Какъв е добивът на царевица на хектар: среден, влиянието на вида сорт или хибрид и други фактори

Царевицата е една от основните западни култури. В европейските и особено в американските ширини това зърнено растение се отличава със своя добив. В Русия отглеждането на царевица не дава толкова успешни резултати, но с компетентен подход, придържане към технологиите на отглеждане и селекцията на най-плодотворните сортове можете да получите добра реколта.

Какъв е добивът на царевица на хектар

царевица по-настроени от много култури, на което сме свикнали в средната лента. Това пряко се отразява колко плодородни ще бъдат насажденията.

Какъв е добивът на царевица на хектар: среден, влиянието на вида сорт или хибрид и други фактори

Фази на растеж

До царевицата има толкова шест фази на растеж.

Появяване на разсад

При добри метеорологични условия тази фаза отнема 7-8 дни, при лошо време - 15-16 дни... През това време активно се развива надземната маса от зеленина, но по-голямата част от ресурсите са отделени за растежа на кореновата система.

Появата на паника

На този етап на отглеждане се наблюдава най-голямо увеличение на зелената маса... При топло слънчево време динамиката може да бъде до 10-12 см на ден. Образува се паниката в различни сортове по различен начин:

 • ранно узряване - на етапа от 4-7 листа;
 • среден сезон - 5-8 листа;
 • средно късно - 8-11 листа.

Цъфтящи уши

Също на този етап се образуват нишки и се извършва опрашване на плодници и тичинки... Цъфтежът се появява при:

 • ранно узряване - във фаза на 7-11 листа;
 • среден сезон - 8-12 листа;
 • средно късно - 11-16 листа.

Царевицата вече няма да позеленява след завършване на цъфтежа, ще остане със същия размер като преди.

Мляко състояние на зърно

През този период царевицата узрява до 75%натрупване полезни органични елементи.

Млечно-восъчна зрялост

Царевицата пожълтява и получава обичайно за потребителя изглед.

Зрялост на восък

До края на този етап кочани образуват най-голямото количество сухо вещество.

Най-важно за определяне на добива първите 10-15 дни преди появата на леторастите и следващите 20 дни преди цъфтежа и опрашването на хетеросексуални растения. Ако в този момент падне лошо време (дъждове, градушка, студове и др.), Не бива да очаквате голяма реколта.

Среден добив

В Русия средната доходност царевица е 50-70 c / ha... Според официалните данни този показател обаче не надхвърля нивото от 35-45 c / ha, но това вече се дължи на различни климатични условия в страната.

Какъв е добивът на царевица на хектар: среден, влиянието на вида сорт или хибрид и други фактори

Причината за толкова ниските резултати може да се крие и във факта, че не е обичайно в Руската федерация изкуствено да се напояват царевични ниви., те се хранят само с естествената влага на дъжд или подземни води. Стопаните за напояване на царевица съобщават, че могат да получават до 100-110 ц / дка.

Важно! Трудно е да се говори за средния добив в страната, защото се използват различни сортове и хибриди; освен това климатичният фактор не винаги позволява успешно да се отглеждат култури.

Ако е възможно, се препоръчва да проверите статистическите данни за вашия регион. през последните години. Извеждайки средната стойност за последните 3-5 години, можете да получите приблизителен стандарт за вашия регион или регион.

Как да изчислим приблизителното число, използвайки формулата

За математически подход за изчисляване на потенциалния добив на зърно трябва да направите изчисления в няколко стъпки:

Етап 1. Определяне на добива на зърно

Добив на зърно = 100 * Тегло на зърното / Тегло на цялото кочан

Това формулата ви помага да определите процентното съотношение на тегло на зърното към ухото и разберете каква част от цялата реколта е подходяща за консумация.

Внимание! Може да се използва само за стандартни посевни култури по схемата 70x35 cm.

пример... В едно растение има само едно ухо, теглото му е 220 г, а добивът на зърното му е 80%. Това означава, че на разстояние 70х35 см площта му за хранене ще бъде 2450 кв. см или 0,245 кв. м.

Стъпка 2. Разделяне на посевената площ на броя на растенията

Плътност на растенията на хектар = 10 000 кв. м / площ на хранене на 1 растение

Следвайки нашия пример: плътност на растенията на хектар: 10 000 кв. м / 0,245 кв. m = 40 890 растения на хектар.

Какъв е добивът на царевица на хектар: среден, влиянието на вида сорт или хибрид и други фактори

Стъпка 3. Окончателното изчисляване на масата на зърното и ушите

Добив на ухо = тегло на кочана * брой растения на 1 ха

Добив на зърно = добив на ухо * добив на зърно / 100

Следвайки нашия пример:

Производителност на ушите = 220 (g) × 40 000 = 8,8 t / ha;

Добив на зърно = пакет × W: 100 = 8,8 × 80: 100 = 7,04 t / ha.

Референтен. Без първо да изчислите добива на ушите, няма да можете да получите добива на зърното.

Фактори, които влияят на това

Сред основните аспекти на понижаването на добива на царевица са следните:

 1. Степента на заразяване на плевелите на полета, видове плевели. Особено опасни за царевицата са полевият бодил, марулята от таратор, полевият сеял бодил, полската върбовка, бяла марля, обикновен пикулник, забележим пикулник, трън, изхвърлен назад, обикновен костур, зелена четина, космат просо.
 2. Сеитбообръщение - предшестващи култури, които са били в тази област през предишните сезони, както и времето на прибиране на реколтата им. От добрите предшественици трябва да се разграничат зимната пшеница, бобовите и пъпешите, многогодишните треви, картофите, лупина, ленът, от лошите - суданска трева, сорго, слънчоглед.
 3. Взаимопомощ. За отглеждане на царевица най-подходящи са южните степи.

Препоръчва се засаждане на царевица в полета, защитени от гори от северната или североизточната страна.... Що се отнася до предварителното обработване на почвата, независимо от това какво е отглеждано и по кое време, както и за допълнително събиране на плевели, е необходимо да се извърши два пъти обработване на стърнища с дисково оборудване до дълбочина 8-10 cm.

Производителност на различни видове царевица

въпреки това най-значимият фактор е изборът на сорт царевица, защото пряко определя размера на бъдещата реколта.

Сортове и техния добив

За руските климатични условия най-подходящи са ранните зреещи сортове и хибриди... Те имат време да узреят дори преди сланата да удари. Второто предимство са по-високите добиви от тези на средните и ранните зреещи култури.

Що се отнася до царевицата силаж за храна за животнитогава е най-добре да се засаждат смесени култури... Те трябва да се основават на къснозрели сортове (например руски спукан 3, Polaris, Bashkirovets), така че зелените да са влажни и сочни. Средносезонните и ранно узрели сортове и хибриди, включително Brusnitsa, Maksaliya, Trophy F1, Jubili F1, Ladozhsky 191, освен силаж, ще дадат и добри уши.

Хибриди и техния добив

Опитните агрономи съветват да решат в полза на хибридите, а не на естествените сортове. Тъй като царевицата не е една от ключовите култури в централна Русия, хибридите се адаптират по-лесно към местните условия, тъй като са по-устойчиви и непретенциозни. Добивът им като правило се оказва няколко пъти по-висок от този на конвенционалните сортове..

Най-продуктивните сортове и хибриди

Най-доходните сортове и хибриди в Руската федерация включват:

 • Колектив 160;
 • Бемо 182;
 • Докучаевски 250;
 • Corsair 315;
 • Дух;
 • Гурме 121.

Какъв е добивът на царевица на хектар: среден, влиянието на вида сорт или хибрид и други фактори

Начини за увеличаването му

За да се получи най-голямата и най-качествена реколта, е необходимо:

 1. Анализирайте прогнозата за времето за 3-4 месеца напред. Ако няма възможност, поне за 1-2 месеца, за да се предотврати измръзване или дъжд на най-важния етап от появата на кълнове и цъфтеж на паника.
 2. Изберете най-подходящите сортове за вашия регион, като предпочитате хибридите за ранно узряване.
 3. Предварително третирайте почвата механично, за да се отървете от плевелите и остатъците от предишни култури.
 4. Не забравяйте също предварително да наторите с минерални и органични торове. Като биологична храна по правило се използва кравешки тор, смесен във вода, в съотношение 1: 5 със скорост 60–80 т / дка; от неорганични - амоний, калиев нитрат и суперфосфат (8-12 кг / дка). Всички тези торове се прилагат върху почвата след оран и дори преди засаждането на семената. За да се премахнат остатъчните плевели и предшестващите култури, преди засаждането трябва да се използват хербициди. За царевицата най-подходящите препарати са "Прима", "Дисулам", "Агент" (за двудолни плевели), "Честър", "Мусон", "Миладар" (за житни плевели).

заключение

За да отглеждате успешно царевица, трябва да обърнете особено внимание на следните стъпки. Дълбока подготовка на почвата: премахване на плевели и остатъци от предишни култури, отглеждани на същата площадка, както и въвеждане на сложни торове. Избор на сортове: Ако отглеждате собствена царевица, изберете ранни зреещи сортове; ако за храна за добитък, комбинирайте ранни, средни и късни зреещи сортове. Опитайте се да изберете времето за сеитба по такъв начин, че да се гарантира топло, слънчево време през следващия месец. Тогава появата на разсад и цъфтеж ще се извърши в най-благоприятните условия, защото обемът на реколтата зависи от този етап.

Добави коментар

градина

Цветя