина до 0,5 м. В края на есента храстът се подхранва с всякакъв калиев тор за повишаване на имунитета.

репродукция

Сортът се размножава по няколко начина:

 1. Чрез резници. От храста се изрязват няколко издънки, върху които се образуват поне 2 пъпки. Вкореняват се в подходящ съд, поливат се редовно и се държат в добре осветена зона. След появата на корените и няколко малки издънки, резниците могат да бъдат преместени в открита земя.
 2. Чрез разделяне на храста... Един възрастен храст се изкопава, разделя се на няколко части и се закрепва в дупките.
 3. Семена. Това е дълъг процес, така че рядко се използва. Такива храсти дават реколта само за 4 години.

жътва

Плодовете не узряват едновременно, първо горните плодове узряват, движейки се в дълбините на храста и след това слизайки надолу.

Как и кога да събираме

Реколта през юни. Правете това постепенно или след като изчакате известно време, докато плодовете узреят по целия храст. При стайна температура плодовете ще лежат 4 дни, в хладилника - 10. Плодовете понасят добре транспортирането.

Какви могат да бъдат трудностите при отглеждането

Чести проблеми:

 1. Поради липсата на влага плодовете стават горчиви.
 2. С излишък от тор, храстите растат добре, но добивът намалява.
 3. Орлови нокти славей е самоплодородна, така че е по-добре да засадите няколко различни сорта, така че опрашването да се извършва навреме и да се образуват много яйчници.

Съвети и отзиви на опитни градинари за сорта

Средновековна орлови нокти със сладко-кисел вкус славей

Общите впечатления от сорта Найтингейл са положителни.

Елена Смирнова, Ленинградска област: „Храстите на славей са красиви, с богата зеленина, но се сгъстяват бързо. Редя ги редовно, тогава реколтата е по-богата. Плодовете на плодовете са гъсти, съхраняват се в хладилник почти 2 седмици. Вкусно и прясно, и консервирано. "

Олег Лопирев, Краснодарски край: „Отглеждам славея от 4 години. Това е най-доброто разнообразие от орлови нокти. Не се страхува от замръзване, не се разболява. Но трябва да го поливате често, в противен случай плодовете са груби и горчиви “.

заключение

Разнообразието от ядливи орлови нокти славей с право се смята за едно от най-добрите. Лесно се грижи за него, той лесно понася силни студове и не се страхува от болести и вредители, а плодовете имат отличен вкус. Ще бъде възможно да се отглежда това растение в почти всяко кътче на Русия.

Добави коментар

градина

Цветя