Как и с какво да храним орлови нокти след прибиране на реколтата, как да оплодим правилно

Те започнаха да отглеждат орлови храсти на парцелите сравнително наскоро, така че много градинари все още правят много грешки. Най-често срещаната е липсата на превръзка след прибиране на реколтата, която се проявява в края на май - началото на юни. За да може орлови нокти да дават плод в изобилие, е необходимо да го осигурите пълноценно грижи през лятото и есента.

Защо да храним орлови нокти след прибиране на реколтата

Как и с какво да храним орлови нокти след прибиране на реколтата, как да оплодим правилно

Някои градинари смятат, че след плододаването храстите на орлови нокти не се нуждаят от хранителни вещества и могат просто да растат на сайта до следващата година. Това мнение обаче е коренно погрешно. Към орлови нокти не се изроди и продължи да даде плод, е необходимо храстите да се хранят след прибиране на реколтата.

Важно! Орлови нокти се нуждаят от допълнително подхранване след прибиране на реколтата дори повече от други растения, тъй като периодът на узряване на плодовете в храста съвпада с първата вълна на растежа на издънките.

От какво се нуждае храст през този период

Както всяко растение, орлови нокти се нуждаят предимно от достатъчно количество калий, азот и фосфор. Това са основните микроелементи, които осигуряват пълното развитие на храста.

За разлика от другите растения, орлови нокти след прибиране на реколтата могат и трябва да се хранят с азотни торове, тъй като през този период започва втората вълна на растежа на издънките. Плодовете на орлови нокти зреят в началото на лятото, така че не трябва да се страхувате от растежа на нови издънки в резултат на хранене - растението все още ще има време да се подготви за зимата.

Калият също играе важна роля в развитието. Освен подобряване вкус на плодове, има много други положителни ефекти върху растението:

 • повишава устойчивостта на липса на влага в почвата и въздуха, стабилизирайки водния баланс в растението;
 • подобрява метаболизма на азот и въглерод в клетките;
 • активира процесите на фотосинтеза и ферментация;
 • увеличава устойчивостта на замръзване на растението;
 • подобрява имунитета на растенията, като го прави имунизиран срещу определени гъбични заболявания.

Достатъчно количество фосфор е необходимо за развитието на кореновата система, регулирането на дихателните процеси. Благодарение на този микроелемент растението получава необходимата енергия, без която има изоставане в развитието, загуба на зеленина.

Важно! Тъй като младите храсти не могат да се хранят след засаждането, за да не изгорят крехката коренова система, необходимите хранителни вещества се полагат предварително в дупката за засаждане. Това количество тор трябва да е достатъчно за 2-3 години, по време на които орлови нокти може да не се подхранват допълнително.

Също така, не забравяйте за редовното поливане с вода при стайна температура, ако орлови нокти растат в регион със сухо лято. Един възрастен храст се нуждае от 30 литра течност веднъж на всеки 10 дни.

Как да храним орлови нокти след прибиране на реколтата

След като вземете плодове, трябва да помогнете на растението да възстанови силите с помощта на торене - минерално или органично. Народните торове също са много популярни.

Минерални торове

Как и с какво да храним орлови нокти след прибиране на реколтата, как да оплодим правилно

След бране на горските плодове се препоръчва да подхраните орлови нокти с азот, калий и фосфор... За 1 храст се приготвят 3-4 литра разтвор по следната рецепта: 15-20 г калиев сулфид и суперфосфат на 1 кофа вода.

На бедните почви можете да направите второ хранене по същата рецепта в края на лятото, преди листата да започнат да падат от орлови нокти.

През юли нитрофоска се използва за подхранване, което съдържа всички 3 елемента, необходими за растението. Разтворът на тора се приготвя със скорост 20 g от лекарството на 10 l вода.

Важно! Минералните торове имат по-широк спектър на действие от органичните торове и действат по-бързо.

органичен

Как и с какво да храним орлови нокти след прибиране на реколтата, как да оплодим правилно

За подхранване на орлови нокти след прибиране на реколтата най-често се използват следните видове органични торове:

 • пилешки изпарения;
 • тор за добитък и кон;
 • торф, утайка, компост;
 • стърготини и настъргана кора;
 • стъбла на тревисти растения, главно бобови растения.

Наред с гореспоменатите органични торове често се използват хумус и различни бактериални препарати, микроорганизми, в които стимулират развитието на кореновата система на растението.

Важно! Градинарите, които предпочитат органични торове, препоръчват подхранване на орлови нокти с оборски тор през юли със скорост 10 литра на храст.

Народни средства

Популярно народно средство за торене на орлови нокти е мая, която ускорява разграждането на органичната материя в почвата.

Картофените обелки се използват широко за подхранване, тъй като съдържащото се в тях нишесте, особено в комбинация с пепел, има благоприятен ефект върху развитието на растението.

Важно! За извличане на максималното количество нишесте от картофената кора се препоръчва да се приготви инфузия: излейте вряща вода над почистването в съотношение 3: 4 и влейте в продължение на 3 дни. Прецедете получената течност и поливайте храстите с нея. За поливане можете да използвате водата, в която са варили картофите.

В допълнение към горните средства често се използват следните:

 1. Спяща кафе основа от естествено смляно кафе, съдържащо голямо количество азот. Преди торене почвата около орлови нокти трябва да се разхлаби и добре навлажни. Течността се излива в предварително подготвен отвор със скорост 100 мл на 1 храст. Препоръчва се такова хранене да се извършва веднъж на 3 дни в продължение на 14 дни. Приготвянето на чай може да се използва по същия начин.
 2. Аквариумна вода, която е с високо съдържание на хранителни вещества и има неутрално pH. Препоръчва се поливане на орлови нокти 1-2 пъти след прибиране на реколтата.
 3. Бананова кора, която е чудесен източник на хранителни вещества. 4 бананови кожи се сушат във фурната, разбиват се до прахообразно състояние, добавя се натрошена черупка от 1 яйце. За 1 литър вода вземете 2 с.л. л. прах и 20 г магнезиев сулфат и се вливат в продължение на 3 часа. Храстите се пръскат рано сутрин или вечер при сухо време. Процедурата се повтаря след 1-2 седмици.

Как да изберем горната превръзка

Изборът на подходяща горна превръзка до голяма степен зависи от общото състояние на растението, както и от предпочитанията на градинаря.

Ако храстът се развива нормално, по-добре е да се даде предпочитание на многокомпонентни препарати, например нитрофоски, за общо хранене на храста. Ако липсата на един от елементите се забележи във външния вид на растението, е необходимо допълнително да се използва еднокомпонентна тор.

Асимилацията на хранителни вещества от минерални добавки е по-бърза и по-пълна, отколкото от органичните. Поради това техният брой, необходим за един храст, е почти два пъти по-малък.

Горната превръзка може да се прилага както под корена, така и чрез пръскане на листата. Корената горната превръзка, от своя страна, може да се извърши чрез поливане или по сух метод: разпръскване в кореновата зона, мулчиране, вграждане в почвата.

Ако уреята се използва за торене, тя се разпръсва равномерно около храста. Компост, зелен тор и оборски тор се вграждат в почвата по време на копаене.

Важно! Органичните торове не се смесват с минерални торове. Прехвърлянето на растение от един вид превръзка към друг може да се извърши само през новия вегетационен сезон.

Инструкции за торене

За листно хранене листата на орлови нокти се напръскват с продукт, приготвен от 50 g карбамид на 10 l вода, или 1% разтвор на амониев нитрат - 100 g на 1 l вода. След 3-4 дни процедурата се повтаря.

Използва се и друга рецепта за листно хранене на орлови нокти: 1 супена лъжица. л. урея и суперфосфат, ½ супени лъжици. л. калиев сулфат на 10 литра вода. Това ви позволява да осигурите на растението едновременно всички необходими елементи.

Често листното подхранване се извършва с микроелементи, съдържащи други необходими за растението елементи, освен азот, калий и фосфор.

Сложните минерални торове в гранули се вграждат в почвата - 20 г на 1 кв. m от кореновата зона. Горната превръзка се извършва на всеки 3-4 седмици, докато на храста се появят първите пожълтели листа.

Важно! Когато влагате торове в почвата, трябва да се помни, че кореновата система на орлови нокти се намира под самата повърхност на почвата, следователно е важно да бъдете изключително внимателни при подхранването.

Органичните превръзки се приготвят по следните рецепти:

 1. 1/3 от пилешки тор се разтваря в 1/2 вода и се влива в продължение на 2 дни. 1 литър от получената инфузия се разрежда с 5 литра вода. Горната превръзка се извършва строго в корена, като се избягва контакт с храста.
 2. Вземете 1 кофа на молене за 5 кофи вода. Получената смес се влива в продължение на 10 дни, като се разбърква ежедневно. Най-добре е получената инфузия да се използва за хранене през юли и август. Тор се прилага при сухо хладно време.

Как и с какво да храним орлови нокти след прибиране на реколтата, как да оплодим правилно

Опитни градински съвети

Дотолкова доколкото орлови нокти растат плодове рано, в региони с топла, слънчева есен, тя може да цъфти отново през септември. В този случай храстите ще имат няколко много големи цветя. Те веднага се отрязват, така че растението да не харчи енергия и да може да се подготви за успешна зима.

По време на цъфтежа, образуването на яйчниците и прибирането на реколтата всяко химическо третиране на храстите на орлови нокти е неприемливо.

заключение

Обилната реколта от полезни плодове от орлови нокти, събрани в началото на лятото, не трябва да подвежда градинаря за необходимостта от торене.

За да може растението да запази способността да дава плод и да расте здравословно, е важно редовно да се грижите за него и да го торите през цялото лято.

Добави коментар

градина

Цветя