Съвместимост с цариградско грозде с касис и други култури в градината

Гъската (lat.Ribes uva-crispa) не е капризно растение, но за да се увеличи производителността е важно да се избере подходяща среда за него. Опитните градинари знаят, че близостта с някои култури допринася за тяхното правилно и здравословно развитие, а близостта с други растения е потискаща, причинява болести и дори смърт. Помислете какво можете и какво не можете да посадите до цариградско грозде.

Най-добрите съседи с цариградско грозде в градината

Съвместимост с цариградско грозде с касис и други култури в градината

Изборът на добри съседи за градински растения е много взискателна задача. Правилното подреждане на културите на площадката не само ще улесни значително работата на летен жител, но и ще увеличи добива на горския плод и ще намали риска от заболявания и вредители.

Какво можете да посадите до цариградско грозде? Растенията се считат за благоприятни съседи, които не се състезават с него за храна, имат различна структура на кореновата система, което им позволява да извличат влага от почвата на различна дълбочина, не се засенчват и не са засегнати от едни и същи инфекции.

Сред градинарските култури най-подходящите другари за цариградско грозде са другите му сортове: при взаимно кръстосано опрашване се образуват повече яйчници.... Това ще има положителен ефект върху бъдещата реколта: ще има повече плодове, те ще станат по-големи и по-вкусни.

Кръстниците и касисът имат съвместимост. Въпреки че храстите са нападнати от едни и същи вредители, касисът не „яде“ съседите си, оставяйки достатъчно хранителни вещества в почвата. Тя предпочита леко суха почва и добре осветен терен и изисква подобна поддръжка.

Съвместимост с цариградско грозде с касис и други култури в градината

Референтен.Корените на орлови нокти освобождават биологично активни компоненти в почвата, които са полезни за цариградско грозде.

Къпините не са най-популярното зрънце в летните вили. Съвместимостта му с други растения е слабо разбрана. Според някои експериментални градинари цариградско грозде и къпини могат да съществуват доста успешно на същата територия.

Съвместимост с цариградско грозде с касис и други култури в градината

Градински чай, маточина, босилек и мента се засаждат от пикантни билки до цариградско грозде, но исопът и копърът ще потискат развитието на храста.

Нейтрален квартал

Всяко растение отделя вещества, които инхибират някои видове, имат положителен ефект върху други и не оказват никакъв ефект върху други.

Квартал с ябълково дърво, череша, слива е безразлична към цариградско грозде. Корените на тези овощни култури са много по-дълбоки, така че те няма да извлекат цялата влага изпод цариградско грозде. Избирайки такъв квартал, не можете да спестите място.

Препоръчва се растенията да се поставят на разстояние най-малко 2-3 м една от друга, така че широките корони от овощни дървета да не засенчват малки ягодоплодни дървета. Липсата на светлина води до намаляване на добива им.

Плодовите дървета и ягодовите храсти се разбират добре, докато всички са млади. Зрелите дървета тълпят цариградско грозде.

Несъвместими култури

Кръстниците имат малко врагове сред растенията, но не всеки плодоносен храст ще бъде отличен съсед за него.

  • малина фотофилна и агресивна. Възстановявайки място на слънце, той расте между клоните на други растения, като отнема хранителни вещества, влага и постепенно измества съседите. Следователно цариградско грозде и малини са несъвместими.Съвместимост с цариградско грозде с касис и други култури в градината
  • Цариградско грозде и касис също нежелателно поради подобни инфекциозни заболявания и обикновен вредител - молец... Този сорт френско грозде обича влажните зони, но без застояла вода, докато цариградско грозде страда от силна почвена влага. За здравословно дълголетие е по-добре да засаждате храсти далеч един от друг.
  • черешаспособен да запълни целия сайт за кратко време. Затова се препоръчва да го отглеждате в далечния ъгъл на градината, далеч от други култури.Съвместимост с цариградско грозде с касис и други култури в градината
  • Възрастен на Крон кайсия разпространява се, достига до 3,5 м, а корените растат до 5-7 м в диаметър. На това разстояние е по-добре да засадите малки храсти, така че възрастното дърво да не потиска съседите си.

заключение

Когато взаимодействат растенията, ефектът винаги е забележим. Ако комбинацията е неуспешна (например цариградско грозде и череши, касис или малини), една от културите ще замени другата. Случва се обаче, че при обилно торене дърветата и храстите растат толкова добре, че ефектът на потискане временно се изглажда.

Добави коментар

градина

Цветя