Как правилно да използвате мляко, йод и вода за обработка на домати и как е полезно

Съвременните летни жители се интересуват от екологичната чистота на отглежданите култури, затова се опитват да използват народни средства за защита на растенията. Те включват млечно-йодния разтвор. Благодарение на състава си, този продукт е в състояние да предотврати повечето болести по доматите.

В тази статия ще научите как да приготвите смес от мляко, йод и вода за домати и защо е добре за растенията.

Защо да обработвате домати със смес от мляко, йод и вода

Доматите са взискателна култура, за която трябва да се грижите през целия растеж. Ефективен и най-важното не вреден метод се счита за обработката на домати със смес от мляко с йод.

Ползи от лечението на домати със смес от йод, мляко и вода:

 • той е безвреден за хората;
 • има положителен ефект върху растежа и развитието на растенията;
 • има екологично чист състав;
 • се състои от налични компоненти;
 • ускорява узряването на реколтата.

Как правилно да използвате мляко, йод и вода за обработка на домати и как е полезно

Какво помага

Обработка на домати с разтвор на мляко, йод и вода е народен начин борба с болести и вредители.

За какво се използва сместа от мляко и йод?:

 • инфекции - гъбични, вирусни, бактериални;
 • неинфекциозни заболявания, свързани с неправилна грижа и припадък;
 • вредители.

Най-често срещана болест по домати – късен блясък... Гъбичката-патоген забавя растежа на растенията и влияе върху културата. От късната болест те използват метода за дезинфекция на растенията и околността. Това е смес от мляко и йод, която перфектно ще се справи с тази задача.

Важно! Ако се установи заболяване, лечението се провежда всеки ден.

Положителният ефект е свързан с повишената киселинност на разтвора... Гъбичката причинител не оцелява в такава среда и умира.

Млечен разтвор и йод отблъсква наземните насекоми вредители: листни въшки, белокрилка, тик, джоб. Благодарение на своята структура разтворът, съдържащ мляко, обгръща растението, създава защитен филм и не позволява на насекомите да повредят реколтата.

Принципът на работа и предимствата на компонентите

Приготвената смес е алтернатива на химикалите... Всеки компонент поотделно е полезен за културата.

Ефект на млякото върху доматите:

 • благодарение на съдържанието на аминокиселини подобрява растежа на растенията;
 • за развитие са необходими макро- и микроелементи;
 • лактозата инхибира растежа и развитието на гъбични микроорганизми и подобрява метаболитните процеси.

Максималният ефект се получава от употребата на прясно мляко. Купеното в магазина мляко с дълъг срок на годност няма да има желания ефект.

Употребата на йод започват от най-ранните фази на развитие.

Ползите от йода за доматите:

 • стимулира растежа и развитието на растенията;
 • има дезинфекционни свойства;
 • увеличава производителността;
 • подобрява жизнеността на разсад;
 • повишава устойчивостта към болести и вредители.

Кома допълнение използването на йод подобрява хранителния състав на почвата.

Как правилно да подготвите решение

Подготовката на разтвора е най-важният етап от процедурата. Излишъкът от йод влияе негативно върху развитието на културата: листата се изгарят, а стъблата и плодовете започват да се деформират.

Обработка на обеми

През лятото доматите се пръскат редовно, на всеки две седмици.

Колко пари са необходими:

 • за превантивни цели е достатъчно 0,5 l от лекарството на храст;
 • при лечение на растения за заболявания - 1 литър разтвор на растение.

Въвеждането на лекарството се извършва в основата и се използва спрей бутилка.

Как правилно да използвате мляко, йод и вода за обработка на домати и как е полезно

Опции за рецепта

Вариациите в приготвянето на продукта с мляко и йод са разнообразни. Приготвеният разтвор се използва веднага, не може да се съхранява.

Важно! За да приготвите лекарството, използвайте топла вода.

Рецепти:

 1. Вземете 4 литра вода, 1,5 литра мляко, 18 капки йод. Смесете всичко старателно. Тази смес укрепва имунитета на растенията и повишава устойчивостта на болести.
 2. Пригответе разтвора със скорост 2 литра мляко и 20 капки йодна тинктура на 10 литра вода. Поради високата концентрация на йод, съставът има високи дезинфекционни свойства. Едно растение се нуждае от 500 мл от сместа.
 3. Вземете 4 литра вода. Добавете 1 литър мляко и 15 капки йод в кофа с вода. Съставът се използва в началния период на заболяването.
 4. За профилактика пригответе разтвор в размер на 1 чаша мляко и 5 капки йодна тинктура на 1 литър вода. Обработете наземната част на храста.

Млякото може да бъде заменено всеки ферментирал млечен продукт.

Как да обработваме доматите правилно

Млечно-йодният разтвор е подходящ за подхранване с корени и листа... Препоръчва се да се редуват методи за лечение, за да се постигне най-добър резултат.

Важно! Препаратът, съдържащ йод, се прилага след поливане.

Правила за обработка на домати:

 • храненето с мляко с йод се извършва на всеки две седмици;
 • благоприятна температура за обработка + 16 ... + 18 ° С;
 • лекарството се прилага сутрин, вечер или при облачно време - основното е, че директната слънчева светлина не пада върху третираната зона;
 • напръскайте разтвора със спрей бутилка - колкото по-малки са капките, толкова по-добре.

Млечният йоден тор е особено полезен през юликогато растенията се нуждаят от аминокиселини, за да растат. Обработката се извършва в сухо, спокойно време.

Колко често и в какъв обем да се обработва, разпръсквайки времето

домати започнете да обработвате от най-ранните етапи на развитие... През този период растенията усвояват полезни елементи колкото е възможно повече.

Условия за въвеждане на наркотици:

 1. Първа обработка. След 10-14 дни полето за засаждане на разсад. Лекарството се прилага в корена. Добавете 1 капка йод към 3 литра вода.
 2. Последващи лечения се провеждат на всеки 14 дни. Разтворът се приготвя по следния начин: 10 литра вода, 1 литър мляко, 15 капки йод се разбъркват старателно.

Нюансите на използването на разтвора в оранжерията

Недостатъкът на отглеждането на домати на закрито е високите температури през лятото... Стените на оранжерията се нагряват от слънчевите лъчи, температурата се повишава до + 30 ° C и повече. Това има пагубен ефект върху доматите, те стават по-малко устойчиви на инфекции.

В тази жега най-често растенията са податливи на кафяво петно.

За да възстановят храстите, те се третират с млечно-йоден разтвор.... За целта вземете ½ литра мляко и 10 капки йод. Получената смес се разбърква. Обемът на разтвора е проектиран за 1 храст. Лекарството се прилага в корена. След няколко дни лечението се повтаря, след това отново - до пълното отстраняване на симптомите.

При прилагане на разтвора в оранжерия е важно:

 • използвайте топла вода;
 • няколко часа след третирането проветрете оранжерията, за да намалите влажността.

Поради високата влажност в оранжерията се развива благоприятна среда за късен блясък... За профилактика около периметъра се поставят мехурчета с йод. Парите от лекарството убиват вредните микроорганизми и имат положителен ефект върху растението. Човек обаче не трябва да бъде в такава стая повече от един час.

В открито поле

Най-доброто време за обработка - сутрин или вечер.

Нюансите на използването на лекарството в открито поле:

 • не пръскайте растенията на пряка слънчева светлина;
 • използвайте лекарството при температура не по-висока от + 18 ° C;
 • обработката се извършва в спокойно време;
 • за стимулиране на цъфтежа на домата се добавят 10 g суперфосфат и 15 g калиева сол към млечно-йодния разтвор. Разход на храст - ½ l.

Използването на мляко с йод и вода за профилактика

Винаги е по-лесно да се предотврати болест, отколкото да се бори с нея. Има няколко ефективни метода, използващи млечно-йоден разтвор.

Благодарение на йода, той има дезинфекционни свойства, предотвратява растежа на патогени. А млечнокиселите бактерии, включени в млякото, създават неблагоприятна среда за развитието на гъбички.

Методи за превенция:

 1. Третирайте семената преди сеитбата. 1 капка йод и 0,5 л мляко се разтварят в 1 литър вода. Семената се накисват за 6-8 часа. Без да се мият, те се сушат и сеят в подготвена почва.
 2. Разсипете почвата преди засаждането на разсад. 1 литър мляко и 5 капки йод се добавят към 10 литра вода.
 3. Като профилактика на гъбични заболявания, дори по време на образуването на разсад, следната смес се излива в контейнера. За 5 литра вода добавете 1 литър кефир и 2 капки йод. Полученият разтвор се полива над растенията.

Отзиви

Използването на народни средства винаги предизвиква противоречиви коментари. Но мненията на опитни летни жители за млечно-йодния разтвор са съгласни.

Анна, Нижнекамск: „Започвам да употребявам мляко с йод 10 дни след засаждането на разсад. Опитвам се да използвам лекарството, когато почвата изсъхне малко - подобна превенция на късната болест никога не се е проваляла. ".

Дмитрий, Новгород: „Резултатът ми хареса след употребата на наркотика. Забелязах, че едно лечение е достатъчно. Използвах разтвора за предотвратяване на гъбични и бактериални заболявания и той работеше. ".

Светлана, Волгоград: „Опитах това лекарство за първи път преди много години и се примирих с него. Забелязах, че основното е да не прекалявате с йод. Третиранията не само предпазват доматите от болести, но и увеличават добивите. Важно е да не е вредно за хората и природата ".

заключение

Разтвор от мляко, йод и вода има изключително полезни свойства. Сред основните му предимства е екологичността. Прилагайте разтвора редовно през целия период на култивиране. Сместа действа не само профилактично, но и влияе на засаждането като тор, обогатявайки я с полезни елементи.

Основното в приложението е да спазвате пропорциите и тогава ще получите здравословна и висококачествена реколта от домати.

Добави коментар

градина

Цветя