Какъв вид растение е ечемикът: описание и характеристики

Ечемикът е род растения от семейство Мятликови, който е бил култивиран преди поне 10 хиляди години. Зърното има полезни и хранителни свойства. Използва се в храната както за хора, така и за животни, използва се в пивоварството, козметологията и алтернативната медицина.

Много сортове ечемик са непретенциозни, устойчиви на вредители, болести и неблагоприятни метеорологични условия. Ще научите повече за тези и другите му функции по-долу.

Биологични особености на ечемика

Сред различните видове ечемик се срещат едно-, дву- и многогодишни самоопрашващи се растения.... Обикновеният ечемик е широко разпространено култивирано зърно. Останалите видове са диви или рядко отглеждани.

Растения достигат височина 30-60 см, култивираните сортове - до 90-100 cm... Стъблата са голи и прави с добре развити възли. Листата са плоски, дълги 30 см, широки 2-3 см. Кореновата система е влакнеста, добре развита. Шиповете са четири- или шестоъгълни, височина 10 cm или повече, 1,5 cm ширина. Зърнените култури цъфтят в началото на лятото, дават плодове до края на август.

Какъв вид растение е ечемикът: описание и характеристики

Как изглежда зърното и какво съцветие има ечемикът? Зърното е предимно светло жълто, дължина - в рамките на 8-10 мм, ширина - 2-4 мм... Съцветието на зърнените култури е сложно ухо. Самият прът е силен, на него седят 3 колона. Външните цветни люспи са жълти, черни или оранжеви.

Състав и полезни свойства

Ечемикът има богат химичен състав, вижте таблицата за подробности.

име Количеството вещество в 100 g от продукта (от дневната стойност)
протеини 10,96%
мазнини 3,48%
въглехидрати 39,44%
хранителни влакна 72,5%
витамин В1 28,8%
витамин В2 10,3%
витамин В6 19,8%
никотинова киселина 25,8%
пантотенова киселина 9,8%
магнезиев 35,4%
желязо 20,3%
селен 46,0%
фосфор 38,6%
калий 14,6%
мед 51,5%

Калорично съдържание на 100 g продукт е 288 kcal.

Какъв вид растение е ечемикът: описание и характеристики

Как расте

Средно са необходими до три месеца, за да узрее ухото.... Благоприятната температура за засаждане на растение е + 1 ... + 3 ° C, но зърното зрее само при + 20 ° C. Сортовете, които растат при по-ниски температури, са предназначени за северните и високопланинските райони на Русия. В удобна среда зърното достига 8 мм дължина.

Между другото. Ечемикът се култивира в Русия, Беларус, Украйна и извън Арктическия кръг. В природата зърнените култури се намират от Тибет до Северна Африка.

Видове и сортове

агрономи подразделете ечемика на тези видове:

 1. пружина - се използва за получаване на ечемик и перлен ечемик, брашно и заместител на кафе. Този вид зърно се счита за ранна култура, поради което се засява в определени моменти, за да не се загуби впечатляваща част от реколтата. Пролетната зърнена култура е устойчива на вредители.
 2. зима - устойчив на суша, има кратък вегетационен период: узрява с 10-12 дни по-рано от зимната пшеница. Културата има добри фуражни качества, дава висок добив на зърно. Такъв ечемик се използва за производството на брашно, зърнени култури, но по-голямата част от отглежданото зърно се използва за фуражни цели. недостатък зимна зърнена култура - липса на устойчивост на студ: растението умира при температури под -12 ° C.

Популярни сортове

Най-популярните сортове като:

 1. Priazovsky - има полуизправен храст и цилиндрично средно ухо. Среден сезон: вегетационният сезон е 71–87 дни. Сортът е устойчив на суша и различни вредители. Той има висока хранителна стойност. Разпространен в цяла Русия.
 2. Хелиос - храстите са изправени, достигат височина 70–80 см. Сортът има висока устойчивост на засушаване, стабилна продуктивност в различни широтни зони.От 1 хектар засадени семена се събират средно 8000 кг зърнени култури. Препоръчва се за отглеждане в Централния регион на Черно Земята.
 3. мамилюк - има цилиндрично дълго ухо със сламеножълт цвят, удължени назъбени шипове. Сортът е отгледан в Краснодарския край чрез кръстосване на Триумф и Темпо. Ранен зрял ечемик: узрява за 65–85 дни. Той е включен в списъка на сортовете с ценно качество, има висок добив, понася добре сушата.
 4. Дънкан - разработен с помощта на нанотехнологиите в Канада през 2012 г. Използва се както за производство на зърнени култури, така и за храна за добитък. Ечемикът е висок 100 см и има 14 стъбла. Броят на зърната в ухото е повече от 250 броя. Канадският ечемик се засява 10 години подред, докато той не губи полезните си свойства. Растението понася добре засушаването, издържа на + 60 ° C, устойчиво на гъбични заболявания, киселинни дъждове и соленост на почвата. Дънкан мрази плевелите.
 5. Какъв вид растение е ечемикът: описание и характеристикиVakula (снимка вдясно) - полуизправени храсти, достигащи дължина 70–80 см. Културата лесно се адаптира към различни видове почви, дава добро покълване. Средната доходност за Централния черноземен регион е 33,7 c / ha. Вегетационният сезон е 69–85 дни. Зърната съхраняват до 13% протеин. Сортът се използва главно в пивоварството и за хранене на добитък.
 6. Ковчегът - зимен ечемик. Полуизправени храсти, къси цилиндрични уши. Сортът узрява в рамките на 275 дни. Производителност - 64 кг / дка. Устойчив на проливане, настаняване, умерено податлив на суша. Зърната съдържат 13,3% протеин. Препоръчва се за региона на Северен Кавказ.
 7. Селена звезда - има полуразпръснати втулки и полуизправени цилиндрични уши. Достига 1 м височина. Сортът е устойчив на много болести и вредители, не е предразположен към проливане. Периодът на зреене е 285 дни.
 8. Borisfen - храсти със средна височина (94–100 см), уши със слаб восъчен цъфтеж или без него. Производителност - 75 кг / дка. Зърната са богати на протеини. Сортът има силен имунитет към болести. Зърното зрее за 288 дни.

Запиши си:

Как се прави ечемичен малц

Рецепти за ечемик от луна

Как да покълнат ечемик и за какво е той

Благоприятни характеристики

Богатият състав на ечемика го прави ценна здравословна храна... Основните свойства на зърнените култури:

 • активира мозъка, укрепва нервната система;
 • подобрява метаболизма;
 • понижава нивата на холестерола в кръвта;
 • нежно и внимателно почиства тялото от токсини и токсини;
 • прави кожата еластична и еластична;
 • забавя процеса на стареене;
 • укрепва зъбите, костите и ноктите;
 • насърчава загуба на тегло, поддържане на тегло;
 • при редовна употреба повишава имунитета, има тонизиращ ефект;
 • има диуретичен, отхрачващ и противовъзпалителен ефект.

Отвара от зърнени култури се използва, когато възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт.

Какъв вид растение е ечемикът: описание и характеристики

Приложение

Зърнените култури се използват за производството на ечемик и перлен ечемик., всеки от които е богат на фибри, витамини и минерали.

Растението съдържа голямо количество протеини и въглехидрати, така че често се използва като храна за домашни любимци. Ечемикът се използва в такива индустрии:

 • козметология - изглажда бръчките, стяга и овлажнява кожата;
 • народна медицина - за лечение на стомашно-чревни патологии (гастрит, колит, язви на стомаха и дванадесетопръстника), при гинекологични заболявания, кашлица, болки в гърлото, висока температура като антипиретично средство;
 • варене - като една от съставките на алкохолна напитка.

Ястията с добавяне на ечемик или перлен ечемик имат специален вкус... Затова зърнените култури се добавят към супи и гарнитури (особено в детски градини, училища и болници).

Вреда и противопоказания

При неправилна обработка, съхранение или варене на зърна продуктът нарушава храносмилателния тракт, може да причини отравяне. Например, във влажна стая стафилококи и други патогенни бактерии се размножават върху растението.

Важно! Зърнените култури са противопоказани за употреба в случай на индивидуална непоносимост, по-специално на глутен (съдържанието му в ечемика е до 2,3%).

заключение

Ечемикът е зърнена култура, която се използва в различни индустрии: за производството на зърнени храни и брашно, като фураж за добитък, в козметологията, народната медицина и пивоварството. Богатият химичен състав на зърната ги прави полезни и питателни за хората.

Много сортове ечемик са устойчиви на суша, топлина, различни вредители и болести. Зърнените култури са непретенциозни и издръжливи, основното при отглеждането му е периодично да премахвате плевелите и да избягвате излагането на ниски температури.

Добави коментар

градина

Цветя