Какво е антракноза на касис и как да се справим с това заболяване

Компетентен градинар редовно инспектира имотите си, за да забележи навреме появата на болести или вредители. Откриването на тъмни или червени петна по листата на касис, подобно на язви, показва инфекция на храстите с антракноза. За да се справите с идентифицирания проблем, трябва да разберете естеството на болестта и да определите кои методи за борба ще бъдат най-ефективни.

Какво е това заболяване

Антракнозата е заболяване, причинено от сумчарната гъбичка Pseudopeziza ribis Kleb.

Спорите му заразяват листата, стъблата и плодовете на червената и касиса, лишават растението от достъп до хранителни вещества, водят до потискане и смърт на храста.

Какво е антракноза на касис и как да се справим с това заболяване

Какво е опасно за касиса

Ако пренебрегнете първите признаци на увреждане на антракноза на касис, спорите започват активно да се разпространяват, засягайки все по-голяма площ.

Растенията губят зеленината си. Червеното френско грозде хвърля листата си почти веднага, при черната плоча те първо се извиват и след това се рушат. Спорите запушват проводящите съдове и не позволяват храстите да се хранят добре. Имунитетът рязко намалява, касисът става уязвим за други болести и вредители.

Обемът на реколтата се намалява с 80-85%, плодовете стават по-малки и губят вкуса си. Понякога антракнозата отстъпва, но това не означава, че болестта няма да се върне отново. Спорите спокойно презимуват върху храст или в почвата и на следващата година те отново атакуват засаждането, като този път унищожават храста напълно.

Разпространение

Заразяването става бързо под въздействието на много фактори.

Спорите на гъбата се пренасят от:

 • вятър;
 • дъжд;
 • капки вода, течащи по листата по време на поливане;
 • градински инструменти, ако пренебрегнете обработката им;
 • насекоми.

Признаци на инфекция

Какво е антракноза на касис и как да се справим с това заболяване

При проверка на храстите се открива антракноза. Външните знаци често се бъркат с ефектите от киселинен дъжд.

Първите симптоми се отбелязват преди края на цъфтежа на касиса. Малката блондинка в началото жълто-зелени петна с лъскави подутини в центъра се оформят по долните листа. Те постепенно се увеличават, докато покрият цялата повърхност на листната плоча. Цветът на петната става по-ярък, а наоколо се появява тъмна граница.

Именно на този етап градинарите поемат петна за ефектите от киселинен дъжд обаче такива изгаряния нямат тъмна граница. Болните листа спират производството на хлорофил, поради което изсъхват и се рушат предварително. По това време спорите се издигат по-високо, засягайки останалата част от растението.

Референтен. Поради цвета на петната, антракнозата се нарича още медна глава.

Следващият етап е образуването на сиво-кафяви рани в областта на дръжките и младите издънки. Това води до факта, че масата на растението намалява, тя "плешива", новите клони се развиват по-бавно и нямат време да се засилят до зимата. Касисът страда още при първата слана.

Със силна лезия се образуват черни израстъци по стъблата и ягодовите гроздове, плодовете не получават хранителни вещества, поради което губят вкуса и външния си вид, стават по-малки и сух... Разцветът на болестта настъпва през юли и август, по това време храстите са голи.

Причините за развитието на болестта

Инфекцията се появява през май или в края на август, началото на септември.

Следните фактори могат да провокират заболявания:

 • горещо време в комбинация с висока влажност (антракнозата не е опасна при суша);
 • неправилно санитарно подрязване на стъблата, което води до сериозно увреждане на леторастите.

Рискът от инфекция се увеличава при нападение на вредители. Насекомите разпространяват гъбичките по краката и крилата.

Най-уязвими са растенията, имунитетът на които е отслабен от огнища на болести или липса на торове.

Методи за лечение

За лечение на антракноза се използват биологични продукти, народни методи, фунгициди и прости селскостопански техники.

Изборът на метод зависи от интензивността на лезията и времето, когато е необходимо лечение. Най-добрият ефект се получава чрез комбиниране на няколко метода наведнъж.

Какво е антракноза на касис и как да се справим с това заболяване

химикали

Фунгицидите дават бързи резултати и се борят с антракнозата по-ефективно, но те трябва да се използват само според инструкциите на опаковката и в определен момент.

В началото на пролетта те използват:

 • меден сулфат;
 • DNOC;
 • "Nitrafen".

Преди появата и разкриването на пъпки, приложете:

 • "Куп";
 • „Тиовит Джет“.

След цъфтежа са подходящи препарати като "Каптан" и "Цинеб". Те също извършват преработка след прибиране на реколтата.

Важно! Когато обработвате, уверете се, че и двете страни на листата са мокри.

Биологични препарати

Биологичните продукти са нетоксични, безопасни за растенията и хората, поради което се използват заедно с народни методи по време на периода на зреене на плодовете.

Градинарите особено ценят:

 • Fitosporin;
 • "Gamair".

Тези средства спират развитието и размножаването на гъбата, предотвратявайки появата на следващото поколение.

Агротехнически техники

Какво е антракноза на касис и как да се справим с това заболяване

Има няколко тайни за спиране на разпространението на гъбички... В началото на пролетта, преди пъпките да набъбят, храстите и почвата се заливат с гореща вода (+ 65 ... + 70 ° C). При първите признаци на заболяване засегнатите листа и издънки се изрязват и изгарят извън градината, за да се избегне заразяване с други растения.

Не трябва да се допуска силно удебеляване на храстите, необходимо е превантивна резитба.

След всяко поливане или валежи, почвата се разхлабва и плевелите се отстраняват. Не оставяйте паднали листа, клони и други растителни остатъци под храстите.

Традиционни методи

При първите признаци на антракноза, когато петна се виждат само по долните листа, се използват народни разтвори и инфузии.

Как се лекува растение:

 1. 300 г скилидки чесън в обвивката се заливат с 10 литра вряла вода и се оставят за 24-48 часа, след което напръскайте целия храст.
 2. Половин парче сапун за пране се разрежда в 10 литра вода и се пръска върху всички насаждения.
 3. Почвата, основата на храста и издънките се обработват с йоден разтвор (1 капка на 1 литър вода).

Лечението се провежда 1-2 пъти седмично, докато признаците на инфекция изчезнат напълно.

Характеристики на борбата по време на цъфтеж, плододаване, покой

Не третирайте касиса с фунгициди по време на образуването и узряването на горските плодове. Токсичните вещества няма да имат време да претърпят гниене и могат да навредят на вашето здраве.

Те не се използват и по време на цъфтежа: това ще изплаши опрашващите насекоми, което значително ще намали обема на реколтата. През останалото време химията е най-ефективният начин за борба с антракнозата.

Предпазни мерки

Какво е антракноза на касис и как да се справим с това заболяване

Появата на антракноза ще помогне за предотвратяване на превантивните мерки:

 • през есента и пролетта се извършва санитарна резитба, като се отстраняват сухите и повредени леторасти (докато инструментите се обработват със слаб разтвор на калиев перманганат, а разрезите се поръсват с дървесна пепел);
 • използвайте микроторове "Фертика есен" и "Фертика пролет";
 • поливайте касиса в корена, като избягвате метода на поръсване;
 • обработвайте пъпки и храсти след бране на горски плодове Бордо течност (3%), суспензия "Фталан" (0,5%), "Купрозан" (0,4%);
 • използвайте сложни торове, които повишават имунитета на френско грозде.

Торовете се избират в зависимост от времето на употреба.

По-долу са представени рецептите за най-популярните (за 10 литра вода):

 1. 1 супена лъжица. л. калиев сулфат и амониев нитрат, 1/2 ч.л. борна киселина и 3 г железен сулфат - в началото на пролетта преди началото на вегетационния сезон.
 2. 200 г пепел, 1 пакет натриев хумат, 2 с.л. л. калиев сулфат, 1 супена лъжица. л. суперфосфат - по време на образуването на яйчниците.
 3. 1 таблетка биостимулиращ агент "Имуноцитофит", 2 с.л. л. калиев сулфат, 1 супена лъжица. л. суперфосфат - по време на цъфтежа, след това повторете след цъфтежа и трети път - след 30 дни.

Сложните торове помагат на касиса да получи голямо количество хранителни вещества, укрепва имунната система, повишава устойчивостта на атаки от насекоми, позволява ви бързо да натрупате зелена маса и да ускорите зреенето на плодовете.

заключение

Антракнозата е опасна за френско грозде, затова е необходимо незабавно да се реагира на появата му, за да не се разпространи болестта в цялата градина.

Не пренебрегвайте превантивните мерки: добре поддържаните насаждения се разболяват по-рядко и се отличават със силен имунитет. Ако болестта не се преодолее веднага, гъбичките ще се появят на следващата година, като лишават надежда за добра реколта и унищожават по-голямата част от растенията.

Добави коментар

градина

Цветя