Какви са сортовете ечемик, техните характеристики и описание

Ечемикът е най-старата селскостопанска култура, отглеждана за храна, фураж и технически нужди. Отнася се за питателни зърнени храни. В резултат на преработката му се получават брашно, ечемик и ечемичена крупа, напитка, наподобяваща кафе. Често се използва при варенето.

Кои са основните му характеристики и кои са най-популярните сортове, ще разгледаме по-нататък.

Характеристики на ечемика

Ечемикът е многогодишно или едногодишно растение с 40 вида, принадлежи към рода Hordeum от семейство Poaceae на синя трева (Gramineae).

Описание на растението

Съцветието е ухо с дължина 10 см и се състои от тънка плоска лакътна пръчка. Отстрани растат няколко цветя, в зависимост от сорта.

Зърното е продълговат, неотворен плод от три части: ембрион, мембрани, ендосперм. Стъблата с добре развити възли с плоски листа. Културата цъфти в началото на лятото, до края на сезона, в който те прибират реколтата.

Какви са сортовете ечемик, техните характеристики и описание

Химични свойства и състав

Ечемичното зърно съдържа 65-69% въглехидрати, 21% мазнини, 7-17% протеини, около 5% фибри, 1,5-2,5% пепел.

Съставът също е богат на питателни и полезни компоненти, сред които:

 • целулоза;
 • киселини;
 • нишесте;
 • ензими - протеаза, амилаза, пероксидаза и други;
 • B витамини;
 • минерали - Ca, Mg, K, P, Fe;
 • сол.

Сортове ечемик: описание, характеристики, разлики

Структурата на ечемичен шип е различна от другите шипове... Основният сета, който се намира в жлеба на мембранозните зърна в основата им, е дългокосмести или късокосмести според степента на опушване.

Всяка перваза на колона съдържа три колона... Едно или и трите уши растат и дават плод. Имайки това предвид, ечемикът е разделен на три подвида.

Многоредов ечемик (вулгаре)

Едногодишна пролетна култура родом от Източна Азия... Шипът се състои от шест реда зърна, с главна сета късокоси. Три изцяло развити плодовити шипове са разположени на перваза на основата на шипа. Ушите се отличават с жълт, черен, кафяв цвят, различна компактност и дължина. Зърната са отворени или покрити с филм, средните са разположени симетрично, а страничните са произволни.

Важно! Видът се характеризира с устойчивост на засушаване, студоустойчивост, висока производителност.

Какви са сортовете ечемик, техните характеристики и описание
Ухо на многоредов ечемик

Многоредовият изглед е разделен на две групи по плътност:

 • правилно шест редови, където плътните шипове в секцията съставят редовен шестоъгълник;
 • неправилно шест редови - са свободни шипове, образуващи тетраедрична форма (квадрат или ромб).

Двуреден ечемик

Ежегодна тревиста култура, родна в Централна Азия... Включва пролетни и зимни сортове. Засадете с изправена слама, от половин до метър височина, линейни плоски уши от черно, кафяво или жълто.

Какви са сортовете ечемик, техните характеристики и описание
Ухо на едър ред ечемик

Спикели без тени или furkatny, носещи прави, дълги, вентилаторни остри... Зърната са филмови, жълти или черни, събрани в три колона, разположени на перваза на пръта. От тях само средното ухо дава плод. Основният сета е с дълги коси.

посредничество

рядък. Первазата на шипката съдържа от един до три плододателни колона; шипът се развива шестреден. Междинният вид ечемик няма производствена стойност.

Интересно за културата:

Как да си направите ечемичен малц у дома

Прости рецепти за ечемик от луна

Ползите и вредите от кафе напитка, направена от ечемик и ръж

сортове

Сега да се спрем по-подробно на конкретни сортове ечемик.

В интернет на тематични форуми летните жители често задават различни въпроси: какво е ечемикът на Деспина и ечемикът на Памяти Чепелев, описание на сорта Explorer, Калкул, Прерия, Беатриче, Нур, характеристиките на сорта Раушан, рецензии на канадския ечемик и др. Ще се съсредоточим върху основните и ще споделим с вас полезна информация за най-популярните сортове.

Зимни сортове

Лошо понасят резки промени в температурата през зимния и есенния период... Засяват се през септември, когато средната дневна температура на въздуха достигне + 11-12 ° C. Сеитбата по-рано намалява реколтата.

Какви са сортовете ечемик, техните характеристики и описание
Зимен ечемик Добриня 3

Препоръчва се за отглеждане в региони с мека зима... В зависимост от сорта и района на растеж, общият вегетационен период е 230-290 дни. Използва се като протеинова храна за добитъка, при производството на зърнени култури и пивоварната промишленост.

Интересно е. През пролетта зимните сортове се развиват по-бързо и дават по-ранни култури от пролетните сортове.

Най-популярните сортове:

 1. Ковчегът... Има високо съдържание на протеини, теглото на 1000 зърна е 52 гр. Зърното е леко опушено, устойчиво на проливане. Узрява 275 дни след сеитбата, добивът - 64 кг / дка.
 2. Селена звезда... Беше регистриран високодобивен сорт, добив 78 кг / дка. Стъблото достига височина 1 м, периодът на зреене е 285 дни. Зърното е устойчиво на болести и проливане, теглото на 1000 зърна е около 47 g.
 3. Усърден работник... Високо съдържание на протеини. Добивът е 60 кг / дка, узряване - 288 дни след покълването. Устойчив на суша. Теглото на 1000 зърна е 44 g, височината на стъблото е около 1 m.
 4. Добриня 3... При благоприятни условия те постигат максимален добив - 99 ц / дка. Растението достига височина от 95 см, устойчиво на брашнеста мана, ръжда с джудже. Тегло на 1000 плода 42 g.
 5. ковчеже... Спикелите са дълги 6 см, стъблата са устойчиви на настаняване и суша. Зърната зреят за 276 дни, рядко са изложени на болести, теглото е 1000 бр. - 41 g.
 6. Ростов 55... Стъблото е високо 85 см, дължината на ухото е 5 см. Растението е устойчиво на болести, реколтата се прибира след 270 дни, средният добив е 45 c / ha. Масата на 1000 зърна е малка - само 38 g.
 7. Прикумски 50... Сорт с ранен период на зреене - 225 дни от момента на покълване. При спазване на правилата за сеитбообращение добивът е 60 c / ha. Стъблото расте 80 см височина, шипката е дълга 5 см. Теглото на зърното е 0.042 g.
 8. Вавилон... Високодобивен сорт с високо съдържание на протеини и повишена устойчивост на болести. Тегло на зърното 0,046 г. Производителност 90 кг / дка, узрява след 250 дни.
 9. Skorokhod... Устойчив на известни болести по листата, узрява след 220 дни. Добивът достига 80 кг / дка, теглото на зърното е 0,040 г. Височината на стъблото е не повече от 1 м, ухото е със сламеножълт цвят.

Пролетни сортове

Едрозърнестите храни и брашното се правят от пролетен ечемик... При печене на хлебни изделия в чистата му форма, тя не се използва, тя се смесва с пшенично и ръжено брашно в количество 20-25%. Зърното се използва за хранене на коне и свине и се използва при производството на алкохол и бира.

Какви са сортовете ечемик, техните характеристики и описание
Пролетен ечемик Helios

Известни сортове и хибриди:

 1. виконт... Хранен интраспецифичен хибрид с изправено кухо стъбло със средна дебелина, вегетационният период е 73-127 дни. Зърно с тегло 0,042-0,054 g с високо съдържание на протеини. Нормата на прибиране на реколтата е 70 кг / дка. Устойчив на болести и почвени и климатични промени.
 2. Vakula... Различава се в период на ранно узряване - 100 дни. Добивът е 7 т / дка. Понася добре транспорта, устойчив е на болести и климатични промени. Зърната са ниско филмови, едри, с тегло 0,06 g, с ниско съдържание на протеини, поради което се използват при варенето.
 3. мамилюк... Развива се интензивно в началните етапи на растеж поради високата си фотопериодична чувствителност.Устойчивостта на квартира е средна, но въпреки това тя е включена в руския списък на ценните сортове. Зърното се използва за фураж и за производство на зърнени култури. Производителността се увеличава при ранни срокове на сеитба, добивът е 68-70 c / ha.
 4. Дънкан... Развъжда се в Канада. Поради високия си добив и способността за покълване, той се отглежда в цял свят. Силното стъбло осигурява устойчивост на нощуване и преумора. Теглото на зърното е 0,049 g, добивът достига 8 t / ha.
 5. Приазовски 9... Пластмасов, устойчив на суша сорт, включен в руския списък на ценните сортове. Има кратък вегетационен период - 80-82 дни, добив 42-63 ц / дка. Устойчив на брашнеста мана, ръжда от джудже и повечето вредители. Тегло на зърното 0.045-0.055 g.
 6. пирен... Височината на стъблото е 80-85 см, зърната са продълговати, равномерни, тежат 0,046 г. Устойчиви на суша, узряват за 85 дни, добиват 48 кг / дка.
 7. Хелиос... Характеристиките са подобни на сорта Вакула, с по-високо качество на зърното и повишен добив. Период на зреене 90-93 дни, добив 49 кг / дка.

Прочетете също:

Как да покълнат ечемик у дома и за какво е той

Пазете се от глутен: съдържа ли го ечемикът?

Високодобивни сортове

Какви са сортовете ечемик, техните характеристики и описание
Високо добив на ечемик

От пролетни и зимни сортове най-продуктивни са:

 1. достоен... Височината на стъблото е 1 м, зърното е жълто, удължено, тежи 0,043 г. Различава се в повишена устойчивост на настинка и болести. Реколтата се прибира за 270 дни, продуктивността е 100 кг / дка.
 2. Хелиос... Плододаване за 95 дни, устойчиво на настаняване, проливане, болести. Тегло на зърното 0,05 г, височина на стъблото 80 см. Производителност 89 кг / дка.
 3. Mikhailo... Сортът с метър стъбло е подходящ за отглеждане във всички региони, добива 95 кг / дка, узрява за 250 дни. Зърното е кръгло, голямо, с тегло 0,05 g.
 4. елф... Ядки с тегло 0,05 g с високо съдържание на протеини. Отлежава за 95 дни, не се руши, добивът достига 9 т / дка. Растението е устойчиво на суша.

Варене на сортове

При варенето се използват висококачествени сортове зърно... Общо животновъдите са развъждали няколкостотин разновидности на пивоварен ечемик, като всеки от тях дава реколта само в определена климатична зона. Европейските фермери отглеждат шест- и двуредови зимни сортове, в Русия се предпочитат пролетните култури.

Важно! Нежелателно е да се използва ечемик със съдържание на протеин под 9%, тъй като той произвежда бира със слаба пяна.

Какви са сортовете ечемик, техните характеристики и описание
Отваряне на ечемичен ечемик

Най-често:

 1. Биос 1... Стъблото с височина 0,8 m, зърно 0,054 g с високо съдържание на протеини. Устойчив на повечето познати заболявания, узрява 100 дни след сеитбата, добивът - 49 кг / дка.
 2. пътешественик... Големи удължени зърна с тегло 0.052 г. Стъблото е устойчиво на настаняване и болести. Узрява за 80 дни, 33 хектара от реколтата се получават на декар.
 3. джин... Здраво стъбло, високо 85 см с шип 8 см. Устойчив на климатични промени. Събирайте 90 c / ha 85 дни след поникването.
 4. Айфеловата... Цилиндричните шипове дават добив 4 t / ha след 89 дни. Стъблото не е склонно да настанява, характеризира се с повишен имунитет към болести.
 5. Скарлет... Ухо с ниска плътност, рохкаво. Тегло на кариопси 0,05 гр. Препоръчва се за отглеждане в региони с черна почва. Производителност 6,5 т / дка. Почистването се извършва след 90 дни.
 6. Consita... Беритба за 80 дни, добив - максимум 88 кг / дка. Спайкове с восъчен цъфтеж, тегло на зърното - 0.055 г. Сортът е устойчив на полагане, не е податлив на главоболие.

заключение

При избора на сорт за отглеждане те се определят за целите на отглеждането, вземат предвид района за отглеждане и необходимия обем на очакваната реколта.

Пролетните сортове са подходящи за хранителни цели. Разработени са специални сортове за варене. Компетентният избор ще ви позволи да получите качествен продукт, подходящ за изпълнение на задачата под ръка - получаване на зърно за хранителната промишленост, фуражи или други цели.

Добави коментар

градина

Цветя