Как и какво да третираме доматите от късен блясък в открито поле: най-добрите лекарства и правила за пръскане на домати

Късната болест е една от най-често срещаните болести по доматите. Причинява се от гъбичките с късна болест. Цялата надземна част от болните растения, включително плодовете, са покрити с кафяви петна. Листата започват да изсъхват и плодовете започват да гният. В крайна сметка това води до смъртта на растенията и увреждане на реколтата.

Почти невъзможно е да се излекува късен пристъп. Въпреки това, има много начини да се предотврати това заболяване. Производителите на зеленчуци използват както закупени, така и домашни препарати. Как да преработвате домати от късен блясък в открито поле - прочетете нататък.

Характеристики на профилактика и лечение на фитофтора

Фитофтора е опасна гъбичка, основната причина за смъртта на насаждения от нощник... Той заразява доматите в хладно и влажно време и причинява смърт на растенията. Ако болестта е успяла да засегне яйчниците и плодовете, тогава няма да е възможно да се спасят растенията.

Как и какво да третираме доматите от късен блясък в открито поле: най-добрите лекарства и правила за пръскане на доматиВ ранните стадии на заболяването има шанс да се спасят засегнатите растения. За да предпазите леглата от късен блясък, трябва да знаете неговите признаци:

 1. По листата и стъблата се образува белезникав цъфтеж, който по-късно потъмнява и се превръща в кафяви или черни сухи петна. Наземната част на растенията започва да увяхва.
 2. Плодовете са покрити с малки черни петна. С течение на времето те растат, придобиват кафяв оттенък и започват да гният.

Такива признаци се появяват в рамките на няколко дни след заразяването. Появата им е лесно да се предвиди, знаейки причините за заболяването:

 1. Влажност и температура... В горещо сухо време спорите на гъбичките са в "спящо" състояние, така че при такива условия доматите не се разболяват. След продължителни дъждове, настинки или промени в температурата се задейства късната болест и вероятността от инфекция на растежа нараства до 100%. Тоест, инфекцията с късна болест се случва при влажно хладно време.
 2. Лош обмен на въздух и нарушаване на правилата за поливане... Застоялата влага и липсата на въздух са идеални условия за развитието на късна болест.
 3. Близостта на картофените насаждения... Гъбата зимува в картофени клубени. Тази култура е носител на късна болест.
 4. Неподходящи показатели за почвена киселинност... Силно алкалните почви са оптимални за развитието на късен блясък.
 5. Липса на микроелементи... Това се отразява негативно на имунитета на доматите и ги прави по-податливи на заболявания.
 6. Въведение прекомерно азотно торене... Излишъкът от това вещество в почвата стимулира развитието на гъбичките. Също така, този фактор провокира образуването на голямо количество зеленина, което предотвратява нормалния обмен на въздух.

Как и какво да третираме доматите от късен блясък в открито поле: най-добрите лекарства и правила за пръскане на домати

Колкото по-малко са описаните фактори около доматите, толкова по-малка е вероятността тяхната инфекция с късна болест. Следователно, основната задача на превенцията е да се осигурят на растенията оптимални условия за развитие.

Лечението с растения е възможно само в ранните етапи. развитие на заболявания. Ако има много лезии по растението, такива храсти ще трябва да бъдат напълно отстранени и изгорени.

Методи за справяне с късната болест

За предотвратяване на късен блясък използвайте три вида средства:

 1. Народни средства... Те се считат за най-безопасните. Подходящи са за пръскане на растения дори по време на залагането и узряването на плодовете. Те са ефективни за предотвратяване на болести, но вече няма да спасяват болни растения.
 2. Аптечни препарати... По-малко безопасни от народните лекарства, но те не вредят на околната среда и не водят до тежки отравяния. Използват се до образуването на яйчниците. Те се използват главно за профилактика на заболявания. В началните етапи от развитието на заболявания е възможно да се отървете от гъбичките.
 3. химикали... Много от тях са токсични за хората, затова се пръскат с растения преди появата на съцветия. Те рядко се използват за профилактика, но са ефективни в началните етапи на развитие на заболяването.

Народни средства

Народните лекарства са най-безопасните и достъпни... Те са лесни за приготвяне с храни, които се намират във всеки дом. Позволено е да се използват такива препарати дори през периода на плододаване на доматите, те не отравят плодовете и са безопасни за околната среда.

Как и какво да третираме доматите от късен блясък в открито поле: най-добрите лекарства и правила за пръскане на домати

Списъкът включва най-ефективните рецепти за пръскане на насаждения:

 1. Солен разтвор... За да го приготвите, разтворете чаша сол в 5 литра вода. Полученият продукт се напръсква с доматени храсти. Тази защита от сол ще предотврати развитието на гъбични спори.
 2. Разтвор на пепел-сапун... За да го приготвите, добавете 2 с. Л. В 5-литрова кофа с вода. пепел. Съставът се настоява след три дни. След това втрийте половин парче сапун за пране в сместа. Растенията се напръскват с тази смес на всеки две седмици.
 3. Млечни продукти... За 10 литра вода вземете 1,5 литра кефир, кисело мляко или суроватка. Наземната част на растението се третира вечер с тази смес.
 4. Настойка от чесън... Добавете 1,5 с. Л. Към кофа с вода. нарязани глави чесън и стрели. Сместа се влива за един ден, след което към нея се добавя 0,5 с.л. калиев перманганат. Растението се третира с агента за първи път преди образуването на яйчници, втори път след появата на 1 яйчник. След това на всеки две седмици.
 5. Tinder бульон... 100 г гъба се нарязват на месомелачка и се варят в 1 литър. вряща вода. Продуктът се оставя да вари за 3-4 часа, след което се филтрира и използва за пръскане.
 6. Калциниране на мед... Медната тел се калцинира, нарязва се на парчета с дължина 3-4 см и стъблото се пробива с нея на разстояние 10 см от почвената повърхност. Краищата на жицата са сгънати надолу. Методът е подходящ само за възрастни растения с плодове.
 7. Соден разтвор... За 1 литър вода добавете 1 с.л. л. Газирани напитки.

Домашните средства се използват предимно за профилактика срещу късен блясък. Използването им е възможно и ако гъбата е заразила само няколко листа по растенията. В този случай засегнатите зелени се отстраняват.

Забележка! Много от описаните лекарства помагат в борбата не само с късната болест, но и с други болести и вредители.

химикали

химикали съдържат висока концентрация на вещества, които убиват фитофтора... Употребата им е ефективна не само за профилактика, но и за лечение на болестта.

Съставът на такива продукти съдържа вредни вещества, които проникват в почвата и подземните води. Когато доматите дават плодове, те не трябва да се използват. Градинарите се опитват да не използват такива лекарства, освен ако не са абсолютно необходими и в ранните етапи.

Как и какво да третираме доматите от късен блясък в открито поле: най-добрите лекарства и правила за пръскане на доматиНай-популярните химикали за борба с късната болест:

 1. Ecopin. Вземете 1 g от продукта върху кофа с вода.
 2. Infinito. В 10 литра вода добавете 5 ч.л. лекарство.
 3. "Metaxil". В 5 литра вода се разреждат 40 g от продукта.
 4. „Дитан М-45“. 16 g от веществото се добавя към 10 l вода.
 5. "Acrobat". В 10 л течност се разтварят 40 г от веществото.
 6. Fitosporin. В 10 литра вода се разреждат 5 г прах или 15 капки.
 7. "Метранидазол" или "Trichopol"... Добавете 20 счукани таблетки към 10 л вода.

Тези лекарства се използват не само за пръскане на домати, но също така и за напояване на почвата, замърсена с късен блясък.

Аптечни продукти

Аптечните продукти се използват не само за лечение на хора. Те Ще помогна и на доматите с късен блясък... Основното е да ги използвате правилно:

 1. Решение борна киселина... За приготвянето му 1 ч.л. борната киселина се разтваря в кофа с вода.
 2. йод... Добавете 30 капки йод в кофа с вода.За да повишите ефективността на продукта, към него се добавя 1 литър мляко.
 3. Разтвор на калиев хлорид. За 10 литра вода вземете 10 g калиев хлорид.
 4. "Furacilin"... 20 таблетки "Фурацилин" се натрошават и се разтварят в кофа с вода.
 5. Калиев перманганат. Доматите се напръскват със светло розов разтвор на калиев перманганат. За целта вземете 10 g прах за 10 литра вода. Такъв инструмент се използва и за дезинфекция на почвата, в този случай се приготвя тъмно розов разтвор.

По ефективност фармацевтичните препарати са близки до домашните лекарства.... Те се използват предимно за превенция.

Как и какво да третираме доматите от късен блясък в открито поле: най-добрите лекарства и правила за пръскане на домати

Кое лекарство да изберете в зависимост от месеца

В различни периоди от развитието на домата се използват различни средства.... Това е важно да се има предвид при избора на лекарства:

 1. Химикалите се използват преди цъфтежа и образуването на първите яйчници. Използват се през май и юни. Поливат се и с тях през есента след прибиране на реколтата в лехите, където растат домати, заразени с късен блясък. "Fitosporin" се използва и през пролетта, преди растителна утайка. Този продукт е подходящ и за третиране на семена.
 2. Ако растенията не се разболеят, по-добре е да използвате по-безопасни домашни средства в ранните етапи на своето развитие. Те се напръскват с разтвор на калиев перманганат, йод, ферментирали млечни продукти и др. На този етап не се използват сол и медна тел.
 3. През юли и август, когато доматите цъфтят и образуват първите яйчници, е по-добре да откажете химикалите. В ранните етапи на развитието на болестите народните рецепти ще бъдат ефективни. Особено често за домати за възрастни се използват пункции от медна тел.
 4. Ако епидемията от късен блясък започна в края на юли или август, тогава растенията се напръскват със силен солен разтвор. Този метод ще помогне за запазване на реколтата, но ще доведе до увяхване на зеленината.

Как да третираме домати от късен блясък в открито поле

Как и какво да третираме доматите от късен блясък в открито поле: най-добрите лекарства и правила за пръскане на доматиЗа да предпазите доматите от късен блясък, важно е да се спазва схемата за превенция... Това свежда до минимум вероятността от инфекция с растенията:

 1. Първата обработка се извършва преди появата на съцветия. Използват както домашни, така и химически препарати.
 2. Вторият път доматите се пръскат след появата на първия яйчник. Разрешено е да се използват само фармацевтични или народни лекарства.
 3. Тогава пръскането се извършва на всеки две седмици.

Този график е подходящ за предотвратяване на късното замръзване... Ако растенията вече са болни, лечението се провежда по-често.

В ранните етапи е възможно да се спре развитието на късна болест... За това растенията се изследват внимателно и засегнатите листа се отстраняват. Местата на разфасовки се поръсват с пепел.

Храстите със засегнато стъбло се отстраняват напълно... Те са изнесени от обекта и изгорени. След това здравите насаждения се обработват седмично. Почвата се полива с разтвор на калиев перманганат, "Fitosporin„Или меден сулфат.

Преди оран средства срещу късен блясък, почвата се полива с обикновена топла вода. Това ще предотврати гниенето на корен.

Предпазни мерки

Трябва да се спазват редица правила, за да се избегне заразяване на растения с късен блясък:

 1. Растенията се поливат правилно. Водата не трябва да е студена. Важно е да избягвате застояла вода. Почвата се навлажнява 1-2 пъти седмично. Доматите се поливат само в корена, водата, попадаща на листата, ще увеличи риска от развитие на заболявания.
 2. Почвата се разхлабва след валежи и поливане. Това е необходимо за възстановяване на нормалния обмен на въздух в корена и предотвратяване на застоя на влагата.
 3. Как и какво да третираме доматите от късен блясък в открито поле: най-добрите лекарства и правила за пръскане на доматиМулчиране. Леглата са покрити със слой слама, сено или грапа. Това ще предпази растенията от инфекции и ще създаде оптимални нива на влага.
 4. По време на студове, както и в края на лятото с нощни настинки, се препоръчва леглата да се покриват през нощта с филм. Това ще предпази засаждането от студени роси.
 5. Запазването на сеитбообращението е друга важна стъпка. Доматите не се засаждат в лехите, където през миналата година са отглеждали реколтата от нощник. Не се препоръчва да засаждате картофи в близост до домати насаждения.
 6. Дератизация.Преди засаждането градинската почва и почвата за разсад, контейнерите за разсад, посадъчният материал и градинските инструменти се дезинфекцират с противогъбични лекарства. Всичко това носи спорите на гъбичките.
 7. След студени застояли дъждове растенията трябва да бъдат напръскани с противогъбични средства. Вероятността гъбата при такива условия вече е успяла да зарази храстите е равна на 100%.
 8. Важно е да се спазват правилата за хранене. Калий и фосфор редовно се внасят в почвата. Количеството на азотното торене е сведено до минимум.

Полезни съвети от опитни летни жители

Опитните градинари знаят няколко тайни на борбата и предотвратяването на късен блясък. Списъкът съдържа най-успешните от тях:

 1. За да избегнете заразяване на домати с късен поход, уверете се, че почвата около доматите е леко навлажнена. За да се поддържа оптимално ниво на влажност в заслони за филми, в тях се правят няколко малки дупки.
 2. Някои градинари, за да предпазят доматите от късен блясък, ги напръскват с отвара от пелин, глухарче или чистотин. Полезно е да добавите няколко капки йод към тази смес. Такъв препарат не се пръска само върху храстите, но и върху почвата. Има противогъбичен ефект и допълнително обогатява почвата.
 3. Забелязано е, че ако засадите пшеница, ръж, босилек или тютюн около доматените лехи и между редовете, вероятността за заразяването им с късен блясък значително ще намалее.

Отзиви

Всеки производител избира за себе си най-добрия вариант за борба с късната болест... Някои от тях оставят полезна информация в своите рецензии.

Как и какво да третираме доматите от късен блясък в открито поле: най-добрите лекарства и правила за пръскане на доматиИна, Москва: „В нашия влажен, прохладен климат късната болест е често срещан проблем. Отглеждам основно студоустойчиви сортове с имунитет към гъбички, но това не винаги помага. Според мен е безполезно да се борим с късната болест, когато симптомите му се появят върху растенията. Обръщам максимално внимание на превенцията. Засаждам домати в най-слънчевите райони на градината, използвам капково напояване. След всякакви валежи и студени щракания трябва да напръскам храстите с разтвор на фурацилин или йод ".

Андрей, Белгород: „Отглеждам домати само на открито. Късната болест обикновено ги засяга в края на август. Непременно спазвайте правилата за грижа и напръскайте храстите с разтвор на пепел и сапун. Ако в процеса на зреене се появи късен блясък, тогава изваждам неузрелите домати, измивам ги със слаб разтвор на калиев перманганат, избърсвам ги на сухо и ги оставям да изсъхнат на слънце. Отрязвам узрели плодове с петна и ги използвам за готвене на горещи ястия. ".

заключение

Късната болест е една от най-опасните болести по доматите. В по-късните етапи е безполезно да се борим с него. Съществуват обаче ефективни методи за превенция. За да направите това, достатъчно е да следвате основните правила за грижа и да избягвате фактори, които допринасят за развитието на гъбична инфекция.

Специалните лекарства ще бъдат допълнителна помощ в профилактиката. Те се продават в магазина и лесно се правят сами.

Добави коментар

градина

Цветя