Характеристики на технологията на отглеждане на ечемик

Ечемикът е древна земеделска култура. Отглежда се за хранителни, технически и фуражни цели и се използва при варенето. Здравословните напитки се приготвят от тази зърнена култура, брашно и зърнени храни се правят и се използват в медицината. Освен това есенът се засява като зелен тор през есента, заедно с овес и ръж.

Интересът към отглеждането на култури нараства както сред големите, така и в малките стопанства. И това не е изненадващо - ечемикът е богат на витамини, микроелементи, фибри и служи като отлично допълнение към диетата на тези, които се грижат за здравето и формата си. В материала ще ви разкажем за особеностите на технологията на отглеждане на ечемик, сроковете на сеитба, препоръчителните и неприемливи предшественици.

Характеристики на технологията за отглеждане

Ечемикът е непретенциозна зърнена култура и не изисква специални условия за отглеждане. Културата се култивира практически на цялата територия на страната ни.

Препоръчителни предшественици

Ечемикът не се отглежда на едно и също място повече от три години подред. Отличава се с слабо развита коренова система и в резултат на това ниска способност да абсорбира хранителни вещества от почвата. В тази връзка ечемикът се засява в райони с плодородна почва, без плевели.

Най-добрите предшественици са картофи, царевица и други култивирани култури, оставящи след прибиране на реколтата чисти от плевели, както и зимни култури, под които се прилагат органични и минерални торове, други зърнени култури, влакно лен, многогодишни треви, зелен тор.

Референтен. За фуражни цели ечемикът може да се сее след бобови култури. Ако зърното е предназначено за варене, то бобовите култури са неприемливи предшественици за ечемика. Това се дължи на факта, че качеството на зърното намалява поради обилното набрашняване.

Изисквания за влага

Характеристики на технологията на отглеждане на ечемик

Ечемикът е устойчив на суша и по-малко взискателен към влагата от овеса и пролетната пшеница. Следователно в сухите степни райони той показва по-висок добив. По отношение на устойчивостта на суша културата се нарежда на първо място сред зърнените култури.

Семена от ечемик покълват в добре навлажнена почва. Когато набъбнат, те абсорбират до 50% от съдържанието на влага в сухата семенна маса. Това е по-малко от, например, овеса.

Растението изпитва най-голяма нужда от влага във фазата на влизане в епруветката и в началото на ухото. Липсата на вода във формирането на репродуктивните части на растението е пагубна за прашеца. В резултат на това броят на стерилните цветя се увеличава и добивът намалява.

Изисквания за светлина и топлина

Ечемикът е зърнена храна за дълги дни. Липсата на слънчева светлина забавя процеса на ухо. Вегетационният сезон на ечемика е от 70 до 110 дни. Това е най-ранната зрееща култура сред зърнените култури.

Културата е неизискваща към топлината. Семената покълват при затопляне до + 1 ... + 2 ° С. В същото време кълновете са в състояние да издържат на понижение на температурата до -5 ° С.

Сортовете за зимни култури издържат на продължителни студове на дълбочината на въртящия се възел до -10 ... -12 ° С. Зимният ечемик в ранна пролет бързо възстановява растежа си и отива в тръбата.

Зърното понася добре високите температури, така че успешно се отглежда в най-южните райони. Когато температурата на въздуха се повиши до + 40 ° C, стомалната парализа настъпва едва след 12 часа, докато при овес - след 4-6 часа.

Изисквания към почвата

Ечемикът е забележителен с това, че показва високи добиви на различни видове почви. Успешно се култивира както на подзолисти почви в северните райони, така и на солени почви в югоизточната част.

Важно. За отглеждане на ечемик е за предпочитане да се използват високо питателни структурни почви. Реакцията на почвата е неутрална или леко алкална.

Силно подкислени подзолисти почви не се използват. В същото време можете да видите как ечемикът расте в най-северните райони. Те използват специално отгледани сортове. Те дават високи добиви дори при такива неблагоприятни условия.

Изсушените блатни земи и обработваните торфени площи също се използват за ечемик. Пясъчните и силно солени почви са малко полезни за отглеждането на зърнени култури, включително ечемик.

Подготовка на семената за сеитба

Характеристики на технологията на отглеждане на ечемик

Семето се използва едро, с висока кълняемост. Преди сеитбата семената се дезинфекцират с фунгициди и се третират със стимуланти за ефективен растеж.

Ецването се извършва 2-3 месеца преди началото на сеитбата. За да направите това, използвайте лекарства като "Fundazol" 50% или "Vitavax 200" 75%.

Дезинфекцията на семенния материал ви позволява значително да контролирате и ограничите развитието на такива опасни заболявания като гниене на корени, прашна и твърда смола.

Условия и методи за сеитба

Кога се засява ечемикът? Сеитбата на пролетния ечемик започва през първата половина на пролетта, веднага щом оборудването може да излезе на полето. В южните райони сеитбата започва в началото на март. И в райони с ограничено и рисково земеделие - през април-май. Например датата на сеитба на ечемик в района на Кемерово започва в края на април.

Ечемикът е непрекъсната посевна култура. Засява се по метод с тесни редове, оставяйки 7,5 см между редовете, или при обичайния метод на редовете с разстояние между редовете 15 см. Тесноредовият метод на сеитба осигурява оптимална площ за хранене. Това създава благоприятни условия за растеж и развитие на културата.

В малки стопанства и в частни парцели ечемикът се засява на ръка.

При достатъчно почвена влага семената се засаждат 4-5 см на тежки почви и 5-6 см на леки песъчливи глинести почви. При сухо време дълбочината на вграждане се увеличава до 7-8 cm.

Внимание. Ечемикът е ранна посевна култура. Забавянето на сеитбената кампания води до намаляване на добива.

Сеитбата на зимен ечемик се извършва от септември до октомври. Конкретното време на сеитба зависи от района на отглеждане.

Оплождане

За да получите богата реколта, е важно да осигурите на растенията необходимото хранене в ранните етапи на растеж. По-късно е почти невъзможно да се компенсира липсата на микроелементи.

Почвата се подготвя през есента. За оран се прилагат фосфорни и калиеви торове. През пролетта, преди предсеитбеното отглеждане, земята се наторява с азотно торене. Освен това при сеитбата се използват фосфорни торове. Тази схема осигурява правилното развитие на кореновата система и образуването на по-големи уши.

Ечемикът обича минералните торове повече от органичните. Следователно, органичната материя се прилага директно под ечемика. Микрофертилизаторите активират ензимите, които ускоряват биохимичните процеси вътре в растенията и повишават устойчивостта на културата към болести и липса на влага.

Защита от вредители и болести

Защитата на ечемиковите култури от болести и вредители се крие в правилните агротехнически методи.... Тези техники включват поддържане на сеитбообращението, ранно есенно оран, спазване на сроковете на сеитба и сеитбата, използване на устойчиви сортове, използване на торове и стимуланти на растежа.

Най-опасните вредители включват раираната зърнена бълха, стъблата бълха и зърнената муха. В по-късни етапи на растеж това са листни въшки, буболечки, костенурки. Вредителите са особено опасни в горещо пролетно време, когато растенията са все още слаби и насекомите се хранят силно.

За борба с вредителите се използват инсектициди, като "Decis Profi", "VDG" (0,02 l / ha), "Sumi Alpha", "KE" (0,2 l / ha), "Fastak", "Karate Zeon ".

важно... Превантивните инсектицидни третирания на крайните ивици на полето (на разстояние 100-150 м от ръба) са ефективна превантивна мярка. Повечето насекоми се заселват там през първите дни от сезона. Подобни третирания плашат вредителите и това е достатъчно за безопасността на културите.

Ечемикът също не е застрахован срещу болести. Културите са засегнати от прашна и твърда смола, брашнеста мана, ръжда, кореново гниене, септория.

Мярка за превенция на заболяването е дресирането на семената преди сеитбата. За борба с болестите се използват фунгициди: "Tilt" - 25% (концентрат на емулсия), "Bayleton" 25% (омокрящ прах) и "Fundazol".

За борба с плевелите те се третират с хербициди (2,4-D амониева сол и "Dialalen").

жътва

Събирането на ечемика се извършва както чрез директно комбиниране, така и поотделно. Оптимално е да се комбинират тези методи въз основа на състоянието на културите и метеорологичните условия.Характеристики на технологията на отглеждане на ечемик

Неравномерното зреене и плевелите култури се събират отделно, като в края на зреенето на восък се косят в канавки. Зърното, узряло до твърда зрялост, се добива чрез директно комбиниране. Нивото на добив и качеството на готовия продукт зависи от избора на времето и метода на прибиране на реколтата.

Времето за събиране се определя въз основа на състоянието на културите, метода на прибиране на реколтата, метеорологичните условия. Забавянето на времето за прибиране на реколтата, както и извършването му твърде рано, намалява показателите за добив. С ранното прибиране на реколтата загубите се причиняват от неадекватно запълване на дългоноси. В случай на късно - загуба на ядки от ухото и откъсване на ушите.

Директното комбиниране се извършва във фаза на твърда зрялост. Съдържанието на влага в зърното е 14-17%. В този случай ечемикът се смила добре и се почиства от комбайн. Освен това такова зърно не изисква сушене.

Отделно събиране се извършва в края на зреенето на восък. През този период повече от 80% от ушите стават напълно жълти.

Трябва да знам. Отделно събиране на реколтата се извършва само при достатъчна плътност на стеблата (280-300 бр. / Кв. М) и височината им не по-ниска от 60 см. В противен случай масата, изкопана на рула, пада през стърнището към земята, което води до големи загуби.

Норма на засяване на семена от пролетен ечемик

Ечемикът има висока енергичност на трептене - реагира по-силно на по-високите семепроизводства от пролетната пшеница. Удебелените и изтънени култури намаляват добива и качеството на зърното.Характеристики на технологията на отглеждане на ечемик

Коефициентът на засяване варира в зависимост от плодородието на почвата, плевелността на полето, горната обработка, предшествениците, сроковете и методите на сеитба. Метеорологичните условия през периода на сеитба също влияят на определянето на сеитбената норма.

При метод за сеитба в тесен ред нормата се увеличава с 10-15%... При сеитба на ечемик с многогодишни подкожни треви, нормата на засяване се намалява с 15-20%. При подобрени хранителни условия, процентът се намалява с 20%. Ранните зреещи сортове се засяват с повишена скорост.

Определянето на оптималната плътност на растението е решаващ фактор за получаване на висок добив. Ако плътността е недостатъчна, тогава плодородието на почвата не се използва напълно, посевите се замърсяват. Ако културите са сгъстени, тогава растенията нямат влага и хранене.

Стандартната сеитба на ечемик на 1 ха в кг е 165-215. Този обем е приблизително 3,5-4 милиона зърна. Сортовете, предразположени към пилотиране и подаване, се засяват в по-малки обеми.

За отделните зони на отглеждане са установени следните индикативни норми за посев на ечемик. За степните райони - 3,5-4 млн. За горските степи и западните райони - 4,5-5,0 милиона зърна на хектар.

Колкото по-висока е плодородието на почвата и по-малко валежите, толкова по-ниска е семената и обратно.

Интересно е:

Прости рецепти за ечемик на луна.

Как да си направите ечемичен малц у дома.

Важни нюанси

Имайте предвид следното при отглеждане на ечемик:

  1. Ечемикът расте добре с повечето култури.Отглежда се с нахут, леща, грах, рапица, пшеница.Характеристики на технологията на отглеждане на ечемик
  2. Зимният ечемик узрява с една-две седмици по-рано от зимната пшеница. Това допринася за равномерното използване на машини и труд през периода на прибиране на реколтата.
  3. Ечемикът е чувствителен към храненето, тъй като има недоразвита коренова система. Торенето за дълбока оран, както и по време на сеитбата, значително увеличава добива.
  4. Отглеждането на ечемик дава високи добиви по време на ранните посевни операции. Достатъчно влажната почва и прохладното време допринасят за приятелско възникване и развитие на кореновата система.
  5. Забавянето на сеитбената кампания води до намаляване на добива. Особено при отглеждането на ечемик на юг. Сеитбата тук започва в началото на март, ако метеорологичните условия позволяват. Последващите студени щрихи не увреждат посевите.

заключение

Ечемикът е полезна и непретенциозна зърнена култура за отглеждане. му Яжте, за храна за добитък, използва се в пивоварството, медицината и техническите цели. Познаването на особеностите на технологията на отглеждане на ечемик може значително да увеличи добива и качеството на зърното.

Добави коментар

градина

Цветя