Как се появи сортът „Riddle“ и как е полезен за летен жител

Ранните зрели домати се отглеждат за реколта в средата на лятото. Ултра ранният сорт Riddle, който има период на зреене 80-85 дни от момента на покълването, е особено популярен сред градинарите. Културата не е податлива на инфекция с късна болест и е генетично защитена от повечето вируси и гъбички.

Историята на развъждането на сортовете

Tomato Zagadka е ултра ранен сорт руска селекция за открита и затворена земя... Културата не е включена в Държавния регистър. Плазмената компания (Санкт Петербург) се занимава с производство на семена. Учените и технолозите са разработили уникална плазмена технология за обработка на семена, използвайки електрически заряд в газ. Как работи? Посевният материал се потапя в камера за обработка, където се обработва с йонизиран газ.

Предимства на технологиите:

 • подобрена кълняемост и повишена енергичност на растежа;
 • подобряване на вкусовите характеристики на плодовете;
 • повишена устойчивост на гъбички и бактерии;
 • повишена производителност;
 • увеличаване на срока на годност на семената.

Снимката показва сорта Riddle.

Как се появи сортът Riddle и как е полезен за летен жител

Описание и характеристики на културата

Таблицата показва отличителните характеристики на сорта.

Индикатори Характеристика
тегло 80-100 g
Формата Леко оребрени, плоско-кръгли
оцветяване Ярко червено, без зелено петно ​​на стъблото
Височина на храсталака 30-40 см
Листа Средно, светло зелено
съцветие прост
пулп Плътна, ароматна
вкус Сладък, пухкав
кожа Плътна, не се напуква
Брой гнезда 5-6
дръжка Чупещ
уговорена среща За консервиране и прясна консумация
Период на зреене 80-85 дни след покълването
добив 20-22 кг / м²
устойчивост Към verticillium, fusarium, вирус от доматена мозайка, cladosporium
транспортабилност Високо

Предимства и недостатъци

Предимствата на сорта:

 • ултра ранно съзряване;
 • висока производителност;
 • устойчивост на основни заболявания на нощник, липса на слънчева светлина;
 • растението не образува доведени деца;
 • плодовете имат приятен сладък вкус;
 • универсална цел в готвенето;
 • храстите не изискват жартиера.

Нямаше недостатъци на сорта.

Интересен факт... Доматите отдавна се смятат за отровни и неядливи. През 1822 г. полковник Робърт Гибън Джонсън изяде кофа с домати пред широка публика пред съдебна палата в Салем, Ню Джърси. Зашеметената тълпа с изненада установи, че военните не умират болезнена смърт и доматът бързо започва да печели популярност.

Как се появи сортът Riddle и как е полезен за летен жител

Технология на отглеждане

Сортът Riddle се отглежда чрез разсад. След преместване на постоянно място се наблюдава стандартната технология на отглеждане - умерено поливане, наторяване лехи, плевене, разхлабване на почвата, торене.

Подготовка на семената

Засяването на семена за разсад се извършва в последните дни на март - началото на април. Семенният материал от производителя се подлага на плазмена обработка и не се нуждае от допълнителна дезинфекция и покълване.

Обработени ръчно сортови семена:

 • калибрирани чрез накисване във физиологичен разтвор (1 чаена лъжичка сол на 200 мл вода), образците, плаващи по повърхността, се изхвърлят;
 • семената, останали на дъното, се промиват с течаща вода и се потапят в леко розов разтвор на калиев перманганат;
 • за да се предпази от мухъл и гъбички, семената се накисват в разтвор на препарата "Байкал ЕМ" (5 капки на 200 мл вода);
 • за увеличаване на покълването семената се накисват в разтвор на "Епин Екстра", "Циркон", "Радифарм", "Хетероауксин", "Биостим".

Подготовка на почвата

За да отглеждате разсад от домати, използвайте готов субстрат от магазините за градинарство или сами пригответе почвена смес. В голяма кофа смесете 70% трева, 15% торф, хумус и речен пясък, 500 мл дървесна пепел. Субстратът се дезинфекцира във фурната или се излива със силен разтвор на калиев перманганат или меден сулфат.

Засяване на разсад и грижи

Подходящи са всякакви контейнери за разсад - тетрапакове, тави, контейнери, специални кутии, саксии. Контейнерът е 2/3 напълнен с почвена смес и семената се запечатват на дълбочина 2-3 см, поливат се с топла вода и се покриват с полиетилен, за да се създаде парников ефект. Контейнерите се поставят на тъмно, топло място и чакат издънки.

След появата на първите листа филмът се отстранява, разсадът се прехвърля в осветен прозорец от южната страна на къщата. В ранните етапи на отглеждане разсадът се осигурява с достатъчно слънчева светлина. Оптималните дневни часове са 15-16 часа.

Брането се извършва на етапа от 1-2 истински листа.

Поливането на разсада е умерено, веднъж на 5-7 дни.

След като дневната температура на въздуха достигне + 10 ° C, разсадът се изнася на балкона за 15-25 минути за втвърдяване. Това увеличава устойчивостта на температурни крайности в открита земя или в оранжерия. дневното време на експозиция се увеличава с 30 минути.

Преди да се прехвърлят на постоянно място, разсадът се подхранва с минерални комплекси.

рецепта първо хранене за 1 литър вода:

 • урея - 0,5 g;
 • калиева сол - 1,5 g;
 • суперфосфат - 4 g.

Втора рецепта за хранене:

 • суперфосфат - 4 g;
 • амониев нитрат - 0,6 g;
 • калиев сулфат - 2 g.

Интервал между дресинг - 15 дни.

Засаждане на разсад в земята

Как се появи сортът Riddle и как е полезен за летен жител

Разсадът се прехвърля в градината или оранжерията след 55-70 дни. Важно е да се уверите, че заплахата от нощния замръзване е отминала. Кацането се извършва при облачно спокойно време следобед или вечер. Мястото е избрано от южната страна, защитено от чернови.

Сайтът се подготвя през есента - те копаят и внасят хумус. През пролетта почвата отново се разхлабва и се полива с меден сулфат, за да се предотвратят болестите на нощника. Ямките се оформят на дълбочина 15-20 см, във всяка се поставят 10 г суперфосфат.

Схемата за засаждане е 60х30 см. От 1 до 9 храсти се поставят на 1 м². Разсадът се изважда от контейнерите и заедно с земната бучка се прехвърлят в дупките. Отгоре се изсипва слой почва и леко се уплътнява. Котиледоновите листа се оставят на повърхността.

След пресаждането разсадът се полива два пъти с топла, отстояла вода.

В региони с хладен климат, разсад от домати Riddle са покрити с черен агрофибър, за да ги предпазят от замръзване. Това позволява разсадът да се вкорени. За рамката се използват PVC тръби. Те се огъват лесно до всяка форма. Филмът периодично се повдига, за да проветри разсада.

Грижи за домати

Правила за грижи за засаждане:

 1. Редовно се полива с чиста вода след залез слънце под корена, след като горният слой на почвата изсъхне. Преди да се появят яйчниците, 1-2 пъти на всеки 10 дни е достатъчно. Най-добрият начин за организиране на поливането на домати е инсталирането на капкова система.
 2. Почвата се разхлабва след всяко поливане, за да не се появи гъста кора на повърхността, което затруднява аерирането на кореновата система.
 3. Плевелите са плевели, докато растат, предотвратявайки вкореняването на растенията.
 4. Лехите са мулчирани - това спира растежа на плевелите и задържа влагата в почвата. Като мулч се използват стърготини, слама, сено, торф.
 5. Доматите се хранят 2-3 пъти през целия вегетационен период. За целта използвайте сложни торове, съдържащи калий, натрий, фосфор и органични вещества.

Схема на торене:

 1. 10-14 дни след засаждането доматите се подхранват с разтвор на амониев нитрат (10-20 g на 10 l вода).
 2. По време на периода на уплътняване се въвежда разтвор на тор с азофоска (20 g на 10 l разтвор).
 3. 2 седмици след второто хранене леглата се поливат с минерален разтвор (15 g амониев нитрат, 25 g калиев сулфат).

Превенция на болести и вредители

Поради ранното узряване доматите Riddle не са податливи на инфекция късен блясъки на генетично ниво са защитени от вертицилоза, фузариум, вирус на доматена мозайка, cladosporiosis. Независимо от това, за да се предотврати засаждането, те предпазват от болести на нощника:

 • наблюдавайте сеитбообращение;
 • проветрете оранжериите;
 • обработвайте почвата с меден сулфат;
 • дезинфекцирайте семената в разтвор на калиев перманганат;
 • поддържат оптимално ниво на влажност в оранжерията (70–80%);
 • спазвайте правилата за поливане;
 • мулчиране на леглата;
 • премахнете долните листа;
 • насажденията се третират с Интеграл, Фитоспорин.

Доматите Riddle са податливи на атаки от колорадския бръмбар, паяк акара, белокрилка. Инсектицидите са високо ефективни: Fitoverm, Strela, Decis Profi, Flumayt, Confidor, Borneo, Iskra.

За да се борите с лъскавата лъжичка, приложете:

 • биологичен продукт "Лепидоцид";
 • контактна химикал "Decis Expert";
 • инсектицид "Проклам".

Тези, които не приемат използването на химикали за обработка на домати, използват народни средства срещу насекоми:

 • инфузия на чесън - 400 г нарязани филийки за 3 литра вода, оставете за 5 дни, прецедете и довършете 50 г от стружки пранен сапун;
 • отвара от пелин - 500 г билки на 5 литра вряла вода, оставете за 3 дни и разредете концентрираната течност с вода 1:10;
 • билкова инфузия - 50 г чисталин, 70 г тютюнев прах, 50 г пелин, 100 г нарязан чесън на 10 литра вряла вода, оставете за един ден, смесете 30 г стърготини от катранен сапун.

Сапунът от сапун се използва за по-добро прилепване на билкови отвари към зеленина. Пръскането се извършва веднъж на всеки 10 дни.

Как се появи сортът Riddle и как е полезен за летен жител

Нюансите на отглеждане в открита земя и в оранжерия

На територията на Русия сортът домати Riddle се отглежда навсякъде:

 • на юг - в открита земя;
 • в централни райони - в оранжерии или оранжерии без отоплителна система;
 • на север - в стъклени оранжерии с отопление.

Растението не образува странични издънки, следователно не се нуждае от прищипване. Обвързването на храстите също не е необходимо, обаче някои градинари препоръчват да се връзват стъблата, ако върху тях се образуват големи плодове, за да не лежат на земята. За да направите това, до храста се инсталират ниски дървени колове и се връзват четки с домати от юта.

Беритба и прилагане на културата

Плодовете се берат след достигане на техническа зрялост в края на юни - началото на юли. Голямото количество захар прави доматите сладки и вкусни. Плодовете ще се харесат на ценителите на доматите без киселинност. Подходящи са за приготвяне на пресни салати, сосове за паста, закуски, зеленчукови супи. Плътната кожа не се напуква по време на термична обработка, което позволява кисели домати в оцет.

Плодовете запазват привлекателния си вид за 20-30 дни, ако се съхраняват на хладно място. За да удължите срока на годност, доматите се препоръчва да се берат със стрък.

Как се появи сортът Riddle и как е полезен за летен жител

Отзиви

Отзивите на градинарите за сорта Riddle са повече от положителни.

Иван, Вязма: „Характеристики и описание на сорта домати Гатанката, представена на опаковката, е вярна. Предпочитам да засаждам ранни сортове в оранжерията, а средносезонните сортове в градината. Пъзелът се харесва заради високия си добив и устойчивост на болести. За три години отглеждане, храстите никога не са се разболявали от късна болест. Растението покълва приятелски издънки, доматите са почти с еднакъв размер, много вкусни, сладки, подходящи за мариноване. Кожата е твърда, но не жилава. "

София, Воронеж: „Сортът Riddle (да не се бърка с загадката на природата) е един от най-добрите сортове от домашната селекция. Отглеждам го четири години подред и не съм имал проблеми с него.Купувам семена от производителя, така че не провеждам предсеитбена обработка. Разсадът е силен, не се разболявайте. След седмица втвърдяване го засаждам в градината. Важно е да се осигури умерено поливане и захранване с минерали, тогава реколтата ще бъде страхотна. "

Дмитрий, Иваново: „Избрах доматите Riddle заради тяхната простота в грижата и липсата на киселина. Те са идеални за зимни приготовления и сезонни салати. Диаметърът на плодовете е малък, така че те се вписват в буркана без проблеми. Набирам доматите веднага щом започнат да се изчервяват и узряват на перваза на прозореца. Държа я в мазето около месец “.

заключение

Ултра ранният сорт домати Riddle е идеален за тези, които искат да берат в средата на лятото. Нискорастящите храсти не е необходимо да се връзват - те правят това само в случай на образуване на едри плодове. Растението не образува странични издънки, така че не се нуждае от прищипване, което значително улеснява грижите. Доматите растат с малки размери, имат атрактивен яркочервен цвят, сочна и сладка каша, плътна, но нежна кожа.

Културата е непретенциозна в грижите, изисква само умерено поливане, редовно разрохкване на почвата и отстраняване на плевели, въвеждане на органични и минерални горна превръзка... Плодът е идеален за приготвяне на зимни завъртания и прясна консумация.

Добави коментар

градина

Цветя