Защо орлови нокти не дава плод добре

Орлови нокти имат тръпчив вкус и полезен състав. Бери се използва за приготвяне на витамин конфитюри и компоти. Орлови нокти са непретенциозни за грижа, затова всяка година все повече летни жители я засаждат на своя сайт. Храстите са буйни и се разпространяват, много от тях ги поставят като живи плетове или в близост до градински сгради. Въпреки факта, че грижата за орлови нокти не изисква специални познания, понякога плодовете узряват малки или изобщо не растат, стават горчиви или кисели. Как да се грижим за орлови нокти в този случай, ще разгледаме в статията.

Защо орлови нокти не дава плод добре

За да разберете защо орлови нокти не дават плод, важно е да разберете първопричините: някои зависят от климатичните условия и отглеждащия се регион, други от грешките в селскостопанската технология. Също така болестите и вредителите влияят на плододаването, от което само професионалните методи за лечение помагат да се отървете.

Защо орлови нокти не дава плод добре

Замразяване

Повечето сортове са зимно издръжливи - издържат на температури до -40 ° C... Именно поради тази причина орлови нокти толкова обичат да растат летни жители на северните райони на страната. За разлика от термофилните плодове, растението рядко замръзва. Храстите не се нуждаят от подслон за зимата, което улеснява грижата за тях.

Има обаче изключения от всяко правило: ако започне периодът на цъфтеж и температурата спадне рязко с 10 ° C, цветята ще замръзнат. В бъдеще това ще се отрази негативно на плодовия набор и добива. Такива пролетни студове най-често се срещат в Урал и Сибир в края на април или началото на май.

Внимание! Ако настъпи слана и орлови нокти не цъфтят, се препоръчва да отделите време за защитни мерки. Поръсете растението с мулч (дървени стърготини, сено, торф, борови клонки) - той защитава корените, задържа топлината и задържа влагата. Някои градинари използват покривен материал - агрофибър или плътен филм. Дъските се поставят под клоните, така че издънките да не влизат в контакт със студената земя.

Липса на слънце

Идеален сайт за засаждане на орлови нокти - частичен сянка. Растението прекарва част от деня на слънце, част на сянка. Проблемите възникват само ако орлови нокти винаги са на затъмнено място, където слънчевата светлина не прониква. Поради това растението често боледува, плодовете растат малки.

Трансплантацията на орлови нокти не понася добреследователно, летните жители се замислят и подготвят предварително подходящо място за засаждане.

Неправилно поливане и хранене

Защо орлови нокти не дава плод добре

Орлови нокти са устойчиви на суша, но не трябва да забравяте за поливането. Опитните жители на лятото препоръчват всеки ден да внасят около 2 кофи вода под храста. Ако лятото е горещо и сухо - 3-4 кофи. Количеството вода влияе директно върху размера и вкуса на плодовете. Особено внимание се обръща на поливането в края на май и началото на юни, когато плодовете се връзват.

Чести грешки, които правят градинарите:

 • използване на студена вода;
 • поливане посред бял ден, когато слънцето пече;
 • неспазване на интервала между процедурите;
 • обилно поливане с дълга почивка;
 • използване на мощен струя от маркуч;
 • поливане без последващо мулчиране.

Минералните и органичните превръзки стимулират растеж на растенията, подобряват вкуса и размера на плодовете, предпазват от болести. За да може орлови нокти да дават плодове добре, летните жители в началото на пролетта прилагат азотосъдържащи торове - карбамид, Агрикола, Кемира Лукс.Те стимулират развитието на зелена маса, отговарят за атрактивния декоративен вид на храсти и увеличават годишния прираст на нови издънки. След цъфтежа се въвежда органична материя: торф, хумус, биохумус, суха дървесна пепел. От него зависят вкусът на орлови нокти и търговските му качества. През есента храстът се наторява с фосфорно-калиеви превръзки.

Внимание! Липса на минерални и органични вещества в почвата толкова опасно, колкото излишък. Ето защо, когато правят горната превръзка, летните жители спазват дозировките и препоръките. Например, ако прехраните орлови нокти с азот, растението ще отдели цялата си сила за развитието на листата, а плодовете ще останат малки и свежи.

Болести и вредители

Болестите възникват по различни причини: поради излишък или липса на влага, неправилно торене, силни студове или топлина, замърсена почва. Повечето заболявания са гъбични, способни да унищожат целия плодов яйчник. Има и вирусни и бактериални; като правило те възникват от заразени разсад:

 1. Ramulariasis се появява като сиво-кафяви петна със сива рамка. Засилва се при влажно и хладно време - листата са покрити с бял цъфтеж. Издънките и дръжките скоро се повреждат, храстът изсъхва и отслабва.
 2. Tuberculariosis - червеникаво-кафяви туберкули по издънките. Листата изсъхват, а клоните бавно умират и губят способността да дават плод. Гъбичката е устойчива на замръзване, зимува в почвата и се появява навън с появата на топлина.
 3. Брашнеста мана засяга млади и стари храсти, активно се проявява в края на пролетта или началото на лятото. Листата и издънките са покрити с бял цъфтеж, който скоро се превръща в кафяви и сухи петна. Много е трудно да се отървете от брашнестата мана.
 4. В процеса на инфекция с церкоспора орлови нокти е покрита с малки кафяви петна. На растението липсват витамини, изсъхва бавно. Благоприятни условия за развитието на церкоспороза са гъстите насаждения, дъждовното и влажно време.

Защо орлови нокти не дава плод добре

От вредителите летни жители отбелязват кърлежи и листни въшки... Дребните насекоми живеят в колонии и нападат главно млади и зелени листа. Плените изсмукват соковете от растението, поради което листата са покрити с жълт цъфтеж, свийте се и умрете.

Заради акарите растението хвърля листата си преди време и губи способността си да дава плодове. Дори ако градинарите успяха да се отърват от насекомите, имунитетът на растението все още е отслабен, следователно през този период орлови нокти се нуждаят от специални грижи.

Какво да направите, ако няма плодове на орлови нокти

Ако на орлови нокти има малко плодове или изобщо няма такива, летни жители търсят причината за това явление и обръщат внимание на агротехническите мерки. При спазване на всички правила и препоръки, орлови нокти отново ще зарадва ядливи и сочни плодове.

опрашване

Защо орлови нокти не дава плод добре

Орлови нокти се отнасят до кръстосано опрашените култури, така че градинарите отглеждат няколко различни сорта на сайта едновременно... Сама по себе си орлови нокти е самоплодородна. За удобство летни жители закупуват разсад в група, а не поотделно. Например, гастроном перфектно опрашва със сортове Синьо вретено и Антошка, и орлови нокти на Titmouse - с Камчатка и син десерт. Колкото повече сортове растат на сайта, толкова по-големи са шансовете за получаване на вкусна и богата реколта.

В кръста опрашване участват насекоми - пчелари, оси и пчели. Те прехвърлят прашец от един храст в друг. За да привлекат насекоми към растенията, градинарите пръскат орлови нокти със сладка вода. Дъждът и вятърът също помагат при опрашването на храсти.

Внимание! Ако засадите един храст на орлови нокти на сайта, това няма да доведе до резултати. Можете да закупите няколко сорта, които съвпадат помежду си наведнъж в специални разсадници.

резитбата

Защо орлови нокти не дава плод добре

резитбатаЕ една от най-важните процедури за грижа за орлови нокти. Провежда се ежегодно, като се започне от третата година от живота на растението. В зависимост от целите, те разграничават санитарното, формиращото, резитбата против стареене. Процедурата ще изисква резачка и стълба.

Инвентарът се третира с разтвор на течност Бордо, а местата за изрязване се намазват с градински лак, за да се предпази растението от инфекция:

 1. В процеса на санитарна резитба се отстраняват болни и сухи издънки, които са се появили в резултат на болести и увреждане от насекоми. Санитарното подрязване също служи като превантивна мярка за защита от нови болести.
 2. Формативната резитба е от основно значение за формирането на короната. Извършва се на всеки 2-3 години, премахват се издънките, които се преплитат помежду си или растат надолу.
 3. Подмладяваща резитба се извършва върху храсти над 5-7 години. Всички издънки се съкращават, а повредените и сухите се изрязват напълно. Благодарение на тази процедура животът на орлови нокти ще бъде най-малко 20 години.

Редовно поливане и подхранване

Защо орлови нокти не дава плод добре

Възстановяването на орлови нокти и стабилното плододаване са невъзможни без редовно поливане и торене. Следните торове са подходящи за храсталака:

 • нитроаммофоска - 20 г на 1 кв. m;
 • разтвор на дървесна пепел - 300 г на 10 литра вода;
 • "Kemira Universal" - 20 г на 10 литра вода;
 • Агрикола - 1 супена лъжица. л. за 10 литра вода;
 • 80 г суперфосфат на 1 кв. m;
 • 40 г калиева сол на 1 кв. м.

Ако храстите не растат добре и орлови нокти стават все по-малки, летните жители използват и листни торове. Орлови нокти се напръскват с разтвор на урея - 5 g от лекарството се разрежда в 10 литра вода. Използва се методът на поръсване. Това решение подобрява качеството и размера на плодовете.

Преди да нанесете горната превръзка и пръскането, орлови нокти се поливат обилно с вода, предварително загрята на слънце.

Превенция на болести и вредители

Защо орлови нокти не дава плод добре

Превантивните мерки не само предотвратяват появата на болести и вредители, но също така укрепват имунитета на храсталака и подобряват вкуса на горски плодове. Прости и ефективни начини:

 1. Пръскане в началото на пролетта с 0,2% "Fundazol" или разтвор на базата на сапун и мед (10 литра вода, 100 g меден сулфат и 100 g настърган сапун за пране).
 2. В началото на лятото насажденията се напръскват с инфузия на чесън - 600 г нарязани глави се изсипват в 10 литра вряла вода и се запарват в продължение на 3 часа. Инструментът се излива върху почвата със скорост 0,5 литра на 1 кв. м.
 3. Два пъти на сезон орлови нокти се третират с вода, останала след варене на картофени клубени. Такова хранене е богато на нишесте, не изисква финансови разходи.
 4. Превантивните мерки включват спазване на схемата за засаждане. Разстоянието между разсада трябва да бъде най-малко 2,5 м. Подходящи съседи за орлови нокти са грах, лук, магданоз, копър, ряпа, репички. Не засаждайте до ябълкови дървета, круши, малини, касис и цариградско грозде.

заключение

Да разберете защо орлови нокти е плитка не е толкова трудно. Причината може да бъде болести или вредители, липса на слънце или замръзване, неспазване на правилата за поливане и хранене.

За да зарадват орлови нокти с вкусни плодове, летните жители отделят време за превантивни мерки: лекуват храсти с народни средства и професионални препарати, отрязват стари клони годишно, използват топла вода за напояване. Орлови нокти е една от най-придирчивите градински култури. Основното е да следвате простите правила на селскостопанската технология.

Добави коментар

градина

Цветя