Как и как да храним касис след прибиране на реколтата през юли

Плодовете на червената, черната и бялата касис узряват до края на юни. Те са добри пресни и преработени, използвани за приготвяне на сокове и конфитюри. За да се добива богата и вкусна реколта всяка година, е важно храстите да се хранят, като се използват органични вещества и минерални смеси. Един от етапите на торене започва през юли, няколко дни след прибирането на реколтата. Помислете как да нахраните касиса и как да го направите правилно.

Нуждаете ли се от френско грозде след преработка през юли

Подхранването на касис през юли е задължително. Компетентно приложените минерални и органични компоненти допринасят за факта, че имунитетът на храста ще стане по-силен, а външният вид ще бъде по-здрав.

След прибирането на реколтата касисът отслабва, те се нуждаят от допълнително и балансирано хранене. Ако не се даде, през следващата година добивите ще намалеят, а рискът от болести или замръзване ще се увеличи с настъпването на есента и зимата. Ако по някаква причина не е било възможно да се подхранва растението през юли, се препоръчва да се направи това в началото на август.

От какво торене се нуждае едно растение през юли

Градинарите обръщат внимание на минералните комплексни и органични торове. Използвайте готови търговски форми или народни средства. Само за месец храстът се опложда не повече от 2 пъти. Интервалът между процедурите е 2-3 седмици.

Как и как да храним касис след прибиране на реколтата през юли

Симптоми на дефицит на веществата

С недостиг на микроелементи цветът и формата на листата, леторастите и плодовете се променят. В средата на лятото липсата на калий е особено забележима: листата стават жълти и сухи, бавно опадат, долните листа на младите храсти могат да се покрият с лилав или кафяв цъфтеж.

Недостигът на калий се причинява не само от неправилно подбрани торове, но и от високото съдържание на вар в почвата.

Внимание! Появяват се и симптоми на липса на желязо и магнезий: листата са покрити с жълто-кафяви язви, които с времето се увеличават по размер. Ако не предприемете действия, касисът ще хвърли листата си и ще умре.

Касисът също страда от липса на фосфор. Първите симптоми са деформация на леторастите и листата, изсъхването им. Кореновата система отслабва и спира да се развива.

Липсата на микроелемент води до появата на различни заболяванияособено ако лятото е горещо и влажно. Касисът е засегнат от брашнеста мана, антракноза или септория.

Как и как да храним касис след прибиране на реколтата през юли

Кога да храним касис през юли

Препоръчва се да се направи това веднага след плододаване. Ранните сортове дават плод по-близо до средата на месеца, а по-късните - в края. След прибиране на реколтата трябва да минат 3-5 дни. За хранене изберете сух и топъл ден.

Не можете да наторите касис при дъждове, силна горещина и вятър. Оптималното време за процедурата е рано сутрин или вечер, след 20:00.

Честота и изобилие на торене

Горната превръзка се прилага не повече от 2 пъти месечно. Следващата процедура се провежда едва в края на август, за да се подготви храстът за студено щракане.

Внимание! Честотата и изобилието на всяко приложение на тора е индивидуално. Когато използвате готови формулировки, се препоръчва внимателно да прочетете информацията на опаковката. Производителят посочва дозировката и честотата на приложение.

Изобилието зависи от това какъв вид превръзка се използва и кога са били последно нанесени. Например, минералните комплекси и препарати се използват само ако са минали поне 2 месеца от предишното такова хранене, а органичните - ако за последен път касисът е бил оплоден с органична материя преди година.

Прекалената доставка на тор е толкова опасна, колкото и липсата. Ако прекалите с френско грозде, това ще навреди, ще пролее листа и плодове.

Как се хранят

Някои летни жители предпочитат готови сложни торове, други предпочитат народни и екологични продукти. Помислете как да нахраните касиса след прибирането на реколтата през юли.

Минерални лекарства

За комплексното възстановяване на храста се използва суперфосфат. Такава смес е ефективна при употреба: 20 g суперфосфат + 20 g калиев сулфат + 10 l вода. Елементите се разтварят във вода, смесват се и се оставят за 30 минути. Полученият разтвор се излива под корена на растението или в специално подготвени дупки. Те се издърпват около храста на разстояние 20 см. Преди да добавите състава, касисът се полива обилно с топла вода. Разтворът се използва веднага, не може да се съхранява.

Как и как да храним касис след прибиране на реколтата през юли

Градинарите обичат готовия тор OMU за горски и плодови култури. Не съдържа хлор, обогатен е с микроелементи и хуминови киселини. 30 g от веществото се използва на 1 m²: то се вгражда в почвата, след което се полива обилно.

От готовите торове нутризолът е популярен. Съдържа азот, калий, фосфор, магнезий и цинк. Разтворете 25 g от веществото в 10 литра вода и поливайте растението. Инструментът повишава имунитета на касиса срещу външни неблагоприятни фактори.

Органични съединения

Органичният през юли се използва само ако почвата е силно изчерпана. В други ситуации е по-добре да го прилагате в началото на пролетта, когато растението току-що се е събудило.

През лятото градинарите използват разтвор от дървесна пепел. Укрепва имунитета на храста, предпазва от болести и вредители, възстановява метаболитните процеси. За 5 литра вода са необходими 80 г суха пепел. Касисът се напръсква от спрей бутилка рано сутрин. Също така, разтворът се използва като коренова покривка: поливайте растението под корена.

Компост ефективен при употреба... Естественият органичен тор не вреди на околната среда и е безвреден за хората, поради което се използва дори при плододаване. 1 кофа с компост се въвежда под всеки храст, като предварително е разхлабила земята. След това почвата се поръсва с мулч: трева, сено, дървени стърготини, чипс, игли.

Как и как да храним касис след прибиране на реколтата през юли

Народни средства

Ценовата цена на народните средства е нула, така че те са особено популярни сред градинарите.... Картофените обелки се използват за наторяване на касис. Те се промиват с течаща вода, поставят се в разтвор на калиев перманганат за няколко минути за дезинфекция. След това се заливат със сухи салфетки и се извеждат на чист въздух, за да изсъхнат. Почистванията се добавят на капки под всеки храст. Разлагат се бързо, полезното за касис нишесте се абсорбира от кореновата система, растежът на плевелите се инхибира.

В топло време растението се подхранва с мая. В 1 литър чиста вода се разрежда 30 г суха мая, добавя се 100 г гранулирана захар и се разбърква. Сместа се изсипва в 5 литра вода и се отстранява на топло място в продължение на 3 дни, като се бърка непрекъснато. След 1 литър концентрат се разрежда в 10 литра вода. Храстите се поливат с разтвор със скорост 5 литра на растение. След седмица пепелта се добавя към почвата. Той компенсира липсата на калий, която може да възникне при подхранване с корени.

Как и как да храним касис след прибиране на реколтата през юли

Как да наторите черно, червено и бяло френско грозде след плододаване

Как и как да храним касис след прибиране на реколтата през юли

Касисът е силно изтощен след плододаване, затова се препоръчва фураж сложен тор "Циркон" или "Гуми-Оми". Средства, освобождаващи растението от стрес, помагат да се възстанови по-бързо. Те се разреждат във вода, следвайки указанията на опаковката.

Касисът се подхранва с разтвор на урея... За 10 литра вода вземете 20 g от веществото, разбъркайте и го изсипете в кръга на багажника.Уреята попълва недостига на желязо и предпазва храстите от хлороза.

Червената касис обича фосфор, така че е оплодена с фосфатна скала. Веществото повишава устойчивостта на замръзване на кореновата система, подобрява качеството на бъдещата реколта. Фосфоритовото брашно се добавя около храста със скорост 400 г на растение. Общо 1-2 такива превръзки се извършват през лятото, преди процедурата разхлабват земята и премахват плевелите.

Референтен. Торовете на основата на хуминови киселини са полезни за всички видове френско грозде. Това са горната превръзка "Krepysh" и "Gumat + 7". Благодарение на хуматите, минералите се усвояват по-бързо.

Бяла касис непретенциозен в грижите, но след прибирането на реколтата се изисква хранене с диамофос. Разтворете 15 g от веществото в 5 литра вода, прекарайте го на 2 храста. Diammofoska съдържа азот, калий и фосфор, които се изискват от растението.

Изборът на хранене в средната лента

В средната лента често се прилагат органични торове. Те предпазват касиса от вредители, укрепват имунитета на растението и подхранват почвата. Инфузията на птичи изхвърляния е популярна при употреба.

1 кг тор за домашни птици се разрежда в 12 литра вода, оставя се за една седмица на тъмно място, след 0,5 литра инфузия, разрежда се в 5 литра вода и поливайте растението. Тор се вкарва в специални канали, които в края се поръсват с рохкава и лека пръст. Препоръчва се използването на изгнили птичи изхвърляния, тъй като пресни причиняват изгаряния на растенията.

Как и как да храним касис след прибиране на реколтата през юли

На Урал

Почвата в Урал не е плодородна, затова градинарите използват сложни торове. Тяхната цел е да възстановят храста след стрес, да направят земята по-питателна и богата.

Използвайте горната превръзка на Berry Bushes от Fasco. Съдържа калиево-фосфорен комплекс и аминокиселини. Торът е лесен за приготвяне и лесно се абсорбира от растението. Лекарството се купува в градински магазини, приготвени в съответствие с инструкциите на опаковката.

В Сибир и други региони

За да предпазят касиса от променливо време и да удължат живота му, градинарите редуват минерални и народни средства. 15 г суперфосфат и 10 г калиева сол се поставят под храста.

След 2 седмици храстите се напръскват с народно лекарство: 3 части глухарчета и коприва се заливат с 8 части вода и се оставят да ферментират на топло място. Когато сместа спре да се пени, се приготвя разтвор от 1 литър инфузия и 10 литра вода. Пръскайте листата и издънките на касис два пъти седмично. Билковият разтвор се използва за предотвратяване на заболявания.

Интересно е:

Най-ефективните мерки за борба с касис бъбречни акари през пролетта

Life hack за градинарите: как правилно да излеете вряла вода над френско грозде през пролетта и какво ще даде

Как да храним касис след прибиране на реколтата

Лятните жители се съветват да хранят червената, черната и бялата касис по коренови и листни методи.

Така храстът ще получава витамини и минерали не само отвътре, но и отвън.

По коренен начин

За подхранване с корени се подготвят канали с дълбочина до 10 см - по този начин повече хранителни вещества ще достигнат до корените. Само 4-5 канала са достатъчни за 1 храст. Торовете се изсипват в дупките и се поръсват с насипна пръст.

Предполагайте обилно поливане на касиса с вода: във влажна среда микроелементите се усвояват по-бързо. Горната превръзка в суха форма е равномерно разпръсната близо до храста.

листен

Листният метод е пръскане с разтвор от спрей бутилка. В резултат на това веществата отиват директно в листата и се усвояват по-бързо. Листните торове са особено ефективни, ако касисът страда от липса на микроелементи и са необходими спешни действия.

Храстите се обработват сутрин, докато няма слънце. В противен случай разтворът бързо ще се изпари от листата.

Опитни градински съвети

Как и как да храним касис след прибиране на реколтата през юли

Торенето на касис след плододаване дава забележим ефект, ако следвате препоръките:

  • не оплождайте касис, ако температурата на въздуха е над + 27 ° С;
  • използвайте по-малко азот и повече калиево-фосфорни съединения;
  • дезинфекцирайте контейнерите преди приготвяне на инфузии;
  • използвайте водоразтворими торове;
  • не съхранявайте готови разтвори за повече от 2 часа;
  • алтернативни органични вещества и минерали, готови и народни средства;
  • след процедурата поливайте храста обилно.

заключение

Юлското подхранване на касис е необходимо за укрепване на имунитета на храсталака и насищане на почвата с хранителни вещества. Летните жители използват разтвор от мая или карбамид, фосфатна скала, суперфосфат, дървесна пепел, картофени кори.

Течните торове се прилагат в специални жлебове за близо стъбло, сухи торове се вграждат под храст. Интервалът между процедурите е 2-3 седмици. Преди подхранване почвата се разхлабва и плевелите се отстраняват, след което се полива обилно.

Добави коментар

градина

Цветя