Какъв е добивът на ечемик от 1 хектар земя и от какво зависи

ечемик се отглежда от хората в продължение на няколко хилядолетия заедно с житото. Растението е в състояние да издържи суша и топлина до + 40 ° C, без да губи скоростта на запълване на семенната част. Реколтата се използва като фураж за добитък и в производството на бира.

Нека разгледаме разликата между зимен и пролетен ечемик, какъв е добивът му на хектар, какви фактори влияят върху производителността на растенията и как да го увеличим.

Зимен и пролетен ечемик

Въпреки че зимните сортове са по-продуктивни, те представляват не повече от 10-12% от културите. Въпросът е, че такива ечемик по-трудно се отглежда, не понася силни студове и всяко отклонение от нормата води до загуба на част от реколтата.

Какъв е добивът на ечемик от 1 хектар земя и от какво зависиВъпреки това е така зимен ечемик напоследък има голямо търсене. Той узрява малко по-рано от пролетната реколта и прави възможно използването на площта, която заема по-ефективно. Освободената територия е запълнена с друга реколта, което увеличава рентабилността на земята. По-малко вероятно е такива растения да страдат от предпазители.

Референтен! Предпазителите възникват при суша и по-сухи условия и се проявяват в пълна или частична стерилност или крехкост на зърното.

За да намалят риска от замръзване, фермерите растат пролетни сортове. Те използват по-икономично влагата, отличават се с кратък вегетационен период, което дава възможност за по-рационално използване на оборудването и намаляване на интензивността на полевата работа. Пролетният ечемик се използва като предпазна мрежа за презасаждане на зимни култури.

Добив на ечемик на хектар

Зимният ечемик има висок потенциал за добив. Той дава до 60–70 c / ha, докато производителността на пролетния „брат“ е с 20% по-ниска.

Колко ечемик може да се добива с естествено почвено плодородие? Средните статистически данни са следните: добивът на културите в силно засушливи години е най-ниският (24–36 c / ha), в влажните години - най-високият (30–42 c / ha).

От какво зависи

Какъв е добивът на ечемик от 1 хектар земя и от какво зависи

Производителността варира значително в зависимост от много фактори. Ако човек не може да контролира метеорологичните условия, тогава изборът сортове или предшествениците, това ще повлияе значително на бъдещата реколта.

Торове

Ечемикът е придирчив към наличието на минерални торове. Консумира много азот, фосфор и калий.

Ефективността на прилагането на превръзките при отглеждането на културите до голяма степен зависи от валежите. Увеличение на добива след прилагането на азотни торове се наблюдава в години с обилни валежи и намалява в сухи периоди. Почти същият модел може да се проследи при използване на фосфор и калий.

Климатични условия

Благоприятното време е половината от успеха в отглеждането на всяка земеделска култура. Суша, силни дъждове, високи или ниски температури, особено в критичните фази на отглеждане на растенията, често водят до смъртта на културите.

Референтен! В страните от Европейския съюз реколтата зависи от външните условия с 20%. В Русия тази цифра е изключително висока - над 40%.

Системите за мониторинг и прогнозиране се използват за намаляване на вредните ефекти. По-конкретно, иновационният център "Сколково" има много проекти за проследяване на връзката между времето и добива. Разработват се интелигентни технологии за напояване със сензори за почвата: те анализират почвената влага, движението на микроелементи и разпределят водата с течни торове.Има проект за използването на полимери, които натрупват влага в почвата и след това бавно я освобождават.

Вече малка част от фермерите използват прогнозната технология „Умно земеделие“, която се състои в интегрираното, най-оптимално управление на всеки квадратен метър почва.

Предшественици

Сеитбообращението е също толкова важно, колкото торенето или оранта.

За пълноценното развитие на ечемика са необходими достатъчни запаси от влага, хранителни вещества и поле без плевели. Затова културата се засажда след рапица, грах, картофи и едногодишни треви.

Най-ценните предшественици по отношение на съдържанието на влага в почвата са ранните бобови растения (грах), по-малко ценни са ранните зърнени култури (пролетната пшеница, ечемикът, овесът).

Грижа за посевите

Сеитбата на пролетния ечемик се извършва в ранна пролет, веднага след като снегът се стопи и почвата изсъхне. Това ви позволява да използвате влагата, натрупана през зимата в почвата и инхибира развитието на плевели.

Ако закъснявате със засаждането, растенията ще имат проблеми с развитието на кореновата система, в резултат на това ушите ще се образуват при неблагоприятни метеорологични условия и рискът от увреждане от болести и вредители ще се увеличи многократно.

Важно! Дори с десетдневно закъснение на сеитбата добивът ще намалее със 7-8 ц / дка, а в сухите години - с 12 ц.

Няма официални норми или установени дати на сеитба. Те се основават на климатичните и други особености на региона. Основният критерий е устойчивостта на замръзване на растенията.

За зимните сортове оптималният период на сеитба е септември: именно по това време се отбелязва най-високото ниво на покълване. Колкото по-близо е датата на засаждане до първата слана, толкова по-голям е рискът растенията да не презимуват. Това ще намали средния добив на ечемик с десетки проценти.

Грижата за културите се състои в брануване на разсад при разпръскване, попълване на културите и борба с плевелите.

Високопродуктивни сортове

Какъв е добивът на ечемик от 1 хектар земя и от какво зависи

Изборът на сорт е една от най-важните точки. Семената са носители на биологични и икономически свойства на растенията. Добивът до голяма степен зависи от качеството им.

Преди това се използват евтини сортове, които не изискват въвеждането на скъпи торове, но също така дават малко зърно. Сега изборът значително се разшири: в Русия се отглеждат почти 200 сорта ечемик.

Зимен ечемик

Най-популярните зимни култури: Добриня 3, Силует, Ростовски 55, Ковчеже, Росава, Прикумски 85, Козир.

Нека разгледаме някои от тях по-подробно:

 1. Добриня 3 - използва се за фураж. Добивът достига 102,4 кг / дка. Културата е устойчива на атмосферни и климатични условия, устойчива на замръзване. Расте добре на всички видове почви. Подходящ за отглеждане в топли райони на Русия.
 2. ковчеже - дава еднакво високи добиви както през есента, така и при пролетното засаждане. Добивът достига 58 кг / дка. Подходящ за отглеждане в Ставрополския и Краснодарския край, област Ростов.
 3. Ростов 55 - сорт с отлични фуражни качества. Устойчив на ниски температури и суши. Не е податлив на брашнеста мана и ръжда с джудже. Производителност - 40-50 кг / дка. Подходящ за региона на Северен Кавказ.
 4. Прикумски 85 - среден сезон, използван за фураж. Устойчив на замръзване, суша, кореново гниене. Среден добив - 30 ц / дка.

Пролетен ечемик

Най-популярни са следните растения: Bios 1, Abava, Belgorodsky 100, Gonar, Jin, Zazersky 85, Erofey, Veresk, Kumir, Moskovsky 86, Suzdalets, Sonet и други.

 1. джин - вегетационният период продължава 70–85 дни. Сортът се отглежда главно за пивоварство заради високото качество на получения от него малц. Каша кипи добре, има отлична текстура и вкус. Културата е високодобивна: дава до 90 кг / дка.
 2. Биос 1 - зърното съдържа до 15% протеин. Производителност - от 29 до 47 кг / дка. Сортът е подходящ за пивоварни и хранителни цели. Устойчив на много заболявания.
 3. Gonar - дава до 53 цента зърно.Аклиматизира се добре в нови условия, поради което се отглежда в почти всички региони на Русия и Беларус. Сортът е предразположен към гладкост, брашнеста мана, кафява ръжда. Отглежда се главно за храна и фураж.

Варене на сортове

При варенето е важно по-ниското съдържание на протеини в зърното.

Най-често срещаните сортове за тази индустрия: Gladis, Avalon, Consita, Philadelphia, Ronnie, Quench, Scarlett, Kangu, Marnie, JB Flave, Sunshine.

Качествено засяване на семената

Какъв е добивът на ечемик от 1 хектар земя и от какво зависи

След избора на сорт се определя качеството на семената:

 • чистота - липсата на примеси и дефектни копия;
 • покълване - способността да се образуват нормално развити разсад;
 • масата от 1000 семена - характеризира пълното тегло и размер на посадъчния материал, степента на неговото сортиране;
 • равномерност - равномерност в теглото и размера.

Съдържанието на влага в семената играе важна роля за поддържане на високи качества на сеитбата: мокрите екземпляри бързо губят покълването си.

Ако използвате семена с намалена степен на покълване, увеличавайки сеитбената норма, това ще доведе до намаляване на добива на зърно на поколение. В този случай разсадът ще бъде оскъден и значително отслабен.

Препоръчва се да се извършват обменни операции: от време на време да се внасят семена от други находища. Дори на плодородна земя без такова събитие, производителността на културата намалява ежегодно.

Условия и правила за първата реколта

Отделното събиране започва, когато ечемикът достигне восъчна зрялост. Веднага щом рулата изсъхнат, те започват да мачкат зърното. Когато една реколта узрее, шипът лесно се счупва, а когато вали, стъблото се счупва. Поради тази причина късното прибиране на реколтата води до големи загуби на реколтата.

Какъв е добивът на ечемик от 1 хектар земя и от какво зависи

За да стигнат до подходящото време, те обръщат внимание на следните показатели:

 • влажност на зърното - не по-висока от 18%;
 • ядките трябва да са твърди, да се напукват при ухапване, да отговарят визуално на стандартите на сорта, да имат характерен цвят и размер, да са леко набръчкани;
 • жълтият цвят на сламата се превръща в мръсно сив цвят;
 • стволови възли са кафяви, твърди на пипане;
 • зърната са напълно отстранени от шипките, но в същото време те седят толкова здраво, че не изпадат без помощ.

Доста ефективен начин за предварително определяне на зрялостта на ечемика и годността за събиране е така нареченият "тест на еозин". За целта се отрязват 20 продуктивни стъбла на височина 20-30 см от ухото и се поставят в 1% разтвор на еозин (багрило, получено при взаимодействието на бор и флуоресцеин) на ден.

Ако през определеното време повече от половината уши са станали розови, оптималното време за прибиране на реколтата ще дойде след 7-10 дни. Ако стъблата са оцветени, зърното се бере през следващите 2-3 дни. Дори стъблата да не са променили цвета си, те започват да берат веднага.

Ушите се събират при сухо време. След това неузрелите семена и други примеси се отстраняват, така че съдържанието на влага в реколтата да не се увеличава.

заключение

Ечемикът е култура в търсенето в Русия. Добивът на зимните растения е с 20% по-висок от този на пролетта и достига 70 ц / дка. Поради ниската им устойчивост на замръзване, техният дял в общия обем е малък. За да се намали рискът от замръзване на културите, се използват пролетни сортове.

Торовете, грижата за посевите, борбата с вредителите, предшествениците, метеорологичните условия влияят върху показателя за добив. Важен фактор за увеличаване на обема на добитото зърно е правилният срок на прибиране на реколтата и нежното въртене.

Добави коментар

градина

Цветя