Правила за грижа за цариградско грозде след прибиране на реколтата през юли и август

Ранните цариградско грозде узряват в началото на юни, средното узряване - в средата или края на юли, късно - през август. За да поддържат растението здраво и продуктивно, летните жители се грижат за него не само преди беритбата на горски плодове, но и след това. Процедури за грижи - поливане, резитба, плевене, защита от болести и вредители - правят храсталака по-силен и го подготвят за зимата. Ако ги пренебрегнете, през следващата година добивът ще намалее, издънките ще растат по-бавно. Нека разгледаме подробно какво да правим с цариградско грозде след бране на горски плодове и какви агротехнически процедури да обърнем специално внимание.

Грижа за цариградско грозде след прибиране на реколтата през юли - август

Грижи за цариградско грозде подобно на грижата за френско грозде. Процедурите са прости, не изискват специално обучение или широки познания за градинарството. Основното е да спазвате времето на събитията и да не забравяте за нюансите.

Как да храним цариградско грозде и касис

Правила за грижа за цариградско грозде след прибиране на реколтата през юли и август

Торенето на цариградско грозде и касис след прибиране на реколтата повишава имунитета на ягодоплодни храсти, тяхната устойчивост на болести и вредители, подготвя корените и издънките за зимуване. За торове летните жители използват органични, минерални или сложни торове. Интервал на приложение - 15-20 дни, в зависимост от възрастта и състоянието на храста.

Как да храним цариградско грозде след плододаване:

  1. От минерални торове използвайте калиев сулфат, суперфосфат или калиева сол. Компонентите се въвеждат в течна форма - 30 g от веществото се разтваря в 10 литра чиста вода. Храстът предварително се полива с топла вода, след което към кръга на багажника се добавя горната превръзка. Торът помага за полагането на пъпките за следващата година и компенсира липсата на калий и фосфор.
  2. Органичен тор използва се веднъж на 2 години. 300 г вермикомпост се разтваря в 10 литра вода, разбърква се и се поставя под храста. Поръсете отгоре 1 кг суха дървесна пепел и сложете мулч - хумус, сено, дървени стърготини, суха трева. Не се препоръчва да се наторява земята с органична материя повече от веднъж на 2 години - това ще доведе до излишък от вещества и заболявания.
  3. В началото на есента градинарите правят готово сложно торене, например, течен тор за горски плодове от Fasco. Той стимулира развитието на храсти, повишава устойчивостта на стрес на цариградско грозде и касис. Използва се и тор "Ryazanochka A" - съдържа фосфор, азот, калий, бор, цинк, молибден и кобалт. За приготвяне на разтвора са необходими 10 литра вода и 4 мл торене.

Поливане и плевене

Правила за грижа за цариградско грозде след прибиране на реколтата през юли и август

През първите 2 години след засаждането бери се нуждае от редовно поливане- всяка седмица под храста се вкарват 5-7 литра вода. След прибирането на плодовете количеството вода се намалява - за храста се изразходват около 3-4 литра. Невъзможно е да забравите за поливането, тъй като след бране на горски плодове се поставят плодови пъпки от цариградско грозде и касис. Ако в момента попадне суша, ще ги има малко. След лятото градинарите носят по 3-4 кофи вода под всеки храст.

Внимание! За да избегнат ерозия на почвата и течен застой в близост до кореновата яка, градинарите копаят жлеб с дълбочина 5-7 см около периметъра на короната. В този случай е удобно да се използва капково напояване - растенията винаги се навлажняват, докато консумацията на вода е намалена.

Плетете цариградско грозде и касис, тъй като плевелите се появяват под храстите и в пътеките. Берито винаги трябва да се поддържа чисто и добре поддържано. Върху парцелите често се срещат пълзяща житна трева, полска меда и жилава коприва. Премахнете плевелите на ръка, като ги издърпате от земята от корените.Ако плевелите не бъдат отстранени, вероятността от болести и вредители от насекоми се увеличава. Летните жители комбинират плевене с разхлабване на почвата на дълбочина не повече от 6 cm.

резитбата

Правила за грижа за цариградско грозде след прибиране на реколтата през юли и август

Точният момент за подстригване- края на лятото или началото на есента. През септември храстите се нуждаят от санитарна или разреждаща процедура, когато се режат болни, сухи и слаби издънки. Също така, дебелите клони с надрастване и насочени вътре в храста подлежат на отстраняване. От клоните, растящи в основата, са останали само 4-5 от най-големите и плодотворни.

резитбата осигурява правилното развитие на храста, предпазва от вредители и стимулира образуването на плодни пъпки. За процедурата се използва остър резитба, предварително дезинфекциран с разтвор на калиев перманганат.

Понякога цариградско грозде не се реже, а се изтънява - издънките и късите издънки се отстраняват. Ако това не се направи, малко светлина прониква в храста, яйчникът намалява и се появяват опасни гъбички и бактерии.

Лечение срещу болести и вредители

Правила за грижа за цариградско грозде след прибиране на реколтата през юли и август

Ако след прибирането на реколтата зад храстите се забелязват признаци на болести или вредители, градинарите веднага започват лечение. Ако не направите това, можете да загубите всички бъдещи култури и самите растения.

От болестите храстите често засягат:

  1. Septoriasis - гъбично заболяване, придружено с кафяви петна, които с течение на времето се увеличават и обхващат цялото листо. Засегнатите растения се отстраняват и изгарят, а останалите се третират с разтвор на течност от Бордо или меден сулфат. Като превантивни мерки се използват разхлабване и плевене, пръскане на храстите с разтвор на "Циркон".
  2. Брашнеста мана лесно разпознаваем по бял цъфтеж на листа и издънки. Гъбичката се разпространява върху площадката с помощта на вятър или дъжд, устойчива е на замръзване. Брашнестата мана се обработва с разтвор на пепел - необходими са 50 g от веществото на 10 литра. Като превантивна мярка се използва разтвор на борна киселина.
  3. Антракноза - гъбична болест, възникваща от сгъстяването на насажденията, висока влажност, излишък от микроелементи. Придружен от кафяви неравности и петна по листата... Антракнозата се третира с разтвор на меден сулфат - 100 g от веществото са необходими за 10 литра вода.

От насекоми за цариградско грозде и френско грозде, листни въшки, паяк и бъбречни акари стъклото е опасно... Плевелите, гъстите насаждения, неспазването на правилата на градинския квартал и замърсената почва провокират появата на вредители.

Много ларви зимуват в земята и се появяват на повърхността само през лятото или пролетта. Отървете се от насекомите с помощта на биологични инсектициди "Kleschegon Super", "Extraflor", "Fitoverm".

Есенна подготовка за зимата

Правила за грижа за цариградско грозде след прибиране на реколтата през юли и август

Подготовката за зимата се извършва от началото на есента до първите слани. Около храста те копаят и разрохкват почвата. Ако земята е твърда и тежка, използвайте лопата; ако е хлабав и лек - вила. Когато копаете, се препоръчва да бъдете внимателни, за да не докоснете или повредите кореновата система.

В цялата площ на горския плод почвата се изкопава с 15-20 см, под короната - с 5 см. Разхлабването насища корените с кислород, унищожава насекомите и плевелите. Заедно с процедурата можете да добавите есенно органично торене.

Внимание! През есента цялата зеленина и отпадъци се отстраняват изпод растението. Събраните растителни остатъци се оформят в грамада, изваждат се от градинската площ и се изгарят. Невъзможно е да използвате листата като мулч за следващата година - върху тях могат да останат гъбички и бактерии. След прибиране на реколтата цариградско грозде се полива обилно.

Как се покрива

Правила за грижа за цариградско грозде след прибиране на реколтата през юли и август

След копане и почистване те започват да покриват работата... Това важи особено за младите храсти, които растат в студени райони. Кръгът на багажника е облицован с мулч: сухи клони, вермикомпост, мъх, изгнил тор. През зимата този слой ще запази топло и ще предпази растението от ветрове и студове. Освен това клоните са огънати към земята, поръсени с пръст и покрити с борови смърчови клони. Поръсете отгоре със сняг, ако вече е паднал.

Удобен за използване и покриващ материал агроспан. Той предотвратява хипотермията на растенията, балансира дневните и нощните температури, предпазва от болести и вредители. Agrospan позволява преминаване на въздух и светлина, тежи малко и се използва в продължение на 3 години.

заключение

След прибирането на реколтата градинарите извършват превантивно лечение срещу болести и вредители, а също така премахват стари и болни леторасти. Те хранят зрънцето с минерални или органични торове или използват готови сложни препарати.

С идването на есента целият боклук се отстранява от площадката и се изгаря, земята под храста се изкопава и мулчира. В студени райони растението се покрива за зимата, така че издънките и корените да не замръзват. Грижата за растение след прибиране на реколтата е също толкова важна, колкото и по време на цъфтежа и плододаването. Гарантира здрава реколта за следващата година.

Добави коментар

градина

Цветя