Как да изберем правилния хербицид за царевицата и процес: преглед на най-добрите продукти

Пленената трева в района с царевица има пагубно въздействие върху реколтата и намалява нейния добив. Устойчивостта, приспособяването към атмосферните условия, агресивният растеж правят плевелите „неразбираеми“. Ако редовното плевене на ръцете е неефективно или невъзможно, се използва селскостопанска химия - хербициди.

Какво е хербицид

Думата "хербицид" има латински произход, буквално означава "убиване на трева". В селскостопанската среда това е името на група мощни химически реагенти за унищожаване на разнообразна растителност на обекта.

За какво е необходимо

Третирането с хербициди се нарича химическо плевене. Такива препарати се използват в големи и малки площи, където е трудно да се премахнат плевелите ръчно. Хербицидите се използват в гори, полета и засаждане на насаждения, зеленчукови градини и овощни градини.

Референтен! Химикалите се различават по състав, ефективност, площ и приложение. В селскостопанската среда вече са известни над 300 вида хербициди.

Кога и как да се прилага върху царевицата

Как да изберем правилния хербицид за царевицата и процес: преглед на най-добрите продукти

Много плевели са пагубни за културата и бъдещето жътва... Have царевица слаба конкуренция: нежеланият растеж отнема хранителни вещества и вода от него. Поради повишената чувствителност на зърнените култури, не всички хербициди са подходящи за обработка.

Най-ефективното и безопасно преди поникване или ранно след поникване (след образуването на 3-5 листа на плевела) въвеждането на химикали. Това ви позволява да контролирате растежа на плевелите.

Характеристиките на приложението зависят от избраното лекарство. Инструкциите посочват пропорциите на работния разтвор, нормите на потребление, правилата за приложение.

Има общи правила за използването на царевични хербициди:

 • разхлабване на почвата, тъй като гънките съдържат семена и корени на плевели;
 • прилагане на лекарството само върху влажна земя;
 • строг отчет на метеорологичните условия: процедурата не се провежда при дъжд, силен вятър, жега.

Култивира се само почва или плевели. Контактът на царевицата с който и да е хербицид е строго ограничен (веществото не трябва да попада по листата, стъблата или да остава върху тях).

класификация

Видовете хербициди и начините на приложение са представени в таблицата:

Критерии за класификация Видове
Режим на действие
 • твърд - унищожаването на всички елементи на площадката: плевели, култивирани растения (извършва се след прибиране на реколтата);
 • селективен (селективен) - унищожаване на определен вид, без вреда на царевицата.
Време за кандидатстване
 • предварително сеитба - вграждане в земята преди сеитбата;
 • екран - приложение 5–7 дни преди появата на издънки;
 • появяващи се или листни - през вегетационния период на царевицата.
Цел на приложение
 • хербициди - срещу плевели;
 • алгициди - от водна растителност.
 • арборициди - от нежелани дървета, храсти.
Способност за движение
 • контакт - попадат върху плевел, причиняват изгаряния на мястото на допир, почти не проникват вътре;
 • системни - те влизат вътре през корените или листата, разпространяват се, засягат цялото растение.

Най-добрите хербициди за царевицата

Обхватът на разрешените за царевица хербициди е голям. Единственият им недостатък е продажбата в големи обеми за промишлени цели. Почти всички лекарства се разпределят в бутилки или флакони за 5-10 литра или кг. Препълването и опаковането в по-малки контейнери не се извършва в магазините. Срокът на годност на средствата позволява използването им през следващите години (при правилно съхранение).

Калисто

Форма за освобождаване - концентрирана суспензия. Има селективен ефект, предпазва царевицата от двусемеделни едногодишни и някои многогодишни растения (млечни водорасли, киноа, сеящ трън, овчарска торбичка, нощник и други видове плевели). Лекарството прониква в растенията чрез листата, корените, има потискащ ефект.

Цена за 1 литър - 9500-10500 рубли, 5 литра - 50 000 рубли.

"Тит"

Произвежда се под формата на водоразтворими гранули, суха суспензия. Има селективен ефект срещу едно- и многогодишни треви и плевели. Прониква в растението през листата. Първите признаци на експозиция се забелязват на 5-ия ден, пълната смърт настъпва след 15-20 дни.

Цена за 100 г - от 3000 до 5000 рубли.

"Дива"

Форма за освобождаване - суспензия на емулсия. Това е селективен хербицид след постепенно развитие. Първите признаци на увреждане на плевелите се забелязват 3-4 дни след третирането, смъртта - след 2-3 седмици. Унищожава едно- и многогодишни плевели от зърнената група:

 • амброзия;
 • всички видове свински бодил и горчивина;
 • полска горчица;
 • дървени въшки;
 • всички видове киноа;
 • глухарчета;
 • дива лайка.

Общо лекарството има пагубен ефект върху 150 вида двудолни плевели.

Цената за 1 литър е 900 рубли, за кутия от 5 литра - от 4000 рубли.

"Основа"

Формата на препарата е суха течаща суспензия. Активното вещество в състава прониква в плевела през листата, блокира растежа му. Не притежава фитотоксичност, 1 лечение е достатъчно, за да унищожи напълно нежеланата флора.

Цена за 1 кг - 600 рубли.

"Подстригване"

Форма - гранули за разреждане във вода. Това е универсално системно лекарство. Използвайте, докато на плевелите се образуват 3-5 листа.

Цената на бутилка от 500 г варира от 4000 до 8000 рубли.

"Миранда"

Предлага се в суспензия. Това е хербицид с широк спектър след постепенно развитие. Активното вещество прониква в клетките на плевелите, потиска тяхното разделяне. Лекарството е умерено опасно за хората.

Той има ниска цена: 1 литър - 300 рубли.

"Turbin"

Високо активен хербицид за борба с едногодишните плевели. Основното вещество в състава е ацетохлор. Действа върху покълващата трева, прониква в тъканите, инхибира растежа и деленето на клетките. Резултатът от лечението е прекратяване на растежа и смъртта на плевелите. Активният защитен ефект на лекарството продължава 3 месеца (веществото остава в горния почвен слой).

Разходи за 10 литра - от 10 000 рубли.

"Квазар"

Принадлежи към групата на хербицидите след поникване. Има системен ефект върху всички видове растениявредители... Произвежда се под формата на суспензионен концентрат. Различава се в ускореното действие, дългосрочната защита на царевичните култури.

Разходи за 1 литър - от 650 рубли.

"Adengo"

Хербицид преди и след поникване, който се използва срещу наркотици, хиноа, пепел, калмари и други плевели. Елиминира трудно контролируемите растения: измет, пълзяща житна трева. Той има "двоен удар": веществото остава отвън и води до смъртта на плевели, прониква вътре и деактивира растежните процеси.

Разходи за 1 литър - 5600 рубли.

"Lapis lazuli"

Съставът е наноемулсионен концентрат. Абсорбира се от корените на растенията и листата. Повечето видове житни плевели са чувствителни към лекарството. Хербицидът е безопасен за царевица и други градински култури. Лекарството е евтино, ниско токсично. При благоприятни условия защитният ефект продължава до 3 месеца.

Цена за пакет от 1 кг - от 2000 рубли.

Съвети за избор и употреба

Когато избирате конкретен препарат, вземете предвид вида на плевела, мащаба и активността на неговия растеж, състоянието на царевицата и парцела. Начинът на приложение на повечето лекарства е подобен: разреждане с вода до желаната консистенция, пръскане на плевели или почва. Не забравяйте да прочетете инструкциите за избрания продукт и стриктно спазвайте дозировката.

Важно! Царевицата, мокра от дъжд или роса, стресирана от суша, преовлажняване, температурни промени, не се третира с химикали.

Основни нюанси:

 1. Само селективни хербициди са подходящи за третиране на площ с царевица и всякакви други полезни култури.
 2. Те внимателно четат състава, избирайки най-безобидното вещество.
 3. Само 1 лекарство се използва на сезон на сайта.
 4. В рамките на 2 седмици след процедурата приземяване не плевейте.
 5. Срокът на последното третиране е един месец преди прибирането на реколтата.

Как да изберем правилния хербицид за царевицата и процес: преглед на най-добрите продукти

Оптимално е да се използват хербициди, когато от тревата на плевелите са се образували от 2 до 6 листа: през този период той е най-уязвим и слаб.

Отзиви

Агрономите споделят мнението си за ползите и необходимостта от използване на хербициди за царевица:

Василий, Пенза: «пораствам само царевица на сайта си. В ранните етапи издънките не се виждат зад плевелите. Тя засенчва разсад, потиска културата. Опитах се да подслушвам и издърпвам, но това е трудоемко и отнема време. Хербицидът "Прима Дона" улесни работата ми. Плевелите пожълтяват в рамките на един ден след обработката, а царевицата се изправи и оцвети в зелено. "

Анастасия, Воронеж: „Имаме малък парцел - отглеждаме царевица за себе си. Уморен от борбата с плевелите, реших да опитам специални продукти. Използвах Lazurit. Разреден според инструкциите - плевеят изсъхна, царевицата остана непокътната “.

Виктория, Орел: „През годините на агробизнеса опитахме много хербициди. Избрахме за Калисто и Базис. Препаратите са ефективни и безопасни за култивирани растения. "

заключение

Правилното приложение на хербициди ще предпази и отърве царевицата от плевелите, без да навреди на самата култура. За лечение се избират лекарства със системно действие, които се абсорбират от листа, стъбла и бързо се разпространяват в цялото растение. За ефективен резултат е важно стриктно да следвате инструкциите за употреба, да спазвате посочените пропорции.

Добави коментар

градина

Цветя