Какво да направите, ако орлови нокти изсъхнат в градината и защо това може да се случи

Случва се така, че здравата орлови нокти да започне да изсъхва. Листата пожълтяват, плододаването намалява, появяват се различни вредители и болести. Нека да разберем защо клоните на орлови нокти изсъхват и как да се справим с него.

Защо орлови нокти изсъхва: възможни причини

Има много причини, поради които орлови нокти изсъхват. Градинари установете източника на щети от появата на листа, клони, плодове... Това явление крие големи проблеми под формата на вредители и инфекции.

Какво да направите, ако орлови нокти изсъхнат в градината и защо това може да се случи

Неблагоприятни метеорологични условия

Орлови нокти се отнася до непретенциозни растения, поради което лесно понася топлина, влага, ветровито време. Но по време на продължителни дъждове кореновата система на храста силно се измива... Има високо ниво на влажност, което води до появата на брашнеста мана, гниене.

Интензивната топлина причинява изсъхване на храста. Листата пожълтяват, клоните стават крехки, кореновата система не получава необходимото количество влага.

Грешки при грижи

Често начинаещите допускат грешки при поливането, хранене, подрязване... Храста предпочита нормално влажна почва, затова се полива 3-4 пъти през целия вегетационен период.

Органичните торове се прилагат само през есента или началото на пролетта. В този случай азотът се използва по време на топящия се сняг. Калий и фосфор - наесен под корена.

Внимание! Много градинари не образуват храст, защото намират тази дейност безсмислена. Ако обаче не се отстранят сухи клони и листа, инфекцията ще се разпространи в цялата орлови нокти.

заболявания

Орлови нокти са засегнати от три гъбични заболявания:

 1. Брашнеста мана. Признаци - бял цъфтеж по листата, значително намаляване на плододаването, деформация на листните плочи, последвано от изсушаване на храста. Причините са влагата, близките разсад, неправилната грижа, наличието на стара растителност.
 2. Ramulariasis. Признаци - кафяви петна с бял център, гъст бял цъфтеж, дупки в листата, забележимо намаляване на добива, смъртта на храста. Причините са влажността, растителните остатъци, тежката почва.
 3. Сажди гъбички. Признаци - черни петна от сажди, черен лепкав цъфтеж, листни въшки, големи петна по листата, няма узряване на горски плодове, смъртта на храста. Причините са влага, плевели, листни въшки и неправилна грижа.

Вредители

орлови нокти нападнати от следните вредители:

 1. Листова ролка. Не пеперудата вреди на храста, а гъсеницата. Те усукват листата, оформят паяжина върху тях. Вредителят е способен да унищожи до 80% от реколтата.
 2. Кърлеж от орлови нокти. Високата влажност води до появата на акари. Привлича сажди гъбички, изсмуква соковете от растението. Листата се деформират и опадат, а плодовете не се развиват добре.
 3. Орлови нокти листна въшка... Една малка бъг изсмуква сокове. Растението изсъхва, листата пожълтяват. Насекомите унищожават по-голямата част от реколтата.

Какво да направите, ако орлови нокти изсъхнат в градината и защо това може да се случи

Защо разсадът изсъхва

След като се постави на ново място, разсадът започва да изсъхва, а листата пожълтяват. Това се дължи на лошо осветление, липса на торове... Друга грешка е избора на грешен разсад. Малките растения (до 30 см височина) и твърде големите (от 1,5 м) отнемат много време, за да вкоренят. Освен това при лоши метеорологични условия и лоша грижа храстите изсъхват.

Референтен. Фиданките, закупени от безскрупулни продавачи, често започват рязко да изсъхват. Това се дължи на повреда, пресушаване на кореновата система.Трябва внимателно да изследвате орлови нокти - тя трябва да има здрави зелени листа и гладки издънки.

Зрял храст

Здравите зрели храсти изсъхват поради увреждане на корените... Опитвайки се да създаде въздушен поток към кореновата система чрез разхлабване, градинарят случайно го докосва. Друга причина за това явление са инфекцията и болестите. В допълнение към най-често срещаната, орлови нокти се заразява:

 1. Monoliosis. Следва постепенно изсушаване на листните плочи, след това клоните и издънките. Без лечение, храстът умира.
 2. Mosaic. Той рядко се среща, но в противен случай става опасен за растението. Засегнатата орлови нокти е трудна за излекуване, затова се изкопава и изгаря.
 3. Руст. Това заболяване забавя фотосинтезата и намалява добивите.

Под влияние на болести храстът губи свойствата си... Постепенно изсъхва, замръзва през зимата, спира да расте, напълно умира.

Сушени клони на орлови нокти

Това се дължи на увреждане на кореновата система.... Градинарят случайно пасе корените, докато плевене и разхлабване. Също така, кореновата система често се яде от гризачи.

Други причини са инфекциозните заболявания... Ако те не бъдат елиминирани своевременно, храстът напълно загива и заразява съседните култури.

Листата изсъхват и стават кафяви

Ако листата започнат да изсъхват и стават кафяви, влиянието на климатичните и агротехническите фактори е изключено. Често причините за това явление са гъбични заболявания. Основните гъбични патогени са церкоспориаза, брашнеста мана, рамулариаза, туберкулиоза и ръжда.

Какво да направите, ако орлови нокти изсъхнат в градината и защо това може да се случи

Декоративната орлови нокти изсъхва

Орлови нокти използва се за озеленяване на летни къщи. Отличава се с естетическата си привлекателност и деликатен, приятен аромат. Бушът е лоза, която сплита всяка опора.

Културата изисква своевременно подрязване... Подобна санитарна процедура изключва изсушаване на листата, увреждане на храста от болести. Този сорт не само е болен, но е нападнат и от гъсеницата на пръстолистника, листната червей и насекомите.

Референтен. Орлови нокти често изсъхват поради болести, вредители и неправилни земеделски практики. Ако внимателно следите насажденията, грижите се и ги обработвате с "Fitolavin", "Gaupsin", "Gamair", такива проблеми не възникват.

Какво да правите, когато орлови нокти изсъхват в градината

Изсушаването води до окончателната смърт на храста... За пълното унищожаване на фокуса на инфекцията отстранените части на болния храст се изгарят възможно най-далеч от мястото.

Здравите храсти в края на април се пръскат веднъж 0,2% разтвор на "Fundazol". Освен това сайтът се третира с "Fitosporin", "Trichodermin", "Mikosan". Разтворете 2-3 с. Л. В 10 литра вода. Полученият състав е подходящ за напояване от 100 кв. м земя.

Преди цъфтежа, през периода, когато се появяват пъпки и плодове, след прибиране на реколтата храстите се напръскват с разтвор на меден сулфат. Разредете 100 g от веществото в 10 l вода. Обработката се извършва четири пъти на сезон.

Какво да направите, ако орлови нокти изсъхнат в градината и защо това може да се случи

Предпазни мерки

Опитните градинари казват: по-добре е да се предотврати изсъхването на храстите, отколкото да се търсят методи за борба по-късно. Следователно новаците вземете предвид следните препоръки:

 1. Поддържайте оптимална влага под храсталака. Показатели - не по-малко от 75-80%. За да направите това, създайте мулч слой от сено или стари листа.
 2. Анализирайте сайта. Преди засаждане на разсад в открита земя, изберете място, където няма гризачи и бенки. В противен случай те незабавно ще повредят кореновата система.
 3. Изпълнете навременна резитба... Премахнете счупените, набръчкани клони. Ако храстът е на повече от 15 години, най-дългите и най-старите клони се изрязват.
 4. Вземете предвид правилата за поливане. Един храст изисква до 40 литра вода. Поливайте го 3-4 пъти през целия сезон.
 5. Редовно проверявайте за храстите вредители и болести... Основната причина за увяхването на орлови нокти е атаките на насекоми, които пренасят различни инфекции.

заключение

Спазването на прости правила и превантивни мерки ще ви позволи да запазите реколтата, да поддържате орлови нокти в добро състояние.Въпреки факта, че храстът не изисква специфични грижи, той е засегнат от брашнеста мана, сажди гъбички. Ако такъв храст не бъде унищожен, инфекцията ще се разпространи в съседните култури. Важно е редовно да инспектирате храстите, да ги поливате правилно и да поддържате оптимална влажност.

Добави коментар

градина

Цветя