Кой може да се храни с фуражен ечемик

Всеки знае какво е ечемик. Когато към тази дума се добави „фураж“, фразата придобива различно значение. В статията ще научите всичко най-важно за фуражния ечемик: неговите свойства, видове, ползи, вреди и приложение. Ще ви кажем дали е възможно да се хранят ечемик на патици, дали е възможно да се хранят кози с ечемик и много други.

Хранете ечемик - какво е това

Фуражът е обработените части на растенията (стъбла, листа и др.), Които се използват за изхранване на добитък, коне и птици. когато се добавя към ежедневно хранене. Фуражният ечемик е обработените части от тази култура.

Кой може да се храни с фуражен ечемик

Характеристика

Фуражът се използва изключително за селскостопански цели... Той не трябва да навреди на здравето на добитъка и птиците. Всеки фураж съдържа примеси, дребни вредители и нискокачествено зърно, следователно има GOST с норми и характеристики за фуражен ечемик. За повече подробности вижте таблицата.

индекс Норма и характеристики
Мирис Подобно на здравия ечемик. Малцът, мухълът, гнилата мухлясала миризма не е разрешен
цвят Подобно на целия ечемик
състояние Само незагряващо състояние
влажност Не повече от 15,5%
Наличието на замърсяване Възможна зараза с кърлежи не е по-висока от втора степен, иначе здрави зърна
Съдържание на минерални примеси Не повече от 1%
Наличието на развалени зърна сред боклука Не повече от 1%
Съдържание на вредни примеси Не повече от 0,2%
Вредно примесване на семена от разноцветен спарис, пълзяща горчивина, смола и ерго Не повече от 0,2%. Не е позволено наличието на сива триходезма и опушен хелиотроп в семената
Наличието на петел в кошчето Не повече от 0,5%
Други зърнени добавки: пшеница, царевица, овес и други Не повече от 15%
Съдържание на зърна, заразени с фузариум (гъбички) Не повече от 1%

Предимства на фуражния ечемик

При производството на фураж полезните свойства на ечемика са частично загубени... Не се използва като отделен „продукт” в селското стопанство. Полезен е като част от комбинираните фуражи, спомага за подобряване здравето на добитъка и нормализира жизнената му дейност.

Кой може да се храни с фуражен ечемик

Животните и птиците понасят по-лесно зимния студ, като са в сергия, по-рядко се разболяват... Производството на яйца се подобрява при птиците, при прасетата - качеството на месото и свинската мас, кравите дават повече мляко, конете стават по-издръжливи.

Вреда на фуражния ечемик

Фуражният ечемик се използва като добавка към постоянната диета на добитъка в пречистена и преработена форма. Яденето на пълнозърнести храни може да убие животни и птици. Не можете да давате ечемик, заразен с вредители, изгнил, изгнил, маринован с торове.

Когато купувате зърно, проучете неговите външни параметри, изисквания в съответствие с GOST в сертификатите за качество... Храната не е подходяща за хранителната промишленост. Човек не може да го изяде, защото причинява възпаление на стомашно-чревния тракт.

Интересно в сайта:

Прости рецепти за ечемик от луна

Как да си направите ечемичен малц у дома

Ползите и вредите от напитката с ечемиково кафе

Химичен състав и свойства

Кой може да се храни с фуражен ечемикЕчемикът съдържа:

 • аминокиселини - лизин, метионин, цистин, валин, изолевцин, фенилаланин;
 • целулоза;
 • протеини;
 • витамини D, E, група В и каротин;
 • захар и нишесте;
 • калций, фосфор, калий, магнезий, желязо, сяра, мед, цинк, манган, кобалт, йод.

Съставът на фуражния ечемик е подходящ за хранене селскостопански животни и птици като част от комбинираните фуражи.

Как расте фуражният ечемик

За производството на фураж се отглежда шестреден ечемик... На всяка перваза на шиповия вал има три зърна, отстрани те са малки и извити. Добивът на зърно зависи от вида и плодородието на почвата и от външни фактори: светлина, температура, влага.

Некиселата черноземна почва е подходяща за отглеждане на тази култура.... Хранителните вещества и влагата трябва лесно да проникнат в земята. Фуражният ечемик расте най-добре в южната част на страната, където дневните часове са по-дълги. Оптималната средна температура за добро покълване и пълна зрялост е + 20… + 22 ° C.

Фуражният ечемик е взискателен към приема на влага по време на покълването и основния растеж... Спомага за задържането на влагата, въвеждането на минерални и органични торове. Зърното не обича да расте на едно и също място в продължение на три години. Най-добрите предшественици на ечемика са зимата ръж, картофи и бобови растения (нахут, леща, грах).

Внимание! Ставрополските и Краснодарските територии са лидери във всички горепосочени параметри за отглеждане на фуражен ечемик.

Кой може да се храни с фуражен ечемик

Видове фураж

Фуражът е разделен на две групи:

 • концентрирани - зърнени и зърнени култури. Те са богати на микроелементи, питателни и се добавят към ежедневната храна;
 • груб - сено, слама, силаж, трева. Това е независима храна за коне и говеда.

Как се използва фураж във фермата

Кой може да се храни с фуражен ечемикЕдинствената роля на фуражния ечемик е добавка към обичайните фуражи за добитък и домашни птици... Но не толкова отдавна в магазините се появиха хлебни изделия, които съдържат фуражно зърно.

Не той не представлява хранителна стойност за хората и се добавя с цел намаляване на цената на хляба... Съдържа много глутен, така че подхранващото ечемично брашно е вискозно и трудно се пече. Готовият хляб ще се натроши и ще се натроши много.

Съществува мнение, че нискокачественото ечемиково зърно се използва и в пивоварната промишленост, но това е мит.... Свойствата, необходими за малца, не се намират в ечемика за фураж. Пивоварите ще харчат времето и парите си, но няма да могат да произвеждат качествена бира.

Използването на фураж като храна за домашни птици и добитък

За да осигурим на животните и домашните птици питателна храна, спазвайте условията:

 1. Кой може да се храни с фуражен ечемикКогато купувате ечемик, уверете се, че в него няма кафяви ядки. Не можеш да храниш говеда и домашни птици с гнило зърно.
 2. Фуражният ечемик е нерафинирано зърно, нуклеолите му са в груба черупка. Животните или птиците могат да надраскат гърлото или хранопровода. Храненият ечемик трябва да бъде смлян или покълнат преди употреба.
 3. Не давайте зърнен фураж като независима храна. Съдържа много въглехидрати, което може да доведе до наддаване на тегло. Домашните птици с наднормено тегло ще имат спад в производството на яйца, свинете ще имат трудности при зачеването и производството на потомство.

Храненето на говеда и домашни птици трябва да бъде балансирано от съотношението на протеини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерали. Само по този начин тялото им ще функционира нормално, а стомашно-чревния тракт ще работи като часовник.

Могат ли да се хранят патици

Патиците ядат фуражен ечемик? Сигурен, можете да го давате на патици от всички възрасти... Младите издънки трябва да се хранят с лайна - смачкано зърно без черупка. Дневната дажба трябва да бъде 20-40% от общия фураж. Не се препоръчва да се дава повече, тъй като съдържащото се в черупката му фибри обременява стомашно-чревния тракт и пателата умират.

Възрастните патици могат да се хранят пълнозърнесто, с черупки... Покълнали или накиснати са позволени.

Внимание! Зърното трябва да се накисва във вода поне 10 часа.

Възможно ли е да се даде на гъски

Кой може да се храни с фуражен ечемикГъските не обичат ечемика поради специфичния му вкус.... Трябва да ги свикнете с това зърно от пилешка възраст.

Храна за млади животни (гъски до 20 дни) - яйце, смесено с натрошен, обелен ечемик или друго зърно.Ако филмът не бъде отстранен, той ще се придържа към хранопровода, ще го запуши и гъските ще умрат. Дневната дажба е 40% от общата храна.

Възрастните птици ядат това зърно цяло или смляно до състояние на брашно... Ечемикът стимулира растежа на перата, но поради липсата на протеин не е подходящ като ежедневна храна. В диетата на възрастна гъска трябва да бъде не повече от 30-40% от общия фураж. С това хранене ще се образува достатъчно количество месо. Това е необходимо, ако птицата се подготвя за клане. Покълналите ечемични зърна също са добри за гъските.

Как правилно да покълнем зърно за храна за домашни птици

Покълналото зърно се отглежда за 3-4 дни и давайте на птици през цялата година:

 1. Те са изработени от метал (без ръжда), шперплат или дървени кутии с дълбочина 4 см.
 2. Зърното се изсипва в тях, като не достига страната на 1 cm.
 3. Изсипете вода, поставете кутии една върху друга на тъмно място.
 4. Веднага след като се появят издънки, кутиите се прехвърлят на светлината.
 5. Когато зелените достигнат 8-10 см височина, горната част се отрязва.
 6. Останалото зърно се полива и след 3 дни се появяват нови издънки.
 7. От всяка кутия се събират три култури, след което зърното се изхвърля.

Зелените се нарязват точно преди храненеза да не избледнее.

За други фуражни култури:

Какво е фуражна царевица

За какво е фуражно цвекло и как да го отглеждате

Ядат ли кози

Хранете ечемик препоръчва се да се дават на млади животни, за да наддават висококачествено тегло, а лактиращи животни за увеличаване на лактацията.

Кой може да се храни с фуражен ечемик

Кози харесват преживни животни, по-добре е да се хранят концентрирани фуражи... Комбинираните фуражи са подходящи за тяхното хранене. Основата на диетата е ечемикът, тъй като съдържа голямо количество фибри, протеини, мазнини и въглехидрати. Консумацията му на ден в коза е 300-400 g - до 70% от общия обем на храната.

Те дават зърно, изчистено от филми чрез смачкване, смилане или раздробяване... Това подобрява абсорбцията му в храносмилателния тракт.

Референтен. Кримпване - смилане на зърно в люспи. Максималната им дебелина е 1,8 мм. Зърната със съдържание на влага поне 35% се подлагат на кримпване.

Възможно ли е да се дават прасета

Прасето е непретенциозно животно по отношение на храненето... Диетата му се формира и се въвежда фуражен ечемик, в зависимост от възрастта и целите на храненето. Средното съдържание на фуражен ечемик в храната за свине е 70%.

За прасенца и млади животни това зърно е подходящо като стимулатор на растежа... По време на пубертета на прасетата количеството му се намалява или се заменя с друга реколта. Употребата му намалява плодовитостта и предотвратява активното възпроизвеждане. Поради високото съдържание на въглехидрати, нарастващото прасенце наддава тегло, затлъстяването се развива. Ечемикът намалява привличането при жените, а сексуалната активност при мъжете.

Кой може да се храни с фуражен ечемик

При подготовка за разплод Храненето с фуражен ечемик намалява качеството на сперматозоидите, тъй като броят на активните сперматозоиди намалява. Ако животните „ходят“ и женската забременее, е възможно да има труден труд и по-малко плодове. През този период ечемикът се отстранява от диетата и се преминава към друго зърно.

По време на лактацията храненето с фуражи се възобновява... Тялото на прасето се възстановява бързо, храносмилането се подобрява, а млякото става мастно и питателно. Всичко това има благоприятен ефект върху потомството.

Ако крайната цел е да отглеждате животни „за свинска мас“, тогава ечемикът, който съдържа голямо количество протеини, е оптималният фураж за прасетата. Той насърчава растежа на мастните клетки, така че мазнините ще имат дебел месен слой.

Храненето на прасета с покълнал ечемик развива храносмилателната система, намалява заболеваемостта и смъртността, намалява дозата на концентриран фураж.

изход

Сега знаете каква е стойността и полезността на фуражния ечемик при хранене на селскостопански животни и птици. Цената на това зърно в Русия не е висока, но не преследвайте евтиност: винаги купувайте сертификати за качество, преди да купувате.

Използвайте правилно фураж при хранене на животни, не бъдете мързеливи да го покълнете.Помнете, че всяко зърно за фураж е хранителна добавка към обичайната ви храна. Само с балансирано хранене на животни и птици ще получите желания резултат.

Добави коментар

градина

Цветя