Какви червеи развалят плодовете на орлови нокти и как да се отървете от тях

Орлови нокти е не само красиво растение, което радва летните жители с декоративния си вид, но и здравословно и вкусно зрънце, което е идеално за прясна консумация и преработка. За разлика от другите плодни храсти, реколтата узрява рано - през юни градинарите берат първите плодове.

Вредните вредители могат да развалят качеството и да намалят количеството на реколтата. Те се появяват на млади и възрастни растения, разпространяват се бързо и са в състояние да унищожат всички плодове. Ще ви кажем какви вредители засягат орлови нокти и как да премахнете глисти от горски плодове.

Какви вредители развалят плодовете на орлови нокти и как да третираме храста

Какви червеи развалят плодовете на орлови нокти и как да се отървете от тях

Орлови нокти се характеризират с непретенциозна грижа, но тя изисква редовно предотвратяване на появата насекоми вредители... Ако не отделяте време и внимание на защитните процедури, по храстите се появяват мухи, листни въшки и нематоди.

Вредителите са способни да унищожат цялата реколта от градинска орлови нокти, като улавят овощни дървета и храсти, растящи наблизо. Какви бели червеи живеят в орлови нокти, ще разгледаме по-нататък.

Mealybug

Какви червеи развалят плодовете на орлови нокти и как да се отървете от тях

Червеят червеи е всмукващо насекомо. Той засяга кората и листата на орлови нокти, когато се появи, растението бързо изсъхва и умира. Брашното е мразоустойчиво, ларвите му зимуват във филцови пашкули, които са скрити в пукнатините на старата кора.

Женските вредят на храста - един индивид снася до 500 яйца в началото на лятото. Трудно е да забележите брашното с просто око: дължината на миниатюрното тяло е само 5 мм, покрита е с восъчно покритие.

За да се отървете от червеникавия орник на орлови нокти, градинарите използват професионални лекарства - "Aktellik", "Inta-vir", "Fitoverm". Средствата от чревен контакт са ефективни и лесни за употреба. Преди да използват лекарството, летни жители се съветват внимателно да прочетат инструкциите и правилата за безопасност.

Внимание! обработване контактните фунгициди се извършват не повече от 2 седмици преди прибирането на орлови нокти. Разредете лекарството в пластмасов контейнер, напръскайте орлови нокти рано сутрин в сух и спокоен ден.

Черешова муха

Какви червеи развалят плодовете на орлови нокти и как да се отървете от тях
Черешова муха

Черешовата муха принадлежи към пъстрото семейство, обича да пирува на череши, череши, орлови нокти. Ларвите на вредителите се развиват в плодове и се хранят с целулоза.

Орлови нокти, засегнати от черешова муха, се деформират, губят цвят и падат на земята. Дължината на насекомото е 3-5 мм, тялото е черно, лъскаво. Идеално място за вредител - горски плодове започват да узряват. Мухата може да унищожи от 30% до 100% от реколтата.

Щом летни жители забелязват черешова муха в градината, те изграждат капан. В короната на дърветата е инсталирана пластмасова бутилка с отрязана шийка и в нея се излива сладка напитка, например плодова напитка, квас, сок или компот. Вишнева муха, привлечена от миризмата на ферментирала напитка, влиза през фунията и не може да се измъкне.

Помага да се отървете от насекомото и друго народно лекарство - разтвор на тютюн. 400 г натрошен тютюн се изсипва в 10 литра преварена вода и се изважда на тъмно място за 24 часа. След като заври на слаб огън, филтрирайте, добавете 40 г настърган сапун за пране. Третират се както засегнатите, така и здравите храсти.

Жлъчна нематода

Жлъчната нематода живее в градинска почва и изсмуква питателен сок от корените. Дължината на червея не надвишава 3 мм, диаметърът е 0,5 мм. Кореновата система отслабва, в нея проникват патогени от гъбични и бактериални инфекции.

Също нематодата на кореновите червеи носи вируси, от които е много трудно да се отървете.

Повредената орлови нокти престава да расте, плодовете губят вкуса и цвета си, а цялото кореново гниене. Проникването на вредителя в почвата се улеснява чрез напояване с ледена вода от открити резервоари, например от блата или езера.

Ако червеи са намерени в орлови нокти, градинарите поливат растението под корена с течен препарат "Pirantel"... Засяга както ларвите, така и възрастните.

Повторното лечение с "Pirantel" се провежда след 2-3 седмици. Също отървете се от вредители помага лекарството "Dekaris" (продава се в аптека). Една таблетка се разрежда в 2 литра вода и се полива с ягодоплодни храсти в ранната сутрин.

Възможно ли е премахване на червеи от плодове

Ако след прибиране на реколтата червеи се намират в прясна орлови нокти, летни жители използват доказан метод.

Приготвя се разтвор от 50 г сол и 3 литра вода. Потопете засегнатата орлови нокти там. След 40-60 минути самите червеи ще изпълзят от плодовете и ще се появят на повърхността на водата. Течността се отцежда, а плодовете се измиват старателно под течаща чиста вода 2-3 пъти. За удобство използвайте гевгир.

Какви червеи развалят плодовете на орлови нокти и как да се отървете от тях

заключение

Жлъчната нематода, черешовата муха, червеният мух активно се разпространяват в градината и се хранят с сок от растителни клетки, оставяйки рани и пукнатини след себе си. Насекомите са малки, затова, за да ги намерят, летните жители редовно инспектират насажденията с орлови нокти и при първите признаци на увреждане започват лечение.

Използвайте професионални лекарства "Aktellik", "Fitoverm", "Dekaris" или народни средства - капан със сок или лечение с тютюнев разтвор. Напръскайте храстите в безветрена сутрин. Повторната обработка се извършва след 2-3 седмици.

Добави коментар

градина

Цветя