Какви са ползите от царевично нишесте и как се различава от картофите

Нишестето е естествен сгъстител, използва се за приготвяне на желе и сосове. В Русия най-популярният картоф, но има и други видове, които се различават по химичен състав и имат свои предимства и недостатъци. Нека да разберем кое нишесте е по-добро - картоф или царевица.

Картофено нишесте

Въглехидратите са основните източници на енергия за хората. Картофено нишесте се използва широко като сгъстител, затова много домакини имат този продукт в кухнята. Използва се и в козметологията, медицината, текстилната и хартиената промишленост.

Какво е

Какви са ползите от царевично нишесте и как се различава от картофите

Картофеният въглехидрат се получава от клубените чрез измиване и смилане. Състои се от амилопектин и амилоза. Ако го разтриете между пръстите си, можете да почувствате леко хрускане на малки частици. При контакт със студена вода, продуктът не се разтваря, а образува вискозна обем - паста.

Продуктът принадлежи към групата на полизахаридите, съдържа въглехидрати с високо молекулно тегло, които служат като структурни компоненти на клетките и тъканите.

Как изглежда

Това е фин свободно течащ бял прах. Когато се разрежда, той не променя цвета на водата, сока или соса, така че най-често се използва като сгъстител при приготвянето на прозрачни течни продукти. Има слабо изразен специфичен вкус - това се взема предвид, когато се добавя към желе и сосове.

Предимства и недостатъци

Предимства на картофеното нишесте:Какви са ползите от царевично нишесте и как се различава от картофите

 1. Безцветен и затова подходящ за леко оцветени ястия.
 2. Образува паста с висок вискозитет, сгъстява се при ниска температура.
 3. Намалява количеството на лошия холестерол в кръвта и премахва излишната течност от тялото.
 4. Облекчава възпалението в стомаха и обгръща стените му, предпазвайки го от въздействието на грубата храна.

Недостатъци:

 1. Изтънява в големи количества и може да съсипе съда.
 2. Прекомерната консумация на продукта води до повишаване на нивата на кръвната захар и хормонални дисбаланси.
 3. Картофеното нишесте съдържа глутен, така че е противопоказано за хора с цьолиакия.

Царевично нишесте

Зърнено производно нишесте царевица, по-подходящ за готвене, когато не се изисква висок вискозитет. Например, кремовете и супите ще се окажат жилави и течни, а добавянето му към печива прави тестото по-пухкаво.

Какво е

В царевичните ядки нишестето се образува в резултат на фотосинтеза. Състои се от 90% сложни въглехидратни съединения, съдържа също протеини, мазнини и витамини. Обхват на приложение:

 1. Добавете към сосове, дресинги, кисели млека, пюрета и т.н.Какви са ползите от царевично нишесте и как се различава от картофите
 2. Използва се като емулгатор в спредове и маргарин.
 3. Добавете към колбаси за намаляване на влагата.

Има два вида:

 • просто се получава чрез накисване в сярна киселина, смилане и сушене на зърната;
 • модифициран - чрез допълнителна обработка на прости.

Как изглежда

Това е хлабав прах без жълтеникав мирис. Качествен продукт има вкус на царевица, но без изразения вкус на зърна. Царевичното нишесте е много подобно на брашното, така че те се използват взаимозаменяемо. Набъбва бързо в топла и студена вода и става вискозен.

Предимства и недостатъци

Ползите от този продукт все още са горещо обсъждани сред диетолозите. Но все пак много експерти са сигурни, че употребата в малки дози е полезна за организма:

 1. Той премахва токсините и токсините от тялото, активира растежа на мускулната маса.
 2. Подобрява състоянието на кръвоносните съдове, поради което се препоръчва при проблеми на сърдечно-съдовата система.
 3. Има диуретични и холеретични свойства, противовъзпалително действие.
 4. Не позволява глюкозата да се абсорбира в кръвта за дълго време, така че е полезно да се използва при диабет.

Недостатъци:

 1. Вредно за организма с индивидуална непоносимост към продукта.
 2. Следователно, висококалорични, противопоказани при затлъстяване.

Има два вида царевично нишесте:

 • естественото се получава от плодове и зеленчуци;
 • рафиниран - чрез химическа обработка, следователно при честа употреба вреди на организма.

Как са подобни?

Химическият състав на царевичното и картофеното нишесте е практически еднакъв - и двамата се състоят от амилоза и амилопектин.

Консистенциите също са сходни: и двата продукта са в прахообразна форма с лек мирис и слаб вкус. И двете формират подобни на гел структури, въпреки че картофът има повече лепкавост.

Каква е разликата между царевичното нишесте и картофа

Визуално царевичното нишесте се различава от картофеното по структура и цвят. Преработените картофи придобиват снежнобял цвят и финокристална структура, докато царевицата става жълтеникаво-бяла и наподобява брашно по консистенция.

Когато царевичното нишесте се добави към гореща вода, се получава мътна консистенция, а картофеното нишесте не променя цвета на водата. Загряването на второто произвежда гъста, лепкава паста, докато първата остава практически течна и може да възстанови структурата си.

Внимание! Липсата на глутен в царевично нишесте позволява да се консумира дори от тези, които са на безглутенова диета.

Възможно ли е да замените едно с друго

Не можете да замените един тип нишесте с друг. За разлика от царевицата, картофът е силен сгъстител. Например, ако го добавите към тестото вместо царевично тесто, то ще се окаже твърде гъсто и стегнато.

Ако в желето се добави царевично нишесте вместо картофено нишесте, то ще бъде твърде течно. Цветът на тези продукти също се различава - царевичните цветове бистри течности.

Къде е какво се използва нишесте

Какви са ползите от царевично нишесте и как се различава от картофите

Царевичното нишесте се използва широко в готвенето и сладкарството. Когато се добави към тестото, се получава по-малко суха и по-нежна бисквита.

Полизахаридът, получен от царевичните ядки, е по-малко вискозен от картофените полизахариди, придава гладка консистенция и е чудесен за приготвяне на течни сосове и десерти.

Картофеното нишесте образува по-вискозна паста и се използва за приготвяне на прозрачни крем супи и желе. Също така този продукт абсорбира излишната течност, така че се добавя при печене на торти от плодове и извара.

Интересно е:

Къде и как да съхранявате царевица на кочана у дома.

Какво е фуражна царевица, как да я различим от храната.

Какво е фуражна царевица, как се отглежда и къде се използва.

Кое е по-полезно

Картофеното нишесте се абсорбира лесно от организма и има благоприятен ефект върху храносмилателния тракт. Желето, направено на неговата основа, обгръща стените на стомаха и осигурява на тялото енергия.

Царевичните въглехидрати са без глутен. Затова се препоръчва на хора с диабет. Ако ядете храна, богата на царевично нишесте, за закуска, дори вечер няма повишаване на нивата на кръвната захар.

Референтен. Царевичното нишесте се счита за по-здравословно, но картофът е най-добрият сгъстител.

заключение

Преди това най-популярно беше картофеното нишесте, но напоследък все по-често хората използват царевично нишесте без глутен. Когато се добавят към вода, и двамата придобиват вискозна консистенция.Но картофеното нишесте е по-подходящо като сгъстител, а царевичното нишесте е по-подходящо за приготвяне на бисквити, торти, сосове.

Добави коментар

градина

Цветя