Всичко за отглеждането на пролетната пшеница: технологията на отглеждане от сеитбата до жътвата

Пшеницата е една от най-важните земеделски култури. От него се правят хляб, сладкиши, тестени изделия и много други продукти. Отпадъците от производството се използват като фураж. Културата е рано, понася добре замръзване и е устойчива на настаняване. Ще ви разкажем за особеностите на отглеждането на пролетната пшеница в статията.

Какво е пролетното жито

Пролет - пшеница, сеят за зърно през пролетта. Той напълно преминава през вегетационния цикъл в топлия сезон и дава обилна реколта до есента. В Руската федерация пролетната пшеница се отглежда почти навсякъде, включително районите с рисково земеделие.

Всичко за отглеждането на пролетната пшеница: технологията на отглеждане от сеитбата до жътвата

Характеристики и биологични характеристики

Вегетационният период на пролетната пшеница е от 70 до 120 дни. Не се страхува от замръзване, покълва вече при + 1 ... + 2 ° C, издънките се появяват при + 4 ... + 6 ° C. В същото време бавните темпове на покълване му позволяват лесно да понася ниски температури.

Преходът към фазата на опукване започва, когато температурата е зададена на + 10… + 12 ° C. Зреенето и зрялостта на млякото изискват повишаване на температурата до + 20… + 25 ° C. Пшеницата не понася твърде високи температури (повече от + 35 ° C).

Почвите за култура не са подходящи за всички. Пролетната пшеница расте добре на дерново-подзолисти, дерново-карбонатни, глинести почви. В този случай съдържанието на влага в обработваемия слой трябва да бъде най-малко 70%.

Важно! За пълно развитие, стъблото и запъването на пшеницата се нуждае от добро осветление през деня. Пролетната култура се отнася до самоопрашващите се растения.

Добив на пролетната пшеница

На плодородните почви с умерена влага средният добив в Руската федерация е 30-35 c / ha. Прилагане на съвременни технологии за отглеждане, навременна защита срещу вредители и болести, въвеждане торове увеличете тази цифра до 50 c / ha.

Технология на отглеждане

Комплексът от агротехнически методи и техники за отглеждане на пролетна пшеница трябва да се извършва последователно. Сеитбата и прибирането на реколтата се извършват възможно най-скоро. Ако сеенето се удължи с течение на времето, ще има трудности с прибирането на реколтата. Ако реколтата не бъде събрана в рамките на 5-10 дни, значителна част от зърното ще умре върху лозата.

Основните етапи включват:

 • подготовка на почва и посадъчен материал;
 • сеитба в съответствие с правилата за оборот;
 • Оплождане;
 • защита от вредители и болести;
 • грижа за реколтата;
 • почистване;
 • сушене и съхранение.

При подготовката за сеитбата се изготвя седмичен график на технологичните операции, който се коригира с промяната на метеорологичните условия.

Предшественици на пролетната пшеница в сеитбооборота

Културата се развива добре след едно - и многогодишни бобови култури, редови култури и бобови растения, с изключение на слънчоглед. Най-добрите предшественици се считат за картофи, лен, елда, пъпеши, фуражно и захарно цвекло, както и заети двойки. В някои случаи пролетната пшеница се засява след зимната пшеница като застрахователна култура. Това обаче може да доведе до натрупване на вредители и болести.

Невъзможно е да се постави пшеница върху необработваеми земи: слабостта на кореновата система няма да й позволи да се развива нормално и растението ще бъде изгонено от плевели. Зърнените култури (с изключение на царевицата) също са лоши предшественици, тъй като имат общи заболявания и лишават житото от хранителните вещества, необходими за зреене на зърното.

Най-благоприятните условия за отглеждане

Всичко за отглеждането на пролетната пшеница: технологията на отглеждане от сеитбата до жътвата

Пролетната пшеница не понася горещ климат и ниска влажност. Следователно у нас тя е заета от обработваема земя в района на Волга, Урал, Сибир, Нечерноземния регион. Наличието на постоянни силни ветрове също влияе неблагоприятно върху отглеждането на културите.

Пролетната пшеница се нуждае от достатъчно количество слънчеви дни, особено по време на периода на прибиране и узряване. Южните райони на Руската федерация отглеждат повече сортове зимна пшеница, тъй като тук пролетната пшеница може да не издържа на високо температури... В предпланинските райони на Северен Кавказ пролетната пшеница показва добри резултати по отношение на добива.

Почвата трябва да се подготви предварително за сеитба. Падането на оран е изключително важно. След прибирането на предшественика почвата се обелва на дълбочина 6-8 см, след 15-20 дни се извършва повторно култивиране. В началото на пролетта есента се брани и преди сеитбата се култивира на дълбочина 5-6 cm.

Пролетни пшенични семена

За сеитба семената се подбират калибрирани, без примеси. Те са взети от високодоходни обекти. Преди сеитбата посадъчният материал се ецва. За унищожаване на суха смола - сух метод, прашен - термохимичен.

Последният етап от приготвянето е инкрустацията (покриване със смес с микроелементи, стимуланти на растежа и превръзки), което ще предотврати появата на кореново гниене, развитието на смола и плесен.

Сеитба на пшеница

Пролетната пшеница е една от първите култури, засадени през пролетта. Веднага след като почвата се затопли до + 5 ... + 6 ° C, започва сеитбената работа. Благодарение на ранната сеитба пшеницата се появява дружелюбно и успява да изкорени доста преди плевелите да се събудят.

Пролетната пшеница се засява по тесен ред по технология. Дълбочината на засяване е 4-5 см. Ако зърното е по-дълбоко, ще бъде трудно разсадът да пробие на повърхността. Пшеницата се нуждае от силно легло и висока влажност на почвата, за да се събуди.

Кога да сеем през пролетта

Във всяка ферма датите на сеитба ежегодно се изместват в една или друга посока. Зависи от реалното настъпване на пролетта, снеговалеж и затопляне на почвата до оптимални температури.

Важно! Норма на засяване на твърди сортове - 5-6 милиона зърна на хектар, за меки - 4-5 милиона.С използването на съвременни технологии, тези показатели могат да бъдат намалени 2-3 пъти.

Супер ранна практика за засяване

Опитът на фермерите след студената пролет на 1986 г. и високите добиви на пролетната пшеница предизвикаха интерес към технологията на ранна сеитба. По-ранните дати на засаждане предпазват пшеницата от суши през май, щети от житни мухи и бълхи бръмбари. Ръждата също е по-рядка при пролетната пшеница при критично ранните култури.

Важно! Когато решавате много ранно засаждане, трябва да вземете предвид типичните метеорологични условия в региона. Със заплахата от силни студове след появата на разсад, съществува риск от пълната им смърт.

Технология на сеитба

Всичко за отглеждането на пролетната пшеница: технологията на отглеждане от сеитбата до жътвата

Напоследък стопанствата не използват метода на кръстоска, за да не разгръщат почвата, да не консумират горива и смазочни материали (горива и смазочни материали) и да не забавят периода на сеитба.

В повечето селскостопански предприятия се възприема метод за тесен ред, който позволява на пшеницата да расте равномерно, да получава достатъчно храна и слънчева светлина. Този метод улеснява по-нататъшните грижи и прибиране на реколтата.

След края на сеитбата полето се навива с пръстеновидни валяци, за да се подобри контакта на семената с почвата и да се ускори появата на леторастите.

Грижа за пролетните житни култури

3-5 дни след сеитбата почвата се брана, за да се отстранят коричките и нишковидните разсад на плевелите. В случай на тежки плевели, процедурата отново се извършва във фазата на 2-3 пшенични листа.Но е по-добре да се избягва това, тъй като многократното брануване води до бързо изсушаване на почвата, в резултат на което зърнените култури не могат да образуват възлови корени. Във фазата на пилене почвата е брана с въртяща се мотика.

Основният плевел в нивите на пролетната пшеница е див овес. За борба с него се използва трилат (avadex), който се въвежда по време на предсеитбената подготовка на почвата. По време на вегетационния период аминовата сол, илоксанът и "Диалален" се използват за унищожаване на плевели.

За предпазване на пшеницата от болести (брашнеста мана, ръжда, гниене) във фазите на обуване и ухо, растенията се третират с Фундазол. За унищожаване на вредители се използват "Decis", "Volaton" и "Tsimbush".

Щом пролетната пшеница започне да излиза в епруветката, културите се обработват с препарата "Tur". Това ще предпази културите от подаване. Допустимо е едновременно да се използват хербициди и инсектициди.

Интензивна технология на отглеждане на пролетната пшеница

Използването на най-новите методи за подготовка и отглеждане на почвата, максималното използване на механизиран труд, комбинацията от модерни продукти за растителна защита и ефективни торове са само малка част от това, което включва интензивната технология.

По време на периода на планиране на засетите площи агрономите вземат проби от почвата, изследват я и изготвят полеви паспорт. В съответствие с този документ се изготвя план за подготовка за сеитба, който включва:

 • състав и време на торене;
 • изисквания за дълбочина на оран и други етапи на обработка на почвата;
 • селекция на семена;
 • антиерозионни мерки;
 • защита от вредители и болести на всички етапи на отглеждане;
 • методи за засаждане и прибиране на реколтата.

Благодарение на този подход стопанството не само спестява материални и технически ресурси, но и увеличава добива до 55-60 ц / дка.

Характеристики на растежа и развитието на пролетната пшеница

Всичко за отглеждането на пролетната пшеница: технологията на отглеждане от сеитбата до жътвата

Вегетационният сезон на културата включва следните фази: покълване, поникване, размножаване, поява на тръби, поява на мехурчета, цъфтеж, узряване. В зависимост от фазата, предпочитанията на културата се променят - от висока влажност в първата и втората, до минимална - във втората.

Приблизителен график на фазите:

 • покълване - 5-7 дни;
 • поява на издънки - 15-20 дни;
 • оросяването започва, когато се появят 3-4 листа и завършва във фазата на 8-9 листа - до този момент са минали 11-25 дни;
 • излизането от куката предвещава появата, развитието и растежа ушите - този процес продължава около месец;
 • заглавие - 2 месеца след покълването, ухото напуска обвивката на горния лист, периодът продължава около 10 дни;
 • цъфтежът продължава не повече от седмица;
 • узряване - 1-1,5 месеца.

Вниманието към прехода от една фаза към следваща дава възможност за ефективни методи за обработка на пшеничните полета и торене.

Узряване на семена

Пролетното пшенично зърно преминава през три етапа на зреене:

 • зрялост на млякото - 1-2 седмици;
 • восък - 1 седмица;
 • пълен - 12-16 дни.

Статистика за доходността

Всичко за отглеждането на пролетната пшеница: технологията на отглеждане от сеитбата до жътвата

Пролетната пшеница се отглежда у нас малко по-малко от зимната. Около 13 хиляди хектара обработваема земя са заети от култури. В същото време площите за посеви непрекъснато растат през последните 30 години (от 1990 г.).

Краснодарският край е лидер по добив на пшеница в Руската федерация - тук се добива средно 55-60 ц / дка. На второ място е Орловският район с 40-45 ц / дка. Третото място се споделя от Ставрополския край и Ростовска област, където добивът на пшеница варира от 35-39 ц / дка.

заключение

Пролетната пшеница у нас се отглежда от ферми в широк спектър от климатични зони. Тази култура е ранна, понася добре замръзване, узрява през краткото топло лято и дава щедри реколти.

Технологията на отглеждане се основава на изискванията за правилна подготовка на посадъчен материал, обработка на почвата, торене и защита на растенията от вредители и болести. Добивът у нас е близо до рекорден.Много ферми показват резултати над средните за света, докато качеството на руското зърно в много отношения превъзхожда чуждестранните подобни сортове.

Добави коментар

градина

Цветя