Какво е зърненото сорго, особеностите на неговото използване и отглеждане

Зърненото сорго е една от най-старите зърнени култури. Днес това е едно от петте най-популярни растения в света и все повече фермери го гледат. Културата заслужава специално внимание от страна на собствениците на земи, особено тези в южните, сухи райони.

Какво е зърненото сорго

Соргото е многофункционална култура... Най-разпространени са три основни вида: зърно, метла и захар... Растението е познато на повечето жители като суровина за изработка на традиционни метли.

Междувременно отглеждането на културата става все по-широко разпространено.

Зърнените култури са сортове, които се отглеждат с цел получаване на зърно.

Способността за лесно издържане на топлина и сухо време се дължи на оригиналността на кореновата система на растението - тя е много мощна и развита, способна е бързо да абсорбира значително количество вода. Височина на стъблото - от 50 см до 1,5 м.

На етапа от 5-6 листа се появяват нови издънки при поникването, а на 7-8 растежът на стъблото значително се ускорява до момента на образуване и освобождаване на паниката. Времето за цъфтеж на растението е 7-10 дни.

Какво е зърненото сорго, особеностите на неговото използване и отглеждане

Зърното е кръгло, понякога леко яйцевидно, гола или страшно, лесно се разпада. Масата на хиляда семена е от 20 до 30 г. В паника се образуват от 1600 до 3500 семена. Хранителните сортове обикновено са бялозърнести, няма аромат на танин.

Възможно е да сеят сорго, използвайки точков метод с разстояние между редовете 60-70 см, тогава цената на семената за сеитба ще бъде 10-14 кг на 1 хектар. Когато засаждате, можете да използвате и метода на квадратно гнездене според схемата 70х70см, когато в гнездото се поставят четири до шест семена; тогава потреблението се намалява до 6-10 кг на хектар.

Важно!Когато изчислявате необходимото количество семена от сорго, трябва да вземете предвид тяхното покълване. В края на краищата, лабораторната кълняемост обикновено е много висока и може да достигне 95%, докато реалната полева кълняемост е само 19%.

Технология на отглеждане

Технология на отглеждане изисква задълбочена подготовка на почвата преди засаждането, включително изравняване на почвената повърхност, премахване на плевелите и осигуряване на оптимална почвена влага. Соргото не е взискателно към почвата: подходящи са леки, тежки и физиологичен разтвор. В този случай най-подходящата почва се счита за влажна, рохкава, достатъчно загрята и аерирана. В началото на пролетта се извършва една или две оран и бране преди сеитбата.

Какво е зърненото сорго, особеностите на неговото използване и отглеждане

Обогатяване на почвата

По отношение на храненето на сорго, той е много взискателен. Той реагира най-добре на полагането на торове под плуга:

 • азотът е необходим на растението в периода на интензивен растеж и за образуване на широколистна маса;
 • фосфор - като регулатор на метаболитните процеси в периода на образуване на корен, цъфтеж и плододаване;
 • калий насърчава производството на захар.

Използването на азотни торове едновременно с фосфорни торове има лош ефект върху жизнеспособността и покълването на семената. Необходимо е торенето да се прилага отделно, както и по-дълбоко от семената. При този метод на грижа добивът може да нарасне до три пъти.

При подготовката на почвата за сеитба се използва и оборски тор. Оптимално е да се полага през есента или по време на предсеитбената подготовка през пролетта, локално и дълбоко малко настрани от мястото на сеитба.

Важно! Не надценявайте нивата на минерални торове, препоръчани от производителите, това може да е причина за натрупването на токсични вещества в зърното.

Третиране на семена

Преди сеитбата подготовката на семената започва няколко седмици преди сеитбата. Те се маринират предварително, за да предпазят растението от инфекция с гъбични и бактериални инфекции и да унищожат патогенната микрофлора, което има много негативен ефект върху растежа на растенията. По-добре е да изберете комбиниран препарат за офорт, например "Fentiuram", който също помага срещу почвени вредители.

Днес препаратите са популярни, които позволяват третирането на семената по полусух начин. За това се вземат 5-10 литра вода, 1,5-2 кг комбиниран превръзка, 150 г разтворимо стъкло за 1 тон семена.

Важно! Научно е доказано, че семената преди сеитбата увеличават покълването с 46% до 67%.

Оптимално време за сеитба

Времето за сеитба на сорго започва, когато средната температура на почвата на ден на дълбочина 10 см достигне + 14 ... + 16 ° С. При този температурен режим посевите се появяват след около две седмици, когато температурата се повиши до + 25 ° C и по-горе - по-рано от седмица.

Важно! Засаждането на сорго в неотоплена почва не е позволено. В този случай семената ще изгният, не покълнат и ще бъдат обрасли с плевели.

Метод на сеитба

Сред пролетните култури соргото има най-малките семена, които се различават значително по тегло при различните сортове. За да разберете теглото на семената, трябва да вземете предвид плътността на растението на хектар и ширината между редовете, особено за храстовидните сортове. Нормата на сеитба е средно 10-14 кг на 1 хектар, което е 160-170 хиляди растения.

При изчисляване на скоростта трябва да се вземе предвид не лабораторията, а полевата кълняемост, която е няколко пъти по-ниска.

При сеитбата почвата трябва да е влажна, семената не трябва да се засаждат дълбоко. При дълбока сеитба на малки соргови семена периодът на покълване се увеличава, растенията са слаби и нестабилни към неблагоприятните метеорологични условия.

Дълбочина на засяване:

 • 7 см - оптимално при благоприятни метеорологични условия;
 • 10-12 см - с прекалено сух повърхност;
 • 4 см - върху поливна земя или ако почвата е много влажна.

Може да се събере висок добив с доста малка ширина между редовете - 50-70 см, тъй като при такива условия растението е по-добре снабдено с хранене.

Грижа за посевите

Какво е зърненото сорго, особеностите на неговото използване и отглеждане

Този етап се състои от няколко последователни дейности:

 1. Уплътняване на почвата със специални ролкови валяци, в резултат на което се образува мулчиращ слой.
 2. Брануването се извършва пет дни след сеитбата за премахване на плевелите.
 3. Ако след сеитбата студът се върне, а културите не излязат повече от 2-3 см след 10 дни, бранувайте отново. При първата брануване плевелите се унищожават с 60%, във втората - с 85%.
 4. Ако на повърхността на почвата се е образувала кора, тя трябва да се разхлаби, така че да не пречи на появата на разсад. Брануването се извършва преди появата на кълновете; ако вече е имало покълване, кора се отстранява с въртящи се мотики.
 5. В бъдеще пътеките се обработват с култиватори. В същото време има разхлабване, запазване на почвената влага, аериране на почвата, унищожаване на ларвите на вредители и едновременно прилагане на торове.

Борба с плевели, борба с вредители и болести

Най-опасните плевели са четините. По време на периода на покълване на сорго, това растение лесно се унищожава чрез брануване. В бъдеще плевеят става устойчив на подобно третиране и имунизиран срещу някои хербициди. Химическото третиране с Agritox, 2.4D, 2M-4X ще ви помогне да го унищожите.

Соргото е доста устойчиво на вредители и болести. Понякога културите страдат и вредители като листни въшки, ливаден молец, памучен молец, жица и фалшива жица. Те причиняват значителни щети на посевите, поглъщат младата зеленина, стъблата и зърното. За борба с насекомите използват лечение с инсектициди "Оперкот", "Зенит", "Би-58".

Важно! Обработката се извършва в строго съответствие с инструкциите при спазване на всички стандарти за безопасност.

В случай на масова инвазия на ларви, културите се напръскват с биологични препарати "Дендробацилин" и "Липидоцид".

Макар и сравнително устойчив, соргото понякога се влияе от заболявания като листна болест, ръжда, смола, стъбло гниене, хелминтоспориум, фузариум и Alternaria, които значително намаляват добивите.

За да се предотврати инфекцията, е необходимо да се елиминират растителните остатъци навреме, да се обеззаразява почвата и да се мариноват семената преди засаждането.

Жътва

Какво е зърненото сорго, особеностите на неговото използване и отглеждане

Беритбата на сорго започва през септември, когато достигне пълна зрялост и необходимото съдържание на влага, което не трябва да бъде по-високо от 25-30%.

Прибирането на реколтата се извършва чрез директно комбиниране, като се използва конвенционален комбайн за зърно за събиране на малки посевни култури. В същото време оборотът се намалява до 500-600 в минута, за да не се смачка зърното.

Обеленото зърно се почиства незабавно от растителни остатъци, суши се, ако е необходимо и се поставя на склад.

Внимание! Събирането на сорго не трябва да се отлага до октомври с надеждата, че през това време ще намали съдържанието му на влага. Възможно е повторно влизане и влошаване на качеството на зърното.

Прилагане на зърно със сорго

Област на приложение зърнените култури сега са много обширни.

В животновъдството

Соргото е част от хранителните концентрати, използвани при храненето на свине, крави, коне и домашни птици. Хранителната стойност на зърненото сорго в количеството на протеин надминава царевицата и е еквивалентна на ечемика. В същото време добивът на сорго е по-висок от този на ечемика, така че един хектар сорго може да произведе два пъти повече свинско месо от 1 хектар ечемик.

Зърнените сорги съдържат до 15% протеин, около 70% нишесте и 4% мазнини. Соргото се използва успешно за угояване на свине и добитък, общият му процент в храната трябва да бъде до 50%.

В домашните птици

Зърненото сорго съдържа четири пъти повече калий, 1,5 пъти повече калций и 1,3 пъти повече магнезий от царевицата. Изброените микроелементи допринасят за образуването на черупки и кости. В резултат на това при хранене на сорго, производителността на птиците може да се увеличи до 30%.

В рибовъдството

Употребата на сорго в размер на 20% от общата маса в състава на фуражите за хранене на езерни риби може значително да увеличи производството и улова на жива риба. Използването на сорго в процеса на развъждане на риба увеличава възвръщаемостта на инвестициите, докато хранителната стойност на фуража със сорго не е по-ниска от зърнените фуражи.

Референтен. Добавянето на сорго към диетата с шаран намалява консумацията на фуражи с до 50%.

В алкохолната индустрия

Соргото съдържа до 74% от нишестето, необходимо за производството на етанол. Той има значително по-висок добив в сравнение с други зърнени култури (сорго - 60-100 c / ha, царевица - 50-60 c / ha), използвани при производството на алкохол.

По този начин се наблюдава значително намаляване на цената на произвежданите продукти.

Сорго бира

Сорговата бира има вкус почти същия като ечемичната бира, докато цената й е 85% по-евтина. Има оригинален кадифен вкус и необичайна приятна миризма.

В хранително-вкусовата промишленост

Какво е зърненото сорго, особеностите на неговото използване и отглеждане

Сортовото зърно има висока хранителна стойност, съдържа протеини, много фибри, както и желязо, витамин В6 и други полезни вещества.

Житното сорго, създадено от съвременните животновъди, има голям потенциал за използване в човешкото хранене. Това е ново зърно, което съдържа хранителните вещества, необходими за здравословна диета. Може да се използва за приготвяне на зърнени храни, супи, гарнитури, пудинги и др.

Сорговото нишесте все повече се използва в хранително-вкусовата промишленост, тъй като няма неприятния вкус, характерен за царевичното нишесте.

Пигментите на корпуса на сорго се използват като оцветители в хранителната промишленост.

Най-висококачественият восък се произвежда от люспи от сорго.

заключение

При постоянно променящи се агроклиматични условия може да бъде трудно да получите пълна реколта от традиционните зърнени култури. При тези условия е важно да отглеждате растения, които оптимално използват влагата, понасят добре сушата и не изискват големи разходи за торене. Соргото е точно такава култура.

Добави коментар

градина

Цветя