Плодова орлови нокти, годни за консумация или не

Много градинари отглеждат орлови нокти на сайта. Сортове ядливи или сини орлови нокти дават богата реколта от вкусни и здравословни горски плодове; декоративни сортове красят алеи и беседки. Една от тях е орлови нокти. Този катерещ храст се използва за вертикално озеленяване, а неговите цветя се използват в козметичната индустрия. Помислете за характеристиките на орлови нокти, независимо дали плодовете му са годни за консумация или не.

Орлови нокти

Плодова орлови нокти, годни за консумация или не
Орлови нокти, или козел, се влюбиха в летните жители заради бързо растящата зеленина и изобилния цъфтеж. Катерещият храст перфектно понася формативното подрязване и се използва за озеленяване на огради, беседки, тераси.

От май до юли растението е покрито с бели или розови цветя с нежен аромат, който се засилва вечер.

Интересно! Етеричното масло, съдържащо се в цветята на орлови нокти, се използва като афродизиак.

В края на юли - началото на август по храстите узряват оранжеви или червени плодове с диаметър 6–8 mm.

Ядливи плодове или не

Подобно на други видове декоративни орлови нокти, плодовете на орлови нокти са неядливи... На вкус са много неприятни, с остра, постоянна горчивина. Те съдържат гликозид ксилостеин, който причинява нарушения на храносмилателната система: гадене, повръщане, диария.

Колко са отровни плодовете на орлови нокти

Плодова орлови нокти, годни за консумация или не
Няма достоверна информация за степента на токсичност на плодовете, тъй като не са провеждани специални изследвания. Най-големият риск е малките деца да изследват задния двор и нетърпеливи да опитат всичко до зъбите. Само няколко плодове могат да причинят стомашни спазми, гадене и диария.

Важно! Потърсете медицинска помощ, ако се появят признаци на отравяне.

Възрастен ще трябва да изяде поне шепа плодове, за да усети симптомите на отравяне. Предвид много неприятния вкус, почти невъзможно е да ги консумирате в количеството, необходимо за сериозно отравяне.

Как да различим годни за консумация орлови нокти

Плодова орлови нокти, годни за консумация или не
сортове годни за консумация орлови нокти разпознаване по такива признаци:

  • не-извиващ се храст не повече от 2 м;
  • периодът на плододаване настъпва в самото начало на лятото;
  • горски плодове са тъмносини или синьо-сини, с дълги стъбла;
  • плодовете са продълговати, гъстовидни, покрити с восъчно покритие;
  • вкусът е приятен, при някои сортове с лека горчивина.

Декоративни неядливи орлови нокти расте силно (височина) орлови нокти достига 6 м). Плодовете на такива растения са малки, заоблени. Цветът се променя от ярко оранжево до тъмно червено. Плодовете са разположени на къси стъбла, често растат заедно. Това, например, се среща в обикновената орлови нокти, която популярно се нарича вълчица.

Плодова орлови нокти, годни за консумация или не

Орлови нокти в народната медицина

Настойките от листа и цветя имат антипиретично, противовъзпалително, диуретично действие.

Внимание! Моля, консултирайте се с Вашия лекар преди да използвате лекарства.

Суровините се събират в началото на цъфтежа на орлови нокти. Първо изсушете на сянка или в дехидратор при температура + 35 ... + 40 ° C. Сушените цветя се съхраняват в херметически контейнер, извън слънчева светлина, за една година, листата - до 2 години.

Инфузия при цистит

Благодарение на противовъзпалителното и диуретичното действие, инфузията облекчава състоянието при хроничен цистит.

Вземете 1 ч.л. сухи листа, залейте с чаша гореща вода (+ 90 ° C) и оставете за около половин час. Филтрирайте течността, вземете 1 с.л. л. 3-4 пъти на ден.

С настинка

За да намалите температурата при настинки, използвайте инфузия от цветя: 1 ч.л. суровините се заливат с чаша гореща (+ 90 ° C) вода и се вливат в продължение на един час. Филтрираната инфузия се приема в 1 с.л. л. сутрин и вечер.

Гаргара с ангина

Като допълнително противовъзпалително средство при стоматит се използва ангина, фарингит, изплакване с инфузия на листа.

За това 1 супена лъжица. л. изсушените листа се заливат с 250 мл гореща (+ 90 ° С) вода и се настояват за 10-15 минути. Охладената инфузия се филтрира, използва се за изплакване на устата и гърлото.

За заздравяване на рани

Листата на орлови нокти помагат за по-малки изрязвания и ожулвания да зараснат бързо. За това пресни суровини се омесват, докато се появи сок, увиват се в марля и се нанасят върху щетите.

заключение

Поради бързия растеж, красотата на цветята и плодовете орлови нокти използва се за вертикално градинарство. Ядливи ли са декоративните плодове на орлови нокти? Не, много култури съдържат ксилостеин, който причинява хранително отравяне. Плодът има много горчив вкус.

За лечебни цели се използват листата и цветята на орлови нокти. Те имат антипиретични, противовъзпалителни, антисептични, диуретични и лечебни свойства.

Добави коментар

градина

Цветя