Какви са болестите на доматите в оранжерията и борбата срещу тях

Смята се, че доматите са капризна култура, която се нуждае от постоянни грижи. При неблагоприятни обстоятелства доматите често се заразяват с гъбични, бактериални и вирусни заболявания, които са изключително трудни за лечение. Всичко това е вярно, но тези проблеми не спират истинските летни жители. Да, не е лесно да се излекува болестите, но е напълно възможно, ако бъдат открити навреме и се вземат подходящи мерки. Освен това компетентната профилактика ще намали до минимум вероятността от заразяване.

Статията ще ви разкаже как да разпознаете своевременно болестите по доматите, как да се справите с тях и как да предотвратите появата им.

Бактериални заболявания

Бактериалните заболявания трудно се лекуват. Ако такава болест е нападнала разсада, тогава болните храсти се отстраняват от оранжерията. Те лекуват само началния етап на лезията или се занимават с превенция на младите насаждения.

бактериоза

Отваряйки оранжерията сутрин, градинарят се изненадва, като открива изсъхнал доматен храст. болест засяга растенията буквално за една нощ. Вътре в отрязаното стъбло се образува празнина или течност, а вътрешната става кафява.

Какви са болестите на доматите в оранжерията и борбата срещу тях

Пренебрегната болест не може да се лекува. Засегнатите растения се отстраняват от оранжерията и се унищожават чрез изгаряне извън градината. Пепел и самите растения не могат да се използват като тор и в компостната яма.

Какви са болестите на доматите в оранжерията и борбата срещу тях

Основният начин за борба с бактериозата е предотвратяване на здрави растения.

Традиционни методи

С бактериоза:

 1. Растенията се напръскват и почвата около тях се полива с разтвор: 10 g калиев перманганат на 10 литра вода.
 2. Доматите се третират с различен разтвор: две бутилки "Streptomycin" се разреждат в 10 литра вода, прибавят се 15 g синя каменна кост. Повторете след три дни.

Химически методи

Използвайте продукти от магазина:

 1. 20 ml "Fitolavin" на 10 литра вода. Растенията пръскат и поливат почвата наоколо.
 2. 125 мл "Baikal-EM" за 10 литра вода. Дезинфекцирайте почвата в оранжерията, изразходвайки 1 кв. m 2,5 l от приготвения разтвор.

Стволова некроза

Възниква през периода на плододаване. По стеблото се появяват депресирани петна от изумруден цвят, подобни на язви. След няколко дни те започват да потъмняват и да се напукват. Това е работата на бактериите. Ако натиснете на това място, тогава бялата слуз ще започне да изтича от раната.

В долната част на храста се появяват млечни въздушни корени, които в крайна сметка стават кафяви. Листата губят своята твърдост и зелен цвят, започвайки да изсъхват. От външната страна на стъблото се появяват кафяви ивици. Така възниква стволовата некроза.

Продължителността на заболяването е 2-3 седмици. Тогава растението умира в повечето случаи.

Какви са болестите на доматите в оранжерията и борбата срещу тях

Невъзможно е да се спаси домат. Отстранява се от градината и се изгаря извън територията, дезинфекцира здрави храсти и почва.

Какви са болестите на доматите в оранжерията и борбата срещу тях

Традиционни методи

Аптечните продукти бързат да помогнат. Почвата се накисва 15 см с разтвор на калиев перманганат: 10 г калиев перманганат за 10 литра вода.

Химически методи

Местата, където растат болните домати, се разливат с разтвор: 20 ml "Fitolavin-300" на 10 литра вода.

Гъбични заболявания

Гъбичните микроорганизми имат повишена жизненост.Те издържат перфектно на топлина и студ. Те успешно оцеляват в почвата по време на силни студове, а през пролетта поразяват реколтата с нова сила. Когато се борите срещу него, се обръща специално внимание на дезинфекцията на почвата.

Късен полъх

Късен полъх - често срещано заболяване на градинските култури, особено опасно за доматите. Самата дума "късен блясък" означава "унищожаване на растението". Има 50 вида причинители на това заболяване. Борбата с тях е трудна, но възможна.

Какви са болестите на доматите в оранжерията и борбата срещу тях

Първото правило е да се следи отблизо състоянието на растенията, започвайки в средата на лятото. Късната болест се проявява чрез почерняване на листата, а след това и на плодовете. Съцветията пожълтяват и отпадат, предотвратявайки зародиша на плода. Всички растения в оранжерията са засегнати след няколко дни. Затова е важно да забележите болестта навреме и да започнете да я лекувате. Обърнете внимание на снимката.

Какви са болестите на доматите в оранжерията и борбата срещу тях

Какви са болестите на доматите в оранжерията и борбата срещу тях

Традиционни методи

Борба с домашните лекарства:

 1. Пръска се с млечна суроватка, разредена с вода 1: 1, понякога се заменя с кефир. Тогава разтворът се приготвя от съотношението: 1 литър кефир на 10 литра вода. Използва се всеки ден както за профилактика, така и за лечение.
 2. Друг удобен инструмент е сода. 2 с.л. л. содата се разрежда в 10 литра вода и се добавя малко течен сапун, за да се запази разтворът върху листата. За видим ефект растенията се третират всяка седмица.
 3. Солта се използва за профилактика: 250 г се разрежда в 10 литра вода. След изсушаване се образува малък филм от солта върху повърхността на листата и стъблото, поради което късната болест не прониква дълбоко в растението.

Химически методи

Ако народните средства вече не помагат, използвайте химия:

 1. Напръскайте с фунгицид "HOM": разредете 40 g на 10 литра вода. Вярно е, че лекарството е насочено повече към превенция, отколкото към лечение. Но има значителен плюс: веществото не се натрупва в земята и растенията, което означава, че не пристрастява. Използва се до пет пъти през лятото. Задържа защитата до две седмици, но се отмива от дъжд.
 2. Те се лекуват с антибактериален "Фурацилин": 10 таблетки се натрошават и се разреждат в 10 литра вода. Подгответе се веднага за целия летен сезон. Нанасяйте три пъти през лятото.
 3. Те се третират с биологичен пестицид "Fitosporin": 2 ч.л. за 10 литра вода. Лекарството е безопасно за хората, прониква в растителните тъкани и убива патогенните бактерии. След приложение плодовете могат да се консумират веднага. Растенията се третират на всеки 10 дни.

Внимание! Ако доматите и картофите са засадени един до друг, обработете ги заедно. Често късната болест веднага засяга картофи, домати, патладжани и краставици в една област.

Cladosporium

Cladosporium- гъбично заболяване, характеризиращо се с кафяво петно ​​по разсад. Практически не подлежи на лечение, тъй като гъбичките, които причиняват заболяването, са в състояние да оцелеят при неблагоприятни условия (дори през зимата) до 10 месеца.

Какви са болестите на доматите в оранжерията и борбата срещу тях

Когато върху листата се образуват сиво цъфтене и кафяви петна, време е да се включи алармата. Дори един заразен доматен храст може да убие всички разсад. Заболяването не докосва стъблата и плодовете, но напълно лишава растението от зеленина. Какво влияе върху плодовете: те не узряват, не се свиват и започват да гният.

Напълно засегнатите храсти се отстраняват от оранжерията или оранжерията. Ако растенията просто показват признаци на щети, тогава има шанс да се бият за реколтата.

Какви са болестите на доматите в оранжерията и борбата срещу тях

Традиционни методи

Такива методи няма да помогнат при прогресиращия стадий на заболяването, когато растението вече има кафяви петна.

 1. Суроватката идва на помощ: 1 литър на 10 литра вода. Разтворът е подходящ за пръскане.
 2. Калиевият хлорид се използва за дезинфекция на почвата: 30 g на 10 литра вода се разтварят и 40 капки йод. Почвата е импрегнирана на дълбочина най-малко 10 cm.
 3. Ако почвата е кисела, тогава отвара от дървесна пепел ще помогне: кипете 300 г пепел в 10 литра вода за 25 минути, след това настоявайте два дни.

химикали

В по-късните етапи на заболяването и тежки лезии на храста се използват химически агенти. За лечение се използват фунгициди с широк спектър на действие: "HOM", "Poliram", "Abiga-Peak", "Bravo", "Ditan NeoTek 75".Култивира се късно вечер, когато няма горещо слънце, вятър и дъжд, месец преди реколтата. Повторете на всеки две седмици. Средствата се разреждат в съответствие с инструкциите за употреба, като се спазват указаните предпазни мерки.

Антракноза

Какви са болестите на доматите в оранжерията и борбата срещу тях

Друго от най-често срещаните гъбични заболявания на доматите е антракноза... Засяга всички части на храста... По листата и стъблата се появява като червеникаво-кафяви петна с жълта граница по ръба. След това те стават лилави, потъмняват и гният.

На плодовете се появяват кръгли, „депресирани“ петна, които също с времето нарастват и започват да потъмняват, придобивайки черен цвят. Самите храсти в резултат на увреждане на кореновата система не растат интензивно, къдрят, листата пожълтяват и отпадат, яйчниците не се образуват и не се рушат.

По-често се засягат узрелите домати. Нещо повече, боледуват главно плодовете, които докосват земята. В горната част на храста плодовете остават незаразени.

Доматите, засегнати от антракноза, вече не могат да бъдат спасени. Засегнатите храсти се изкопават и изгарят. Лечението се провежда при първите симптоми на заболяването и се лекува за профилактика.

Какви са болестите на доматите в оранжерията и борбата срещу тях

Какви са болестите на доматите в оранжерията и борбата срещу тях

Традиционни методи

Когато се установи заболяване, първо използвайте фармацевтични продукти:

 1. Те спестяват реколтата с помощта на меден оксихлорид: 40 g от продукта се разтварят в 10 литра вода.
 2. Храстите се напръскват с 1% бордоска смес или колоидна сяра.

химикали

Специалните вещества за борба с гъбичките са най-ефективни, но вредни за хората и животните:

 1. Означава "Polyram". Те се обработват със скорост 2,53 кг на хектар. Провеждат се 2-3 процедури с интервал от 10 дни.
 2. Гъбичката се адаптира към лекарствата, така че лекарствата се променят от време на време. Cumulus DF се справя добре. Подходящ е за третиране на домати. Нанесете според инструкциите.
 3. По-щадящите средства: "Gamair" и "Fitosporin-M" помагат да се забави разпространението на антракноза. Начинът на приложение е описан в инструкциите.

Вирусни заболявания

Вирусните заболявания са не по-малко опасни за растенията и също са почти невъзможни за излекуване.

мозайка

Ако листата на доматите придобият мозаечен (пъстър) цвят, редувайки се между тъмнозелени и светлозелени зони, тогава неприятна болест, наречена "мозайка", е посетила градината.

Какви са болестите на доматите в оранжерията и борбата срещу тях

В процеса на развитие на болестта възникват и други симптоми: листата се деформират и се набръчкват, понякога придобиват нишковидна или с форма на папрат (рядко) форма, плодовете стават по-малки и узряват неравномерно, разрешено е появата на жълти петна по плодовете и листата.

Енациите се образуват от долната страна на деформирани листа с конци, подобни на конци. Това са израстъци с форма на купа, със среден размер 1 см. Появата на израстъци е специфичен признак на TMV (тютюнев мозаечен вирус), което показва развитието на най-вредната форма на мозайка - енационална.

Какви са болестите на доматите в оранжерията и борбата срещу тях

Традиционни методи

Някои храни от хладилника могат да спасят реколтата ни. Вярно, всичко зависи от стадия на развитие на болестта.

 1. Разтвор на суроватка в съотношение 1:10 с вода е ефективен начин за борба с болестта в началния етап. Храстите се пръскат веднъж на 7-10 дни, докато на листата се появи здрав цвят.
 2. Суроватката се заменя с обезмаслено мляко в същата пропорция. Разсадът се обработва веднъж на 7 дни. За ефективност добавете 1 с.л. л. карбамид.

химикали

На дачата те започват собствен аптечка, която съдържа различни средства и решения за оказване на първа помощ на градината. Лекарството "Pharmayod-3" се справя добре с болестта. Храстите се напръскват с 0,05% разтвор.

Хлоротична къдряне на листата

Светлозелен доматен храст с къдрава горна част е най-характерният признак на болестта. Растежът на разсад значително се забавя, издънките са голи, яйчниците стават твърди и малки с развитието на болестта, не се образуват нови.

Какви са болестите на доматите в оранжерията и борбата срещу тях

Традиционни методи

Къдравата коса се поддава добре на лечение с народни средства:

 1. Разтвор от лук кори помага много. Черупката на 3-4 лука се задушава в 3 литра вода.Когато сместа се охлади, добавете 5 капки йод. Разсадът се пръска, за да се предотврати разпространението на вируса към здрави издънки.
 2. 10 g калиев перманганат се разтварят в 10 l вода. Разсипвайте почвата, където са растели заразените растения.

химикали

Ако няма време за лечение на къдрене дълго време, тогава химията ще се справи бързо и лесно:

 1. Доматите се напръскват с 1% разтвор на течност от Бордо или меден сулфат. Обработката се извършва веднъж седмично.
 2. Разсипете почвата в оранжерията с разтвор на препарата "Baikal-EM": 0,5 чаши на 10 литра вода. Разход на 1 кв. м почва е 2,5 литра.

Незаразни болести

Такива заболявания се появяват при неправилна грижа за разсад и оранжерията като цяло.

Върховно гниене

Не винаги това болест лесно да се забележи. Често заразява домати отвътре. Те научават, че храстът е болен само чрез рязане на плодовете. В средата на зеленчука се открива черно гниене, а самият той става безвкусен и воднист.

Кафяви петна понякога се появяват на стъблото в близост до дръжката. С развитието на петна те потъмняват, стават черни, сухи и леко депресирани. С течение на времето кожата по плодовете изсъхва и те придобиват тъмнокафяв цвят, некрозата на тъканите се влошава. Възниква поради неправилна грижа и лоши метеорологични условия.

Какви са болестите на доматите в оранжерията и борбата срещу тях

Традиционни методи

Когато лекуват с популярни методи, те винаги използват това, което е под ръка. Добрата дървесна пепел, получена от изгаряне на дърва (не трева), се пресява. Вземете две чаши прах, изсипете 1 литър вряла вода, оставете за около 30 минути, докато сместа изстине.

Получената инфузия се смесва с 10 литра обикновена вода. Изсипете 1 литър от продукта под корена на всеки домат. Тази инфузия се използва за листна превръзка, след добавяне на 50-60 g настърган сапун за пране на 10 литра разтвор на пепел.

химикали

Професионалните инструменти работят по-бързо и по-ефективно:

 1. Прах "Calcifol 25". Пригответе разтвор: 2-5 g от лекарството на 1 литър вода. Листата се пръскат 3-5 пъти от момента на появата на яйчниците с интервал от 7-10 дни.
 2. Означава "Brexil Sa". Третиранията се извършват с 0,2% разтвор на всеки 10-15 дни след обилно поливане.
 3. Калциев нитрат (калциев нитрат). За да получите работна течност, вземете 20 g калциев нитрат и 10 g борна киселина на 10 литра вода. Листата се обработват веднъж на две седмици.

Подуване на листата

Ясен признак на заболяването са израстъци под формата на брадавици по горната и долната страна на листа. Дори по стъблата на доматите се забелязват тези пъпки. Новите растящи корени отмират. Така се проявява оток или оток на листата. Те не са бактерии или гъбички. Това е така наречената „капка“, възникваща от неправилно, силно вътрекоренно налягане, което е резултат от често и обилно поливане.

Какви са болестите на доматите в оранжерията и борбата срещу тях

Какви са болестите на доматите в оранжерията и борбата срещу тях

За да се отървете от оток, се извършват следните процедури:

 1. Разредете разсада, така че въздухът циркулира по-добре.
 2. Оранжерията се проветрява по-често, а оранжерията се отваря за сушене.
 3. Намалява броя на напояването и консумацията на вода.

Мерки за превенция на заболяванията

Опитен летен жител знае, че е по-добре да се предотврати всяка болест, отколкото да се лекува.Какви са болестите на доматите в оранжерията и борбата срещу тях

 1. Ако лентата за отглеждане и отглеждане е податлива на всякакъв вид инфекция или поради климатичните условия доматите са склонни към разваляне и гниене, трябва да се обърне внимание на профилактиката дори на етапа на засаждане на семена. Дезинфекцията на избраните семена преди засаждането се извършва с 1% разтвор на калиев перманганат или меден сулфат и разтвор на "Fitolavin". Разредете 2 ml от препарата в 100 ml и накиснете семената за 1 час.
 2. Обърнете внимание на избора на семена, които са устойчиви на гъбички, вируси и бактерии.
 3. Кварталът в леглата е от голямо значение. Картофите са по-податливи на различни заболявания и те самите често действат като източник на инфекция за други култури. Доматите не се засаждат в близост до чушки и патладжани поради сходството на болестите.
 4. Редовността и правилността на грижата за доматите са от първостепенно значение:
  • ежедневно проветряване на оранжерии;
  • умерена влага, без замръзване;
  • правилно прищипване;
  • рядко засаждане на домати;
  • навременно плевене;
  • унищожаване на повърхностния миналогодишен хумус;
  • дезинфекция на почвата през есента и пролетта преди засаждане: 1% калиев перманганат или разтвор на базата на "Baikal-EM".
 5. Периодично провеждайте дезинфекцията на градински инструменти, например, с лекарството "Ecocid-S". Разредете 50 g от продукта в 5 литра топла вода и напръскайте цялата градинарска техника.
 6. Не забравяйте за храненето с калий и фосфор, пръскането с имуномодулатори. Това повишава имунитета на храстите.

заключение

Профилактиката се счита за най-добрият метод за справяне с всяка болест. Растенията се „третират“ на етапа на подбор на сортовете и дезинфекция на семената. Не забравяйте да се грижите навреме и правилно за разсада, спазвайте режима на поливане и хранене.

Следете внимателно доматените храсти и сравнете техните модификации с описания на болестите. При наличие на патологии не злоупотребявайте с химикали. По-добре е да пожертвате няколко заразени храсти, като ги изхвърлите и неутрализирате незаразените с народни средства.

Добави коментар

градина

Цветя