Вкусни и ароматни домати, които приличат на гигантски плодове - невероятният немски червен ягодов домат

Доматът от немския сорт Червена ягода носи това име заради приликата си с огромна градинска ягода. От името също става ясно, че сортът е отгледан в Германия. Появи се в Русия преди 30 години. Той спечели популярност сред руските летни жители именно заради необичайната форма на плода, която прилича на огромна ягода. През 2015 г. той влезе в топ 10 на най-популярните сортове.

Описание на сорта

Средна категория неопределен сорт. Подходящ за отглеждане в парникови условия. В региони с горещ климат се получава добра реколта при засаждане на открити лехи. В топло и сухо лято плодовете узряват по-бързо и затова някои фермери отдават сорта на ранното узряване. Подходящ за отглеждане в централна Русия.

Доматите от този сорт се предлагат в два цвята - розов и оранжев.

Отличителни черти

Растението е класифицирано като висок сорт. Храстите достигат височина 2-2,5 м в оранжерии, в открита земя - 1,2-1,8 м. Храстът е умерено листен, със средно големи тъмнозелени листа. От една страна, узряват средно 4-6 плода. Узряването започва едновременно на 95-116 дни.

Вкусни и ароматни домати, които приличат на гигантски плодове - невероятна доматена немска червена ягода

Характеристики на плодовете и добив

Плодовете са червено-розови или оранжеви на цвят с мека, захарна плът и малко семена. Цветът е равномерен, няма петна или ивици. Кожата е гладка и тънка, но плодът не се напуква по време на транспортиране. Тегло на плодовете - 150-300 g, но при правилна грижа достига 500-600 g.

По вкус, домати сладка, с лека киселинност.

Добивът, според производителите, е до 8 кг плодове на растение.

Как да отглеждаме разсад

При засаждане в оранжерия се препоръчва метод за отглеждане на разсад; на открито в топли райони може да се засажда със семена. Семената се засаждат за разсад в началото на средата на март. Помислете как се приготвят зърна за разсад.

Подготовка на семената

На първо място се извършва калибриране - избират се подходящи зърна. Семената се изсипват и изследват. Семената, подходящи за засаждане, трябва да са едри, равномерни, не празни на допир. Леките, неравномерни, кухи семена се изхвърлят.

Избраните зърна се поставят във физиологичен разтвор: разтворете супена лъжица сол в чаша вода. Продължителността на процедурата е 15-20 минути. Семената, потънали на дъното, се вземат за засаждане, тези, които са изплували на повърхността, се отхвърлят.

На следващо място, семената се нагряват, като се поставят върху памучен плат върху батерия. Там семената се съхраняват от 1,5 до 2 дни.

На следващия етап на подготовката посадъчният материал се дезинфекцира. За да направите това, пригответе 1% разтвор на калиев перманганат и поставете зърна в него за 15-20 минути. Максималното време за процедура е 45 минути

Важно! Калиевият перманганат ще унищожи инфекциозните агенти, които живеят на повърхността на семената. Не засяга болести, причинителите на които са вътре в зърното.

След дезинфекция семената се измиват с топла течаща вода.

Третирането на закупени семена не е необходимо, тази процедура вече е проведена по време на опаковането. Ако обаче посадъчният материал е получен от миналогодишните домати, е необходима дезинфекция.

Следва интересен етап - бълбукане. Много градинари го прескачат, защото изисква постоянно присъствие.И напразно - насища зърното с кислород, което увеличава покълването на семената и жизнеспособността на разсада.

В индустриални условия барботирането се извършва със специално оборудване. Вкъщи за това семената се поставят във вода, загрята до +26 - +30 градуса и се разбъркват на всеки час. Продължителността на процедурата е 15-18 часа.

Важно! Ако се появят ембриони върху зърната, барботирането се спира.

След посадъчния материал се накисва във вода или биостимуланти. Зърната се поставят в течност с температура най-малко +20 градуса за 12 часа. Популярни биостимулиращи лекарства сред руските летни жители са "Циркон", "Епин", "Имуноцитофит".

Следващият етап е втвърдяването. Семената се увиват в памучен плат и пластмасова обвивка и се поставят на хладно място за 8 часа, където температурата не се повишава над +2 градуса. Минималната температура на въздуха е -3 градуса. Семената се отстраняват и се държат на стайна температура в продължение на 8 часа. Процедурата се повтаря до 6 пъти.

Забележка! Това е сложна процедура, ако се проведе неправилно, има големи шансове за унищожаване на семената, следователно, не се препоръчва за начинаещите градинари да втвърдят всички семена.

Последният етап преди засаждането е покълването на семената. Памучна кърпа или марля се навлажнява с топла вода и се поставя върху плоска чиния (чинийка, чиния на Петри, капак). Семената се подреждат отгоре и се покриват със слой плат. За покълване зърната се поставят на топло (+ 25-30 градуса) място и се уверете, че тъканта винаги остава влажна. Когато на зърната се появи 2-3 мм стрък, семената са готови за засаждане.

Капацитет и почва

Всеки удобен контейнер е подходящ за разсад: пластмасови чаши, нарязани PET бутилки, специални контейнери. Преди употреба контейнерът се дезинфекцира със стръмен разтвор на калиев перманганат.

Универсална доматена почвена смес, състояща се от хумус, торф и речен пясък, е подходяща за домати от немския сорт червена ягода.

За да подготвите сами земята за доматените разсад, свържете:

  • 1 част от градинската земя (по-добре е да вземете от района, където растат краставици, тиквички, моркови, копър);
  • 2 части торф без киселини (pH 6,5);
  • 0,5 части пясък (речен или промит);
  • 1 част хумус или пресят зрял компост.

Можете да добавите пресята дървесна пепел (или доломитово брашно), сфагнумов мъх и паднали игли.

В деня преди засаждането на семената почвената смес се дезинфекцира с вряла вода или калиев перманганат.

Вкусни и ароматни домати, които приличат на гигантски плодове - невероятна доматена немска червена ягода

сеитба

Земята се полага в избраните контейнери, правят се плитки (1,5-2 мм) канали, където се полагат семената. Почвата се напръсква, контейнерите са покрити с фолио и се отстраняват на топло (+23 градуса), светло място.

Важно! Доматите разсад не обичат пряка слънчева светлина, като предпочитат дифузна светлина.

Отглеждане и грижи

При благоприятни условия кълновете се появяват след 3-5 дни. След като това се случи, филмът се изважда от контейнерите и се поставя на перваза на прозореца. Кореновото поливане се извършва, когато почвата изсъхне със спринцовка или чаена лъжичка.

След 2 седмици на растението ще се появят 2 истински листа, след което те започват да берат. Минерални торове се добавят в почвата за пресаждане със скорост 1 супена лъжица. лъжица за 5 литра почвена смес. Дупките се правят в контейнера, така че излишната течност по време на поливане да не се застоява в почвата.

Малките растения се засаждат в отделни контейнери, смилат се с пръст до котиледоновите листа. 10 дни след беритбата се извършва първото торене със сложен тор. още фураж на всеки 10-14 дни до засаждане в градината.

Поливайте, докато почвата изсъхне и бъдете сигурни само в корена, като избягвате попадането на течност върху листата. 2-3 седмици преди слизането на постоянно място разсадът започва да се изнася на открито: балкон, лятна веранда. Това обикновено привиква растенията към по-ниски температури и слънчеви лъчи.

Вкусни и ароматни домати, които приличат на гигантски плодове - невероятна доматена немска червена ягода

Как да отглеждаме домати

Засадени разсад до градината в средата на май (до оранжерията) - началото на юни (открита земя) след установяване на постоянна температура над нулата.

Важно! В топлите райони се засаждат по-рано. Растенията, готови за засаждане в земята, достигат 20 см височина.

приземяване

Доматите се засаждат от южната или югоизточната страна на градината. Изберете място, където краставиците растат, тиквички, копър, магданоз. Културите от семейството на нощниците (домати, картофи, зърнени чушки) са бедни предшественици, тъй като тези растения са податливи на подобни заболявания и страдат от едни и същи вредни насекоми. Минималното разстояние между доматените храсти е 50 cm.

грижа

Храстите се поливат само с топла утаявана вода. С всяко поливане плевелите се плевят и почвата се разхлабва. Те оплождат 3-4 пъти през лятото, редувайки минерално и органично торене.

Важно!Доматите обичат водата, но в умереност. Поддържането на правилното ниво на влажност е важно изискване за поддръжка.

разнообразие неопределен, следователно, прищипването се извършва в едно стъбло. Високите храсти (120-250 см) се нуждаят от жартиера.

За да избегнете гниене на домати, долните листа се откъсват.

Характеристики на отглеждането и възможни трудности

Опитните градинари внимателно наблюдават образуването на яйчника - деформираните цветя се отстраняват, за да стимулират растежа на добър яйчник и по този начин да увеличат добива.

При неправилна грижа плодът може да образува форма, която не е ягода. В този случай честотата на поливане и хранене се променя.

Болести и вредители

Производителите уверяват, че сортът не страда от патогенни инфекции. На практика обаче, особено в хладно, дъждовно лято, доматите често се разболяват късен блясък, кафяво петно, сиво гниене.

За да се предотвратят гъбични заболявания, почвата се разлива с горещ разтвор на калиев перманганат преди засаждането на разсад. Биологичните и химическите препарати ще помогнат за предотвратяване и намаляване на разпространението на гъбични заболявания:

  • Fitosporin;
  • Ecosil;
  • Fundazol;
  • "Quadris";
  • Ridomil Gold.

За справка.Нашите летни жители използват млечна суроватка за предотвратяване на късен залъх (съдържание на мазнини - не повече от 1%, в противен случай листата могат да бъдат изгорени). Веднага след пресаждането на разсад в земята, храстите се напръскват със серум. Процедурата се повтаря на всеки 10 дни.

Болестите растения веднага се унищожават, за да се избегне замърсяване на цялото засаждане. Зелените плодове могат да бъдат премахнати, дезинфекцирани в гореща (+60 градуса) вода за 2-4 минути. Градинските инструменти също се лекуват с лекарства.

Храстите редовно се проверяват за вредни насекоми. Ако се намерят, доматите се третират със специални химикали според инструкциите. Колорадският бръмбар, белокрилката и лъжичката се унищожават с „Оперкут“ или „Актара“. Но правят това само преди появата на яйчника.

Има и популярни, но добре доказани методи за справяне с домата вредители... Например трипсите, паякообразните акари и белите мухи се страхуват от бульон от чистотин, охлювите се страхуват от амоняк, а листните въшки се страхуват от разтвор на сапун за пране.

Вкусни и ароматни домати, които приличат на гигантски плодове - невероятна доматена немска червена ягода

Нюансите на отглеждане в открито поле и оранжерия

Когато се засажда в открита земя, немският "ягодов" домат се покрива с покривен материал за 2-3 седмици. След известно време или когато се установи топло и сухо (както през нощта, така и през деня), времето се отстранява. Някои летни жители, засаждайки немски ягоди в открита земя, образуват храст от 2-3 стъбла.

В оранжериите не се допуска влагата, тъй като гъбичните спори могат да проникнат в растението с водни капчици. Поливат се само в корена, а долните листа се отстраняват, така че останалата част от храста да се проветрява и изсушава.

Беритба и прилагане на културата

Плодовете узряват заедно. Събират се както узрели, така и все още зелени - „достигат“ при стайна температура. Съзряването става на ден 95-116.

Отлично разнообразие за прясна употреба, салати, супи, за приготвяне на сок, лечо, сосове, пасти и закуски. Но за консервирането като цяло сортът не е подходящ - едрите плодове не поддържат формата си и поради месестата каша лесно се разпадат.

Предимства и недостатъци на сорта

Предимствата на сорта включват ранно узряване и лесна грижа, отличен вкус, оригиналната форма на доматите и цвета на плодовете.

Недостатъците са необходимостта от прищипване и жартиери, чувствителност към гъбични инфекции, намаляване на добива на безплодна земя без торене.

Отзиви за фермери

Земеделските производители отбелязват интересната форма, яркият домат аромат, цвят и размер на плодовете. Доматите са подходящи както за прясна консумация в салати, така и за консервиране. Освен това немската червена ягода спечели положителни отзиви за лесната си грижа. Някои обаче не харесват разнообразието - заради необходимостта от прищипване и оформяне на храст.

Вкусни и ароматни домати, които приличат на гигантски плодове - невероятна доматена немска червена ягодаИрина Дудина, Московска област: „Тази година засадих портокалови ягоди. Цветът обикновено е ярко оранжев, кехлибарен или жълт, в зависимост от пресичането. Плодовете могат да се използват пресни или за приготвяне на конфитюри, сокове, кисели краставички. Бялата му атакува тази година, но се отърва бързо, доматът не пострада. "

Любов Илясова, Самара: „Харесвах сорта заради добива му, целият храст беше покрит с домати. Пишат, че качеството на пазене е лошо, но забравих тези, които бяха закъсани в басейна за месец - нито едно от тях не се влоши. Цветът на узрелите плодове е различен: от розово до яркочервено. Много вкусно! Оставете семената. Определено ще засадя повече “.

Елена Кудрина, Белгород: „Височината на храста е 2 метра, теглото на плода е 350 г, красивата форма е сърцето. Безумно вкусно, ароматно, сочно, сладко! Храста е огромен и плете от началото до края на храста. Висока доходност! Удивих се с неговата сила. Това е първият висок плодоносен сорт, който плете по целия храст. Горещо препоръчвам качване на борда! "

Андрей Тимахов, Ростов на Дон: „Плодовете на немското зрънце са вкусни и с правилна форма само когато почвата е плодородна, когато има постоянно хранене и достатъчно поливане. Също така трябва да запомните, за да оформите храст на две стъбла, не повече, в противен случай храната ще отиде в зеленината. Тези нюанси могат да се считат за недостатъци, но има много предимства: вкусни, сочни, добре пазени. "

заключение

Домати немска червена ягода е подходяща за отглеждане в оранжерии и на открито. Не изисква специални грижи, но е необходима жартиера и образуването на храст в едно стъбло. Той е податлив на гъбични инфекции и не дава плодове добре на бедни, изтощени почви.

Любима от летните жители заради сладки, ароматни, месести плодове с необичайна форма. Чудесен за свежи салати, сокове, закуски и сосове. От храста се събират до 8 кг плодове. Подходящ за отглеждане от начинаещи градинари, но изисква внимателна грижа от тях.

Добави коментар

градина

Цветя